Widok

Mamy listopadowo-grudniowe 2017

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Poprzedni wątek: http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-Listopadowe-2017-t733006,1,16.html

Terminy:
05.11 - Adg2014
14.11 - Takaja_84
14.11 - Darthfox
16.11 - Kejt
18.11 Mimi
19.11 - Magda
20.11 (28.11) - Marynarka
26.11 - Mentorka
27.11 - Kasiulaaa
28.11 - Beata

07.12 - Mimi

06.01.2017 - vita47
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny, jest już nowy wątek:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-listopadowo-grudniowe-2017-cz-2-t756824,1,160.html

No właśnie.

Ja mam jutro połówkowe i już czuje stres.

Jak się czujecie?

Hej dziewczyny co tu tak cichutko :-) ?

Hej :)
Co do ruchów mi maleństwo zrobiło psikusa i od kilku dni nic nei czułam, zaczęłam się trochę martwić więc wczoraj jak głupia najadłam sie słodyczy!! i co? i nic!! (poza dodatkowymi kg w boczki:/) już totalnie zaniepokojona, ale nic nie mówie, aż tu nagle okazało się że moje dziecię w nocy kiedy ja śpię urzęduje!! i od 1 do Bóg wie której zasnąć nie mogłam - tak się ktoś wiercił, kręcił i kopał :P

Co do nowego wątku jestem za! Na tel ciężko przewinąć :/

Cześć dziewczyny!
Fajnie jest już czuć ruchy, co nie? :)
Ja choć to moja druga ciąża, powoli rozglądam się za ciuszkami dla małej. Wkrótce też zamierzam przejrzeć kartony z ciuchami po synku i zobaczyć, co można wykorzystać u córki i ewentualnie resztę dokupić. Nie ukrywam, że stawiam na rzeczy z drugiej ręki. Na fejsbuku jest sporo grup, gdzie dziewczyny wyprzedają markowe ubrania po dzieciach. No i czasem lumpiki stanowią źródło bardzo dobrych jakościowo rzeczy - przynajmniej jeśli chodzi o te początkowe rozmiary, gdzie wiadomo że dziecko ich za bardzo nie niszczy.

Co Wy na to, żeby założyć następna część naszego wątku?

No muszę pochodzić po koleżanka które mają chłopców :-) i przygarnąć co nie co ;)

Moliczka, jak czujesz bluesa to kupuj :) Jeść nie woła, a teraz są fajne przeceny w sklepach i można naprawdę perełki upolować. Ja po weekendzie przejrzę co tam mam po synku i typowo chłopięce rzeczy pójdą do wydania/zamiany. Na razie nic nie kupuję za bardzo, bo część rzeczy dostanę jeszcze od koleżanki po jej córeczce, więc pewnie jesienią dokupię to, co nam będzie potrzebne. Chociaż przyznam, że jak oglądam te super słodkie letnie sukieneczki to trudno mi się oprzeć ;)

A w ogóle zbieracie już ciuszki ? To moja druga ciąża, pierwsza niestety poroniona. I nie wiem kiedy zbierać to wszystko :) trochę boje się że to za szybko. Z drugiej strony to 18 tydzień brzuch widać , i chciałoby się coś kupić już ;)

Hej :-) ja juz czuje ruchy od jakiegoś czasu jestem w 18 tygodniu. Ma początku bulgotanie, przelewanie się w brzuchu. A od kilku dni pojedyncze kopniecia. Ale dziś to apogeum tych kopniakow :-D mały tam walił :-) ale może było mu nie wygodnie :-D bo długo siedziałam i czytałam książkę :)
Cudne uczucie...

No ja ma takiego małego po synku- muszę poszukać, może starczy i będzie mi wygodny. W poprzedniej ciąży miałam pożyczony taki typowo ciążowy od koleżanki i jakoś się nie polubiliśmy -pod koniec ciąży wystarczyła mi tylko małą poduszka pod brzuchem, ale możne teraz będzie lepiej :)

dzięki Kejt!
ja z moim rogalem nie rozstałam się od poprzedniej ciąży - jest duży i super wygodny, nie pamiętam firmy ale ktoś tu na forum polecił i też kupiłam, przy małym dziecku też przydaje się :)

Mimi - zielone pampki active baby bodajże.
Muszę się za jakimś rogalem do spania rozejrzeć, bo całe podwozie mnie boli jak się położę.. z młodym miałam tak samo. Generalnie teraz jestem na takim głupim etapie, że ciężko mi się chodzi, podnosi wyżej nogę itp. ale z synkiem miałam tak samo i na zwolnieniu trochę mi się poprawiło, więc liczę, że tym razem też tak będzie. Jeszcze 18 dni :)

Cześć dziewczyny :)
co do ruchów dziecka to mój młody już wali całkiem nieźle... Od ok tygodnia czuje już regularnie ruchy przez cały dzień (zresztą w nocy też potrafi mnie obudzic), bo wcześniej to tak tylko raz dwa razy dziennie. Ostatnio bolalo mnie mega podbrzusze, już byliśmy z mężem gotowi jechać do szpitala ale skumałam się że to synuś tak mnie czule "łaskocze" :D każdy mi mówił że ruchy dziecka to takie motylki w brzuchu, laskotanie itd a ja je od poczatku czuje jako takie typowe kopiniaki które niestety ale nie zawsze są mile. Czasem aż sama się przestrasze i podskoczę jak ni z tego ni z owego mi przyłożyć.
Jutro idę na badania i w poniedzialek wizyta u gina i połówkowe :) nie mogę uwierzyć że już połowa ciąży za mną, strasznie szybko ten czas leci.

Kejt - czy w Lidlu to są pampersy czy te lidlowe pieluchy? też zastanawiam się nad zakupem, bo dobra cena. Ja już czuję ruchy do 18 / 19 tyg i cieszę się że czuję małego. jestem już po obciążeniu glukozą - było nieprzyjemnie ale dałam radę!

Ja też mam w planach, pracować do końca miesiąca a potem L4

Dziobus, cześć :) Moja młoda kopie już całkiem mocno, zwłaszcza jak jest jej niewygodnie jak siedzę - dostaję wtedy z półobrotu w pęcherz najczęściej.
Tak baj de łej Dziewczęta -to w Lidlu jest teraz mega promocja na pampki -roz 2 wychodzi za 35 gr/ sztuka. Kupiłam dzisiaj karton i będzie czekał na Baśkę -i to na razie koniec moich dzieciowych zakupów. W sierpniu chcemy wymienić synkowi łóżeczko na większe i pomalować pokój dla małej.
Wydaje mi się, że mam już taaaką piłkę, ale o dziwo niektórzy u mnie w pracy nawet nie zauważyli, że jestem w ciąży ;) To się zdziwią za 2,5 tyg, bo planuję pod koniec lipca iść już na zwolnienie i ostatni trymestr trochę zebrać sił przed tą tyrką, która nas czeka ;) W przyszłym tyg czeka mnie test obciążenia glukozą - w pierwszej ciąży nie zrobił na mnie wrażenia, ale tym razem mam jakąś obniżoną tolerancję na słodki smak. Miłej nocki!

Ale tu u nas cicho. Co u Was słychać dziewczyny?
Ja dzisiaj w pracy poczułam coś dziwnego. Tak jakby kopniak od młodego, aż podskoczyłam na krześle:). Tylko nie chce mi się wierzyć, że w 19 tygodniu można czuć tak mocno dzidziusia. Już nie pamiętam jak to było z Zuzią bo to była7 lat temu. A Wy mocno czujecie ruchy swoich dzieci?

Marynarka, też współczuję...może poproś sąsiadkę - może któraś by wychodziła na spacerek z małą ? teraz lato i ładna pogoda, dziecku dobrze zrobi a Ty bys odpoczęła...ja też mam bóle brzucha ale na szczęście rzadko. Pozdrawiam :)

Moi rodzice są daleko, i pracują. Na miejscu mam teściów, pomagają w miarę możliwości, ale tez pracują. Żłobek chyba odpada, bo to ja musiałabym ja wozić, odbierać, pewnie chodzić po lekarzach, na adaptacje, a poza tym w planach było dopiero przedszkole od 3 r.ż.
Jeśli zajdzie taka potrzeba to pewnie będziemy musieli kogoś poszukać.

Oczywiście, żeby nie było. Odpuszczam maksymalnie, robię tylko to co potrzebne i konieczne, bo i koło małej i koło siebie coś zrobić muszę.

Marynarka, może masz opcję żeby zatrudnić jakąś panią do pomocy chociaż na parę godzin dziennie albo rozważcie może opcje żłobka? Albo przenieść się na czas nieobecności męża do rodziców? Kurczę, wpółczuję sytuacji.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry