Widok

POZIOM GLUKOZY

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam dziewczyny,
wczoraj byłam na badaniu poziomu krwi. jak pobrali mi krew na czczo to miałam 80 mg% a jak wypiłam glukozę to po godzinie miałam 154 mg%. Martwię się czy to nie za wysoko. Nadmienię, że jestem w 26 tygodniu ciąży
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi wyszło w ciązy 156 i musiałam mieć dosyć ostra dietę, na początku załamka, bo nawet 2 kromki chleby podnosiły mi cukier, czyli mogłam zjeść tylko jedną na raz, oj dużo by opowiadać, ale pozytyw z tego że dzięki przestrzeganej diecie urodziłam zdrowego synka i przytyłam zaledwie 6 kilo
ja w ciąży miałam 360 i urodziłam zdrową dziewczynkę, powodzenia:)
mi poziom cukru podniosly głównie winogrona,pochlaniane w ogromnej ilosci:D
Mnie najbardziej cukier podnosi jasne pieczywo(!), ziemniaki i wszelkie mączne rzeczy do tego bardzo słodkie owoce. Ja np jem mniej a częściej, słodyczy praktycznie wogóle no czasem owszem ale to np między posiłkami by ich niełączyc. Jakos 3 m-ce juz się kontroluję i daje radę a do końca nie tak daleko, choc przy końcówce ciąży bardziej mi szaleją te cukry. Najgorzej z rana skacze cukier poniewaz jest za duża przerwa w posiłkach (wiadomo noc) no ale jak wstaje na siku to staram się wciągną jakąś wędlinkę czy parówkę...
super, dzięki za słowa otuchy, prawda bardzo lubię mandarynki, kiwi i jabłka oraz banany. Te owoce bardzo dobrze trawię, ale wiadomo, że zawierają cukry. We wtorek mam wizytę u mojego gina to się więcej dowiem na ten temat i opiszę na forum. Pozdrawiam Ola
otóż to:)czyli ciezsze przypadki.
Dokladnie, mi też kazano tylko ograniczyć słodycze i słodkie owoce.

Jakieś ciężkie powikłania może i mogą wystąpić (różnie o tym piszą), ale to chyba jak się ma poważnie przekroczone normy, do tego stopnia, że potrzebna jest insulina itp. itd.
ja tez mialam w ciazy troche podwyzszony i mialam ograniczyc tylko spozywanie glownie winogron ktore zawieraja bardzo duzo cukru oraz slodyczy.nic mi nie wiadomo o tym,zeby powodowalo to tak ciezkie powiklania jak np wielowodzie.to chyba przesada.
Pozostaje tylko skonsultować się z lekarzem, bo z tego co czytałam na forum, różni lekarze różnie postępują, a my możemy podzielić się tylko własnymi doświadczeniami. Poza tym liczy się Twoja indywidualna historia dotychczasowych wyników, to czy możesz mieć skłonności cukrzycowe itp. itd.
miałam 50 mg glukozy zalecone
wiem że się czepiam ale rozwalają mnie takie "mądre' uwagi.
ciekawe jaki cukier koleżanka tokio ma we krwi...cukier w kostkach?...
dziewczyny nie czepiajcie się o byle co. Od rsazu jakieś uszczypliwości muszą być.
Ja jeszcze słyszałam, że trzeba ograniczyć jedzenie ziemniaków-to prawda?
Też musze się trochę oszczędzam bo widzę, że wsuwam za dużo słodyczy :-(
ale "MĄDRA" jesteś !!!
radzę przeczytać co to jest glukoza i na drugi raz zastanowić się zanim takie bzdury napiszesz.... taki szczegół :)
nie bada się "poziomu glukozy" tylko poziom cukru we krwi po obciążeniu glukozą ... taki szczegół :)
papilio1@op.pl
Groźna, może dawać powikłania zarówno dla dziecka (niektóre wady) jak i problem dla kobiety z donoszeniem ciąży, np. wielowodzie.
W diecie należy ograniczyć oprócz CUKRU także słodkie owoce, i MĄKĘ!!! bo to jest jedno z głównych źródeł energii.
Mnie to badanie dopiero czeka... Ale pozwolę sobie zapytać bardziej zaorientowane dziewczyny w tym wątku -
Na ile może być groźna nieleczona cukrzyca ciężarnych??
Jeśli miałaś 50 to każą ci zrobić jeszcze 75, jeśli dalej będzie powyżej 140 to będziesz musiała ograniczyć cukry, kupić glukometr i badać sobie cukier. o tyg wyślą cie do diabetologa, jeśli dieta będzie skuteczna to starczy tylko juz samemu kontrolować cukier glukometrem do końca ciąży.
ja po godzinie miałam 154 i musiałam przejść na dietę, kupić glukometr i badać cukier 4 razy dziennie
ja po godzinie miałam 140 i lekarka powiedziała że muszę uważać i że mimo iż jest to górna granica normy to muszę ograniczyć cukier
norma do 140 , wiec wielkiego dramatu nie ma pewnie powtórzysz 75 lub zmienisz lekko diete, ale to lekarz zadecyduje

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry