Widok

Metoda Vojty

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jakie macie doświadczenia z metodą Vojty???

Jesteśmy po pierwszej wizycie rehabilitantki (p.Mocek) i nasza mała ma obniżone napięcie mięśniowe....

Szkoda mi słów na fakt, że w styczniu byliśmy u neurologa z "mostkami" i wyginaniem w rogala- a ona nie zauważyła żadnych nieprawdiłowości.
Zresztą dwóch innych pediatrów przy okazji problemów brzuszkowych też zbagatelizowali problem.

Mała nie przekręca się na brzuszek, ani na plecki, krztusi się, nie trzyma główki tak jak powinna i wygina się "w rogala".

Okazuje się, że sporo czasu straciliśmy i musimy rehabilitować małą. Zalecono nam metodę Vojty jako bardzo skuteczną mimo, że dzieci bardzo przy niej płaczą:(

Ponoć przysługuje mi 60dni zwolnienia na rehabilitację. Muszę mieć tylko zaświadczenie od neurologa.
[url:]http://lilypie.com/">
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest jeszcze metoda Bobath (jeżeli dziecko się kwalifikuje). Jest trochę łagodniejsze do Voity.
A próbowałaś u różnych specjalistów? Podejście do dzieci i doświadczenie robią swoje, ja zwiedziłam chyba pół Polski ze swoim...
Ostatnio byłem w AthleticoMed na turnusach rehabilitacyjnych - prywatnie. Mają bardzo bogaty program pomocy takim dzieciom jak moje czy Twoje. Wklejam link (może mi nie utnie), a jeżeli to na stronie Athleticomed w Bydgoszczy znajdziesz informacje, szukaj tylko "turnus rehabilitacyjny indywidualny".

Powodzenia!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

od rehabilitacji dzieci jest taki spec. fizjoterapii, którego polecam bo pomoc uzyskałam wyśmienitą
https://www.znanylekarz.pl/pawel-michalowicz/fizjoterapeuta-terapeuta/gdansk
powiedz poprostu swojemu lekarzowi że chcesz aby dał Ci skierowanie i tyle.
Zadzwoń do "krok po kroku"na przymorzu śląska 66c i może tam ci podadzą jakies namiary
imageimage
hop do gory
image
macie namiar na jakiegos rehabilitanta , ktory przyjechalby do mnie do domu i obejrzal mala, pokazal jak cwiczyc itp? nie mam zadnego skierowania, bo pediatra uwaza ze wszystko jest ok i nie ma potrzeby...ja jednak bede spokojniejsza jesli obejrzy ja rehabilitant.
image
ok. dziękuję Wam za info :)
@mama-Miłoszka musialabyś zadzwonić i zapytać
imageimage
My mieliśmy skierowanie od pediatry - musi być wypisane "do poradni rehabilitacyjnej" - czy tam prywatnie można wykupić rehabilitacje to nie wiem, ale rehabilitanci na pewno prywatnie też ćwiczą bo często o tym rozmawiają (jeżdżą do domów) - nie wiem jaki to koszt.

My chodziliśmy od stycznia 2 razy w tygodniu, teraz przechodzimy na 1 raz w tygodniu bo Ignaś już raczkuje więc te rehabilitacje nawet przyśpieszyły jego rozwój ruchowy
image

image
~sandrulka25 dzięki za namiary :) cholerka, to du..., bo neurolog powiedziła mi, że powinniśmy się wybrać do rehabilitanta, ale nie dała mi skierowania :( a nie wiesz czy prywatnie też przyjmują??
wiesz co ja zapisałam dziś córkę na 11 maja do "krok po kroku" na przymorzu śląska 66c ponoć tu najmniejsze kolejki,trzeba miec skierowanie
imageimage
cześć dziewczyny :)
przepraszam, że się wtącam, ale mam do Was pytanko, czy któraś z Was chodzi na rehabilitacje w Pruszczu Gd.? czy w ogóle jest tu jakiś ośrodek rehabilitacyjny?? ewentualnie gdzie w Gdańsku najlepiej udać się? W styczniu byłam z synkiem u neurologa i stwierdziła dr, że mały ma delikatnie wzmożone napięcie mięśniowe, ale raczej na rehabilitacje się nie nadaje... dzisiaj znów byliśmy u pani dr i tym razem stwierdziła, że mały nie robi tego co powinno dziecko w jego wieku :( tzn. nie stawia stópek i ich nie usztywnia, leżąc na brzuszku lub plecach nie zmienia pozycji, do tego ciągle zaciska piąstki :( No i ostatnie pytanie, czy trzeba mieć skierowanie do takiego ośrodka?
My juz byłyśmy u neurolog, powiedziała że nie jest źle ma jedną strone bardziej napiętą ale ogólnie jest ok. Mam tylko ćwiczyć z nią przekładanie na brzuszek z plecków. Dała skierowanie na wszelki wypadek do rehabilitanta na przymorzu "krok po kroku" tak abyśmy pochodziły aby mała wzmocnić. Naszczęście jest ok :)
imageimage
każdy podejrzewa co innego. rozmawiałam z pediatrami i jedna często USG w ciąży - kiedyś się nie robiło, zresztą w UK są tylko dwa czy trzy razy. Druga podejrzewa szczepionki skojarzone. Ja sama po wywiadzie, jaki przeprowadziła nasza rehabilitantka widzę, że moze byc bardzo dużo czynników, ale tak naprawdę nigdy się tego nie stwierdzi.

Madziulka, dobrze, że już zaczęliście ćwiczyć. Życzę, żebyście jak najszybciej z tego wyszły. Zobaczysz jak mała szybko nadrobi i latem będzie brykać:)
chyba nie pisałam - neurolog stwierdziła, potwierdziła to w ośrodku rehabilitantka obnizone napięcie mięsniowe (choć ja myslałam że to wzmożone) - w barkach, brzuszku i nóżkach - to jednak metoda Vojty wcale nie jest wskazana, także rehabilitujemy się metodą Babathów - Patrycji się pdooba, jest chętna do ćwiczeń, dopiero po 40 min zaczęła dawać znać bysmy już kończyli :P tego samego dnia zrobiła przewrót i teraz mamy dziennie po kilka przewrotów. Rehabilitantka mówi że naprawdę nie jest źle , także jestem dobrej myśli

Nasuwa mi się pytanie - skąd się bierze obnizone/ wzmożone napięcie?? czy ja coś źle robie, coś zaniedbałam, czy to od urodzenia, jak to jest????
image
image
Dobrze zeby znaleźli Państwo rehabilitanta zajmującego sie tylko rehabilitacją dzieci, ja z asymetrią jeździłam z corką do gabinetu rehabilitacji funkcjonalnej w gdansku na lendziona, cała rehabilitacja trwała pół roku, ale tak na prawdę już po miesiacu były wdoczne efekty, wszytsko się dobrze skonczyło
:) brawo:):).
image
image
Ja jeszcze raz się wypowiem równiez jestem zdania ze Vojte mozna przezyc moja Pola teraz juz nie płacze wcale .....
i jak byście wczytały się w ksiażeke o tej metodzie inaczej na to troche byście patrzały .zwłaszcza ze Vojta jest dobra na poczatku kiedy dziecko się jeszcze nie wyrywa itp i wtedy naprawde mozna wycwiczyc malucha :)
Moja Pola dzis sama usiadła w pozycji podpartej podciagajac sie za linke a ma 6msc w wieku skorygowanym 4 pełza i swietnie dogoniła rówiesników z asymetrycznosci co tu duzo kryc rogala jest prostą dziewczynka która ma otwarte łapki pięknie chwyta i obraca się z brzuszka na plecy i odwrotnie
Magda, może ja tez jestem przewrażliwiona:) Ale rownież uważam, ze warto skonsultowac dziecko z rehabilitantem. Poza tym również uważam, ż enie nalezy sie opierac wyłącznie na opinii pediiatry - bo oni niestety jakby często nie douczeni byli. Nasza taka na przyklad jest.:(:(.
Dzieci płaczą - ale jak już pisałysmy - nie z bólu. Muszę jednak oddac racje tym, ktore krytycznie się z tego powodu wyrazają o tej opinii - cięzko jest wytrzymac płacz dziecka. Ja wiele razy miałam ochotę przestać. Ale daliśmy radę i uważam, że warto. Dla mnie bobath to zabawa. Ale to tylko moje zdanie.
powodzenia!
image
image
Terminy do p. Eli nie są odległe. Jakoś zawsze nas umówiła w przeciągu tygodnia.
Szczerze powiedziawszy niewielu pediatrów (niestety) potrafi zauważyć, że z rozwojem dziecka coś jest nie tak. Nawet do OWI większość skierowań jest od neurologów, do których rodzice wybierają się jak sami widzą, że z maluszkiem coś nie tak jest. Najlepiej jest odpowiedzieć, że każde dziecko rozwija się po swojemu. Przez takie tłumaczenie często rehabilitacje, które mogłyby szybko pomóc przekładane są o kilka miesięcy. Może jestem przewrażliwiona...
Dzieci w wieku twojej córeczki nie muszą się jeszcze obracać z plecków na brzuszek. Dopiero jak mają 6 miesięcy z tego co słyszałam.
[url:]http://lilypie.com/">

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (19 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

do góry