Widok

Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Majowo - czerwcowe mamusie 2013

Maj 2013

04.05 Kasieńka79
07.05 kinki.em
09.05 Muszczek
12.05 ZielonaCytrynka
15.05 aravls
17.05 aniella
23.05 gani
24.05 _dee_
26.05 Grosik
27.05 Kitka_86
27.05 Adziula - SYNEK

Czerwiec 2013

06/07.06 Hexusia
07.06 Jotenka
08.06 stenemi
08.06 inka
12.06 MamaJasia
13.06 ja_sama
14.06 h_and_m (haemka)
14.06 Aniaa
16.06 stokrotka24s
20.06 julka
21.06 Justa78
23.06 Buniak
28.06 edycia32
28.06 moseka

jesli ktos zostal pominiety w liscie to dajcie znac, to dopiszemy :)

i przepraszam, ale nie pamietam, ktora z was podawala juz plec, zeby dopisac do listy, takze tez dajcie mi znac :)
image

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wózek razem z fotelikiem mój mąż kupił polskiego producenta, za dokładnie 999 zł. Uważał, że po co inwestować w droższe. To się przekonał :) Ale on tak zawsze ma, że na własnej skórze musi doświadczyć skutków swojego bycia raptusem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
M&ms ja mam wózek 3w1 z tym, że wózek mam mutsy a fotelik maxi cosi na adapterach :) nie kupiłabym byle czego jeśli chodzi o fotelik... jaki mieliście fotelik? atest to nie to samo co crash test... a z tego co wiem z tych testowanych z dobrą oceną to na stelaże można z adapterami położyć właśnie maxi cosi, besafe, o innych nie wiem ;) no i mutsy też miał testy i dość dobrze wypadł, może o ten Ci chodzi, bo faktycznie w samochodzie mogłoby się dziecię zapocić w tapicerce musty :)
Do wózka tylko kocyk. Uważam, że dobrze mieć dwa- jeden cieńszy i drugi grubszy- ten grubszy to też się przyda w miesiącach jesienno- zimowych.
Ja przewijaka nie miałam- przewijałam na łóżku- wg mnie ok, chociaż niektórzy mówią, że przewijak wygodny dla kręgosłupa- nie trzeba się schylać. To samo ze stelażem do wanienki- też nie posiadałam i teraz też nie zamierzam w to inwestować.
Co do kosmetyków: używałam hippa żelu pod prysznic, teraz tak samo zamierzam, zrezygnuję z oliwki na rzecz zwykłej parafiny z apteki- dla noworodka to najbezpieczniejsze- w szpitalu tylko parafiną się smaruje. Do pupy krem bambino, przy odparzeniach bepanthen, sudocremu zaczęłam używać gdzieś około 7-8 miesiąca i tylko na noc. Trzeba pamiętać, że sudocrem jest bardzo mocnym kremem, używanym również na odleżyny, więc z nim nie ma co przesadzać.
Poza tym sól fizjologiczna do przemywania oczek i gaziki sterylne. Zresztą, jak idziecie na szkołę rodzenia, to tam to wszystko będzie wałkowane :)
Uważam że bardzo fajnym sprzętem jest bujaczek (np fischer price), ale taki do 18 kgs, bo dziecko od początku może w nim leżeć i możecie je mieć przy sobie, np w kuchni, gdy coś robicie. W moim przypadku sprawdziło się to wyśmienicie.
To ja z radą dla mam, które zamierzają z dzieckiem dużo podróżować.
NIE KUPUJCIE wózka za 1k typu 3w1. My się pokusiliśmy i szczerze odradzam ze względu na fotelik. Ma, oczywiście, testy bezpieczeństwa, ale... Jest pokryty całkowicie nieoddychającym materiałem, i nawet ze specjalnym antypotnym pokrowcem niewielka była różnica. Wyciągając moją małą w czerwcu-lipcu z fotelika- massssakra, z dziecka się lało. Może nie będzie to przeszkadzać komuś, kto ma do przejechania kilka km do przychodni, ale na dłuższe podróże- męczarnia dla dziecka.
My kładliśmy koc z IKEI za 9,90 (można kupić materacyk, ale wg mnie to kolejny zbędny przedmiot, a koc się przyda w wielu innych sytuacjach), na to pielucha flanelowa (można kupić prześcieradełka do wózka, ale wg mnie j.w., poza tym synek dużo ulewał i musielibyśmy mieć co najmniej 5 takich prześcieradeł, żeby starczyło na wymianę), a potem już tylko kocyk do przykrycia (albo pieluszka jak gorąco albo śpiworek jak zima). Poduszki się długo nie używa i w ogóle nie ma sensu kupować do wózka, bo zanim się wprowadza poduszkę dziecko się przenosi do spacerówki :)
ja też jestem zielona :-( a do wózka trzeba mieć jakąś pościel czy tylko kocyk?
doświadczone mamy piszcie, podpowiadajcie ! ja jestem zupełnie zielona.
image
U nas przewijak taki na łóżeczko bardzo się sprawdził. Termometru do wanienki mąż też używał, bo to on kąpie, więc się nie wtrącam :)
Sudocremu za to nigdy nie mieliśmy, od samego początku tylko mąka ziemniaczana i bardzo dobrze się sprawdza. Znajomi z trojgiem dzieci na początku mieli Sudocrem a potem też przeszli na mąkę i twierdzą że o wiele lepiej. Ale jak kto woli :) Więc u nas był tylko żel dą kąpieli i coś balsamowego (Oilatum do smarowania czy coś).
Butelkę kupiliśmy jedną malutką i nigdy się nie przydała (karmiłam piersią 7 miesięcy a potem przeszedł na kubeczek). Laktatora też nie miałam i nie kupowałam też na zapas mleka modyfikowanego (bo większość kupuje jedno "na wszelki wypadek"). Ale to też jak kto woli, piszę tylko, co się u nas nie przydało :)
Karuzelka noworodka i tak nie interesuje, synek dostał na chrzciny bo szybko chrzciliśmy i w zupełności wystarczyło. Tak samo mata, która jest na jeszcze później.
Teraz nic więcej już mi nie przychodzi do głowy :)
dla początkujących matek mogę podpowiedzieć (choć pewnie już czytałyście dużo i może już wiecie):
- z ubranek na sam początek - najlepiej rozpinane z góry do dołu, a nie wkładane przez głowę, bo wygodniej, miękkie bawełniane, dziecko i tak większość czasu spędza śpiąc, na wyszukane ubranka "ala dorosły" przyjdzie czas później,
- może drobna rzecz, ale teraz wydaje mi się absurdalna - termometr do wanienki, i tak sprawdzam wodę ręką,
- pościel, poduszki, jak tu już któraś z Was pisała, śpiworek na początku sprawdza się najlepiej, i kocyk, ja też mam pościel nową leżącą i nie otwartą w ogóle,
- przewijak - jak przewijałam i tak na łózku, no ale jak ktoś ma dużo miejsca i mu tak wygodnie, to może ... nie wiem, mi się nie przydał,
- nadmierna ilość kosmetyków - wydaje mi się, że na początek starcza dobry krem do pupy (sudocrem zawsze się przyda) i jakiś delikatny środek do kąpieli,
- mala wanienka (poniżej metra długości), bo dziecko z niej szybko wyrośnie i trzeba będzie kupić nową,
na pewno jest tego więcej, ale tyle na szybko przyszło mi teraz do głowy
ja przy drugim dziecku jak patrzę z perspektywy to aż mi się wierzyć nie chce ile pieniędzy wydałam na niepotrzebne rzeczy, teraz prawie nic nie kupuję, choć rozdałam już tamte rzeczy i tym razem ma być chłopak,
ale to chyba tak już jest i gdybym miała rodzić pierwsze dziecko, to pewnie znowu nakupowałabym mnóstwo zbędnych rzeczy,
prawda jest taka, że nie ma co kupować na zaś, bo dopiero jak dziecko jest to wiesz, czego naprawdę potrzebuje, a przecież z kupieniem czegokolwiek dziś nie ma żadnych problemów, jak się ma pieniądze oczywiście, poza tym dużo się dostaje na początku, ja nawet nie założyłam części ciuszków, które doostałam
Ja już troszkę ciuszków kupiłam ale nie wiem ile i czego w jakich ilościach powinnam mieć!
Asiaczek, pewnie że nie warto, piszę tylko, że się da - a na czym kto chce oszczędzać to już jego sprawa. Chciałam tylko nakreślić mniej więcej rozrzut cenowy.
muszę zrobić kosztorys ale kurcze szczerze nie chce mi się ;/ to znaczy może i by mi się chciało ale nie znam się do końca, za bardzo też nie znam się na firmach it. dostałam od dziewczyn listę co trzeba do szpitala i też tego jest nie mało. na pewno chce nowe rzeczy, gdyż raz, że to pierwsze dziecko a dwa długo i ciężko wyczekane.

może uda mi się usiąść i dzisiaj coś zrobić ;/
image
fotelika za 100zł to raczej nie ma co kupować, bo bezpieczny on na pewno nie będzie...
Największe różnice są przy dużych sprzętach - fotelik do samochodu można mieć za 100zł albo za 1000zł, to samo z łóżeczkiem, materacyk do łóżeczka za 30zł to chyba piankowy? Piankowy jest średniawy.
Pościeli bym na razie nie kupowała, synek ma 1,5 roku i jeszcze ani razu nie użył kołdry, najpierw spał w śpiworkach, potem pod kocykiem - i tak trzeba cieplej ubrać na noc, bo się rozkopuje. Tylko poduszeczkę wyciągnęłam, ale to też koło roczku dopiero, a kołdra cały czas leży spakowana pod łóżkiem.
Hexusia ja kosztorysu nie robiłam i też nie mam nic. W sensie już troszkę ciuszków mam, pieluchy tetrowe i juz z 500zl lekko wydałam a tylko pol kartonika rzeczy hehe :)
Co do twjego pytania tak jak Moseka napisała wszystko zależy czy wydasz na wózek 1,5 czy 3 tyś. Na wanienke 20 zł czy 200zł itd, fotelik do samochodu ... łózeczka też w róznych cenach tak jak wyposażenie go.
Kosmetyki dla dzieci, pampersy, chusteczki ojjj jest tego i zależy na co się zdecydujesz.

Faktycznie chyba ciuszki z tego wszystkiego beda najtansze bo tez dzieci szybko wyrastają i nie trzeba tego nie wiaodmo ile ale to też będzie się równało z wydatkami na bieżąco jak i pampersy.
image
To zależy co i jakie kupujesz... ja się na razie rozglądam..
wanienkę można już od 20zł dostać, wózek to od 1tys-1,5tys, jeśli zależy ci na tym żeby nie hałasował i dobrze się prowadził (dmuchane koła, no i ja patrzałam tylko na trzyczęściowe).
Łóżeczko w Ikei od 90zł. Materacyk koło 30zł. zestaw kołderka + poduszka 70-80zł (ikea albo babypol.pl - mają hurtownie w Pruszczu)
Pościel to też koło 80zł trzeba liczyć.
Ciuszki to mały wydatek, nawet jak kupujesz nowe - na allegro są bardzo ładne od 10zł/szt - ja znalazłam śliczne body 100% bawełny za 6zł, pajacyki są już droższe bo koło 15-20zł/szt..

Na razie tylko tyle sprawdzałam - teraz żyję wyposażeniem łóżeczka..
wózek już mamy, od znajomych w super stanie 3 częściowy za 500zł kupiliśmy, łóżeczko też już mamy :) tak jak i przewijak :) no i ciuszków chcę trochę w przyszłym miesiącu po usg kupić :)
image
Dziewczyny !!!

Na jaką kwotę trzeba się przygotować przy pierwszym dziecku na sam początek kupując rzeczy nowe ale w rozsądnej cenie.
Czy, któraś z Was zrobiła kosztorys ??
Pytam z ciekawości, gdyż nie mam nic, totalnie nic. Ani wyprawki do szpitala ani wózka, ani wanienki. Nic Nic Nic.
image
Ja moją córeczkę rodziłam w lipcu i był taki upał, że ze szpitala wychodziła w bodziaku z krótkimi rękawkami i spodenkami welurowymi i uwaga BEZ CZAPECZKI i niczym nie była przykryta! jak przyjechaliśmy to nie wchodziliśmy od razu do domu tylko siedzieliśmy sobie w ogrodzie jakiś czas:) dotlenialiśmy się po pobycie w szpitalu. Ciekawe jaki będzie czerwiec w tym roku?
Moja Niunia w 2 d. 20 t.c ważyła 280 g.
Jak będzie ciepły czerwiec, to też nie będziemy przecież Maluszków naszych przegrzewać, tylko same bodziaki i lekkie bez uciskowe spodenki czy dresiki. Mój brat urodził się w sierpniu, na początku i były takie upały, że ubieraliśmy go w body i przykrywaliśmy lekkim "pledzikiem" taką jakby chustką. No, ale trzeba być przygotowanym na wszystkie ewentualności, czerwiec raz taki, raz taki. Z kolei w ubiegłym roku 5 maja miałam ślub i była piękna słoneczna pogoda, a ludzie ściągali bolerka i sweterki pod kościołem tak dawało.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry