Widok

Mamusie kwietniowe 2014 (4)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
1. Kasieńkas - miał być 05.04.2014 a teraz wychodzi 30.03, ale zostaję w kwietniowych, bo się zadomowiłam -córka - imię ? - raczej Kliniczna
2. Blondynaaa- 06.04.2014r.- córka Kornelia - Kliniczna
3. Kikula84- 07.04.2014r.- syn?- Wojtek- Kliniczna
4. kasia- 08.04.2014r.- syn/córka- Liliana/Kacper- Wejherowo/Redłowo
5. Rahhel- 09.04.2014 - córka- Kornelia Szpital Wejherowo/Redłowo
6. Sara83- 10.04.2014r.- syn/córka?- imię- Wejherowo?
7. ag_86- 10.04.2014r.- syn/córka?- imię- szpital?
8. Sharana- 11.04.2014r.- syn- imię- Gdańsk
9. Domikaj - 15.04.2014 r. - syn - imię??? - Redłowo/Wejherowo
10. Agnieszka56 - 19.04.2014 syn/córka?- imię - Gdańsk
11. Morelka- 20.04.2014r.- córka/syn?- imię- Kliniczna
12. Ruminka- 24.04.2014r.- córka?- Zosia/Marysia?- Wejherowo
13. Drosera- 29.04.2014r.- syn/córka?- Staś- Redłowo
14. Kaja- 30.04.2014r.- syn/córka?- imię?- Kliniczna
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wyprzedaż to dopiero jest w carrefourze- bawełniane bodziaki po 5-7 zł, ubranka z postaciami disneya po 10-17 zł, w tesco tez są dobre ceny.

spiworek i inne akcesoria do wozka trzeba ponegocjowac my dostalismy jako dodatek za 2 zl do xlandera:)
Czesc Dziewczyny!
INFORMACYJNIE: w Smyku jest dosć fajna wyprzedaz bielizny niemowlecej i nie tylko. 5pak body 35pln, 3pak pajacow 50pln, 2pak półśpiochow 25pln, takze te z Was, ktore sie jeszcze nie zabraly - polecam zagęścić ruchy zanim przebiorą rozmiarówkę i wzory:-). Sporo można ciuszkow dobrze kupić.

Macie jakies jeszcze doswiadczenia/uwagi nt:
- usztywnionych przewijakow
- foczki do wanienki ??

Kupujecie śpiworek do wózka (na polarze)?

Pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja akurat jestem zadowolona ze sztywnego przewijaka , miałam cały czas go na łóżeczku i spełniał super swoją funkcję.Na przewijaku miałam też położony zwykły podkład gdyż czasami zdarzały się małe wypadki:) i taki podkład od razu to wchłaniał.Wanienkę bede miała zwykłą po córce , my kąpalismy ją w łazience.
No tak, z wanienką trzeba trochę pokombinować, u nas nie było kompletnie gdzie jej postawić a stojak jest dość tani i po złożeniu zajmuje dużo miejsca, no ale każda dodatkowa rzecz trochę zagraca. Tak samo jest ze sztywnym przewijakiem, kupiliśmy go bo wszędzie w wyprawkach tak pisało, ale w sumie nie używaliśmy za wiele, tylko do odkładania malucha po kąpaniu, normalnie przebieraliśmy na kanapie na podkładzie miękkim który starczał na długo, mimo że był jednorazowy. To też jest wygodna opcja, bo sztywny przewijak jest wyjątkowo nieporęczny :/
@sharana ta wizyta w szpitalu ze szkoły rodzenia jest w Gdyni.http://macierzynstwo.info/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=27

Nie zrobiłam dzisiaj tej glukozy. Okazało się, że wykonując badania prywatnie na glukozę również muszę mieć skierowanie pisemne od lekarza. Dostanę w tym tygodniu i zrobię kolejne podejście :). Zrobiłam za to badanie moczu i już pozbyłam się bakterii :)

Ja ze stojaka do wanienki zrezygnuję, ponieważ mam małe mieszkanie i nie mam miejsca na jego przechowywanie i uważam, że to zbędna rzecz bo można sobie poradzić równie dobrze bez :)
Cały dzień w rożku? kiedyś widocznie były inne bo te obecne są sztywne jak tektura i strasznie ogranicza ruchy, w sumie jeśli już ktoś używa to tylko do trzymania malucha, ale z moich znajomych które obecne mają dzieci to żadna rożka nie używała. Swoją drogą jak mi teściowa podawałą pomysły wychowawcze które stosowało się 18 lat temu to już sporo przedawnione są ;)

Stojak jest dobry jeśli nie myje się malucha w łazience, my kąpaliśmy w kuchni bo jest więcej miejsca, porządnie wcześniej nagrzana i wtedy stojak się mieści, w łazience też niestety za ciasno.
Aha, a jeśli chodzi o rożek, to moja mama używała baaardzo dużo. Z siostrą jesteśmy urodzone na wiosnę, więc ubierała nam tylko pieluchę, bluzeczkę, i cały dzień w rożku. Tylko do snu nocnego pod kołderkę. Mi się to wydaje wygodne, jest to rozwiązanie szybkiego dostępu :D
No dobra, dzisiaj pękłam i kupiłam kilka bodziaków :) W Realu w Gdyni była przecena, 5,99 zł za sztukę, 100% bawełna.
Jeśli chodzi o wanienkę, to ja stojakowi powiedziałam stanowcze NIE - mam za wąską łazienkę. Natomiast umyśliłam sobie, że na wannę dużą będę kłaść kawałek dociętej na wymiar płyty meblowej, i na to wanienkę. Rozwiązanie dobre, jeśli ktoś ma wannę :)
Wózek Jedo też sprawdzona jakość, koleżanka trzecie dziecko nim wozi - tym samym wózkiem.. hmm chyba jakiś pancerny model się trafił :D
Aktualizuje z imieniem ;)

1. Kasieńkas - miał być 05.04.2014 a teraz wychodzi 30.03, ale zostaję w kwietniowych, bo się zadomowiłam -córka - imię ? - raczej Kliniczna
2. Blondynaaa- 06.04.2014r.- córka Kornelia - Kliniczna
3. Kikula84- 07.04.2014r.- syn?- Wojtek- Kliniczna
4. kasia- 08.04.2014r.- córka- Lilianna - Wejherowo/Redłowo
5. Rahhel- 09.04.2014 - córka- Kornelia Szpital Wejherowo/Redłowo
6. Sara83- 10.04.2014r.- syn/córka?- imię- Wejherowo?
7. ag_86- 11.04.2014r.- syn- Fabian- szpital Kliniczna
8. sharana - 12.04.2014r. - syn - Sebastian - Kliniczna/Wojewódzki
9. Domikaj - 15.04.2014 r. - syn - imię??? - Redłowo/Wejherowo
10. Agnieszka56 - 19.04.2014 syn- Adaś? - Zaspa/Wojewódzki
11. Morelka- 20.04.2014r.- córka/syn?- imię- Kliniczna
12. Majka2 - 20.04.2014r. - córka - Hania - Kliniczna
13. Ruminka- 24.04.2014r.- córka?- Zosia/Marysia?- Wejherowo
14. Drosera- 29.04.2014r.- syn - Staś- Redłowo
15. Kaja- 30.04.2014r.- CÓRKA :)- Kliniczna
Dziewczyny czy już wiecie co ze szkołą rodzenia na klinicznej, czy ruszy i kiedy można porodówkę odwiedzić?

Kaja spoko, jak zaczniesz kupować to w 2 tygodnie nadrobisz ;) sama się jeszcze za przygotowania nie zabrałam, miejsca w domu nie ma, a z resztą drugi maluch to też inaczej. Pajace i śpioszki są podobne, zależy jak komu wygodnie, przy pajacu jest więcej zabawy z zakładaniem, a pod spód body, kaftaniki są mało praktyczne bo się podwijają. Egoistyczne? :) też bym się wyniosła do drugiego pokoju, ale mamy za dobre łóżko a w salonie tylko twarda kanapa :/ U mnie jest 26 tc, ale już się męczę, maluch w końcu rośnie w środku i to wystarczy żeby trudniej się wstawało, ale swoją drogą ciekawe doświadczenie jak nie można się podnieść bez podparcia ;) Aha, no i zwykle 68 maluch nosi krótko, bo jakoś tak nieproporcjonalnie rośnie. Ale 62 zawsze się przyda, a 56 to różnie.
Wanienke stawiasz albo na stole albo na stojaku. My stojak mamy, ale niestety jest chyba tylko jedna wysokość na rynku i nie do końca wygodnie trzyma się malucha maląc ponad 180 wzrostu, ale ogólnie dobrze się sprawdza i jest wystarczająco stabilny, a wanienka najmniejsza na początek, komfort psychiczny większy dla rodziców i mniej wody się nalewa :)
Po świętach nie mam na nic ochoty, przejadłam się chyba za bardzo. Dotychczas dużo mandarynek jadłam, a teraz nawet nie jem normalnych posiłków, tylko jakieś drobiazgi jem.

ag_86 rożka nie używałam, w sumie to moja mała jak skończyła 2 lata to wykopała go z szafy i zaczeła się bawić w dzidziulka ;) wystarczy zawinąć w kocyk, lepszy kontakt jest dzieckiem i przyjemniej się je czuje przez cienką warstwę :) o macie imię, super, ja już zaktualizowałam imię na liście, dzięki temu pozostałe mamy będą wiedziały jakie imiona są już użyte :)
Agnieszka56 mi tak co jakiś czas jakiś ciuszek wpada w oko i aż szkoda nie kupić ;) generalnie czekam aż pojawi się kolekcja wiosenna, bo w zimowych welurowych ubrankach maluch bedzie się pocił, z resztą coś słaby wybór dla chłopców jest.

SheIsLike no to w zasadzie wszystko macie, zostaje na koniec apteczka. Ważna sprawa z wózkiem, lepiej kupić go bliżej terminu bo zwykle gwarancja jest na rok, a do porodu będzie stał nieużywany. Różnie też się czeka na zamówienie, bo w niektórych sklepach nawet miesiąc ale my po niespełna 2 tygodniach odbieraliśmy, oczywiście jeśli mówimy o nowym :) Niedrapek w sumie się nie używa, bo maluch od początku oswaja się ze swoimi rączkami, nasza mała je nosiła bo jej rączki marzły, ale jak pazurki są regularnie skracane to nie będzie się drapać.

domikaj ale teraz nie ma jeszcze wyboru, same zimowe resztki, nadrobisz z nawiązką ;) brzuch rośnie, ale oczywiście ubieram się ciepło czyli nikt nie widzi że już jest ten etap :/ przybyło mi w obwodzie jakieś 30cm! masakra, no i ciągle brzuch boli bo maluch kopie gdzie się da, od mostka do samego dołu. A w jakim szpitalu jest ta wizyta?
Drosera mój mąż wróci w lutym na dwa tygodnie i znów wyjedzie i wróci dopiero chwile przed terminem porodu więc też się obawiam aby nasz synuś nie spieszył się na świat.
Musimy być dzielne i wspierać się nawzajem, chociaż dziś ciężko mi sie to pisze bo rano poleciał :(

Tak czytam i widzę, że szalejecie już z przygotowaniami, ja to jeszcze daleko w poluco prawda dostałam ostatnio od kuzynki wanienkę i ciuszki od znajomych więc coś tam już mamy kupiłam już ręczniczki z kapturkiem i kocyk ale powoli zacznę się rozkręcać bo miałam postanowienie że po nowym roku zacznę wszystko kupować, chociaż największy problem dla mnie to czego ile potrzeba bo nie mam zielonego pojęcia. Na szczęście z Waszą pomocą mam nadzieję, że wszystko uda się ogarnąć.

Kasieńka jeśli chodzi o głaskanie brzucha to już kiedyś pisałam, że dla mnie jest to bardzo irytujące i czasem po prostu się odsuwam jak ktoś się zbliża z takim zamiarem albo głośno mówię, że tego nie lubię. Oczywiście są osoby, którym pozwalam i nie mam nic przeciwko ale to są bliskie mi osoby.
Niestety na razie nie mamy możliwości aby nasz synek miał swój pokoik wiec będziemy przez jakiś czas mieli łóżeczko w naszej sypialni.

Co do wózka to chcemy xlandera xa lub x move wiem, że zdania są podzielone i dużo osób uważa je za oklepane ale nasi znajomi mają i są bardzo zadowoleni więc chyba też się zdecydujemy. Na pewno będzie w zestawie 3w1 ale fotelik koniecznie maxi cosi bo wg opinii jest sprawdzony i bezpieczny wiec nie będę wymyślać z innym.
Łóżeczko też już mam wybrane. Kupować będziemy myślę najwcześniej w marcu bo nie będę miała gdzie przechować zanim maly się urodzi.

Tak się zastanawiam czy rożek jest niezbędny? Z tego co pytałam po rodzinie i znajomych którzy mają maleństwa to mówią, że go się prawie wcale nie używa może na początku w szpitalu a później już nie więc doświadczone Mamy wypowiedzcie się proszę :)

Badanie glukozy robie w przyszłym tygodniu wiec trochę się obawiam wyniku bo w pierwszym trymestrze miałam podwyższoną i muszę teraz pilnować diety mam nadzieję, że nie będzie gorzej ;(

Przez czas świąteczny wybraliśmy imię dla naszego synka ;) w końcu zwracam się do niego po imieniu i od razu mi lepiej ;) kopie jak szalony i czasem nie ogarniam mojego brzucha który faluje z każdej strony.

miłego dnia Kobitki i wszystkiego dobrego w Nowym Roku, który będzie dla nas niezapomniany :)
Agnieszka56 dzieki za info o xlanderze. To cenna wskazowka tym bardziej ze ma sie takie porownanie. A wiesz moze jakie inne wozki miala?
Dlatego zastanawiam sie nad xlanderem bo jak juz wczesniej wspominalam duzo ich po ulicach jezdzi i tak sie zastanawiam czy dlatego ze to spoko wozy:-) czy dlatego ze marketing maja dobry i wszedzie mozna je kupic:-)

To od razu Was pomecze (Mamusie doświadczone) na tema wanienki i stojaka do niej:-) czy to sie rzeczywiscie sprawdza i jest wygodne czy lepiej samą wanienke? Metraż naszego mieszkani nie jest zbyt imponujący i nie chce sie zagracac czyms czego nie bede uzywac. Czy ta wanienka dobrze sie trzyma na stojaku i czy to stabilne w pełni?

Dobre porownanie glukozy do lukru:-D jak pomysle o moim badaniu to tak to wlasnie smakowalo, ale nie wiedzialam jak to okreslic;-)

A jak tam wasze zachcianki? Macie na cos konkretnego wiekszy apetyt niz wczesniej? A może odrzuca Was od czegoś? Ja mam apetyt na cytrusy :-) a z kolei zaczeło mnie odrzucac od pomidorów ktore do tej pory wprost uwielbiałam;-)
hey, glukoze mam już za sobą Nie jest tak źle, smakuje jak lukier z pączka w dużej ilości :)
Miałam dziś wizytę u lekarza i poza tym że jest ok nic więcej nie mówił o dziecku A ja zapomniałam zapytać choćby o wagę maleństwa
Co do nerwów, to lekarz stwierdził ze pomóc może magnez Przydaje się też na inne dolegliwości, także planuje kupić
Moja siostra ma xlandera i bardzo go chwali, a że przez 2 lata to był 5 z kolei wózek to wie co mówi :P
Witam mamusie.
Wszystkich mamusiom gratuluje tego pięknego stanu :)
Pisze u Was ze wzgledu na wyrośniecie mojej cóeczki z ubranek i innych rzeczy.

Niebawem wyjezdzam i musze pozbyć się wielu ciuchow a dokladnie 150szt w rozmiarach 56-74 , wyprofilowanej wanienki firmy OKBaby ( nowa nawet kosztuje 150 zł) nosidełka dla rodzica , ułatwia przemieszczanie się z maluchem który śpi wtulony w rodzica.
Ciuszki byly najczesciej kupowane w Primarku, FF , h&m , i innych sklepach.
Za wszystkie ciuszki czyli 150 szt , wanienke , nosidelko , dorzucam do tego mate edukacyjna ( stan dobry ) 250 zł ( do małej negocjacji )
Córka aktualnie nosi rozmiar 80 , i powoli przestaje sie w nich mieścic , dlatego przed samym moim wyjazdem mama która kupi ode mnie ta wszystkie rzeczy , otrzyma ciuszki w rozmiarze 80 , w cenie która juz zaplaci. :)

O to lista ciuchów:
*sweterki 7 sztuk
*Body na długi 14 sztuk
*sukienki 7 sztuk
*spodnie 14 sztuk
*komplety do spania 4 kompl
*body na krótki rękaw 20 sztuk
*Pajace 18 sztuk
*Body bez rękawków 6 sztuk
*bluzki 17 sztuk
*Bluz 2 sztuki
*Pajace , z tych grubszych 3 sztuki
*ogrodniczki na lato 1 sztuka
*kurtka 1 sztuka
*Płaszczyk 1 sztuka
*czapka wiosna 2 szt / zima 2 szt
*kapelusze , chustki 10 sztuk
*skarpetki 8 szt / rajstopy 3 sztuk
*opaski - 3 sztuki
*śliniaki 2 sztuki
*papcie , kapcie 2 sztuki .

Z listy wychodzi ze ciuchów jest 140 , ale w ostatnim czasie dorzucilam jeszcze rajstopki , spodnie i bluzeczki córki.
Do dzielnic jak Łostowice , kowale , morena moge z ciuszkami podjechać , ponieważ zalezy mi na sprzedazy calości :)

SERDECZNIE ZAPRASZAM !
512-167-004
Ja na glukozę idę jutro. Zobaczymy jak będzie. Czy Wam też teraz brzuch tak szybko rośnie? Co do wózka dalej nie wiem :P.

Dziewczyny dołuję się tym, że tyle rzeczy już macie. Czuję się jak wyrodna matka. Ja dopiero teraz zapiszę się do szkoły rodzenia. Czytałam, że 16 stycznia w programie jest wizyta na porodówce.

Hej!
My mamy tony ciuszków (bliźniaki w rodzinie niedawno były ;), łóżeczko i kilka gadżetów: termon na butelki, krzesełko do karmienia dla trochę większego dzidziusa, taki leżaczek-bujaczek, matę edukacyjną.
Nie kupujemy jeszcze nic, ale w większości mamy już zaplanowane CO kupimy.
Jeśli chodzi o wózek, to my się chyba zdecydujemy na Jedo Fynn 4. X-lander mi się podobał, ale moja mama zwróciła uwagę na to, że nie ma amortyzatorów. Wydaje mi się, że poza komfortem podróży, ma to znacznie przy bujaniu. Cenowo wychodzi za Jedo trochę mniej, ALE co do zasady nie ma dodatkowego wyposażenia, jak np. parasolka czy folia przeciwdeszczowa.
Blondynaaa wynikiem glukozy się nakręcasz, czy samym badaniem? :) Będzie dobrze, tylko pamiętaj, żeby wziąć coś do czytania, bo z nudów można w dwie godziny umrzeć. Ja też mam tak za dwa tygodnie, przed wylotem do UK. Musi wyjść dobrze, bo mnie lekarz nie puści :P
Hey dziewczyny , co do wózka chcę x landera Xa i to już pewne kupię na początku albo w połowie marca ,żeby gwarancja mi nie leciała:)

Do do rzeczy mam bodziaki ,pajace itp..
łóżeczko, materac, wanienkę, przewijak, leżaczek -bujaczek, karuzelę, pościel.

Na razie się wstrzymuję , bo nie mam miejsca w domu :( .. dzieciaczek bedzie spał z nami :) a co do rzeczy to raczej na 68 biorę ,bo jak bedą lekko za duże to nic nie szkodzi ;) chociaż takie maleństwa też mam ,ale zaledwie kilka sztuk :)

Za dwa tyg. idę na glukozę , juz bym chciała mieć za sobą ten wynik ,bo sama się nakręcam...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kaja,
ja poczytalam i popisalam i wyszlo mi jedno: na poczatku tylko kopertowe kaftaniki oraz spiochy. Pajace to 2-3, tak pro forma. Jak sie pępek zagoi to bodziaki mozna uruchomic. No, to do nich tez albo spiochy albo polspiochy bezuciskowe. I o dziwo to jest koniec bazowego ubioru makucha. Mam jakis jeden dresik, ogrodniczki, dzinsy i ze dwie koszulki, ale wcale nie mam pewnosci, ze ubiore. Chyba, ze "na wyjscie" :-)
Ja mam o tyle fajnie, ze frajde w kupowaniu ubranek odnalazla tez moja mama, wiec umowilam sie z nia tak, ze ona kupuje na 68, ja na 62.
Polecam w necie mozna kupic cale zestawy/komplety ciuszkow w dobrych cenach - ja za pakę ciuszkow w bardzo dobrym stanie zaplacilam 400zl i mialam w tym i kurteczki i śpiworek do spania i kombinezon. No i przekrojowke bodziakow, koszulek, spodenek.

To, co na poczatek sie przyda to rowniez czapeczki niemowlece i niedrapki, mysle, ze 2-3 komplety, bo na porodówke i moze na poczatek po kapieli ( wedle uznania i zyczenia). No i male skzrpeteczki, ktore na spioszki czasem moze bec potrzeba przyodziać.
Rożek niemowlęcy musimy mieć też...

Czytalam, ze na start warto miec z bielizny:
3-4 kaftaniki
5 body z krotkim i 5 z dlugim rekawkiem
5-6 śpioszkow
2-3 pajace
te czapeczki, niedrapki i skarpetki

Wiadomo, ze kazda z nas bedzie miala tego pewnie dwukrotnie wiecej, ale taka powinna byc baza:-) Ja uznaje, ze bede dokupowala braki przy okazji i tak przeciez koniecznych okolo cotygodniowych zakupow spozywczych :-)
A co do rozmiaru, to zależnie od prognoz. Nasz maly ma zadatki na ponad 56 cm, wiec kupujemy od 62. W 25 tc mial nożke 10cm, czyli na ok. 27 tc. Zapytaj gina najlepiej jak Ci Bobas rośnie :-)

Potwierdzam, ze od 24 tc brzuch rośnie chyba codziennie i dźwignąć się jest coraz trudniej :-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry