Widok

Mamusie marcowe (6)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-5-t520875,1,16.html

Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 03.03.2014r. Malwina
3. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
4. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
5. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena) Klaudia/sn/ Zaspa
6. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale) Justyna/sn/ Kliniczna lub Zaspa
7. termin: 08.03.2014r. kiave
8. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.) imię?/sn/Zaspa
9. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)Marcel/sn/Zaspa
10. termin: 12.03.2014r. BWN Gdańsk Ujeścisko/córka Maja?/cc/Zaspa
11. termin: 12.03.2014r. paliwianka (Pruszcz Gd) córeczka/ poród sn/imię?/ Kliniczna
12. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
13. termin: 18.03.2014r. AsiulaB (Gdańsk Morena)/Marysia/cc/Redłowo
14. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
15. termin: 21.03.2014r. Kasiula (Gdynia) syn- Franuś/sn/ Redłowo
16. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia) córeczka Jagoda/sn/Wejherowo
17. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
18. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
19. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza) córka/ poród sn? lub cc?/ imię?/ kliniczna
20. termin:? malgocha
21. termin:? Kejt
22. termin:? Magdula
23. termin:? AgaMalaCzarna
24. termin:? Martyna.89
25. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:
1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Rozpakowane mamusie:

Luty
5.03/13.02/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/poród?/szpital?/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Patuga trzymam kciuki! dziś piękna pogoda można rodzić :-)u mnie w nocy męczyły nieregularne skurczę tylko nie wyspana jestem bo minęły i rano już ani śladu :-( więc dalej czekanie i czekanie uśmieję się jak przenoszę normalnie :-)miłego dnia!!!
Patunga mam nadzieję że się u ciebie rozkręci na dobre ! Trzymam baardz mocno kciuki :)
Ja dzisiaj idę na KTG. ahh lekarz to się zdziwi bo powiedział że marne szanse żebym dotrwała do środy a tu niespodzianka - ja dalej w dwupaku i jakoś skurczy brak :/ osiwieję chyba od tego czekania.
Evelcia trzymam za Ciebie mocno kciuki ja pierwszą ciąże przenosiłam o 1 tydz ale teraz jestem bardziej umęczona tą ciążą bo lekarze mówili, że już tydz temu powinnam urodzić a napewno do końca tyg a tu już następny tydz i nic :-) czuję się jak by ten stan miał trwać wiecznie i już zawsze będę w ciąży haha coś niecierpliwa jestem w tej ciąży :-) Czytałam o czopie że jak odszedł to może być chwila a może być 2 tyg przed mam nadzieję, że u Ciebie to chwila mi już ponad tydz temu odszedł uparte te nasze dzieci :-) mam nadzieję, że nam wynagrodzą i będą grzeczne jak aniołki :-)
Mam pytanie do mam które już urodziły bo ja nie pamiętam :-)jakie formalności trzeba dokonać po urodzeniu dziecka? chodzi o odbiór aktu w urzędzie co w szpitalu pesel itd
i jestem po KTG - lekarz powiedział że wszystko jest ok.

Gosia - kto by pomyślał że jeszcze z brzuszkiem będziesz tak długo chodzić. zdecydowanie uparciuchy w nas rosną :)

Mnie lekarz uświadomił że jak nie urodzę za 6 dni to wysyła mnie na patologię :( jestem tym przerażona więc mam nadzieję ze Justynka się ogarnie i w końcu wyjdzie! :D
Evelka zjedz za mnie duzą kostke czekolady. ja na tych jogurtach i serkach juz odpadam, ale chociaz do wagi sprzed ciazy brakuje niecale pol kilograma, wiec to dobre pocieszenie....

szpitale wysylaja dane o urodzeniu i na nastepny dzien mozna odebrac akt urodzeni. w gdansku daja okrycie kąpielowe i dyplom gratulacyjny w prezencie :)

pesel jest po ok. 30 dniach.
No dziewczyny to która już rozpakowana ;). U nas kolejna noc przez Marcela pięknie przespana no ale nie może być pięknie przez całą zimę córcia nie chorowała a wczoraj jak na złość kaszel, nos zapchany. Wczoraj mieliśmy odwiedziny Pani położnej zdjęła mi szwy i teraz mam lekkie wycieki z rany nic mnie boli i dziwne, że nie gorączkuję tylko może dlatego, bo łykam od wyjścia ze szpitala antybiotyk. Mało tego położna mówiła, że jestem 4 dziewczyną z Zaspy w tym tygodniu której zdejmuje szwy i są wycieki z rany.
Słyszałam, że masaż szyjki strasznie boli. Mój brzuch się też powoli zaczyna napisać, mała się wierci... jest coraz większa, miejsca mniej, a w nocy takie popisy, jak by w cyrku była.

Evelcia, no mi położna mówiła, że w takim zaawansowaniu ciąży bezpieczniej jest robić KTG 2 razy w tygodniu.Mi kazała przyjeżdżać do przychodni.

AgaM czy każdy szpital wysyła dane o urodzeniu do urzędu ? Ciekawa opcja. W dobie XXI wieku to powinno być na porządku dziennym. Ważne info !

Czy przy wyjściu ze szpitala dostałyście mamy-te już rozpakowane informację o podawaniu dziecku witaminy K i D ?

W lidlu dobra promocja na pampersy za 88zł rozmiar 3 za 186szt=0,47zł za 1 szt.
szpital zawsze wysyłał info do miasta. Ale i tak musisz się zgłosić w ciągu 14 dni (albo mąż) żeby zarejestrować. A później urząd stanu cywilnego po odbiór pesel.
Wczoraj wieczorem myślałam ,że to już bo mała tak się wyginała, wbijała nogi w żebra a na dole jakby grzebała łapkami. śmiałam się, że kopie sobie tunel :) i bardzo mocne kłucie czułam. Po 15 minutach przeszło i wszystko wróciło do normy więc nie wiem o co chodziło.

Mój cel to urodzić między 21 a 24 marca a najlepiej w jeden z tych dni. Wtedy moja mama albo mąż będą mieli prezent na urodzinki :D

Z tego co wiem to szpital wysyła info o urodzinach dziecka do urzędu miasta w którym jest szpital i wciągu dwóch tygodni trzeba się pojawić, podać imię i adres meldunku. Ja rodzę w Wejherowie a potem to wszystko musi iść do urzędu w Gdyni gdzie zameldujemy i nadamy Pesel.
Dziewczyny jak u wygląda karmienie piersią?
Ja juz leże na patologii ciąży. W sumie nic sie nie dzieje i nie zapowiada, ale juz w przyszlym tygodniu raczej zrobia mi cc. Pare dni jakos bede musiala tu przecierpiec. Maluchy juz maja po 2700g wiec to dobry wynik zważywszy ze moja córa sama miala raptem 2,8kg. Pewnie dopiero w poniedzialek dowiem sie konkretnie kiedy kroimy...
Jeśli chodzi o karmienie to u nas wygląda to tak, że w dzień dostaje najpierw pierś a jak jej mało to ją dokarmiam modyfikowanym. Maja uwielbia wisieć na cycu choćby cały dzień, dużo przy nim przysypia, a jak ją odkładam do łóżeczka to się odrazu budzi i chce dokładkę:)Jak dostanie modyfikowane to przez 3 godziny dziecka nie ma, więc jak jestem już mocno zmęczona albo w nocy daję jej modyfikowane.
BWN a jakie modyfikowane podajesz ? tyle tego jest na rynku.
W szpitalu podobno różne podają, w zależności co sponsorzy rzucą.Tak się właśnie zastanawiam co kupić, żeby chociaż 1 puszkę mieć w domu po powrocie ze szpitala...
BWN mam identycznie jak Ty.. tez /Pawelek caly dzień wisi na cycu i najlepiej jest mu przy nim zasypiać a jak odkładam to się budzi:/ tylko ja poki co nie daje nic oprócz cca ale się zastanawiam czy nie kupic jakies mieszanki bo w noc to jest masakra:/dziś "chodzil" cala noc a ja w dzień na rzesach;)
Kasinkas my dajemy starszej corce Bebilon tylko wiem ze jest dosyć drogi.. wcześnie probowalismy NAN ale ciężko jej było się zalatwiac.. tanszy jest Bebiko tej samej firmy co Bebilon wiec może od tego zacznij jak będzie tolerować to przy nim zostaniesz jak nie - zmienisz i będziesz probowac z innmi...
Marta nie mow ze Marcel przesypia cale noce???????????!!!
Fendika kąpie małego 19sta daje cyca i tak od 20 do 23 śpi. Budzi się przebieram pampersa daje cyca i śpi dalej. Dzisiejszej nocy spał do 2 przeprałam dałam cyca spał do 6. Mój pokarm odpowiada na razie dokarmiać mieszanką nie musimy :D
u nas głownie sztuczne jeszcze na razie, mam nadzieje, ze sie rozkreci. nan pro dawali w szpitalu i przy tym zostalismy. zastanawiam sie czy dziecko bardzo sie musi naprezyc zeby cos wyprodukowac czy po prostu tak ma i nie ma potrzeby zmieniania mleka.

kazdy szpital wysyla info , pesel po 30 dniach
Kasieńkas na wypisie noworodka jest zalecenie od kiedy i jak podawać witaminę K i D.My zaczęliśmy od środy.
Od jutra zapowiadają zmianę pogody, a tak się cieszyła że już spacerujemy ;)
tylko trzeba pamietac ze wit K jest tylko i wyłącznie przy karmieniu piersią.. inaczej jak się daje modyfikowane (czy nim się dokarmia) to już się jej nie podaje..wit D jak najbardziej nawet do 3 r.z.
Dziewczyny a macie może sposoby na to by dziecko nie zasypialo albo jadlo więcej? Bo Pawelek tak często je dlatego ze zasypia i zje trochę a zaraz znowu się budzi i do cyca na chwile i tak w kolko:/
Marta moje mleko chyba tez odpowiada małemu bo jak byliśmy tydzień temu na wazeniu to wazyl już 3400, czyli w 1,5 tyg przybral az ponad 500g to sporo tylko jak wyżej pisałam nie zjada do syta...
fendika, ja pamietam, ze przy moim pierwszym dziecku tez musialam go dobudzac, bo jak tylko przystawialam to zassal kilka lykow i zaraz zasypial, a jak odkladalam do lozeczka to plakal. Pielegniarka laktacyjna mowila, zeby delikatnie budzic dziecko i kontrolowac czy caly czas aktywnie je, jesli nie - to wlasnie lekko po twarzy dotknac, pod brodka, raczke tak lekko nacisnac, trzeba bylo znalezc swoj swosob na dobudzenie dziecka. I to zadzialalo. Jak zaczelam dobudzac przy jedzeniu i zwracalam uwage, zeby rzeczywiscie jadl a nie spal to juz moglam odlozyc do lozeczka na jakis czas bez wiekszych problemow. Oczywiscie pod warunkiem, ze nie bylo akurat kryzysu laktacyjnego:)
pozdrawiam cieplo dziewczyny :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry