Widok

Mięśniaki a wkładka mirena

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam.
Dowiedziałam się, że mam kolejnego mięśniaka macicy. Lekarka zaproponowała mi założenie wkładki Mirena, która miałaby polepszyć sytuację i dodatkowo powstrzymać powstawanie torbieli piersi. Nie wiem czy to skuteczne i czy warto.
Czy zetknęłyście się z takim sposobem leczenia mięśniaków i torbieli? Czy czeka mnie tylko zabieg?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam,mam 46 lat i borykam się z problemem mięśniaków od 3 lat .Brałam 2serie leku esmya ,mięśniaki przestały rosnąć nawet się obkurczyły ,
Co dało mi trochę spokoju z bólem podbrzusza miesiączka się unormowała ale do czasu ,ginekolog poleciła mi wkładkę hormonalną Mirena ,która osłabiła miesiączki i czekam do menopałzy nie poszłam na usunięcie ponieważ w większości przypadkach duze mięśniaki są usuwane razem z macicą mimo ze lekarze mówią o wyłuskaniu to i tak przy zabiegu jest inaczej a poza tym przeraża mnie rekonwalescencja po zabiegu ,z tego co czytałam i rozmawiałam to dużo kobiet dochodzi nawet miesiąc do siebie po zabiegu usunięcia macicy ,a lekarze nic nie mówią o skutkach ubocznych "syndrom pustej lalki" psychika,nie trzymanie moczu!!!.
Niestety w większości cywilizowanych krajów usuwanie mięśniaków operacyjnie to ostateczna ostateczność !!! Robi się różne metody rozbijania ,zamykania itd a u nas najlepiej ciąć bo dopóki nasz kochany NFZ płacił taką kasę za zabieg szpitale nie bedą oferować innych metod mniej inwazyjnych w organizm kobiecy,za granicami kobieta zaraz za 2-3dni wraca do pracy i normalnego funkcjonowania a u nas siedzisz na zwolnieniu lekarskim z różnymi konsekwencjami a ZUS wypłaca zwolnienie lekarskie nie szukając wspólnego mianownika dla nas kobiet, matek pracujących !!! Nie wiem dlaczego Panie tak szybko podejmują decyzje o cięciu nie próbując innych rozwiązań,operacja to OSTATECZNOŚĆ !!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak, wkładka mirena uwalnia Levalorgestrol, wpływa on na receptory które znajdują się na mięśniakach. wkładka powoduję pomniejszenie, się mięśniaków oraz zmniejsza obfite krwawienie które jest częstą przypadłością gdy są mięśniaki. Należy pamiętać, że wkladka wplywa na płodność.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

hop hop może ktoś orientuje się w temacie??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy ktoś też korzystał z tej wkładki??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

do góry