Widok

Podstawówka z hiszpańskim

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Próbowałam w sekcji Nauka, ale tutaj chyba szybciej ktoś mi odpowie :). Szukam podstawówki z językiem hiszpańskim, najlepiej wykładowym, ale możliwa też po prostu nauka hiszpańskiego, na terenie Gdańska lub Sopotu. Ze względów finansowych najlepiej państwowa lub społeczna. Lub informacji o planach utworzenia takiej placówki w najbliższych latach. O gimnazjach wiem, że są, o liceach również, ale podstawówki znaleźć nie mogę. Może funkcjonuje przy jakimś gimnazjum lub liceum?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W sopockiej podstawowej szkole autonomicznej był hiszpański ,nie wiem jak teraz.

A jakie wrażenia z nauki i atmosfery w tej szkole autonomicznej? W sieci niepochlebne opinie. Widzę, że jest tam spore parcie na wyniki, w sumie się nie dziwię dyrekcji, ale może sprecyzuję: chodzi mi o szkołę, w której zarówno nauczyciele, jak i rodzice chcą pozostać, w której kadra nie zmienia się co roku lub częściej, jest dosyć młoda i zaangażowana (i oczywiście kompetentna), w której ewentualne czesne nie powala z nóg... W której dziecko nie czuje, że "musi" się uczyć, żeby szkoła miała dobre wyniki albo ono miało przed sobą świetlaną przyszłość... Może ktoś wie coś więcej o tej szkole Szkoła Podstawowa Lokomotywa (ul. Jana z Kolna)? W sieci same pochlebne opinie, aż trudno uwierzyć :D. Jak wysokie są tam opłaty, czy przez te lata ta szkoła nie zmieniła lokalizacji/kadry itp? Opinie są dosyć stare (najnowsze sprzed półtora roku) i tak naprawdę nie mam gwarancji, że piszą je rodzice. Hiszpański tam w dosyć okrojonym zakresie, ale mają rzekomo konsultacje z native speakerami. Ciekawe czy jest również hiszpański native.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

O takie szczegóły to umów się na spotkanie i pytaj dyrekcje szkoły.Syn mojej znajomej kończył tam podstawówkę i gimnazjum i bardzo dobrze sobie radzi w jednym z najlepszych trójmiejskich państwowych liceów,syn drugiej kończył tam tylko gimnazjum i też dostał się do dobrego publicznego liceum,szczegóły nie są mi znane bo nie interesowałam się szkołami społecznymi i prywatnymi moje dziecko zapisałam do publicznej szkoły najbliżej domu tak jak pozostali rodzice innych dzieci z grupy przedszkolnej i myślę ,że na ludzi też wyrośnie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odradzam hiszpański. Trochę się orientuję w temacie i niestety niewiele liceów ma ten język w ofercie. Zafundujesz dziecku podstawówkę z hiszpańskim, a potem nie będzie miało gdzie tego języka kontynuować. A klasa hiszpańska w III LO w Gdańsku już zakończyła swoje funkcjonowanie. W większości liceów jest angielski i niemiecki.

W XV jest klasa hiszpanska

I na tym koniec :(

Chodzi mi konkretnie o szkołę z dobrym hiszpańskim dlatego, że moje dziecko już po hiszpańsku mówi i nie chcę, żeby zapomniało. Nie ma znaczenia, jaki status ta szkoła będzie miała w papierach i z jakich środków będzie finansowana, o ile tylko ewentualne opłaty nie będą przekraczały moich dosyć skromnych możliwości finansowych. Najchętniej zapisałabym dziecko do bezpłatnej szkoły publicznej w pobliżu mojego domu, ale niestety te szkoły nie oferują nauki ani podtrzymywania poziomu wiedzy dziecka dwujęzycznego. W sieci jest informacja o gimnazjum z oddziałami dwujęzycznymi, które współpracuje z Instytutem Cervantesa. Aż nie chce się wierzyć, że w Trójmieście tak mało placówek, zwłaszcza liceów, kontynuuje tę współpracę. A skoro podstawówka autonomiczna oferuje naukę hiszpańskiego, to chyba liceum autonomiczne również?

Dyrekcji nie spytam też, czy w jej szkole panuje dobra atmosfera i co jest dla nich ważniejsze: uczeń czy jego oceny. Zapewne odpowie tak, żeby rodzic dziecko zapisał, jeśli ma zamiar pobierać od niego z tego tytułu opłaty. Mnie nie zależy na super-wynikach córki, tylko na tym, żeby potem umiała sobie radzić w życiu i żeby nie była na tyle stłamszona, że nie będzie potrafiła się cieszyć ze swoich sukcesów. Sama świetnie sobie radziłam w dobrym liceum publicznym beż żadnych prywatnych lekcji czy prywatnych podstawówek, ale wiem, że to nie wszystko i to bez względu na tzw. "czasy". Póki co, chcę po prostu wybadać szkoły z hiszpańskim, bo jedno z niewielu namacalnych kryteriów odsiewowych. Pozostałe to lokalizacja i ewentualna cena.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

https://www.facebook.com/SPGLO/
To
W tej szkole jest hiszpański , mała szkoła , liczba dzieci w klasie ok 8 , inwidualne podejście do dzieci . Mają raz w tygodniu basen i raz w miesiącu wykłady na politechnice .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czesne 600 zł

zobacz sp 27 tam chyba będzie ale jako drugi język... moze naukę po za lekcjami tez mają...

Dzięki za info!

Dzięki wielkie

Na razie wyczytałam, że od siódmej klasy już w tym roku szkolnym hiszpański będzie w tej szkole drugim językiem obowiązkowym, więc wygląda to obiecująco.

A nie myślałam że po prostu łatwiej i tAniej będzie znaleźć dobrą podstawówkę i zapłacić za dodatkowe lekcje z hiszpańskiego? Poziom takich dodatkowych lekcji na pewno będzie lepszy niż drugi język w szkole gdzie nawet jeśli będzie to będzie od podstaw, a Twoje dziecko już je zna...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie chcę nawarstwiać dziecku dodatkowych zajęć, skoro można w dobrej, pozytywnie nastawionej szkole (publicznej) załatwić dziecku indywidualny tok nauczania dostosowany do jego poziomu wiedzy. Dodatkowych lekcji z języka obcego udzielałam sama przez lata i wiem, jak to wygląda w praktyce: zmęczone, zniechęcone dzieci, brak bata w postaci ocen (czasami się jednak przydaje, zwłaszcza kiedy dziecko lubi się sprawdzać i rywalizować). Poza tym dobrego native'a z hiszpańskiego, w rozsądnej cenie, będzie trudno znaleźć. Jeszcze takiego, który by chciał uczyć małe dziecko przez lata. No i potem, chociażby po liceum z językiem hiszpańskim zawsze jest co wpisać do CV na start, na pracę na studiach. A do liceum to zostały nam lata świetlne, więc może coś się w tej materii jeszcze urodzi w Trójmieście.

W delaSalle na Niedźwiedniku jest hiszpański. Szkoła prywatna, czesne 700zł.

Dzięki!

W Lokomotywie j.hiszpański jest w zakresie 2 godziny tygodniowo. Klasa nie jest podzielona na grupy. Obecna nauczycielka bardzo fajna, lubiana przez dzieci. Native speakera z j.hiszpańskiego nie ma, jest z angielskiego. Ogólnie nacisk jest na język angielski (5 x w tygodniu + lekcja konwersacji) w klasie 7 w tym roku jest też wprowadzany angielski na historii, fizyce i biologii. Do 7 klasy byłam zachwycona. Dzieci miały cudownych nauczycieli, którzy prowadzili lekcje bardzo pomysłowo, tak żeby dzieciaki skorzystały jak najwięcej. Dużo zajęć dodatkowych. Mundurki. Kadra się raczej nie zmienia. Natomiast klasa 7 to dla mnie porażka - dzieci siedzą do 16-17.00 w szkole, mnóstwo sprawdzianów i prac domowych, muszę dziecko uczyć w domu bo nowi nauczyciele uczą jakby wykładali studentom, z fizyki korepetycje bo Pani przy 16 osobach w klasie nie jest w stanie wytłumaczyć tak, żeby przyszły do domu z jakąkolwiek wiedzą, a wymagania na klasówce ogromne. Generalnie oprócz szkoły nie ma czasu na nic, a już na pewno nie na normalne rodzinne przebywanie ze sobą które szkoła tak propaguje.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry