Widok

Onanizm dzieciecy?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moja corka ma 14 miesiecy, od jakiegos miesiaca zauwazylam ze kladzie sie na duzym misiu i lezy w bez ruchu albo lekko sie ocierajac - tak mi sie wydaje ze to ocieranie.Robi to coraz czesciej .Czy to onanizm?, co z tym robic?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gosia nie przejmuj się - to normalne. Nie zwracaj na to uwagi. Sama jakiś czas temu miałam okazję pracować w domu dziecka i widziałam jak roczne dzieci ocierały się o szczebelki od łóżeczka, bo zauważyły, że sprawia im to przyjemność. Jakiś czas temu spytałam mojego pediatry, czy powinno się chłopcom np. podczas kąpieli ściągać stulejkę i stwierdził, że absolutnie nie, bo to jest ich "dziewictwo" i za jakiś czas sami będą ją sobie ściągać właśnie poprzez np. ocieranie się o szczebelki od łóżeczka itp. Mówił, że im mądrzejsze dziecko i bardziej spostrzegawcze, tym szybciej zauważy co sprawia mu przyjemność. Pozdrawiam i nie martw się tym, to normalne :)
byl juz kiedys podobny watek
http://forum.trojmiasto.pl/onanizm-u-9-miesiecznego-dziecka-POMOCY-t174106,1,16.html
Nic z tym nie robić bezpośrednio!
Ja bym się bawiła z nią wiecej w takie "fizyczne" zabawy. Gilgotki, idzie kominiarz po drabinie itp. No i wszelkiego rodzaju przytulanki, boksowanie.. :) Zeby pozbyła się nadmiaru napięcia - powodzenia! :)
z tego co ja wiem, to tez niektorym dzieciom moze sie do zdarzyc i to normalne. ponoc samo przechodzi max w 3-4 roku zycia (mielismy takie przypadki w przedszkolu i psycholog tez z tym nic nie robila). jesli pozniej wystepuja takie "zachowania" dziecka sie nie zawstydza tylko delikatnie zabiera mu sie raczke lub uklada przekierowuje uwage.
W wątku wklejonym przez Agę jest również moja wypowiedź bo też mieliśmy ten "problem".Trwało to ok pół roku,dziś nie ma śladu po tego typu zachowaniach.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry