Widok

PILNE!Zatkany kanalik łzowy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój synek jak miał 5 miesięcy miał płukanie kanalików,oczka przestały łzawić,teraz ma 14 miesięcy i znów jedno łzawi,jedziemy oczywiście na zaspę do okulisty,ale boję się że będą go usypiać,bo słyszałam że duże dzieci to tylko w znieczuleniu ogólnym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A próbowałaś okładów ze świetlika i delikatnego masażu tego oczka?

U nas po leczeniu antybiotykiem i różnymi kroplami świetlik zdziałał cuda.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
właśnie a jaki świetlik w żelu czy jaki proszę o podpowiedż ja mojemu synkowi póki co nie dam płukać kanlika a już na pewno nie uśpię boję ię walczę dalej a ropieje mu od urodzenia ale panie dr z zaspy powiedziały ze może wyrośnie że nie zrobiły by tego swoim dziecia że lekarze za szybko się decydują na płukanie

Może być, że się znowu "zapchał".
Nam przy zabiegu udrażniania kanalików u Jana, okulista tłumaczył, że może zaistnieć taka sytuacja:(

Owszem, też mówił nam, że jak już maluch starszy, wtedy przy znieczuleniu.
Nie ropieje mu narazie,więc wszelkie okłady nie pozbawią go łzawienia,a masowanie nie wchodzi w grę,bo moje dziecko jest bardzo ruchliwe,nie daje sobie niczego zrobić,nawet oczyścić nos czy zmienić pieluchę.
Joanna26 niektórym dzieciom masaż pomaga ale w niewielu przypadkach,na Twoim miejscu już dawno bym się zdecydowała,po co dziecko męczyć przeróżnymi kroplami,okładami,masażami które i tak nie wiele dają,cały zabieg trwa najwyżej 5 min.Teraz to już tylko pod narkozą,i tego się najbardziej boję.
Może któraś mama była w podobnej sytuacji jak ja...proszę pisać
ja miałam to samo z dzieckiem na poczatku tylko łzawiło masaże nie pomagaly potem ropiłao przepchali i za jakiś czas znowu musiał miec przepychany a wszystko an zaspie w przychodni w szpitalu z tego co pamietam w środe od 8 rano tam urzęduja rejestrujesz sie na dole w głownym wejsciu do szpitala zakładałam karte i odrazu szłąm do góry a i najlepiej być przed 8 bo jest duzo ludzi
Nam też zalecano czekać-pediatra- a jak pojawiliśmy się u okulisty z Jana oczkami, od razu dostał skierowanie na zabieg.

Można więcej narobic złego dziecku, nie udrażniając kanalików o czasie;/

Wiadomo, nie u 2/3 miesięcznego maluszka, ale potem to już niebezpieczne może być w skutkach.
tez słyszałm im wieksze dziecko tym bardziej trudno utrzymać dziecko
Ania ale Wam pomógł jeden zabieg?
Ja jestem ciekawa jak to jest ze znieczuleniem,noi nie powiem stracha mam
u nas tez łzawi i ropieje jedno ale coraz mniej,myjemy gazikami i sola fizj.i masujemy,mimo ze Liwia bardzo jest bardzo ruchliwa,najlepiej jak je mleko.Nie chce zadnego zabiegu,bo troche czytalam i wiem ze moze powrócic ropienie no a o jakiejkolwiek narkozie nie ma mowy.Masuj masuj i masuj.
u nas też od urodzenia ropieje jedno oczko. Właściwie przez całe 5 miesięcy z małymi przewrami była na kropelkach. Do tego oczywiście masaże kilka razy dziennie. Odpukac - od miesiąca jest dużo lepiej. Oczko łzawi, lekko ropieje, ale już nie zakleja się. Masuję, gdy tylko pojawia się łezka w oku. Wolałabym obyc się bez zabiegu. Mała nawet przyzwyczaiła się do tych masaży i przestała się bronic. Z kropelkami było gorzej - nie tak łatwo było jej je podac.

mała ciężarówko,Twoje dziecię jest jeszcze małe,my też czekaliśmy do 5 miesiąca żeby przeprowadzić zabieg bo też się bałam,ale to nic strasznego,zajmuje 5 min,i po krzyku,noi rezultat jest niemal odrazu.A tak męczyliśmy się oboje,różne krople,setka gazików i sól to wszystko nic nie dawało,masaż też,choć przy ruchliwym bardzo dziecku trudno o masaż,a w tym wieku co mój syn to już wogóle nie ma mowy,i co mam zrobić?W wielu przypadkach musi być przeprowadzony zabieg,więc nie masz czego się bać,ja to teraz mam poważniejszy problem bo nie wiem jak to się odbywa przy znieczuleniu ogólnym i wogóle mnie to przeraża.
Ewa777 nie czekaj tylko idz z mała na to płukanie kanalików bo póżniej to przeprowadzą w znieczuleniu ogólnym a narazie tylko miejscowym,słyszałam że do 6 miesiąca tylko nie znieczulają,może narazie jest poprawa ale to może być tylko przejściowe,poza tym dziecko męczy się będąc na tych przeróżnych kroplach i do tego te ugniatanie przez nas,wydaje mi się że i tak nie unikniesz tego zabiegu,a nie potrzebnie zwlekasz.
ale do 6 zwlekaja z tym dlaczego?ze niby po 6 dziecko bardziej ruchliwe czy co??
mialo byc mniej:)
Ja tam czekam już od półroku nie stosuję kropelek żadnych ani nic tylko sol i jest lepiej ropieje tylko z rana po nocy czaem nie i jest duż mniej ropki w kąciku czasem takż nie męcze go lekami a dziśmasowałam i narobiłam siniaka chyba czekam jeszcze do roku ja byłam mała i mama mi przemywała rumiankiem i w końcu przeszło mi lekarka powiedziała że to nie jest niebezpieczne tylko że oko jest nieestetyczne bo mi na zaspie odmówili zeby poczekać do roku

Mała ciężarówko- to spróbuj przytrzymać 1,5 roczne dziecko a 5 miesięczne:) hahaha

Do roku bałabym sie czekać z oczkami ropiejącymi,popytajcie lekarzy okulistów- nie pediatry- jakie są powikłania ciągłego ropiejącego oczka u malucha..
Zresztą to nie jest Bóg wie jak ciężki zabieg, gdzie dziecku robią krzywdę, to zaledwie 3/4 minuty i po sprawie.

Aniu, tak, u nas pomógł jeden zabieg, na szczęście.
cześć dziewczyny,podczytałam wasz wątek bo od wczoraj robieje lewe oczko naszego synka. mały ma 6 tygodni. zastanawiam się czy iść już dziś do specjalisty (cvhyba w szpitalu przyjmuje na dyżurze), czy czekać do pon i iść najpierw do pediatry. jak myślicie? roby jest dużo i oczko się zakleja:(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry