Widok

Polecam przepis na kurczaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Ostatnio zrobiłam mężowi kurczaka w miodzie. Tak jak podszedł do tego, że w życiu nie zje słodkiego kurczaka, jak skosztował powiedział że od dzisiaj raz w tygodniu go na obiad ;)

Może ktoś będzie chętny spróbwać ;) Szybko się robi, i nie trzeba stać przy garach

Udka z kurczaka (w zależności ile jest osób, mąż zjada 3)
Przyprawy- Papryka, sól, pieprz,
2 łyżki miodu
Trochę wody
Jabłko
Masło
Olej

Udka umyć, przyprawić (tak troszkę, nie za dużo), ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lub brytfance. Trochę masła pokroić w gubsze plasterki i rozłożyć w paru miejscach. Dodać trochę oleju. Jabłko pokroić w ćwiartki dodać do naczynia. Wstawić na godzinę do piekarnika. Po godzinie, miód wymieszać w odrobiną wody, i polać kurczaka. Zostawić jeszcze na 10-15 minut, co chwile polewając tym sosikiem mięsko.

Najlepiej smakuje z ziemniaczkami (obficie polać sosem), i marchewką na słodko ;)

image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
super z pewnoscia spróbujemy

a ja podaje na kurczaka w sosie ananasowym - tez szybko i smacznie :)

Pierś z kurczaka w sosie ananasowym

• 1 pierś z kurczaka albo indyka
• ananasy w puszce
• 1 łyżeczka brązowego cukru
o Pokroić mięso na duże kawałki przyprawić, czym lubisz (np. przyprawa do kurczaka), obsmarować musztardą.
o Masło rozgrzać na patelni i obsmażyć mięsko.
o Obsmażone mięsko do rondelka (małej średnicy najlepiej) i zalać sokiem z ananasów + pokroić klika krążków ananasa – dusić 20 min
o Dodać łyżeczkę brązowego cukru.
o Dodać zasmażkę – gotować 3 min.

Podawać z ryżem: pełnoziarnisty i zwykły wymieszany w proporcji 1:1.

Zasmażka:
¼ kostki masła + 2-3 łyż. Mąki wymieszać na patelni.


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
fajne przepisy :)
lubię kurczaka i wypróbuję wszelakie wariacje

może ktoś jeszcze ma fajne przepisy na kurczaka albo indyka, najlepiej właśnie mało pracochłonne :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011


DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
już kiedyś podawałam te przepisy, więc teraz kopiuję :)






***PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH***

pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)

Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...

A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;

na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);

na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;

panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.

Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)





*** PIERSI W CIEŚCIE***

Bardzo smaczne są też piersi w cieście

piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut :)
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy) :)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote :)

podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki



jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście) - ale żeby się nie rozpadały(nie były za miękkie) :P






***Udka po meksykańsku***

Składniki:
ok 1,5 kg udek z kurczaka
mąka
2-3 jajka
olej
3-5 ząbków czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1/3 kostki masła
100g pikantnego ketchupu
2 kostki rosołowe (drobiowe)
50 g octu
50 g cukru
sól, woda, duża łyżka powideł

Udka oczyścić, wytrybować (usunąć kości), umyć, osuszyć. Następnie obtoczyć w mące i jajku i usmażyć z każdej strony na złoto.

Czosnek i cebulę posiekać, wrzucić do garnka, dodać masło, ketchup, kostki rosołowe(rozpuszczone w 1/2 szkl. ciepłej wody), ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 50g wody i dużą łyżkę powideł. Wszystko zagotować.
Udka ułożyć na blaszce i zalać "sosem" - piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C

może jest troszkę zabawy - ale warto ;) tym bardziej, że później można też troszkę zamrozić ;) Mój Mariusz zakochał się w tych udkach ;) (ostatnio robiłam na Sylwestra - może sos nie wygląda najładniej w czasie gotowania, ale efekt końcowy jest rewelacyjny)
http://forum.trojmiasto.pl/Pomysl-na-Obiad-t22090,1,16.html?hl=kurczak po meksykańsku#hl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurczaka w miodzie robie od kilku lat,moj maz rowniez jest zachwycony:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja tak średnio lubię kurczaka w miodzie...chociaż ostatnio sama palce lizałam :) (niestety co sądzi mąż nie jestem w stanie na chwilę obecną stwierdzić, bo Go nie ma a wcześniej tego tupu dania nie robiłam), ja bardziej lubię na ostro, pikantnie :)
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja lubie piersi z keczupem i majonezem :)

piersi rozbijamy jak na kotlety
posypujemy przyprawą do kurczaka
smarujemy z góry majonezem i keczupem
na to dajemy posiekana cebulkę i wycisniety czosnek
a na samą góre sypiemy ser :)

zapiekamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem mniej wiecej 30-35 minut w 180 stopniach

wychodzi pyszne i wszystkim zawsze smakuje :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja Mama robi fantastycznego kurczaka faszerowanego :) można jeść na zimno - na chlebku, jako wędlinkę :) albo pokroić w grube plastry, zrobić sos i do tego ziemniaczki/ryż/makaron :)
tylko to już jest wyższa szkoła jazdy ;) bo całego ptaka trzeba wytrybować :P ja póki co zatrzymałam się na etapie trybowania udek :P jakoś nie mam odwagi spróbować z całym kurakiem :P






można tez ptasiora upiec :) dzień wcześniej obsypać z wierzchu i w środku Vegetą, pieprzem itp., do środka włożyć kilka gałązek zielonej pietruszki i 2-3 ząbki czosnku :) przed samym pieczeniem dokładnie wysmarować go majonezem :) wtedy skórka będzie ładnie przypieczona i chrupiąca :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tez juz kiedys podawalam:

PIERŚ ZE SZPINAKIEM
- filety z piersi kurczaka
- ser feta - jedno opakowanie
- papryka czerwona
- szpinak mrożony (ze świeżym też fajnie wychodzi, ale mrożony jest
bardziej "zdyscyplinowany")
- oliwa z oliwek
- serek śmietankowy (np. ricotta, bieluch lub Tosca) albo kilka łyżek śmietany
- czosnek
- sos sojowy
- sól i pieprz

Filety z piersi z kurczaka należy najpierw opłukać zimną wodą i osuszyć.
Mięso zawijamy w folię spożywczą albo w woreczki (taka osłona ma zapobiec
rozerwaniu się filetów), a następnie rozbijamy je delikatnie drewnianym
tłuczkiem na prostokąty. Mięso solimy, pieprzymy, skrapiamy sosem sojowym.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Wrzucamy posiekany czosnek i szybko mieszamy. Następnie wrzucamy
rozmrażający się szpinak. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak
trzeba dobrze posolić. Gdy już szpinak rozmrożony i przysmażony-dodajemy
śmietanę lub serek śmietankowy. Całość lekko gotujemy. Potem robimy
różnokolorowe nadzienie. Na rozbite piersi nakładamy warstwę szpinaku,
pokrojoną w kostkę fetę, a na to pokrojoną w kostkę paprykę. Mięso zwijamy w rolady.
Rolady możemy spiąć wykałaczką, ale związane nićmi jest wytrzymalsze Mięso smażymy
na patelni z każdej strony na złoty kolor.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso wkładamy do piekarnika,
najlepiej w naczyniu żaroodpornymi osmarowanym lekko oliwa. Pieczemy
ok.30 minut. W trakcie pieczenia mięso można przewrócić. Upieczone
roladki odwijamy z nici i kroimy w plastry.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

do góry