Widok

OWI, rehabilitacja niemowląt

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moje blizniaki (3,5 msc) maja skierowanie do OWI. Asymetria ułożeniowa + nie trzymają główek.Mamy termin na 30 listopada:(
Będziemy szukać pewnie rehabilitacji prywatnie zeby nie czekać.
Znalazłam wątek gdzie byli polecani rehabilitanci, ale masz jeszcze pytanie:jak często taki rehabilitant przychodzi, jakie przeciętnie koszty, czy może nas nauczyć ćwiczeń i do wizyty w OWI będziemy mogli sami ćwiczyć dzieci?
Jeśli ktoś jakimś cudem rezygnowałby z wcześniejszego terminu w OWI to proszę o kontakt!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
dobrym certyfikowanym terapeuta NDT Bobath jest Beata Wasicka, cwiczyla nasze dzieci i w owi i prywatnie Dziewczynki bardzo ja lubily i robily postepy z zajec na zajecia takze polecam Jej nr tel to 505 564 410 wiem ze planowala otworzyc wlasny gabinet
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
spoko tyle ze watek z 2010 roku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgadzam się z opinią co do Vojty -jest pewnie nie miła dla oka ale za to ma efekty i to się liczy...Polecam u mojego wcześniaczka efekty bardzo widoczne
A w Krok po kroku zapisuja na styczeń:(qurcze:(
Jesteśmy zapisane w Gdańsku. Dzwoniłam do wejherowa, gdyni, faktycznie lepsze terminy, ale dla nas to daleko:( Szczególnie ze chłopaki nie lubią jeździć samochodem i zawsze wyją (albo chórem, albo na zmianę) - to byłoby hartowanie moich nerwów:)
Pewnie zaczniemy prywatnie.
MamoMarty trzymam kciuki za Marynię:)
ja moze bardzo daleko ale w Wejherowie maja chyba najlepsze terminy i naprawdę świetnych specjalistów :)

Wiem że to dla Was daleko........ Przynajmniej dla niektórych :)

Co do metod... Jeżeli dziecko jest duże lub wady spore to Vojta naprawde szybko stawia. Ale Dedes, asymetria ułozeniowa i nietrzymanie główki spokojnie można Bobathem ćwiczyć.

Moja Marynia pierwszy raz była w lipcu mając skończone 3 miesiące. Teraz niedługo kończą 6 i jest naprawdę suuuuuper :)

Kręci się, trzyma główke, kula się więcej niz jej siorka, gada, rechocze... Prawie jak normalne dziecię w jej wieku :)

Mu teraz mamy inne zmartwienie- z III komorą mózgu. Ale pewnie i to się unormuje :)

Bobath to stymulacja przez zabawę. Ja tam to mizianie lubię :)
napisalam Ci maila

dedes a gdzie OWI?? bo jeśli w gdańsku to spróbuj do Gdyni, tam są krótsze terminy
Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych 'Krok Po Kroku':

ul. Śląska 66c

80-389 Gdańsk

tel. 58 558 55 01

taki telefon znalazłam w necie- ale nie wiem czy to własciwy nr - zadzwon najwyzej sie dopytasz.. wiem na pewno ze taka fundacja jest i prowadzi rehabilitacje niemowlat - interesowałam sie tym kiedys gdy synek długo nie chciał usiaść.. ale nie zapisałam tel i teraz nie pamietam..
Jeżeli na NFZ to tylko Bobath, a prywatnie masz wybór i sama decydujesz. Tak jak piszesz im szybciej tym lepiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale jak to jest, ja mam sama zadecydować o metodzie rehabilitacji??? OWI za 2 miesiące (Gdańsk), neurolog za miesiąc (druga wizyta kontrolna, po pierwszej nie widział potrzeby rehabilitacji). Nie chce czekać , bo wiem ze im szybciej zacznę tym krócej będzie trwała rehabilitacja. a eksperymentowac tak jak pisałyście, chyba nie ma sensu...
może i mizianie, ja jak wyszukałam na youtube filmików o metodzie vojty to stwierdziłam że nie ma mowy!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Vojta nie jest bolesna!!! Dziecko płacze, bo jest unieruchomione. A Bobathy to faktycznie takie mizianie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dziękuję za odpowiedzi-teraz to dopiero mam mętlik:-)słyszałam że vojta jest bolesna i dzieci często wyją,natomiast że bobath to bardziej zabawa-mogę prosić o telefonach do tej rehabilitantki z gdanska p.basi.gdansk namblizej.
W OWI w Gdańsku też nie ćwiczą Vojtą. Tylko prywatnie można.
My ćwiczyłyśmy w OWI z p. Barbarą Liszewską oraz przez krótki czas w zastępstwie z p. Beatą Wasicką. Przyjmują również prywatnie w domu. Koszt w zeszłym roku wynosił 60zł. Telefony do rehabilitantek mogę podać na maila.
Rehabilitację na NFZ miałyśmy również w fundacji Krok po kroku na Śląskiej 66 (Przymorze). tel. 58 558-55-01
Wiem że również jest ośrodek na ul. Polanki ale tam nie chodziłyśmy mam tylko telefon 58 520-93-17
Moja córcia również miała asymetrię ułożeniową oraz obniżone napięcie mięśniowe. Na szczęście już jest wszystko w porządku.
W gdyni ćwiczą tylko bobathami, więc metody nie dobierają. Może w Gdańsku jest inaczej, bo w Gdyni dopiero jeden z rehabilitantów zaczął szkolić się w Vojcie, a całe szkolenie trwa 4 lata.
Tynka, też uważam, że nie ma sensu próbować u kilku, bo tak jak piszesz każdy ma inną wizję. Zaufać jednemu rehabilitantowi i juz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pani Mirella jest terapeutką metodą Vojty i bierze prywatnie 50 zł za wizytę. My też mieliśmy z naszym synkiem (wzmożone napięcie mięśniowe, asymetria, nadwrażliwość sensoryczna) długi okres oczekiwania do OWI ale tak naprawdę dopiero tam nas prawidłowo nakierowali i teraz widać postępy. Próbowaliśmy prywatnych rehabilitantów ale każdy miał inną wizję i to tak naprawdę tylko uspokoiło nas że coś robimy. Tam jest sztab ludzi którzy dobiorą odpowiednią metodę i tak jak w naszym przypadku zasugerują ze wskazaniem prywatnego rehabilitanta. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Swoją drogą 2 miesiące czekania to rzeczywiście szybka interwencja :( a to w Gdansku? Bo w Gdyni krócej się czeka. My też ćwiczymy u Maćka, o którym ktoś wyżej wspominał i tez polecam, ale to tam na miejscu, nie wiem jak prywatnie.
Nie napisałam, że my prywatne wizyty u p. Eli mieliśmy raz w miesiącu i to koszt 80 zł był.
Polecam p. Elę Mocek. Ćwiczy głównie Vojtą. Szybko wyprowadziła naszego maluszka na prostą. Ćwiczyliśmy 4 miesiące, co przy Bobathach niestety trwa dłużej.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

catering w przedszkolu (66 odpowiedzi)

Kochani , Proszę Was o opinię dotyczącą jakości cateringu w przedszkolach Waszych dzieci. Moja...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry