Widok

Mamy listopadowo-grudniowe 2017

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Poprzedni wątek: http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-Listopadowe-2017-t733006,1,16.html

Terminy:
05.11 - Adg2014
14.11 - Takaja_84
14.11 - Darthfox
16.11 - Kejt
18.11 Mimi
19.11 - Magda
20.11 (28.11) - Marynarka
26.11 - Mentorka
27.11 - Kasiulaaa
28.11 - Beata

07.12 - Mimi

06.01.2017 - vita47
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pozdrawiam, adg (bo zapomniałam się podpisać ;-)).
Acha, dla niemowląt chyba nic nie było przecenione :/

Dziobus trzymam kciuki! Daj koniecznie znać po badaniu.

Byłam wczoraj w h&m na Osowej. Jest sporo koszulek ciążowych, do karmienia, spodni z klinem (ale tylko rozmiary pow. 40), dużych biustonoszy do karmienia. W dobrych cenach oczywiście. I np. 3pack majtek bawełnianych (tych hipsterskich takich) za 10 zł.

Kasiula a gdzie chodzisz na wyprzedaże? czy kupiłaś coś w atrakcyjnej cenie? pytam, bo wydaje mi się , ze teraz to raczej letnie rzeczy

Dziobuś , trzymam kciuki. Test Pappa jest o tyle paskudny, że po 35 roku życia prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z ZD rośnie z roku na rok o kilka procent- ale to tylko statystyka. Amniopunkcja na pewno pójdzie dobrze no i będziecie znali na 100% płeć :)

Dziobus, będzie dobrze! jak USG wyszło ok to i amniopunkcja wyjdzie dobrze
Daj znac jutro jak bedzie już po :-)

Moje obie córy przy porodzie ważyły ok. 2900 i 54 cm, to u mnie na samym początku sprawdziły się ciuszki w rozmiarze 52. Narazie nic jeszcze nie kupiłam. Przewijak, wanienkę, stojak, łóżeczko i fotelik do karmienia dostanę od koleżanek. Część ciuszków pewnie też.

Trochę się stresuję bo jutro rano mam amniopunkcję. USG genetyczne wyszło bardzo dobrze ale test Pappa... z wysokim ryzykiem zespołu downa. Moja ginekolog tłumaczyła mi, że to przez mój wiek i mam się nie denerwować bo wyniki będą ok.

U mnie najbardziej sprawdziły się bodziaki i pajace, albo półśpiochy- generalnie jak najwygodniej. Kaftaników szczerze nienawidziłam, miałam dwa i ubrałam w nie Młodego dosłownie raz. Mój mąż z kolei uważa kopertowe body za jakiś wymysł szatana ;) Więc tym razem oszczędzę mu męki.
Mój synek był mniej więcej takich gabarytów jak Słoneczka -4600 i 59 cm, w rozmiar 56 wchodził może przez tydzień, potem 62 dosłownie przez miesiąc- dopiero w rozmiarze 68 pochodził dłużej.

Mój jak sie urodził miał 4300g i 60cm a i tak wykorzystałam ciuszki w rozmiarze 56 :D co do fotelika samochodowego pamiętaj ze one maja gwarancje tylko 5lat, starsze sa ryzykowne, sama kupie nowy dla swojego drugiego dziecka :)

Ja póki co kupiłam jedne śpioszki, jedne spodenki i dresowu kombinezon ale taki ciut większy i od koleżanki dostałam skarpeteczki :) męża siostra ma dosłownie wszystko po swoich dwóch synkach, więc takich grubszy rzeczy typu przewijak, fotelik, nosidełko itd nie muszę kupować, chociaż jej dzieci mają już 11 i 7 lat więc nie jestem pewna w jakim to wszystko jest stanie. Chłopaki też są z wiosny i lata więc i tak muszę kupic jakieś ciuszki bardziej zimowe. Z moich koleżanek w zasadzie jestem pierwsza która będzie miała dziecko więc w spadku raczej nic nie dostanę. Teraz po malu rozglądam się za ciuszkami póki są wyprzedaże :)

Dziewczyny te która spodziewają się kolejnego maluszka powiedzcie jakie ciuszki najlepiej się sprawdzają i na jakich rozmiarach głównie się skupić?

ja też nic nie kupiłam jeszcze ale mam sporo ciuszków i innych gadżetów po córce, nie wszystko przyda się dla synka ...ale koleżanka obiecała mi, że małe ubranka da mi dla małego, korci mnie bardzo żeby przejrzeć te ciuszki ale dzis nie mam jakoś sił ....moze za kilka dni. Pewnie coś dokupię jak wpadnie mi w oko, juz wiem, ze nie ma co zostawiać na koniec ciąży, bo z dużym brzuchem to już cieżko chodzić po sklepach. Pozdrawiam :-)

Ja nic na razie też nie mam kupione. Zajmę się tym pewnie we wrześniu :) ale e oczywiście korci żeby kupić co nieco :)

Ja o zakupach na razie nie myślę za bardzo :) zobaczę co dostanę w darach losu po córeczkach koleżanek i wtedy będę uzupełniać garderobę.Chociaż pooglądać sobie lubię :) Więc pewnie coś mi niedługo wpadnie. Z drugim dzieckiem jest o tyle fajne, że wszystkie "grube" elementy wyprawki już mamy -fotelik, wózek, łóżeczko, przewijak jakieś maty i krzesełka do karmienia :)

Cześć Dziewczyny!

Fajnie, że już spora część z nas czuje ruchy :). Zawsze to już jakiś kontakt z tym człowiekiem w brzuchu ;).
Co do szkoły rodzenia - i ja potwierdzam, że w pierwszej ciąży warto chodzić. Sporo jest informacji praktycznych. Ja też chodziłam do super mamy tyle że w Gdyni. I położną też miałam z tej szkoły ale teraz zastanawiam się nad zmianą. U mojego gina pracuje jedna fajna położna i wiem, że ona jeździ na te wizyty patronażowe więc może skorzystam z jej usług.

Dziś zakupiłam pierwszy ciuch dla małej - w lumpie, hehe. Słodką, czerwoną koszulkę z nexta. Za całe 5 zł, stan idealny ;). Na wyprzedaży w Smyku zaopatrzyłam się w skarpetki. I to na razie tyle. Kartony w piwnicy czekają na przejrzenie więc na razie nie szaleję ;). A jak u Was z zakupami?

Piękne imię dla dziewczynki :-) sama takie posiadam :-D i polecam
U nas prawdopodobnie siurek i nie mamy pomysłu na imię.

Cześć i czołem po dłuższej przerwie- wróciliśmy dzisiaj z wakacji, bylo suuuuper. Nawet te 1400 km samochodem mnie nie wymęczyło za bardzo i 40-stopniowe upały. U nas o ile nic jej nie urośnie będzie Basia :) Rozpycha się już dosyć mocno, no ale u mnie połowa 20 tygodnia :) Za tydz śmigam na połówkowe.
Co do szkoły rodzenia- to też jestem zdania że warto, zwłaszcza w pierwszej ciąży. My chodziliśmy akurat na kurs weekendowy do Super Mamy - na ostatnich zajęciach byłam w 39 tygodniu i myślałam, że tam urodzę, takie miałam skurcze przepowiadające ;) jeżeli macie taką możliwość do polecam też zajęcia z pierwszej pomocy - mnie jakoś tak mega uspokoiły, że w razie czego będę wiedziała co robić.
Pamiętam tylko jedną śmieszną radę położnej, żeby dziecko przewijać zawsze przed karmieniem, nigdy po nawet jak zrobi kupę - no nie zastosowałam się i teraz też nie zamierzam ;)

Kasiula ja chodziłam do SR bezpłatnej, dostawaliśmy tez sporo materiałów i próbek kosmetyków dla dziecka. Wydaje mi się, że w Wojewódzkim też jest SR.
teraz ja bym chętnie chodziła na gimnastykę dla ciężarnych, wiem że są w Calypso na Morenie ale nie udało mi sie jeszcze wybrać...
czy któraś z was chodzi na gimnastykę ?

A ktoś wie czy w Wojewódzkim albo an Kaletnicznej prowadzona jest SR?

Troche koślawo to napisałam ;)
Do jakiejkolwiek SR warto wybrać sie wczesniej na zapisy :) i u mnie tak wyszło, że za późno się zapisałam i zdążyłam urodzić zanim skończy sie cylk nauk :D jesli szpital w ktorym chcesz rodzic ma SR to polecam, ale jest tez dużo SR niezwiązanych ze szpitalem i tam tez warto, minusem jest to ze zanim pójdziesz rodzic dobrze by bylo sie wybrac i dowiedziec co trzeba zabrać dla siebie i co dla dziecka a co oddział zapewnia, no i gdzie sie stawić w danym szpitalu :)
Co do poloznej ja trafiłam na maly "ośrodek" niedaleko domu gdzie jest tylko polozna i pielegniarka i sie tam zapisalam, polozna co tydz mi badala ciśnienie, badala tętno dziecka, przychodzila do domu, gdyby mi w szpitalu szwów nie ściągali (lezalam 1,5tyg po porodzie) to tez Ona by to zrobila. Dużo mi doradzila na temat higieny po porodzie. Zdecydowanie cudowna polozna!! A ostatni miesiąc ciąży przychodzila 2 razy w tygodniu :) warto poszukać czegos takiego małego pod,domem, one wtedy naprawde szanują każdego zapisanego "klienta" bo one utrzymują sie z kasy od nfz za zapisana osobę :) i z tego co wiem to sa groszowe kwoty za miesiąc, dlatego polozne w przychodni o olewają, a takie male ośrodki baaardzo dbają :)

Ja chodziłam do SR na zaspie w szpitalu, bo tam chciałam rodzic, przed porodem wiedziałam co musze zabrać dla siebie, co dla maluszka, a co jest na miejscu, gdzie dokladnie mam się stawić i inne. Poznałam tez położne ze szpitala, co tez dużo dało :) kiedy jakos w połowie podejść zapisać sie, bo zaczyna sie nie od razu tylko od jakiegoś momentu, liczba miejsc graniczona, wiec im wczesniej tym lepiej, no i nie za późno by zdążyć, jak nie zdążyłam przed porodem bo za późno sie zapisałam :/ aaa i mój Mżonek byl tylko na ćwiczeniach obowiązkowych dla partnerów, a i tak super dal sobie ze wszystkim rade ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry