Widok

Od kiedy siedzisko nie fotelik?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej, od kiedy, tzn, od jakiego wzrostu, czy wagi, czy wieku dziecko moze jezdzic na samym siedzisku pod pupa a nie w foteliku?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5
Pratchettka proponuję jak na filmiku wyżej zapiąć dziecko w kurtce, rozpiąć bez poluzowywania pasów i zapiąć bez kurtki, zobaczysz jaki jest luz. Sama mówisz, że po zimie musisz inaczej wyregulować pasy. Ty może na maxa je naciągniesz na kurtce, ale przy wypadku działa taka siła, że z kurtki nie zostaje nic (chodzi mi o przestrzeń) a dziecko wylatuje ze zbyt luźnych pasów jak katapulta...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
jak mozna porownac statsytcznie Szwecje i PLO, przeciez to inne swiaty, drogi, ilosc ludzi itp, no prosze, a hasla takie to tylko, tam chyba juz mniej jest autostrad niz u nas teraz, i jezeli juz to rozszerzenie drogi, aby moglo sie wyprzedzac, np. w okolicahc Slupska to zrobili i mniej wypadkow itp.
ja uwazam, ze dziecka w samochodzie nic nie chroni, i jest najslabszym ogniwem czyli, ostatnie sie ratuje , bo ma najmniejsze szanse...
a na ktorym miejscu siedzi dziecko, powinno po srodku, a jak ktos ma wiecej niz 1 dziecko, to w tym momencie ryzykuje zycie innych dzieci bardziej...
moje dzieci sa b.wysokie i chyba bylabym nieodpowiedzialna, aby dziecko z wystajaca glowa siedzialo bez ochrony itp.obie oczywiscie sa w foteliku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
wcale nie ma najmniejszych szans popatrz

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20121018/POWIAT08/121019398
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Izulucha nie prawda w wypadkach statystyki wskazują na to, że akurat dzieci przeżywają w fotelikach częściej niż dorośli na siedzeniach zapiętych tylko w pasy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
na pewno o wiele większe szanse na przeżycie w zderzeniu czołowym ma dziecko siedzące na tylnej kanapie niż pasażerowie z przodu. Niestety, pozostaje jeszcze niefrasobliwość rodziców pakujących dzieci do fotelików na przednim siedzeniu :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja tak z ciekawości . pokazywałyście filmy jak zapinac dziecko w pasy zima ale to były foteliki do 18kg a jak zapinać w tych do 36?
też zdjąć albo chociaż rozpiąć kurtkę
i dziecku i sobie oczywiście
ok ale jest zimno i nie za bardzo chciałabym żeby mala jeździła odpięta bo szybko nam choruje .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
odpinasz kurtkę, zapinasz pas i zapinasz kurtkę, jak jest bardzo zimno to sobie tak zapinam, dzieciom zakładam kurtki tył na przód
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
to juz prędzej odepne niż założe tyl na przód ale przecirz ten pas idzie bokiem w tym foteliku i nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak mam zapiąc ta kurtke -kurcze muszę popróbować
no do końca na pewno nie zapniesz, ale do połowy tak, na szyi możesz zostawić szalik :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
muszę zatem spróbować
to jakby człowiek spiszył sie do pracy po drodze wysadzał dziecko do żłobka/przedszkola to przy minus np 15 to juz z godzine szybciej niz normalnie trzeba wyjechac, w samochodzie drugi raz trzeba sie ubierac, a buty dziecko moze miec a trakcie jazdy?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie wiedziałam, że ściąganie i zakładanie kurtki trwa godzinę...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
bezpieczenstwojest najwazniejsze, ale idiotyzmem jest piasanie ze jak nie kupisz dla dziecka fotelika z 5 pk w testach adac to go nie kochasz ;/ prosze Was :( to jest zenua...

ja mam osobiscie dwa, recaro i maxicosi, nie mam samochodu, jeden u tesiow uzywany raz rocznie jak dobrze pojdzie, 2 u rodzicow max 2 razy rocznie. samej by mnie nie bylo stac na ich kupienie, po prostu bym chyba nie jezdzila.w domu nie mam bo nie mam gdzie trzymac i niestety tez zdarzylo mi sie jezdzic taxi z reka na sercu bez niczego :( czytajac forum i patrzac ze wiekszosc ludzi albo kupuje uzywane ubrania albo po prostu w lumpie i narzeka za to ze mleko bebiko jest za drogie albo kupuje najjtansze pieluchy jakie sa, to myslicie ze w czym Ci ludzie te dzieci woza? myslicie ze jak napiszecie ze fotelik z isofixem za 1,5 tysiaka ma 5 pkt i musisz go kupic bo to dowod twojej milosci do dziecka to ludzie Was posluchaja?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
I obowiązkowo fotelik tyłem do kierunku jazdy bo te z 4* ale przodem to też nie kochający rodzic kupuje ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
she, tak, właśnie ja narzekam, że bebiko w biedronce drogie, ale o bezpieczeństwo dzieci zadbać potrafię...

i nie wymyślam sobie tego wszystkiego, nic nikomu nie nakazuję, próbuję tylko uświadomić
http://forum.gazeta.pl/forum/w,97434,126189692,,Dlaczego_tylem_O_fotelikach_9_18_przeczytaj_.html?v=2 i nie, to nie mój wątek...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
nie zrozumialas ,widocznie jestes taka madra tylko w 1 temacie.

chodzilo mi o to ze nie mozna stawiac na 1 szali milosci do dziecka z tym w czym sie je wozi.

co do bezpieczenstwa jestem oczywiscie za rozsadnym uzytkowaniem fotelikow.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
jeśli kupuje się bubel fotelikowy nieświadomie to ok, ale świadome narażanie swojego dziecka na niebezpieczeństwo raczej nie jest z miłości do niego...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry