Widok

Monitor oddechu Angelcare AC401 - co sądzicie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Naczytałam się o śmierci łóżeczkowej, nasłuchałam, a wczoraj dowiedziałam że mojej koleżance to się przytrafiło i postanowiliśmy z mężem kupić Angelcare AC 401. Czy ktoś ma lub miał z tym doświadczenie, ale ewentualnie z innymi monitorami oddechu?

Nasz maluch nie będzie miał możliwości spania z nami w jednym pokoju z powodów metrażowych. Ma swój pokoik w którym kanapa się nie zmieści, a w naszej sypialni nie zmieści się łóżeczko. Ewentualnie będzie na początku spał z nami w łóżku, ale boję się żeby przypadkiem go nie zgnieść. I ze względów na bezpieczne oddychanie pomyśleliśmy właśnie o monitorze oddechu. Dość droga sprawa, bo około 500zł najtaniej można kupić, ale myślę, że warto. Co sądzicie?
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja na poczatku tez o tym myslalam, jednak mała bedzie spała z nami w sypialni w kołysce przez ok 2-3 m-ce ( swoj pokoj bedzie miała na dzien na poczatek bo tam tez łóżka nie chcemy wstawiac) wiec na razie nie planuje kupowac, ale kto wie jak to bedzie wygladało w praktyce...
słyszalam dobre opinie o tym własnie sprzecie i wiem ze kilka osób w moim otoczeniu korzysta i sa zadowoleni
Ja nie o monitorze, ale zawsze to jakieś rozwiązanie:
MOże pomyśl na pierwsze 4 m-ce o kołysce w Waszym pokoju? Wg mnie to jest bezpieczniejsze i wygodniejsze.
Myślałam, ale mamy tak małe mieszkanko, że do sypialni ledwo się mieści stolik bo drzwi się jeszcze do środka otwierają i to dodatkowo zmniejsza powierzchnię :/
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tez myslalam, ale kupie chyba pozniej, bo na poczatku baby bedzie z nami, pozniej wyprowadzka do swojego pokoju, ja na pewneo kupie video monitor, ze wzgledu na to, ze dzidzia bedzie spala 2 pietra wyzej niz ja np.w dzien...i kuzynka meza polecala video monitor niz nianie elektroniczna, bo czasami dzidzia sni o czyms, a juz lecisz, aby zobaczyc co sie dzieje i podczas otwierania drzwi jje dzidzia sie budzila.
ale monitro oddechu jest ok.
image

image
my mamy ten monitor oddechu i kilka razy nam się włączył - dzidzia mocno przysnęła ale raz zadzwonił jak podleciałam to okazało się że przez sen przysunęła sobie pieluchę do nosa i buzi tak że nie mogła oddychać..

dzięki monitorowi spokojnie śpię w nocy, a w dzień jak mała śpi nie muszę latać co chwile sprawdzać czy wszystko ok.

przysięgam to chyba rzecz która mi się najbardziej przydaje - dla mojego spokoju
Dzięki J :) utwierdza mnie to tylko w tym że go kupimy :)
image
image
Moje maleństwo będzie spało z nami w pokoju, ale wciąż zastanawiam się nad zakupem monitora oddechu.
Nie wybrałam jeszcze firmy, więc podłączam się pod pytanie i może właśnie napisanie jakich firm macie monitory i jak się sprawdzają.

https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Ja mam Angelcare i potwierdzam, że dzięki niemu jestem spokojniejsza. Alarm włączył nam się kilka razy - choć moim zdaniem nic się nie działo, mała wtedy bardzo mocno spała bo nawet mocne potrząsanie jej nie wybudziło i może wtedy po prostu miała płytszy, spokojniejszy oddech i monitor go nie wykrył. A raz naciągnęła sobie kocyk na główkę i mogliśmy szybko interweniować.
Jak tak czytam Was tutaj, to sama zaczynam zastanawiać się nad kupnem, choć Majka będzie spała zaraz obok naszego łóżka...
Ja tak sobie myślałam, że nie można się nakręcać, ale akurat z tym, uważamy zgodnie z mężem, że nie jest to błahostka i naprawdę warto, więc postanowiłam zarzucić temat. I jesteśmy zdecydowani na kupno.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ewwa, u mnie mała też będzie spała zaraz koło naszego łóżeczka, ale chyba również kupimy bo wydanie paru złoty, a bezpieczeństwo maleństwa jest bezcenne.
Tak jak pisałam wcześniej, przy poprzednich ciążach nie miałam monitora ( rodziłam 11 lat temu ) i wstawałam w nocy non-stop do dziecka, tak się "filmowałam"
Kwestia tylko jaki, bo nie znam się na tym w ogóle
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
mam i testowałem - nie ma nic wspólnego z oddechem, raczej z tętnem dziecka . testowałem na sobie i jest to zwykły mikrofon zbierający tętno.nie wykrywa oddechu tylko impulsy serca .wystarczy przyłożyć ręką do materacyka i znów wskazuje że jest wszystko ok. zwykły badziew. pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
mialam pozyczony angelcare i kilka razy wlaczyl sie alarm(w tym raz powazny bezdech), najczesciej wystarczylo szturchnac dziecko by powrocil normalny oddech.urzadzanie bardzo czule i uwazam ze warto!
image
image

my też używaismy gdyż synek jest wcześniakiem...polecam a fakt jest taki że nie może kręcić się np. pies w okolicy. Może kilka razy się włączył ale raz naprawdę mały zasnął mocno że nie moglśmy go dobudzić:(dziś ma już 14 mesięcy i przyznam j/w najlepszy zakup.
a moj leży w szafie nie używany jakoś po urodzeniu dziecka nie dałam rady przebrnąć przez instrukcję obsługi... za to niania angel jest super:)
czy mozna uzywac angelcare AC401 tylko jako niani, tak zeby nie wlaczal sie alarm jak plytki nie sa podlaczone, bo w instrukcji nie ma o tym mowy
Mam ten sam problem... Kilka dni temu zakupiłam angelcare i próbuje włączyć tylko funkcję niani - za każdym razem ten sam efekt - wyje jakby włączyła się funkcja monitora??? W instrukcji jest napisane, że aby niania działała wystarczy użyć tylko odbiornika i nadajnika - nie sprawdza się to jednak??? Czy ktoś wie jak użyć tej funkcji?
Napisałam w powyższej sprawie do producenta - załączam odpowiedź:
"Witam,

Wyłączanie funkcji monitora oddechu w modelu AC401:
1. Włączamy nadajnik i odbiornik
2. Na odbiorniku naciskamy przycisk MENU (powinny migać dwa lub trzy symbole)
3. Strzałką góra/dół wybieramy do momentu aż pojawi się tylko symbol "buźki"
4. Wybór zatwierdzamy przyciskiem SELECT
5. Wychodzimy z menu przyciskiem EXIT.

Funkcja monitorowania oddechu zostanie wyłączona"
Dokładnie - trzeba zmienić w menu, żeby nie było tej latającej pałeczki :) i wszystko będzie działało! :)
image
image
trochę się mylisz z tym tętnem. on wykrywa po prostu ruch. w momencie kiedy dziecko przestaje oddychać i nie wyczuwa ruchu to włącza się alarm. poza tym zastanów się w jaki sposób może wyczuwać tętno przez materac, raczej niemożliwe. a to że jak się przyłoży rękę to jest wszystko ok to dlatego że jest super czuły i wyczuwa najmniejsze drgania w momencie kiedy się go bezpośrednio dotyka. to że się nieraz włącza bez powodu to chyba lepiej niż jakby się wcale nie włączył. i nie mikrofon tylko płytka sensoryczna.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiedy skończyliście używać monitora? ile dziecko mieło wtedy msc?
Jak zmienialiśmy łóżeczko czyli jak córka miała prawie 3 lata. Jakiś rok wcześniej wyłączyliśmy monitor i wyjęliśmy panele, a używaliśmy tylko niani.
image image
Odnośnie "badziew" to nie sądzę ze wykrywa tętno ponieważ przy zatrzymaniu oddechu na 20 sekund (wyjaśniam - czas po którym włącza się alarm) tętno sie nie zatrzymuje możesz tez sprawdzić u siebie ;) także to wyklucza Twoja teorię z całym szacunkiem oczywiście :) ... Czytałem całe forum i my z Żona także kupujemy. Jednak smierć lozeczkowa zdarza sie codziennie (statystycznie oczywiście) także mój Maluszek będzie monitorowany bez względu na to ile metrów ode mnie będzie spał. Dodam tez ze nawet jeśli w naszym pokoju to my dorośli także możemy po prostu przyznać w nocy i nie zareagować w porę. A ja osobiście wole 15 razy podbiec niż raz nie i żałować. Pozdro :) polecam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
drogie koleżanki,
Jeszcze nigdy nie miałam okazji pisac na forum,zawsze tylko uważnie czytałam wasze rady, Teraz moja kolej...
Niestety...
Jak bylam w ciązy,polecono mi bym zakupila monitor oddechu. Uwazalam od razu ze to swirtny zakup,ze te 500 zl to przynajmniej moje przespane noce,bo nie bede ze shizą siedzieć z głową w łóżeczku, czy moje dziecko oddycha...
Dziewczyny wierzcie mi na słowo,dziś wiem,że był to najmądrzejszy zakup jakiego dokonaliśmy...
Wiem tez,że moje dziecko jest jednym z wielu , ktore bylo narazone na smierc lozeczkowa.
Po wyjsciu ze szpitala,maszyna wlaczala mi sie UWAGA !!!!! KILKA RAZY W CIAGU NOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
GDYBY NIE MONITOR,SPALABYM WNAJLEPSZE,A MOJE DZIECKO BY NIE ODDYCHALO...
Dzisiaj moj syn ma juz prawie cztery miesiace i musze was zmartwic,bezdechy sa nadal,boje sie kazdego jego snu,poza lozeczkiem,bo wtedy nie ma monitora,poniewaz tak czesto u nas wystepuje wlaczenie sie maszyny,to planuje zakupic monitor przyczepiany do dziecka.
Pediatra gdy jej to moiwlam jak syn mial okolo miesiac,kazala nie panikowac bo to sie zdarza bardzo czesto,ale mowila tez,ze te wszystkie sprzety sa bardzo czule,dlatego sie wlaczaja. teraz po przerwie kiedynie wylo,a znowu zaczyna co jakis czas,wiem,ze musze to zbadac,bo za dlugo to trwa. niemowle ma prawo miec bezdechy,ale na poczatku, w w ieku trzech miesiecy,powinno umiec oddychac.
POLECAM WAM ZAKUP MONITORA,NIE WYBORAZAM SOBIE ZYCIA BEZ TEGO SPRZETU,ZA KAZDYM RAZEM JAK MASZYNA SIE WLACZA, CALY DOM JEST POSTAWIONY NA ROZNE NOGI ! I BIEGIEM DO DZIECKA,CZASEM TEN DZWIEK GO NADAL NIE BUDZI TRZEBA PODEJSC DO NIEGO I GO DOTKAN, WTEDY,ZAWSZE ZMIENIAM MU POZYCJE...
POMYSLCIE O TYM,NIE WIEM CZY BYLABYM NADAL MATKA,GDYBY NIE MONITOR,MOJE DZIECKO PRAWDPODOBNIE JEST TYM,KTORE MOGLO,ALE DZIEKI BOGU NIE DOTKNELO NAGLEJ SMIERCI LOZECZKOWEJ.
MONITOR KUPILAM NA ALLEGRO ZA 440 ZL,RAZEM Z NIANIA. UWAZAM,ZE TO NIC W POROWNANIU Z ZYCIEM DZIECKA...
POZDRAWIAM
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej, mam pytanie do użytkowników - nie mam instrukcji po polsku, a chciałabym się dowiedzieć czy możliwe jest żeby działał tylko nadajnik i pikał, a odbiornik mieć wyłączony? Jeśli tak, to jak to zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Wystarczy włączyć lewym "skrzydełkiem" nadajnik. Z podłączoną płytką zaczyna pikać i świecić "wahadełko". Alarm w nadajniku działa niezależnie od tego czy odbiornik jest włączony czy włączony. Pozdrawiam.
Hej, ja mam już mętlik w głowie, już prawie kupiłam AC401 ale naczytałam się o poduszonych dzieciach przez kable. Zna ktoś jakiś godny polecenia monitor bezprzewodowy?
dziecko do kabli nie ma dostępu, kable od płytek są pod materacem, a od nadajnika to zależy gdzie go postawisz. możesz nadajnik postawić np. na komodzie koło łóżeczka. u nas niezawodny i niezastąpiony. zdecydowanie polecam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
przecież dziecko nie ma kontaktu z żadnym kablem... kabel jest pod materacem, ja miałam dodatkowo przyklejony taśmą do nogi łóżeczka, żeby nie był luźny, potem pociągnięty po podłodze w rogu przy ścianie aż do parapetu/stoliczka na którym stał nadajnik :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Potwierdzam płytka z okablowaniem leży na stelażu łóżeczka pod materacem i dziecko nie ma żadnego kontaktu z okablowaniem.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

do góry