Widok

PILNE!Zatkany kanalik łzowy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój synek jak miał 5 miesięcy miał płukanie kanalików,oczka przestały łzawić,teraz ma 14 miesięcy i znów jedno łzawi,jedziemy oczywiście na zaspę do okulisty,ale boję się że będą go usypiać,bo słyszałam że duże dzieci to tylko w znieczuleniu ogólnym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My byliśmy już 8 razy i dalej lzawi :)

Miała w Kobylnikach Fajna klinika ale dwa razy i nadal nieudroznione.Za drugim razem udroznili ale się zatkało już następnego dnia wieczorem miała ropę.Teraz znowu we wrześniu.Jestem załamana

Oczywiście bo do narkozy nie wolno dziecku nic dawać.Jesli robią z rana to jest super Moja córka miała w Poliklinice chirurgi plastycznej i okulistycznej także tam robią popołudniu.Na 15 godzin przyjmują a około 16 biorą dzieci.Od najmłodszych dzieci pokolei.Z rana do 10 dałam coś lekkiego np mleko i kawałek chleba ,o 12 około 3 cm wody a potem po łyżce wody bo to się wchłonie i o 16. 30 córkę wzięli na zabieg już dwa razy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam pytanko czy przy przeplukaniu kanalikow trzeba żeby dziecko było natczo
Mam pytanko czy przy przeplukanie kanałów dziecko musi być natczo

Witam
A gdzie to jest na Zaspie?W jakiej miejscowości?Moja córka miała pierwszy zabieg mając 1 rok i 4msc no i jak ją przynieśli od razu powiedzieli że nie udało się udrożnić.Przy drugim zabiegu msc temu 2 latka i 2 msc skończyła wszystko poszło dobrze Niby udroznili ale jak skończyła dawać krople to pojawiła się ropa i łzawienie.Nie wiem co mam myśleć.Moze zaraz po zabiegu się zatkało.Czy kolejny zabieg pomoże?bo czytałam że już raczej nie.Czy ma to sens ale co robić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

My robilismy na Zaspie jak maly mial 2 latka. Wszystko obylo sie bez problemu.

A gdzie robiła Pani prywatnie? Taki był koszt?
Może warto spróbować prywatnie? Ja robiłam jak córka miała 15 mcy i jestem zachwycona wykonaniem. Zabieg trwał 5 min, dostała kropelki znieczulające i głupiego Jasia i obyło się bez usypiania. Warto wydać na to pieniadze jeśli jest taka możliwość, polecam.
I jak po zabiegu? Powie pani jak było?
U nas prawe oczko ropiało od urodzenia+ stojące w oczku jeziorko prawie non stop. Pierwszy okulista kazał zakraplać antybiotyk. Drugi stwierdził niedrożność, kazał masować, a jeśli do 6mca nie minie to wziąć skierowanie od pediatry i zgłosić się na zaspę. Tak też zrobiłam. I okazuje się, że:
*NA ZASPIE trzeba się na zabieg zarejestrować ze skierowaniem (już nie jest tak, ze jedzie się w środę i czeka w kolejce). Nam termin zabiegu wyznaczono na 5.10. (dzwoniłam dziś), więc córcia będzie wtedy miała 10 miesięcy i jestem trochę podłamana.
*W UCK ponieważ mam skierowanie tylko do poradni, a nie na oddział (pediatra mogła wystawić tylko do poradni) to wizytę mogę mieć dopiero w listopadzie (!) i dopiero po niej ewentualnie będzie wyznaczony termin zabiegu, więc zrezygnowałam z tej opcji.
Nie wiem czy jest jakakolwiek szansa na przyspieszenie ewentualnych konsultacji i zabiegu.
Witam. Moje synka czeka zabieg udrazniania kanalika lzowego w Uck pod narkoza. Czy ktos to juz przerabial? Czy to jest tylko narkoza wziewna,czy dlugo zostaje sie na oddziale? Czy rzeczywiscie jest skuteczny? Jak czuly sie Panstwa dzieci po narkozie. Prosze o info.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mama- u nas takie lzawienie nazywało się ropienie oczka- jak dziecko malusie to ropy jako takiej nie widac, jak jest wczesnie- u mojego parodniowego - tylko lzawienie bylo.
U pierworodnego krople mialam wykupione, ale nie zastosowalam poszukalam info o masowaniu i pomoglo- na 3 dzien dziecko po obudzeniu mialo cale oko zaropiale... wszystko wyszlo i juz wiecej sie nie pojawilo.
Natomiast u nas najprawdopodobniej powodem było: stosowanie koniecznych okularkow przy naswietlaniu dzieci przeciw zoltaczce od razu po porodzie.

Ale przy starszym dziecku a nie noworodku- to mysle ze bardziej zabieg jednak... po zabiegu mozna masowac aby "nauczyc" pracy kanaliki...
Tak jak feniks napisala zapewne sa zrosty grubsze...
Dziękuje dziewczyny za odzew. Niestety u nas masowanie nie pomaga. Co chwilę musimy brać kropelki, bo oczko często ropieje. Córka ma rok i dwa tygodnie, chyba nie ma co dalej zwlekać z zabiegiem...
U nas nie ropiało, tylko łzawiło.
pisalam w zeszłym roku posta (mozna przeczytac wyzej)
my na zaspie przetykalismy 2x, oba nieskutecznie. powiedzieli po obu ze sie udalo. a potem oczko dalej ropialo. powiedziano nam ze teraz juz tylko operacja w uck, bo trzeci raz robic nie beda.
nasza okulistka polecila wizyte u dr Koberdy (w uck zajmuje sie dziecmi)
dr powiedziala ze podejmie sie jeszzcze raz sondowania, synek mial wtedy roczek i 2tyg., ale ze byl dosc maly powiedziala ze dadza rade go utrzymac bez znieczulenia.
dr po zabiegu powiedziala ze ktos wytworzyl kanal ale nie do konca, bylo bardzo duzo twardych zrostow.
oczko po zabiegu zdrowe.
koszt spory byl, chyba 500 czy 600zl, ale polecam jesli ktos bedzie mial problem
Ja również masażami dałam radę odetkać- najpierw pierwszemu synkowi- jak miał ok 2 miesięcy; drugiemu już w szpitalu mi się udało - majac doświadczenie po pierwszym... w naszym przypadku masaz niecale dwa dni i po klopocie, kanaliki sie odetkaly cala ropka wyszla...
masowalam nieco inaczej niz opisuje mama- jakby od dolu noska ku gorze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nat, nie czytam wątku wstecz, ale tytuł mnie przyciągnął - moja córka, jak była malutka, miała przytkany kanalik łzowy. Lekarka kazała mi masować kciukiem miejsce od kanalika, łukiem w dół, jakby wzdłuż kości oczodołu. I samo przeszło, córka nie miała żadnego zabiegu :)
Aktualnie nie wiem czy robią na zaspie. Ja tam robiłam w październiku. Miałam skierowanie od okulisty i czekałam 6 tygodni. Dziecko miało wtedy 5 miesięcy. Po zabiegu jak ręką odjal
Czy ktoś posiada najnowsze info w temacie?? Bo słyszałam, że niby na Zaspie już tego nie robią... Nam okulista kazał czekać do roku, że powinno samo się udrożnić, ale nic się nie zmienia, dlatego pewnie czeka nas zabieg.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry