Widok
Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie?
Hey,
Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz niestety wymaga zaświadczenia z parafii siostry - a ona nie ma bierzmowania, dlatego zaświadczenia wydać nie chce:(
Może ktoś miał podobną sytuację i ksiądz wyraził zgodę. Proszę o informację w jakim kościele?
Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz niestety wymaga zaświadczenia z parafii siostry - a ona nie ma bierzmowania, dlatego zaświadczenia wydać nie chce:(
Może ktoś miał podobną sytuację i ksiądz wyraził zgodę. Proszę o informację w jakim kościele?
kościół jest głupi u mnie w rodzinnej miejscowość to w jednej parafii ksiądz nie ochrzci nieślubnego dziecka albo jak jest tylko cywilny slub...teraz nie ma bierzmowania nigdzie w zadnym kosciele moze twoja siostra by sie doczepila...mozna jeszcze w ewangelickim kosciele ochrzcić tam nie trzeba kwitku :)
proszę cie...co ty mocher jesteś fanatyk rydzyka czy jak?! swiat sie zmienia a kościół stoi w miesjcu nawet przytoczone przepisu drogowe sie zmieniają a czy w KKK jest wypisane ile kosztuje chrzest? jest cennik? co łaska jak to jest?? bo chyba apostołowie czy jan Chrzciciel nie stali ze skarbonka albo kasa fiskalna i nie zbierali datkow za uslugi....
Nie, nie jestem ani moher, ani niczyj fanatyk.
Jak się ktoś na coś decyduje, to ze wszystkimi konsekwencjami. To raczej powinno być normalne dla dorosłych ludzi.
A cennik? Idziesz do księdza i pytasz ile za ślub. Ksiądz odpowiada "co łaska". "no ale ile co łaska?". To w końcu powie ile. Bo tyle mu ostatnio dali.
Pewnie, są sytuacje patologiczne, nikogo nie bronię. Ale w każdym środowisku są.
Jak się ktoś na coś decyduje, to ze wszystkimi konsekwencjami. To raczej powinno być normalne dla dorosłych ludzi.
A cennik? Idziesz do księdza i pytasz ile za ślub. Ksiądz odpowiada "co łaska". "no ale ile co łaska?". To w końcu powie ile. Bo tyle mu ostatnio dali.
Pewnie, są sytuacje patologiczne, nikogo nie bronię. Ale w każdym środowisku są.
Agusia, kościół jest opodatkowany.
Każda parafia płaci podatek liczony od ilości "wiernych", nie tylko tych którzy chodzą do kościoła i dają na tacę, ale tych którzy należą do parafii, chyba że się zrzekną przynależności do KK.
Oprócz tego każdy ksiądz płaci zryczałtowany podatek tylko dlatego że jest księdzem, a drugi podatek płaci jako nauczyciel religii w szkole.
Każda parafia płaci podatek liczony od ilości "wiernych", nie tylko tych którzy chodzą do kościoła i dają na tacę, ale tych którzy należą do parafii, chyba że się zrzekną przynależności do KK.
Oprócz tego każdy ksiądz płaci zryczałtowany podatek tylko dlatego że jest księdzem, a drugi podatek płaci jako nauczyciel religii w szkole.
Ewiaaa siedzisz wszystkim księżom w kieszeni że jesteś tak świetnie zorientowana ?? proponuję żebyś się zajęła własnymi finansami
a co do chrztu to chyba katoliczką nie jesteś, bo jakbyś była to byś wiedziała że chrzestny nie jest od tego żeby zająć się dziećmi jak rodziców zabraknie, tylko po to aby wspomagać rodziców w wychowaniu dziecka w wierze, a wierzący to taki który stosuje się do założeń kościoła
a co do chrztu to chyba katoliczką nie jesteś, bo jakbyś była to byś wiedziała że chrzestny nie jest od tego żeby zająć się dziećmi jak rodziców zabraknie, tylko po to aby wspomagać rodziców w wychowaniu dziecka w wierze, a wierzący to taki który stosuje się do założeń kościoła
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
dość infantylnym jest myślenie, że pieniądze które ksiądz dostaje za posługi idą do jego kieszeni - kościół jest jak państwo, cała kasa idzie do jednego wora a później jest dzielona na parafie i instytucje kościelne
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
Szymon 05.01.2011