Widok

Mamusie wrześniowo-październikowe 2018

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No to mamy nowy watek zapraszamy dziewczyny do udziału w dyskusji :)

crazy. 2.09
~_S_ 2.09
~Anna 9.09
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09
~żyrafa 14.09

link do starego http://forum.trojmiasto.pl/Mamuski-wrzesniowe-2018-t799075,1,16.html

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny rozmowa zrobiła się już dość długa i uciążliwie przewijać to w telefonie więc pozwoliłam sobie odbić wątek ;-)
https://forum.trojmiasto.pl/mamusie-wrzesien-pazdziernik-2018-cz-2-t828339,1,160.html
- Plooooose? Mama powiedziała, że jeśli będę plosić i dziękować, mogę dostać wszystko. Plooose?

Mia Asher "Arsen"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bylam dzis u gin i szyjka dalej miekka bardzo wiotka, ale zamknieta. Ostatnie 2tyg luteine mogę brac a tak to nospa max magnez i LEŻEĆ!!!! Nic sie nie zmienilo mlody główkowo ulozony. wiec mam nadzieje ze tak zostanie.
Poloznej pytalam o kremik to mowila linomag albo alantan moze byc. A pozniej moze pediatra jakis apteczny wymysli.
Dzis pierwsze paczki odebralam z gadzetami corka zachwycona przebiera ukada i juz sie doczekac nie moze. A mąż w szoku hehe a to po co?? A to na co?? Zdziwony zapomnial juz co do czego.
Dziewczyny co do kosmetyków dla dziecka switny jest blog srokao.pl dziewczyna całą wyprawkę(chusteczki, plyny, kremy itd) i wogole kosmetyki rozne bierze pod lupę i analizuje sklady. Najlepiej wybrac dla maluszka cos o dobrym skladzie!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja krem na odparzenia itp mam Alantan. Ostatnio polozna mowia ze takie bezcynkowe sa b. dobre na poczatek. A ten jest taki uniwersalny ze moze byc i dla malucha i dla Ciebie :) Wkladki laktacyjne kupilam Akuku. Chyba tylko dlatego ze byly na jakiejs promo, ale tasemke maja i testowalam raz caly dzien chodzilam i nic sie nie zsuwaly itp. A jak z wsiakaniem to nie mam pojecia :D Mam zamiar kupic ocenisept a do kapieli dla dziecka to sie zastanawiam nad Oillann. Podpaski poporodowe mam zamiar kupic w Rossmanie Bella. Takie wielkie pomaranczowe opakowanie :D I tez narazie te duze waciki do podcierania w domu, ale do szpitala trzeba miec ( przynajmniej tak mi powiedziano) paczke chusteczek. W Rossmanie sa takie 'wodne' za 10 czy 12 zl. Planuje kupic z dwie paczki. I pieluszki Dada w biedrze podobno sa bardzo dobre, wiec kupialam paczke :) TE wczesniej kupialm bo chcialam chlopakowi pokazac jak to wyglada i co sie z tym robi bo ostatni mial z tym do czynienia 20 lat temu przy mlodszym bracie :D :D No i Kiddi patyczki do uszu i jakis zgrabny komplecik do paznokci (to musze znalezc). A co do proszku/plynu to mam zamiar kupic Lovela. Slyszalam wiele dobrego o tym :)

Ja na mojej liście mam jeszcze Oilatum (w domu pupcie przemywałam przy zmianie pieluszki wodą z emoilentem, nie używałam chusteczek, w związku z tym takie duże prostokątne waciki bawełniane też były mi potrzebne), tak samo do kąpieli. Nie potrzebowaliśmy używać kremu na co dzień, jak się pojawiało zaczerwienienie stosowałam Linomag, na wszelki miałam też Sudokrem, ale nigdy go nie użyłam.

kosmetyki a wsumie jeden płyn 2w1 kupie lidlowy seria cień (prosty skład, świetna cena, wydajny i sprawdzony) wsumie to i oni maja kremik pod pieluszke hmmmy??

Dziewczyny przymierzam sie do zakupów aptecznych podpowiedzcie co jeszcze zamówić?
moja lista to: sól fizjologicza, woda morska do nosa, gaziki jałowe i nie jałowe, octanisept (do pielegnacji pepka), smoczki, butelka, laktator i teraz kremiki na pupe mam problem JAKI?? jaki kremik pod pieluszke na co dzień? a jaki w razie jakis odparzeń i kłopotów?
do listy dorzucam dla mnie: wkłady poporodowe, majtki seksi siateczkowe, wkładki laktacyjne, maty ochronne, lewatywa, tamtum rossa. Czy coś jeszcze ?? podzielcie sie swoimi listami aptecznymi???

1. Ja mam jeszcze po corce zapas :p kladlismy na przewijaku i jak bylismy w gosciach. Do szpitala bralam dla siebie wielkie 90x60, bo na poczatku mialam zmieniane, a potem juz ciezko o to bylo.
2. Mi najbardziej podpasowaly penaten. Nie przyklejalam ich bo ladnie sie trzymaly. Najgorsze chyba lovi byly, taka ceratka.
3. Ja loveli uzywalam. Teraz tez pewnie bede kupowac.

1. Z córką nie kupowałam i nie widziałam, żeby ktoś w szpitalu miał, to chyba bardziej na jakieś przewijanie będąc w gościach ;-)
2. Wkładki Johnsona są super, ale tak naprawdę każde będą dobre, byle miały tasiemke do klejenia
3. Płynu wcześniej używałam Lovela i dermatolog potwierdza, że to bdb wybór, obecnie mam jakiś inny, ale nie pamiętam nazwy. Wszystkie dedykowane dla maluchów muszą być bezpieczne dla skóry noworodka więc nawet biały jeleń będzie ok ;-)

Dziewczyny pytaniea:
1. podklady jednorazowe (do przewijania) kupujecie? To do szpitala sie bierze?
2. wkladki laktacyjne jakie bo tyle tego niewiem ktore wybrac?
3. No i ten proszek do prania dla dzidzusia?

Ja z racji zaistniałej sytuacji zaczęłam pakować torbę, poprałam i poprasowałam to co miałam na rozmiar 50, koszule i jak się zbiorę to skompletuję resztę. Byłam dziś na wizycie i nie jest gorzej więc jest lepiej, widać luteina zrobiła swoje, mała waży 1670g więc spora z niej dziewuszka. Wizyta mnie uspokoiła, lekarz dobrej myśli, chociaż nadal mam się oszczędzać.
- Plooooose? Mama powiedziała, że jeśli będę plosić i dziękować, mogę dostać wszystko. Plooose?

Mia Asher "Arsen"

A w ogole jestem agentka. Bo planowalam na ten tydzien zrobic przeglad ciuszkow po corce. Przeszukalam cala chalupe i ciuszkow nie ma. Okazalo sie ze sama wywiozlam je do tesciowej pol roku temu jak do mnie od siostry wrocily :p i teraz czekam, az tesciowa przyjedzie do nas lub my do niej (ok 250km) :p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No wlasnie jakos cicho na watku. Pamietam jak na watku z corka to caly czas cos bylo wrzucane. Grupa sie tak rozkrecila i zzyla, ze do tej pory sie spotykamy i mamy grupe na fb.
Ja ogolnie to teraz mam takie mieszane uczucia, niby sie nudze, cos bym zrobila, ale tak naprawde nie mam sily nic robic. A przez wiekszosc czasu wymyslam aktywnosci 3-letniej coreczce, bo do zlobka tylko na 4h chodzi. A teraz to w ogole bedzie miec miesiac w domu, bo zlobek ma przerwe.

Czesc dziewczyny co tak milczycie? Wyjechane na urlopy jestescie? Wczoraj mialam leniwy i zdolowany dzień kurczeee, maz w pracy corka caly dzien na podworku wpada zjesc i wymienic gadzety podworkowe a mi jakos sie smutno zrobilo i nudnooo. Pomyslalam ze jeszcze troche i bede miała kompana non stop :-) przegladam internet kupuje gadżety czytam co zbede a co potrzebne mi jeszcze.
Pytanie mam jakiego proszku/plynu do prania rzeczy maluszkow będziecie uzywac (chodzi mi o taki ktory ma dobry sklad)???

Ja jeszcze ubranek nie mam.. Tak naprawde to nic jeszcze nie mam. Za 2 tygodnie powinnam cos miec :) A z wyprawki do szpitala to mam tylko szmaciana torbe z Auchan :) Polozna podpowiedziala bo jak jest miekka to latwiej sie pod lozko zmiesci itp. Moja mala tez sie strasznie wierci, normalnie czuje ja w kazdej pozycji, nawet jak chodze co wczesniej nie bylo. A na pecherz tez mam parcie bo mala juz glowkowo ulozona i sie tak kreci gdzies tam.
Ja spie najwiecej na prawym i plecach a dokladnie to mam kontuzje lewego ramienia i musze miec ramiona wyprostowane i tak polowicznie spie z poduszka miedzy nogami i na prawy bok , mala poduszka pod krzyzem zeby trzymalo troche w tej pozycji a ramiona i glowa na prosto :D Taka powykrecana troche. ALe w nocy to najczesniej sie budze na plecach.

Ja mam kilka sztuk 50 najwiecej 56 i kilka sztuk 62. Ale jeszcze sie z ciuszkami nie rozkładam. Zamówiłam pościele to mam uprane i wyprasowane nic innego jeszcze nie ogarnełam z praniem. Nad torba to jeszcze nie myslałam jakoś koniec lipca sie zorganizuje.
Ale z tego mojego chłopaczka to wierciuch straszny jak on daje mi kopa, wypycha bardzo sie na boki aż boli a jak ułoży sie jeszcze inaczej to moge sikac co 3min ciagły nacisk na pecherz mam.
Dziewczyny a spicie na lewym boku najwiecej? Mam tego rogala i tańcuje z nim cała noc ale nie da sie spac tylko na lewym mi i tak wywijam sie w róznych pozycjach.

Ja to w ogole nie mam ubranek 50 :p a 56 to tylko pojedyncze zdobyczne. Cala wyprawke od 62 szykuje, bo corka 59 cm, a synek juz teraz zaczal gonic :) ogolnie musze sie wziac wreszcie za segregacje, a nie tylko z pamieci kupowac :p

Karo_lajna to twoja szyjka jeszcze krotsza niz moja. Oszczędzaj się kurcze bo jeszcze te nasze maluszki troche ponosic musimy dla ich dobra!!
Powiem wam ze ja coraz lepiej radze sobie z lezeniem kiedy sie da i rozdzielaniem obowiązków domowych. (bo ja z tych co sama jak zrobie to bedzie najlepiej) Dzieki temu corka dzis zrobiła pranie sama!!! I wywiesila wszystko (byle jak ale wisi :-)

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć dziewczyny :-) na połówkowym 30.04 szyjka 4,5cm, na ostatnim badaniu tydzień temu 3cm, małą leży głową w kanale, a ja plackiem na kanapie ile się da, ale wiadomo jak to jest z 3latką w domu. Poza tym wczoraj od leżenia odezwała się rwa. Zaczęłam już wstępną segregacje ciuszków, w przyszłym tygodniu wypiorę 50tki i przygotuje wstępnie torbę gdyż w moim przypadku lekarz stwierdził, że dobrze byłoby donosić chociaż do 2kg wagi małej (tydzień temu 1360g), a potem niech się dzieje wola Boga. Aczkolwiek pierwszy poród zakończył się cc z racji problemów z elastycznością szyjki, więc mogę tę ciąże równie dobrze przenosić, ale wolę być przygotowana na wszystko. Co do "zachcianek" to tak jak u Was - czereśnie, brzoskwinie, banany, jabłka, fasolka, kapusta, kalafior - jedyny plus ciąży latem to dostępność tych wszystkich produktów na świeżo :-D

Mia Asher "Arsen"

My mamy spiworek do lozka. Wczoraj bylismy na usg 4d, ale wszystkie zdjecia z raczka przy buzi wyszly. Mlody wazy rowno 1kg i zaczyna wyprzedzac termin z om. A tak to zawsze do tylu bylismy.

Hej. Jestem dzis po usg IIIgo trym z OM wychodzi mi ze dzis równo 30tydz a po ważeniu mierzeniu wszystkiego z usg wychodzi 29t i 1dz. róznica 6dni mówiła dr że spoko jest, waży 1300gr. Wszystkie narządy na miejscu i działają sprawnie. Przepływy wszystkie tez ok. Szyjke zbadała i miękka nadal (nie bedzie duzo lepiej), skróciła sie do 3,7cm a na połówkowym usg miałam 4,5cm wiec leki dalej brać i tryb oszczędny nadal mam prowadzić. Młody pokazał buzie z profilu tylko. Ułożony główka do dołu :-)
Nadal nie wiem co kupic do okrycia dla młodego rożek? kocyk? otulacz? przy córce miałam rożek i sie sprawdził ale ona była grudniowa i potrzebowała tego ciepłego miekkiego okrycia hmm. Na co wy stawiacie?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

do góry