Widok
jeśli chcesz zajść w ciążę, to wybierz się do każdego z polecanych lekarzy od płodności, np. dr Piątkowski co prawda z Gdyni, ale teraz nie pamiętam wszystkich nazwisk.
Polecanym ginekologiem jest też Wydra - ordynator na Klinicznej. Niestety prywatnie są do niego bardzo długie kolejki, potem pod gabinetem siedzi się godzinami...
Specjalisty stricte od endometriozy nie znam w Trójmieście. Na różnych forach też nikt nie był w stanie mi nic podpowiedzieć.
Ja się leczę u Kijucia, ale jestem już po bardzo poważnej operacji przeprowadzonej w trybie ratunkowym. Naprawiał mnie dr Dobosz, ordynator chirurgii z Wojewódzkiego.
Polecanym ginekologiem jest też Wydra - ordynator na Klinicznej. Niestety prywatnie są do niego bardzo długie kolejki, potem pod gabinetem siedzi się godzinami...
Specjalisty stricte od endometriozy nie znam w Trójmieście. Na różnych forach też nikt nie był w stanie mi nic podpowiedzieć.
Ja się leczę u Kijucia, ale jestem już po bardzo poważnej operacji przeprowadzonej w trybie ratunkowym. Naprawiał mnie dr Dobosz, ordynator chirurgii z Wojewódzkiego.
Ja póki co ciąży nie planuję, ale nie jestem zadowolona z diagnozy dotychczasowych lekarzy. Czytałam trochę w Internecie, ale chcę mieć wiedzę z pewnego źródła.
Mój problem dotyczy guzka nad blizną po CC. Do tej pory dowiedziałam się od lekarzy, że póki nie boli, to ma sobie ten guzek zostać i że to prawdopodobnie endometrioza. Ani USG, ani nic mi nie zrobiły. Wiem, że tylko laparoskopia daje 100% pewności, że to jedt endometrioza...
Wczoraj poszukałam trochę info i wszystko wskazuje na to, że i tak będę musiała to wyciąć. Ale samo wycięcie nie oznacza, że będzie po problemie, bo nie wiadomo czy w innym miejscu za kilka lat znów mi coś nie wyrośnie.
Dlatego chciałabym iść do kogoś, kto się na tym zna :(((
Mój problem dotyczy guzka nad blizną po CC. Do tej pory dowiedziałam się od lekarzy, że póki nie boli, to ma sobie ten guzek zostać i że to prawdopodobnie endometrioza. Ani USG, ani nic mi nie zrobiły. Wiem, że tylko laparoskopia daje 100% pewności, że to jedt endometrioza...
Wczoraj poszukałam trochę info i wszystko wskazuje na to, że i tak będę musiała to wyciąć. Ale samo wycięcie nie oznacza, że będzie po problemie, bo nie wiadomo czy w innym miejscu za kilka lat znów mi coś nie wyrośnie.
Dlatego chciałabym iść do kogoś, kto się na tym zna :(((
endometriozę leczy się też hormonalnie, nie trzeba od razu wycinać...
niestety nigdy nie wiadomo kiedy zaatakuje ponownie...
To spróbuj może do Piątkowskiego, to bardzo dokładny lekarz. Byłam u niego potwierdzić wyniki badań - siedziałam tam godzinę, dobrze że byłam ostatnią pacjentką. Ma w miarę sensowne terminy wizyt.
http://www.drpiatkowski.pl/
[/url]
[/url]
niestety nigdy nie wiadomo kiedy zaatakuje ponownie...
To spróbuj może do Piątkowskiego, to bardzo dokładny lekarz. Byłam u niego potwierdzić wyniki badań - siedziałam tam godzinę, dobrze że byłam ostatnią pacjentką. Ma w miarę sensowne terminy wizyt.
http://www.drpiatkowski.pl/
[/url]
[/url]
polecam watek z 3city, na pewno znajdziesz tam bratnie dusze, ktore pomoga znalezc Ci dobrego lekarza!
http://www.endometrioza.aid.pl/forum/viewtopic.php?f=209&t=303
http://www.endometrioza.aid.pl/forum/viewtopic.php?f=209&t=303
endometrioza w Gdańsku
Zona była operowana z powodu endometriozy przez dr Piątkowskiego. A wszystko to w związku z trudnością w zajściu w ciążę. Po operacji, z której wynikało,ze tkanki endometriozy usunięto całkowicie, dr Piątkowski uświadomił nam, jaka to podstępna choroba, i że może powrócić. Na razie jego leczenie pozwala, by nie było nawrotu, czyli konieczności powtórnej operacji. Moja żona drży co wizytę, ale w sumie jesteśmy dobrej myśli. Nie ma nawrotu choroby, wiec czekamy, aż któryś cykl spełni nasze marzenia o dziecku. Dotychczas mu ufamy, bo słyszeliśmy, ze tak długi okres bez powrotu choroby to rzadkość. Aczkolwiek sam lekarz nie owija w bawełnę, i twierdzi, że być może będzie potrzebne in vitro. Ale wtedy będziemy do tego na 100% przekonani.
Dzięki serdeczne za kolejne nazwiska do lekarzy.
Postanowiłam najpierw rzeczywiście iść do mojej ginki i ją wypytać o wszystko. Zobaczę co wie i czy przyzna się jeśli nie będzie biegła w tym temacie.
Gdyby nie guzek u mnie, to w ogóle nie wiedziałabym, ze mogę być na to chora, bo nic mi nie dolega...
Ciekawe czy jest szansa, że to nie jest endo...
Postanowiłam najpierw rzeczywiście iść do mojej ginki i ją wypytać o wszystko. Zobaczę co wie i czy przyzna się jeśli nie będzie biegła w tym temacie.
Gdyby nie guzek u mnie, to w ogóle nie wiedziałabym, ze mogę być na to chora, bo nic mi nie dolega...
Ciekawe czy jest szansa, że to nie jest endo...
Endometrioza to s****zna, nienowotworowa choroba, która potrafi zniszczyć życie kobiety. Jeżeli ktoś miał z nią do czynienia to wie. W skrajnych przypadkach prowadzi do zamkniecia światła jelita, co wymusza wyłonienie sztucznego jelita. Czasem, ogniska lokalizują sę w mózgu, gałce oczej,iNnajjasniejszy tylko wie gdzie.
Podstwą jest szybka diagnozaa i leczenie, współcześnie dostępne, ktrore zadziałą albo nie, bo to choroba chimeryczna, potwornie podstępna. Blokuje płodność u młodych, jest stanem przednowtworowym u dojrzalszych kobiet.
Szybka reakcja jest podstawą sukcesu. Później jest coraz trudniej. Bóle i jakaś niejasność w w cyklu powinny być podstawą do kontroli. często tez, Panie po cieciu cesarskim, kttóruch normą spotkanie jest codziennością spotkac , maja endometrioze w bliźnie po ciięciu, co jest guzem niszczącym, cała warstwę mięsni, i powłok brzucha, prowadząc do zniszczenia powierchni brzucha.
Dlatego , Panie po cieciu kontrolujcie sie czesto, a podejrzane o endometriozę, tym bardziej...
Podstwą jest szybka diagnozaa i leczenie, współcześnie dostępne, ktrore zadziałą albo nie, bo to choroba chimeryczna, potwornie podstępna. Blokuje płodność u młodych, jest stanem przednowtworowym u dojrzalszych kobiet.
Szybka reakcja jest podstawą sukcesu. Później jest coraz trudniej. Bóle i jakaś niejasność w w cyklu powinny być podstawą do kontroli. często tez, Panie po cieciu cesarskim, kttóruch normą spotkanie jest codziennością spotkac , maja endometrioze w bliźnie po ciięciu, co jest guzem niszczącym, cała warstwę mięsni, i powłok brzucha, prowadząc do zniszczenia powierchni brzucha.
Dlatego , Panie po cieciu kontrolujcie sie czesto, a podejrzane o endometriozę, tym bardziej...