Widok

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hey,
Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz niestety wymaga zaświadczenia z parafii siostry - a ona nie ma bierzmowania, dlatego zaświadczenia wydać nie chce:(

Może ktoś miał podobną sytuację i ksiądz wyraził zgodę. Proszę o informację w jakim kościele?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
ja nie pomoge moja kolezanka podrobiła zaswiadczenie od bierzmowania co przyznala ze bedzie sie smażyć w piekle ale nie zaluje :)..oczywiscie nie polecam jednak mowie jakie sa opcje:P.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Po legalu raczej nie możliwe i taka osoba wg kościoła chrzestnym być nie może, rozważ jeszcze ewentualnie świadka chrztu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
kościół jest głupi u mnie w rodzinnej miejscowość to w jednej parafii ksiądz nie ochrzci nieślubnego dziecka albo jak jest tylko cywilny slub...teraz nie ma bierzmowania nigdzie w zadnym kosciele moze twoja siostra by sie doczepila...mozna jeszcze w ewangelickim kosciele ochrzcić tam nie trzeba kwitku :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
też miałam taki problem bo moja siostra ma 14 lat i nie była bierzmowana,wiec wybrałam kogo innego(nie żałuje wyboru :P) . Co sie później dowiedziałam to że ksiądz przymknął by na to oko. Parafia gdańsk jasień.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kościół ma swoje przepisy (KKK się kłania), i jeżeli ktoś chce uczestniczyć we wspólnocie, np chrzcząc dziecko, musi się do nich stosować, proste.
To tak samo jak stosowanie się do przepisów drogowych.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7
proszę cie...co ty mocher jesteś fanatyk rydzyka czy jak?! swiat sie zmienia a kościół stoi w miesjcu nawet przytoczone przepisu drogowe sie zmieniają a czy w KKK jest wypisane ile kosztuje chrzest? jest cennik? co łaska jak to jest?? bo chyba apostołowie czy jan Chrzciciel nie stali ze skarbonka albo kasa fiskalna i nie zbierali datkow za uslugi....
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 20
jaką kasą fiskalną?

czy coś się zmieniło? ja wiem, że to wszystko jest nieopodatkowane :P czy faktycznie coś się zmieniło?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie, nie jestem ani moher, ani niczyj fanatyk.

Jak się ktoś na coś decyduje, to ze wszystkimi konsekwencjami. To raczej powinno być normalne dla dorosłych ludzi.

A cennik? Idziesz do księdza i pytasz ile za ślub. Ksiądz odpowiada "co łaska". "no ale ile co łaska?". To w końcu powie ile. Bo tyle mu ostatnio dali.
Pewnie, są sytuacje patologiczne, nikogo nie bronię. Ale w każdym środowisku są.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3
to była ironia...niestety koscioly sa ta instytucja gdzie nie ma kas fiskalnych
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
dla mnie jest to smieszne chrzesny ma niby prowadzic dziecko przez wiare i sie nim zaopiekowac jak rodzicow zabraknie...co przeszkadza ze nie ma tego bierzmowania?? według mnie wazniejsze jest aby chrzesny był dobrym i odpowiedzialnym czlowiekiem ale nie mial wymagane papierki....
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 15
Agusia, kościół jest opodatkowany.
Każda parafia płaci podatek liczony od ilości "wiernych", nie tylko tych którzy chodzą do kościoła i dają na tacę, ale tych którzy należą do parafii, chyba że się zrzekną przynależności do KK.
Oprócz tego każdy ksiądz płaci zryczałtowany podatek tylko dlatego że jest księdzem, a drugi podatek płaci jako nauczyciel religii w szkole.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
jezeli uczy religii...oni w iesiac zarabiaja na te wszystkie podatki i watpie zeby prze rozliczaniu sie z US mieli nadpłacać...tylko szkoda ze ich dochod nie jest opodatkowany...to by sie bardziej dla panstwa oplacilo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
A gdzie zarabiają?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ewiaaa siedzisz wszystkim księżom w kieszeni że jesteś tak świetnie zorientowana ?? proponuję żebyś się zajęła własnymi finansami
a co do chrztu to chyba katoliczką nie jesteś, bo jakbyś była to byś wiedziała że chrzestny nie jest od tego żeby zająć się dziećmi jak rodziców zabraknie, tylko po to aby wspomagać rodziców w wychowaniu dziecka w wierze, a wierzący to taki który stosuje się do założeń kościoła
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3
hmm na czy ksiądz zarabia... chrzściny, słuby, taca, pogrzeby, spowiedzi domowe, bierzmowania, komunie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Jak dobrze pójdzie to proboszcz mu z tego cos odpali
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to coś się zmieniło :] opodatkowali kościół :) pamiętam jak na wykładach mówili nam wykładowcy, że kościół jest nieopodatkowany - kilka lat temu ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dość infantylnym jest myślenie, że pieniądze które ksiądz dostaje za posługi idą do jego kieszeni - kościół jest jak państwo, cała kasa idzie do jednego wora a później jest dzielona na parafie i instytucje kościelne
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Agusia, to widocznie znali się na temacie tak samo jak większość :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry