Widok

Metoda Vojty

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jakie macie doświadczenia z metodą Vojty???

Jesteśmy po pierwszej wizycie rehabilitantki (p.Mocek) i nasza mała ma obniżone napięcie mięśniowe....

Szkoda mi słów na fakt, że w styczniu byliśmy u neurologa z "mostkami" i wyginaniem w rogala- a ona nie zauważyła żadnych nieprawdiłowości.
Zresztą dwóch innych pediatrów przy okazji problemów brzuszkowych też zbagatelizowali problem.

Mała nie przekręca się na brzuszek, ani na plecki, krztusi się, nie trzyma główki tak jak powinna i wygina się "w rogala".

Okazuje się, że sporo czasu straciliśmy i musimy rehabilitować małą. Zalecono nam metodę Vojty jako bardzo skuteczną mimo, że dzieci bardzo przy niej płaczą:(

Ponoć przysługuje mi 60dni zwolnienia na rehabilitację. Muszę mieć tylko zaświadczenie od neurologa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
cześć dziewczyny :)
przepraszam, że się wtącam, ale mam do Was pytanko, czy któraś z Was chodzi na rehabilitacje w Pruszczu Gd.? czy w ogóle jest tu jakiś ośrodek rehabilitacyjny?? ewentualnie gdzie w Gdańsku najlepiej udać się? W styczniu byłam z synkiem u neurologa i stwierdziła dr, że mały ma delikatnie wzmożone napięcie mięśniowe, ale raczej na rehabilitacje się nie nadaje... dzisiaj znów byliśmy u pani dr i tym razem stwierdziła, że mały nie robi tego co powinno dziecko w jego wieku :( tzn. nie stawia stópek i ich nie usztywnia, leżąc na brzuszku lub plecach nie zmienia pozycji, do tego ciągle zaciska piąstki :( No i ostatnie pytanie, czy trzeba mieć skierowanie do takiego ośrodka?
wiesz co ja zapisałam dziś córkę na 11 maja do "krok po kroku" na przymorzu śląska 66c ponoć tu najmniejsze kolejki,trzeba miec skierowanie
~sandrulka25 dzięki za namiary :) cholerka, to du..., bo neurolog powiedziła mi, że powinniśmy się wybrać do rehabilitanta, ale nie dała mi skierowania :( a nie wiesz czy prywatnie też przyjmują??
My mieliśmy skierowanie od pediatry - musi być wypisane "do poradni rehabilitacyjnej" - czy tam prywatnie można wykupić rehabilitacje to nie wiem, ale rehabilitanci na pewno prywatnie też ćwiczą bo często o tym rozmawiają (jeżdżą do domów) - nie wiem jaki to koszt.

My chodziliśmy od stycznia 2 razy w tygodniu, teraz przechodzimy na 1 raz w tygodniu bo Ignaś już raczkuje więc te rehabilitacje nawet przyśpieszyły jego rozwój ruchowy
@mama-Miłoszka musialabyś zadzwonić i zapytać
ok. dziękuję Wam za info :)
macie namiar na jakiegos rehabilitanta , ktory przyjechalby do mnie do domu i obejrzal mala, pokazal jak cwiczyc itp? nie mam zadnego skierowania, bo pediatra uwaza ze wszystko jest ok i nie ma potrzeby...ja jednak bede spokojniejsza jesli obejrzy ja rehabilitant.
hop do gory
powiedz poprostu swojemu lekarzowi że chcesz aby dał Ci skierowanie i tyle.
Zadzwoń do "krok po kroku"na przymorzu śląska 66c i może tam ci podadzą jakies namiary

od rehabilitacji dzieci jest taki spec. fizjoterapii, którego polecam bo pomoc uzyskałam wyśmienitą
https://www.znanylekarz.pl/pawel-michalowicz/fizjoterapeuta-terapeuta/gdansk

Jest jeszcze metoda Bobath (jeżeli dziecko się kwalifikuje). Jest trochę łagodniejsze do Voity.
A próbowałaś u różnych specjalistów? Podejście do dzieci i doświadczenie robią swoje, ja zwiedziłam chyba pół Polski ze swoim...
Ostatnio byłem w AthleticoMed na turnusach rehabilitacyjnych - prywatnie. Mają bardzo bogaty program pomocy takim dzieciom jak moje czy Twoje. Wklejam link (może mi nie utnie), a jeżeli to na stronie Athleticomed w Bydgoszczy znajdziesz informacje, szukaj tylko "turnus rehabilitacyjny indywidualny".

Powodzenia!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry