Widok

MAMUŚKI I MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 cz.51 (9)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSKI-I-MALUSZKI-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-2009-cz-50-8-t153407,1,130.html

NASZA LISTA MAMUŚ I DZIECIACZKÓW :-)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

Zapraszam :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sara od kiedy dajesz małej zupki ??
Moja je jabłuszko i od kilku dni marchewkę :)
Czy któraś z Was daje kaszki ?

Warbuziaczku, gratulacje ząbka :)
Dziewczyny ja nawet nie chcę myśleć o powrocie do pracy :( Muszę siedzieć z Małą do roczku, bo nie wyobrażam sobie powrotu i zostawienia jej z kimkolwiek :( Szczególnie z jej skłonnościami do krztuszeń :(

Czy ktoś wie co u Lidii ??
aha i mala deserku to je ok pol sloiczka, zupke 150 ml, a obiadek ok 80 -100 gram
bogosia - ja mysle o tym na dziecko, ale nie wiem jak moja ped podchodzi do tego, jak nie to na pewno jakos od ogolnej wezme, a moze od chirurga...

co do jedzonka, to ja daje tak (moze zle, ale robie jak uwazam)
tzn najpierw dostala marchewke i tak przez 5 dni, potem brokuly ale 1 dzien bo nie chce tego jesc, potem byla zupa marchewkowa z ryzem chyba ze 2 dni, potem szpinak z ziemniaczkami -ale tego to jzu wogole nie chciala, jutro dostaje zupke jarzynowa, mam tez juz zakupione dynia z ziemniakami, i marchewka z ziemniakami,

no i ja jej podaje tak:
7-8 mleko 150 ml
11-12 deserek (tzn jablko z marchewka) albo sok do picia ale raczej marchewke sama lub z jablkiem, pol na pol z woda,

jezeli wytrzyma to ok 14 zupka (no i to tez zalezy od dnia bo dzis np zjadla o 7,11, 16 i 19)

ok 17 obiadek, ok 19 kapiel i mleko i ok 23 mleko
czyli 3 x mleko, raz deserek lub soczek, raz zupka, raz obiadek

No właśnie ja się zastanawiam jak z jedzeniem. Na razie podajemy marchewkę, ale już wcina prawie słoiczek na 1 raz. Zaczniemy od jutra jabluszko, ale ja nie wiem czy dawać i marchewkę i jabłuszko, czy tylko jedno dziennie no i ile. Czy słoiczek czy więcej dziennie. No i kiedy to wszystko po kolei? Ziemniaczki, brokuły dynię :/ Nie mam zielonego pojecia, muszę chyba poczytać. A soczki kiedy można zacząć? No i ciekawe czy 2 słoiczki dziennie to przesada :)
Teraz dopiero doczytałam wszystko - Mała Ciężarówko, mam nadzieję, że z Liwią już wszystko dobrze. Trzymam kciuki.

Mi się kończy wszystko łącznie z zaległymi urlopami i bieżącymi około 25 czerwca a potem załamka :/

Sara, w jaki sposób chciałabyś iść na zw? :) Ja kombinuję, ale jeszcze nie wiem co bo finansowo będzie krucho :/
aha i takie pyzate :-) tez sie czesto powtarza
no i my malej dajemy tylko 3 x po 150 ml mleka a tak jest na zupkach - tak poradzila pani dr
boogosia - dzieki za info tak podejrzewalam bylo to po chrzcinach wiec pierwszy raz kosciół, imprezka w tak duzym gronie....
a mowisz ze Jasiek to cygan? no to Paulinka to cyganka - bo u niej tak samo wystarczy ze ktokolwiek do niej zagada (chociazby pani sprzedawczyni) i zaraz jest seria usmiechów, gadanie, a nie daj boze ktos sie odwroci to zaraz zaczyna krzyczec i upominac sie o uwage :-)
przyglada sie wszystkim z uwaga i tylko sie smieje taki chichrak maly
no i mowia nam ze bardzo pogodne dziecko mamy
mała cieżarówko - strasznie mi przkro, ale musi byc wszystko ok, ja raz jak mala kaplam spadl na nia (tzn wyslizgnal mi sie )plyn do kapieli nivea,plakala a ja razem z nia :-(((

warbuziaczku - no to gratulujemy ząbka teraz to juz bedzie mame gryźć :-)

u mnie macierzynski konczy sie 23.04 ale mam urlp zalegly potem biezacy i wypada 9.07 ale potem albo zw albo wychowaczy....
Witam poświątecznie :) My jeszcze świętujemy u moich Rodziców na Mazurach :)
Mój Synuś to Cygan :) Tak czaruje wszystkich, awet osoby które pierwszy raz widzi, że szok :) Uśmiecha się, gada, bawi :)

Sara - Ty chyba pisałaś o zasypianiu - potwierdziła to nasza pediatra oraz starsze stażem mamy, no i ja teraz w 100% potwierdzam, że im więcej wrażeń w ciągu dnia, tym trudniej zasnąć. Płacz, marudzenie, rozglądanie się, a jednocześnie ziewaniu, tarcie oczek i robienie dzięciołka - u nas tak jest jak tylko więcej się dzieje w ciągu dnia. Dziecko nie radzi sobie jeszcze w żaden inny sposób z emocjami no i tak to wychodzi.

Gani - nie wiem czy chodziło Ci o owoce maskotki TL z serii mój pierwszy owoc, ale jeśli tak, to my mamy Bananową Annę i Jabłkowego Andy, mi się bardziej Andy podoba, ale Jaśkowi przypasowała Anna i już od około 2-3mcy ją maltretuje :)))

Warbuziaczku - gratulacje dla Milenki z powodu zębulka :)) Ja niestety ciągle czekam na tego maila od koleżanki i nic cisza.

Dziewczyny - torty rewelacja. Dla mnie to niewyobrażalne zrobienie takiego cudu z ciasta, ja ledwo co chleb potrafię prosto pokroić :DDD
Super że Chrzciny już za Wami. My chyba dopiero w połowie czerwca, bo w maju nie damy rady, a na początku czerwca mamy chrzciny w rodzince.
ja wracam do pracy 22 czerwca :((((((((((( ryczeć mi sie chce.
warbudziaczek to mamy tak samo, to dla mnie skandal,że macieżyński się tak szybko kończy
Sara, Kasia - torty wyglądają rewelacyjnie!!!

Mała cięzarówko współczuję i mam nadzieję, że z Liwią wszystko będzie w porządeczku. Ale co się nastrachałaś to niestety Twoje :-( a rozumiem, bo moja mała w taki sposób ostatnio sie przemieszcza - mostek i odpychamy sie nóżkami - kilka razy o mały włos też uderzyła by w ścianę - na szczęście się udało!

Ja dzisiaj mam ostatni dzień macierzyńskiego ;-( od jutra powrót do pracy - znaczy najpierw wykorzystuję urlop za zeszły rok. A od wczoraj moja córka jest dumną posiadaczką dolnego lewego siekacza przyśrodkowego, a drugi jest już w drodze - niestety troszkę się przy tym nacierpieliśmy :-(

pozdrawiam cieplutko wszystkie mamy i Maluszki :-)
hej, Eve, moim zdaniem wyrosnie hihi, wiec spokojnie, a moze taka natura...
ps.Kasiu31 piekne zdjecia itp...a corka nr.1 to juz duza panica...
a i super, ze chrzciny kazdej z was dane byly...
Dziewczyny,
Jak Wasze dzieci reagują na inne osoby? Mój synek ma 5mc i nikogo poza mną i mężem nie toleruje. Z dziadkami widzi się raz na tydzień.Jak tylko ktoś chce wziąć go na ręce, albo tylko pogłaskac jest RYK. Zupełnie nie wiem czy to minie, jak mogłabym mu pomóc.Dodam że synek jest pogodnym dzieckiem, dużo się smieje, oboje z mezem jestesmy towarzyscy, odwiedzaja nas znajomi.Czy z tego wyrosnie?
czesc, ja po powrocie od tesciowe, w ciagu 2 dni zrobilismy prawnie 800km z Blanka, ja wykonczona, moja mama dzis rano zajela sie i teraz na spacerku...
M.Ciezarowko, oj przykro mi z Liwia, ze tak sie stalo, ale na pewno bedzie dobrze, tak jak ja mowilam u Blanki tez nie ma juz ciemiaczka...
a strasznie ciezko bylo, bo tesciowa b.plakakal szczegolnie wieczorami, ale Blanka byla zachwycona, na chrzciny nie wybierze sie, ale juz ja tez tam nie pojade, te3sciowa b.starala sie itp, szcz.ze jest w ciezkiej sytuacji finansowej itp, a przygotowala sie bardzo, to inni nawalili np. brat, ktory mieszka 200m dalej 30 minut przed naszym przyjazdem stwierdzil, ze nie bedzie objadu i jak przyjechalismy do tesciowej to nikogo nie bylo w domu, ona z placzem na szybko przygotowuje obiad itp, moj maz- troszke glupio mu bo i w ogole, a ja zajmowalam sie dzieckiem itp...i w ogole nie bylo mi przykro a wczoraj pojechalismy do babci meza, ma 90 lat i tez zachwycona Blanka itp...
Biedronko, a bylas na basenie zyklym czy w jakies szkole dla dzidziusiow?
a w piatek powot nas czeka i to samochodem , mam nadzieje, ze bedzie ok...
Meldujemy się po świętach i po chrzcinach. Uff, mała dała popis w kościele :) Księdza nie było słychać :D

Mała ciężarówko, współczuję. Ale nie martw się. Na pewno lekarze dokładnie sprawdzili i wszystko jest w porządku.

Sajwer, badacie mocz? Jak często? Mieliście nawroty? Nie pomyślałam, że ZUM może być przeszkodą do chodzenia na basen. Szkoda :(

Który z Pierwszych Owoców polecacie? Chciałabym dziś zamówić, ale nie mam możliwości zobaczenia ich najpierw na żywo i nie wiem który wybrać.
M. ciężarówko przykro mi :( teraz do dopiero się zaczna guzy i siniaki jak zaczną Maluszki raczkować.

My dzis jedziemy na 3 szczepienie, tak mi żal naszego Gucia :(
A ciemiączko też mamy i to spore tak ok 1x2 cm- czy to źle ??????????
matko jakie ja błędy strzelam przy pisaniu! masakra.... ale napisać mó to już mistrzostwo świata normalnie;)

co do ciemiączka to u ewci jeszcze jest, jakoś powoli to u niej idzie. Ja ciągle zapominam z tą wit d może to jest przyczyna no ale kiedyś zarośnie, a teraz jak je inne posiłki to nie wiem czy dawać, przecież wit d jest np. w marchewce chyba
M.Ciężarówko, przykro mi, że musiałaś przez takie rzeczy przejść :( Wiem co to strach o dziecko :( ech... :( aby więcej takich sytuacji nie było u żadnej z Nas !!
Moja też już prawie w ogóle nie ma ciemiączka. Pocieszyłaś mnie, bo lekarka w przychodni dziwiła się, że tak szybko zarosło.

mała cieżarówko- będzie dobrze. Pamiętam jakie rzeczy się krystianowi przytrafiały jak był mały-spadał z łóżka, uderzenia, dwa razy ze schjodów spadł:( i nic mó nie było poza wielkimi nerwami. Nie uniknie się tego typu spraw, a dziecko tak łatwo sobie krzywdy nie zrobi.
U nas jeszcze nic nie było poza tym,że muiszę uważać właśnie na ewci braciszka, bo niestety może jej krzywdę zrobić i nie zawsze się upilnuje i niestety za każde dokuczenie małej, które powoduje jej płacz dostaje w tyłek. I wie,ze dostanie bo nabroi i mówi potem bezczelnie:poproszę lekko:) Nie zdaża się to za często ale niestety nosi go.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry