Widok

PRZEPISY-rybki i owoce morza

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dzisiaj zrobiłam i jest bardzo dobre, jezeli ktoś lubi takie klimaty ;)

Ryba w warzywach (Chiny)
80 dag filetów rybki (w oryginale był karp)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 plasterki imbiru albo w proszku
2 cebule
strąk papryki
3 dymki
8 łyżek oleju
2 łyżki sosu sojowego jasnego (może być ciemny-będzie bardziej wyraziste w smaku0
2 łyżki wody
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
do oryginalnego przepisu dodaje jeszcze czosnek swiezy lub suszony w proszku

Filety pokroić w kostkę. albo w paseczki ;)
Sól utrzeć w z mąką.
Cebulę i paprykę pokroić w plasterki, dymkę zaś na kawałki.
Na grubej patelni rozgrzać olej.
Rybę obtaczać w mące, następnie w roztrzepanym jajku, wrzucać na tłuszcz i smażyć na dużym ogniu po 1 minucie z każdej strony.
Gdy ryba będzie gotowa, odlać z patelni nadmiar oleju, rybę polać 1 łyżką sosu sojowego, przewrócić delikatnie kilka razy i wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Na patelnię wrzucić cebulę wraz z papryką i smażyć na dużym ogniu 1 minutę.
Do cebuli i papryki dodać sos sojowy i rosół, całość posypać cukrem, dokładnie wymieszać, imbir i czosnek
Do powstałego sosu z warzywami przełożyć rybę, posypać pokrojoną dymką i smażyć pod przykrywką 4 minuty.
ja jeszcze zageszczam ten sosik odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie
Podawać z ryżem na sypko.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a to.... mi bardzo smakowało..rybka jest taka delikatna w tej panierce

Twój pierwszy przepis

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
ale co??

Zrobiłam, wyszło, polecam, ale jedno jajeczko to za mało i troszkę więcej mąki;) panga palce lizać;)

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Halibut z rzymską sałatą

(dla 4 osób)

1. 3 łyżki masła

2. 1 cytryna przecięta na pół

3. 2 łyżki poszatkowanej szalotki

4. 8 dużych, zdrowych liści sałaty rzymskiej

5. 4 filety halibuta lub innej białej ryby (po 15 dag

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C i wstawiamy do środka naczynie do zapiekania z jedną łyżką masła (powinno się dobrze rozgrzać). Odcinamy po 2 plastry z każdej połówki cytryny i odkładamy, a z reszty wyciskamy sok. Pozostałe 2 łyżki masła mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny, szalotką, solą oraz pieprzem. Resztę soku wlewamy do naczynia do zapiekania (aby powstało masło cytrynowe). Sałatę blanszujemy przez minutę w osolonym wrzątku i wkładamy do miski z lodem. Osuszamy liście, usuwając twarde części. Filety posypujemy solą oraz pieprzem i smarujemy masłem z szalotką. Kawałki ryby zawijamy w liście sałaty i układamy w naczyniu na gorącym maśle cytrynowym. Na każdym kawałku kładziemy plasterek cytryny. Naczynie do zapiekania przykrywamy papierem do pieczenia i owijamy folią aluminiową. Obniżamy temp. do 200°C i pieczemy przez 10-15 min.

to się też nieźle zapowiada...

Risotto z doradą

400 g ryżu Arborio (specjalny ryż do risotto), 4 szklanki bulionu warzywnego (jeśli chcemy, aby risotto było czerwone, bierzemy 1 szklankę czerwonego wina, np. Cabernet Sauvignon, i 3 szklanki bulionu), 1 posiekana cebula, 4 filety z dorady oprószone solą i pieprzem, tłuszcz do smażenia: 50 g masła i 4 łyżki oliwy

Rozgrzewamy w rondlu 20 g masła i 3 łyżki oliwy. Na tłuszczu szklimy cebulę. Wsypujemy ryż, smażymy, mieszając, 3-4 minuty. Jeśli używamy wina, wlewamy je teraz i podgrzewamy, mieszając, aż odparuje. Następnie wlewamy chochelkę gorącego bulionu, gotujemy, mieszając, aż ryż wypije bulion. Wtedy wlewamy kolejną chochelkę bulionu, i tak dalej, aż bulion się skończy, a ryż będzie ugotowany al dente. Dodajemy resztę masła, mieszamy. Na pozostałej oliwie smażymy filety z dorady, kładziemy je na risotto i podajemy. Do tego dania pasuje sos winny. Można go zrobić, mieszając 3 szklanki czerwonego wina z 3 łyżkami cukru i gotując tak długo, aż mocno zgęstnieje, czyli odparuje do 1/3 pierwotnej objętoś

:) no tak ...myslami jestem daleko

pieczarek, nie pieczarków
ja tylko opłukuje ją pod bieżącą wodą i wg mnie nie nasiakają ale moze czegoś nie wiem...

że niby wodą strasznie nasiąkają
tak powiedzial mi kiedyś kuchmistrz z pizzeri

nie słyszałam tego...można ich nie obierać ale żeby nie myć...chociaz mi się czasem zdarza ;)

wiper własnie ..... slyszałam , że pieczarków się nie myje ? to prawda
?

ta ostatnia rybka przepyszna...dodałam jeszcze cebulkę i pieczarki i pomidory z puszki bo świeżych akurat nie miałam rewelacja...wyszło coś w stylu pizzy :)

dla Rina

robię dzisiaj to..zobaczymy jak wyjdzie...

Panga pieczona z jarzynami

Składniki:
1 kg filetów z pangi (łosoś, karp, sandacz, pstrąg)
2 łyżki soku z cytryny
3 papryki
0,5 kg pomidorów
0,5 pęczka koperku
2 łyżki tartego chrzanu
1 ząbek czosnku
20 dkg tartego żółtego sera
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:
Umyty i osuszony filet przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Paprykę oczyścić, pokroić w paski, podsmażyć na maśle, dodać pokrojony czosnek, przyprawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Naczynie do zapiekania nasmarować masłem, ułożyć w nim pomidory, posolić i popieprzyć, włożyć przesmażoną paprykę i ułożyć nań filety rybne. Posypać tartym serem i drobno posiekanym koperkiem. Piec przez 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni C.

robiłam wczoraj, całkiem dobre

Ryba z ryżem (Chiny)

30 dag filetów z dorsza
20 dag dorsza wędzonego
2 małe cebule
2 dymki ze szczypiorem
4 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki oleju sojowego
łyżka masła
2,5 szklanki wody
1,5 szklanki ryżu
szklanka rosołu drobiowego
łyżeczka sosu sojowego jasnego
łyżeczka soli
Ryż ugotować na sypko w 2,5 szklanki wody.
Filety rybne pokroić na kawałki długości 3 centymetrów.
Z wędzonego dorsza usunąć ości i pokroić rybę w kawałki o długości 1,5 centymetra.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki; dymkę (szczypior) pokroić na kawałki długości 2 centymetrów.
W żeliwnym szerokim rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić na olej cebulę i czosnek; smażyć na średnim ogniu nie dłużej niż 1 minutę.
Dodać kawałki dorsza i smażyć 2 minuty na średnim ogniu często mieszając.
Do ryby smażonej dodać ryż, wędzonego dorsza, wymieszać, wlać rosół, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut pod przykrywką na małym ogniu.
Pokrywkę zdjąć, ryby posypać szczypiorkiem z dymki, posolić, skropić sosem sojowym, dokładnie lecz delikatnie wymieszać.
Potrawę przelać do ogrzanej salaterki.

jadłam ostatnio w restauracji śledzie korzenne, ale bez koncentratu...pyszne były

Podam Wam przepis na sledzie korzenne - w zeszlym roku wyprobowalam na swieta i w tym juz tez mam zamowienie:)

50 dkg filetow sledziowych
2 lyzeczki cukru pudru
mielony cynamon
gozdziki, ziele angielskie, pieprz, 4-5 lisci laurowych - wszystko roztarte
posiekany swiezy imbir (kawalek wielkosci orzecha wloskiego)
3-4 cebule
3-4 lyzki koncentratu pomidorowego,

Cukier puder utrzec ze wszystkimi przyprawami. Filety sledziowe ulozyc w miseczce, posypac korzenna mieszanina, przykryc folia i wstawic do lodowki na cala noc
Cebule obrac, pokroic w cienkie plasterki, zeszklic na oleju. Dodac koncentrat pomidorowy i swiezy imbir, przyprawic do smaku
Na polmisku ulozyc sledzie i przykryc warstwa cebuli, wstawic do lodowki zeby sie przegryzlo

ja dodam jeszcze cos takiego:

- filet z rozowej ryby (losos)
- filet z bialej ryby (panga, dorsz)
- marchewka
- pietruszka
- mrozone francuskie ciasto

marchewke i pietruszke scieramy na tarce, dusimy oddzielnie - marchwe z oregano a pietruszke z bazylia (wiadomo, oprocz ziol sol i pieprz do smaku)
rybki tniemy w kosteczke

na placie ciasta francuskiego na blaszce unkadamy warstwami najpierw marchew potem biala rybe potem pietruche i rozowa rybe tak zeby powstaly warstwy. Nastepnie zaklejamy ciasto zeby powstal pakuneczek i pieczemy na zloty kolor. Ciasto mozna posmarowac roztrzepanym jajkiem

no własnie wzięłam pangę ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki krem na skórę z AZS? (31 odpowiedzi)

Dziewczyny proszę polećcie jakiś krem do buźki, który pomoże zlikwidować suchą skórę ze zmianami...

atopowe zapalenie skóry (17 odpowiedzi)

Dziewczyny co stosujecie dla swoich dzieci? chodzi o balsamy, kremy do twatzy i płyny do...

do góry