Widok

Owsiki w przedszkolu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dzis dowiedzialam sie ze w naszym przedszkolu u jakiegos dziecka zauwazono owsiki, dali wszystkim posciele do prania, wisi kartka z objawami i lista co przedszkole zamierza robic aby sie ich pozbyc. U nas zadnych objawow nie ma, ale zastanawiam sie czy moge cos zrobic aby zmniejszyc szanse ze corka je zlapie?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na Twoim miejscu ja bym to zdezynfekowała. Są do kupienia takie specjalne specyfiki w sklepach medycznych, radziłabym poszukać sobie tutaj: http://sklep.cezal.com.pl/26-dezynfekcja w naszym przedszkolu pani mi kiedyś mówiła, kupują taki płyn specjalny który się nadaje do dezynfekcji zabawek, zapisałam sobie nazwę ale teraz akurat zapomniałam, ale poszukaj, powinien tam być, chyba kiedyś widziałam, albo ewentualnie podejdź sobie stacjonarnie to Ci doradzą co wybrać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

zawsze jeżeli jest podejrzenie zarażenia się warto się przebadać i wszystko będzie jasne.natomiast jeżeli do zakażenia juz dojdzie to niestety wzmożona higiena, porządek, czystość i Pyrantelum medana ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Moje dziecko też brało ten lek na owsiki. My naprawdę dbamy o higienę i staramy się przestrzegać podstawowych zasad ale mimo to u młodszej córki wystąpił ten problem i trzeba było wprowadzić leczenie. Nie mówiąc o praniu pościeli, ręczników czy bielizny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewne zasady oprócz leczenia sa bardzo ważne bo łatwo jest owsiki przenieśc na inne osoby w rodzinie. Sa to na pewno

regularna zmiana pościeli o pranie jej w gorącej temperaturze
zmiana ręczników i nieużywanie wzajemnie swoich ręczników
dobrze jest rownież dbać o zdrowa dietę, która ma w sobie dużo błonnika. Dzięki temu wypróżnianie będzie latwiejsze i tym samym łatwiejsze będzie usuwanie owsików
dobre działanie na owsiki wykazują również czosnek oraz piołun, z ktorego mozna robić napar, który powinno sie pić codziennie

Wiele takich domowych sposobów opisane jest na stronie zdrowie tvn: https://zdrowie.tvn.pl/a/owsiki-u-doroslych-przyczyny-i-objawy-owsikow-u-doroslych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

catering w przedszkolu (66 odpowiedzi)

Kochani , Proszę Was o opinię dotyczącą jakości cateringu w przedszkolach Waszych dzieci. Moja...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

do góry