Widok

Niepłodność laktacyjna

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
"Wyłączne karmienie piersią w czasie dnia i nocy wywołuje zjawisko fizjologicz­ne, uniemożliwiające kobiecie ponowne, wczesne zajście w ciążę. Nazywamy je nie­płodnością laktacyjna. Proces ssania sty­muluje wytwarzanie mleka, poprzez pobudzenie przysadki mózgowej do pro­dukcji hormonu zwanego prolaktyną. Utrzymywanie się w organizmie kobiety wysokiego poziomu prolaktyny blokuje płodność.

Nie wolno liczyć na niepłodność lakta­cyjna jako metodę zapobiegania następnej ciąży. Może się zdarzyć, że zajdziesz znowu w ciążę, nie doczekawszy się pierwszej poporodowej miesiączki. Nie wiadomo bowiem, kiedy nastąpi pierwsza poporodowa miesiączka, jak również, co ważniejsze, kiedy wystąpi poprzedzająca ją owulacja, która czyni Cię znowu płodną."

http://www.biomedical.pl/antykoncepcja/plodnosc-w-czasie-karmienia-piersia-nieplodnosc-laktacyjna-175.html

Chciałabym się zapytać czy komuś zdarzyło się zajść w ciąże niedługo po porodzie pomimo karmienia wyłącznie piersią w dzień i w nocy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dwie sąsiadki tak myślały - mają drugie dzieciaki jedno po drugim, z baaardzo krótko przerwą mimo że karmiły tylko piersią :) Widzę że sporo takich przypadków, choć wiadomo nie każdemu się trafia - lepiej uważać :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja jedno i drugie dziecko karmiłam tylko i wyłącznie piersią do sześciu miesięcy, nawet wodą ich nie dopajałam, kilka razy w nocy a przy pierwszym dziecku miesiączkę dostałam po 5 miesiącach od porodu, a z drugim po dwóch miesiącach. Poza tym mój mąż ma siostrę o niecałe 11 miesięcy młodszą od niego...
no bo niewiadomo kiedy ta pierwsza owulacja nastapi ;) to jest gra w ruletke ;)
ja karmilam wylacznie piersią do 6 miesiaca a po 2 miesiacach od porodu dostalam juz okres... wiec gdybym wierzyla w nieplodnisc laktacyjna jako metode antykoncepcji pi 2 miesiacach bylabym znow w ciazy ;)
juz od pierwszego stostunku po porodzie stosowalam zabezpieczenie by potem nie bylo zdziwienia ;)

przy staraniu pomaga mi komputer cyklu cyclotest myWay z funkcją do planowania dziecka

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry