Widok

Mamy listopadowo-grudniowe 2014 cz. 9

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
To zaczynamy kolejną część naszego wątku.

Część 8

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-listopadowo-grudniowe-2014-cz-8-t571366,1,160.htmll

Gratulujemy;-)

Rozpakowane:
26.10 (14.11) ewelkaet synek Filip 3150g, 52 cm / Redlowo sn
28.10 (8.12) a..nulka synek Bartosz 2300g / Zaspa cc
28.10 (30.10) Rene synk / Kliniczna

Jeszcze w dwupaku:
Listopad
Józefina 1.11
xmuchomorkax 2.11
ana_zaba 06.11 chłopiec (Oliwer) / Zaspa
Gagata 8.11 - z przesunięcie ostatnio na 3/11 -chłopiec - Zaspa
Gosia9 8-10.11 syn/Wejherowo
MamaMalejM 10.11
DagaJaga 10.11 synek
fasolek 11.11
onaa156 13.11 córka
Madlenn69 13.11
zlota 13.11
styczniowka82 15.11/córka
Karotka 16.11
wiolka210 17/21.11 synek
Agam205 14/22.11 córka/zaspa
Dimis 19/22.11 córka/redłowo
emkarc 19.11 syn/kliniczna
ariba20 26.11 zaspa
mamma(mia) 27.11 córeczka /Redłowo

Grudzień
Takaja_84 (-cytrynowa) 1.12
Chocolate 4.12
dorotek 6.12
Alfikowa 8.12 Synek/swiss
alicjja73 10.12
victoria221 10.12
Jun87 10.12 córka/ Redłowo
iwonus.p 14.12/9.12 synek/Wejherowo
Oleczkaa 15.12 córeczka/ Redłowo
~asia 21.12x
Lenson 22.12. /Kliniczna
zosiasamosia 23.12
Inka.ja 25.12
Juditt 26.12 córeczka/Wejherowo
anesia 26.12 córeczka/Kliniczna
Ewkaa 27.12 córeczka/Kliniczna
Kajtka 28.12 synek
Nina80 30.12 - obecnie 25-28.12 / córeczka/ Kliniczna
Kama 31.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
johoo styczniówka dawaj, dawaj - oby Ci lekko i szybko poszło! Powodzenia!

Nina, jesli będziesz córkę odżywiać tak, jak Ty chcesz, to się przyzwyczai. Moje największy problem miały z mlekiem, ale teraz piją to z migdałów bez zastanowienia. Słodycze (tylko czekoladowe, sezamki itp. żadnych typu ciastka) jedzą jeśli jesteśmy gdzieś w gościnie i częstują, nie robię z tego problemu. A co do jogurcików, to moje najmłodsze pociechy nigdy nie jadły takich rzeczy i tu akurat robię problem jeśli ktoś je częstuje czymś takim - sama robię co drugi dzień szejki maslankowo lub jogurtowo owocowe, czasem z jaglanki krem - chyba lubią skoro jedzą ;)
Z daktyli i orzechów wychodzi super nutella a z orzechów i miodku piekę batoniki. Są tak słodkie, że nie mogę powiedzieć, że moim dzieciom brakuje słodyczy. Byliśmy w weekend u szwagierki - tam dostały czekoladę, to nie mogły zjeść więcej jak dwa okienka. Potem wydudlały pół dzbanka wody - jeśli chodzi o przedszkole, to u nas dyrektorka sama zabroniła dzieciom przynosić (mamom de facto) słodycze już choćby z tego powodu, że inne dzieci płakały bo też chciały batona czy co tam matki dały tamtym. Uparcie tłumacz dziecku dlaczego musimy się odżywiać a nie tylko jeść, że jedzenie nas tworzy, buduje i daje nam siły i zdrowie a kiedyś to przejmie na pewno.
W koncu cos sie ruszylo...trzymam kciuki!!!
Styczniówka82 trzymam kciuki mocno zaciśnięte.
Styczniówka rozruszaj towarzystwo :)
Kciuki zaciśnięte! Oby szybko poszło :)
Nina - z powodu wagi podejrzewa kłopoty z nerkami. Badanie jest głupie - zbiera się przez 24h mocz, pobiera z niego próbkę i określa czy nie ma w nim za dużo białka.
No i z czasem mi ten mocz mętnieje i nie wiem dlaczego :/
Trzymamy kciuki i czekamy na Oliwkę:)
Styczniowka82 TRZYMAMY KCIUUUKI ;-) POWODZENIA
Widzę że wszystkie zdrowo sie odzywiamy i dbamy o to co jemy, jak zrobić zeby starsze dzieci chętnie sięgały po takie "smakołyki" Moja mała od kąd poszła do przedszkola non stop by chciała tylko słodycze, jogurciki i soczki... wkurza mnie fakt ze rodzice dają dzieciom do przedszkola słodycze... ;/

Jun87 a co lekarz podejrzewa?? Nigdy nie słyszałam o tym aby zbierac i porownywać mocz.

image
No to my jedziemy proszę o kciuki. Skurcze co 4 min. Mam nadzieje że zdążymy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Robię od rana dobową zbiórkę moczu. Przechowuję go w słoiku w lodówce, jak zalecił lekarz. W południe był przezroczysty, a teraz jest mętny... Myślicie, że coś jest nie tak?
U mnie też chyba coś drgnęło bo mam co raz częstsze i mocne skurcze. niestety w krzyżu też boli :(
Mąż na szczęście już wraca z pracy a o 17.00 moja mama kończy pracę i będzie mogła przyjechać do dzieci. Oby znowu nie było że wszystko przejdzie.

To teściu miałby prezent na urodziny, pierwsza wnuczka od syna :)
Nina ja tez mam problem ze słodyczami, ale zastępje powoli wszystko cukrem brzozowym i widzę postępy :) kiedyś nie mogłam wypić herbaty/kawy bez cukru teraz mi z cukrem nie smakuje czy to zwykłym czy brzozowym :P ale nie robiłam tego drastycznie. wiem, że po porodzie odstawie kupne słodycze jak w pierwszej ciąży i tyle :)

Ja po wizycie... ktg znów do powtórzenia... mam jechać na ip za jakieś 1,5h. rozwarcie na dwa palce. Mówił lekarz, że mnie zostawią i dadzą kroplówkę.. jestem szczerze mówiąc przerażona, bo chciałam, żeby samo poszło :(
hej ho

u mnie znów skurcze całą noc ale w dzień normalnie :)

Nina, to mój ukochany przepis na marchewkowe - rozprowadzony już po wszytskich znajomych z tym, że ja używam mąki orkiszowej no i nie robię z serkiem bo nie lubię i dodaję dodatkowo sok z ananasa i cukier brzozowy zamiast zwykłego :)
Własnie we wtorek wyjedliśmy co zostało ;) Też piekę chleby swoje. Biała mąka istnieje u mnie w domu tylko w postaci ryżowej, kokosowej, ziemniaczanej i owsianej ;) Pozostałe nie są już takie białe ;)
Ja obcięłam włosy i zrobiłam pasemka. Ze dwa miesiące mi to przetrzyma, może w lutym znajdę czas żeby znowu pójść. Co do wosku, coś tam se podgolę do lusterka ;) W Redłowie nie ma obowiązku depilacji, ale trochę podgalają gdzie trzeba ;)
fajnie, jakby te nasze dobre nawyki zostały na dłużej, ja też tylko teraz używam mąki pełnoziarnistej ( nawet jak robie jakąś zasmażke do zupy)
staram się jeść więcej owoców, patrze ana skład tego co jem ale jedyne czego nie umiem się wyzbyć to miłość do słodyczy :(
Snikersy mogłabym zjeść ze 2 na raz codziennie.... :(
W sumie jemy teraz bardzo dużo kaszy, na śniadanie często gości jaglana lub manna na obiad gryczana, pęczak... makarony i ryże pełnoziarniste...
Mam nadzieje ze naszym maluszkom wyjdzie to wszytsko na dobre! ;-)

image
U nas były nocne skurcze i rano także, takie mocniejsze bóle miesiączkowe ale już regularne. Aktualnie też są co około 15 minut, ale lżejsze niż w nocy i rano. Mam też śluz podbarwiony krwią. Powiem Wam, że jak już miałam te skurcze to zupełnie nie wiedziałam co robić, w sensie jakie one mają być żeby już jechać do szpitala.... więc w sumie postanowiłam funkcjonować normalnie, zawiozłam syna do szkoły, kupiłam mu tort i świeczkę (bo świętuje dziś urodziny), zrobiłam zakupy itp. . Przy starszaku wody chlusnęły pierwsze więc nie było wątpliwości, że czas jechać, a po oxy to skurcze miałam od razu takie, że po ścianach chodziłam i nie wiem na ile silne mają być te po których mam zdecydować by jechać. Myślę, że coś zaczyna się już dziać, ale kurcze kiedy jechać?
Nina ja też teraz zmieniam dietę ;)
Jestem już po pierwszych próbach chleba na własnym zakwasie :)
No i odstawiam synkowi cukier i sobie też przy okazji więc szukam takich właśnie zamienników na coś słodkiego :)
Moja mama się śmieje, że niedługo się z synem w razowce zamienimy, bo tez nie korzystam już z białej mąki ;)

Ja byłam u kosmetyczki, fryzjera odpuściłam, bo chce zapuścić włosy ;)
ja pieke z tego:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html

aczkolwiek zawsze lekko modyfikuję, gdyż moj mąż nie toleruje laktozy więc wszytsko co mleczne od razu odpada...
ja dodaje troszkę więcej bakalii suszonych owoców i jak zwykle do wszystkiego- mąkę pełnoziarnistą, w sumie w ogóle nie korzystam z białej mąki, w ciązy tak się nauczyłam że wsyztsko co pełnoziarniste i ciemne i chyba tak juz zostanie ;) a zamiast tej polewy z przepisu roztapiam troche gorzkiej czekoladki...

ale następnym razem chetnie zrobię z Twojego przepisu ;)

Ciasto zrobione, obiad gotowy to chyba czas na odpoczynek z maleńką kawusią... dziś mąż idzie z córeczką na basen na zajęcia więc popołudnie dla mnie! ;-))

Mam pytanie do Mam które sa już na finiszu, czy jakos szczególnie zadbałyscie o siebie przed finałem, mam namysli kosmetyczka, fryzjer, wosk itd ??

image
Ale pysznie wygląda! Zrobię na sobotę :)
Nina ja dziś będe piekła to:
http://emmagotuje.blogspot.com/2013/03/najzdrowsze-ciasto-marchewkowe-bez.html
jest pyszne i jakoś nie mam wyrzutow sumienia jedząc je ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Laserowa korekta wady wzroku (58 odpowiedzi)

czy któraś z was bądz waszych bliskich miała tez zabieg? bardzo proszę o waszą opinie i ew,...

do góry