Widok

Pomysł na mięsko z grilla

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
hej dziewczyny,

liczę na Waszą pomoc :)

Wybieramy się na domek i chcę przygotować coś dobrego.
Już mi się przejadła kiełbasa, karkówka i piersi kurczaka z grilla..
Znacie jakieś fajne przepisy na mięsko lub warzywa pieczone na grilu?

Z góry dziękuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wooow!! super!!
dzieki dziewczyny! na Was zawsze mozna liczyć! :)
i jeszcze przepis na pieczarki faszerowane czerwoną papryką :]

proste i pyszne :)

*** PIECZARKI FASZEROWANE CZERWONĄ PAPRYKĄ ***

kapelusze pieczarek(duże pieczarki) polać odrobiną oleju, posypać delikatnie Vegetą, do środka(miejsce po nodze) powkładać pokrojoną drobniutko czerwoną paprykę, posypać tartym żółtym serem i odrobiną przyprawy grillowej :) podawać polane keczupem :)

niedawno był wątek ;) http://forum.trojmiasto.pl/przepisy-na-grilla-t234570,1,16.html
moje ulubione przepisy :)

**** SZASZŁYKI ****

najprościej - pokrojona pierś (lub gotowe mięso gulaszowe z indyka) - polewasz sosem sojowym, posypujesz przyprawą grillową i zostawiasz na noc :)

do szaszłyków możesz użyć cebulę, paprykę, cukinię, pieczarki :)

**** SZASZŁYKI Z KIEŁBAS ****
bardzo fajne są też szaszłyki z kiełbas: białej i jakiejś innej "normalnej" (podwawelska, śląska itp.) do tego warzywka takie jak napisała wyżej :)

**** SZASZŁYKI Z PIERSI INDYKA I OWOCÓW ****
kiedyś robiłam szaszłyki z piersi indyka z owocami - jabłka, gruszki, banany, truskawki - były pyszne, a goście byli meeeega zdziwieni :)

**** ŚLIWKI/ZIEMNIACZKI W BOCZKU ****

możesz też ponadziewać na patyczki suszone śliwki poowijane plasterkami boczku :] (albo malutkie ziemniaczki podgotowane, obłożyć plasterkami czosnku i zawinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami)

u mnie do każdego grilla obowiązkowo musi być sos tzatziki i pieczone ziemniaczki :)

**** WSTĄŻKI Z PIERSI KURCZAKA ****

fajne są też wstążki z piersi kurczaka - pierś kroisz w dosyć cienkie plasterki przyprawiasz sosem sojowym, chili następnie mięsne wstążeczki nabijasz na patyczki - wzdłuż, tak jakbyś szyła igłą(fastryga) :]
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/kurczak_szafranowy/przepis.html tutaj widać jak to powinno być nadziane :) tak jakbyś patyczkiem chciała fastrygować paski piersi

**** GRILLOWANE ZIEMNIACZKI WG AGUSIGDA ****

ziemniaki obieramy i kroimy w mniej więcej równej wielkości kawałki (jeśli ktoś lubi się bawić, albo chce żeby ziemniaczki ślicznie wyglądały może wybrać malutkie młode kartofelki), podgotowujemy w osolonej wodzie - ale tylko do momentu, aż "puszczą" zapach. w tym czasie przygotowujemy folię aluminiową - każdy ziemniaczek będzie osobno zawinięty w kawałek folii... (jakiej wielkości mają być te kawałki folii? ja robię tak - najpierw z rolki odrywam xx większych kawałków :) a następnie rwę je na pół wszerz)
odlewamy.
kładziemy po jednym ziemniaczku na każdym kawałku folii, na każdego kartofelka kładziemy wiórek masła i posypujemy przyprawą grillową. następnie dokładnie zawijamy i "zgniatamy" kulkę - żeby folia nie odstawała. jeśli folia się przerwie - musicie zawinąć w drugi kawałek folii.
pieczemy na ruszcie(co jakiś czas przewracając) do miękkości - to sprawdzajcie widelcem

a do ziemniaczków obowiązkowo sosik - uwielbiany przez wszystkich moich gości (niektórzy zimą o nim marzą) sos tzatziki - rewelacyjny

trzeba kupić http://2.bp.blogspot.com/_YHip0TMSjTQ/S-1w16EvEKI/AAAAAAAAAPI/X_JIUdHvOgk/s1600/tzatziki_sos_czosnkowy_prymat.jpg
i robimy wg przepisu na opakowaniu - 2 łyżeczki tego proszku + serek naturalny (homogenizowany, ale może być też jogurt - np. śródziemnomorski) + starty na tarce ogórek (należy odcisnąć sok - w przeciwnym razie sos będzie za rzadki)
po wymieszaniu koniecznie trzeba schłodzić w lodówce

**** GRILLOWANA CUKINIA Z NUTKĄ ŚRÓDZIEMNOMORSKĄ ****

przepyszna jest też cukinia z nutką śródziemnomorską - przepis znalazłam w jakiejś "grillowej" gazetce, w której były przepisy z różnych stron świata...

GRILLOWANA CUKINIA

wybieramy małe, młodziutkie cukinie myjemy i kroimy wzdłuż w plastry grubości ok 0,5-1cm
następnie każdy plaster kropimy olejem (ja nalewam w dłonie troszkę oleju i tak "bawię się" plasterkami )
dalej solimy i obsypujemy ziołami - drobno posiekanymi świeżymi listkami mięty i tymianku (z obu stron)

gdy nie chce nam się bawić w siekanie ziół, lub gdy jest po sezonie ziołowym(no chyba, że mamy w doniczkach) - można spokojnie używać "herbaty miętowej" w torebkach oraz suszonego tymianku

następnie pieczemy na ruszcie - aż będą lekko złociste

**** DANKA W FOLII ****

świetnym rozwiązaniem są też "danka w folii"

np. ziemniaczki+pieczarki
surowe ziemniaczki kroimy w plastry, do tego duże pieczarki(też w plastry) - ziemniaczki można w misce obsypać Vegetą(czy czymś w tym rodzaju) i dobrze wymieszać
następnie na dość szerokich kawałkach folii aluminiowej układamy na przemian plastry ziemniaków i pieczarek(można też dodać cebulkę), na to kładziemy wiórki masła i sypiemy przyprawą grillową - dokładnie zawijamy pieczemy na grillu aż ziemniaczki będą miękkie

albo druga wersja
ziemniaczki kroimy jak frytki - wrzucamy do miski, obsypujemy Vegetą i mieszamy
do tego pokrojona w plasterki kiełbaska
mrożonki:
- marchewki "juniorki" (te mrożone, malutkie)
- brokuły(mogą być z mrożonej mieszanki -brokuły+kalafior+marchewk a)
możemy dać cebulkę i np. suszone śliwki
następnie rwiemy folię aluminiową na duże kawałki (długości ok 30cm) i układamy warstwy - ziemniaczki-->kiełbaska-->marchewka-->brokuły/kalafiorki(--> dalej może być cebulka i śliwki)
na to wiórki masła i duuużo przyprawy grillowej - dokładnie zawijamy "danko" i pieczemy kilkadziesiąt minut na grillu
co jakiś czas można delikatnie przełożyć na drugą stronę(pod warunkiem, że dobrze zawiniecie paczuszki) i nakłuć widelcem aby sprawdzić miękkość warzyw zapach jest wręcz obłędny - zawsze ludzie przechodzący koło mojej działki(gdy robimy te danka) zaglądają z ciekawością - takie nęcące zapachy się rozchodzą

**** PIECZONE BANANY ****

a na deser pieczone banany
najlepiej wybierać banany traktowane jako "przejrzałe" - tzn. te, które mają już czarne plamki na skórce - one są najsłodsze i nie trzeba dodawać np. czekolady(jak to robią niektórzy)
zwracajcie uwagę - aby skórka była cała, aby ogonki nie były naderwane
takie banany układamy na ruszcie i pieczemy - przekładajcie co jakiś czas...
banany są dobre, gdy cała skórka będzie czarna - wtedy trzeba rozkroić i wyjadamy za pomocą łyżeczki pyyyyyyychotka

no i hit zeszłego lata :)))))))))

**** PSTRĄGI W LIŚCIACH KAPUSTY ****

- 4 sprawione pstrągi
- 8 dużych liści kapusty (próbowałam już z białą i włoską - ta druga lepsza)
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki posiekanych ziół (koperek, rozmaryn, szczypiorek, natka pietruszki --> nie miałam rozmarynu i dałam suszony cząber, tymianek i miętę-z torebek herbaty)
- 4 ząbki czosnku
- sól
- ziołowy i czarny pieprz (nie lubię ziołowego, używałam białego i czarnego pieprzu)

----------

1. Liście kapusty wkładamy do wrzątku na 8 minut. Osączamy, każdy smarujemy odrobiną miękkiego masła.
Ryby myjemy i osuszamy.
Cytryny sparzamy, przekrawamy i wyciskamy sok. Skrapiamy ryby. Oprószamy solą , ziołowym i czarnym pieprzem.
Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

2. Cebule i pomidory kroimy w plastry. Do każdej ryby wkładamy ząbek obranego czosnku(ja kroiłam w plasterki) i po porcji pomidora i cebuli. Posypujemy ziołami. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.

3. Każdego pstrąga układamy na 2 liściach kapusty, obkładamy wiórkami masła. Zawijamy w liście, a następnie w folię aluminiową. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie ok. 30 minut.

**** PIJANE KIEŁBASKI(dla dorosłych) ****

Pijane kiełbaski (dla dorosłych)

- 1kg kiełbasy zwyczajnej
- 2 szklanki czerwonego wina
- 2 szklanki piwa
- 5 łyżek oleju

Kiełbasę pokroić na kawałki długości 10-15cm. Włożyć na 10-15 minut do wrzącej mieszaniny wina i piwa. Zdjąć z ognia, poczekać aż ostygnie(minimum 3 godziny). Kiełbasę w zalewie można przygotować dzień wcześniej, gdyż im dłużej się maceruje, tym jest smaczniejsza.
Wyjąć z zalewy, posmarować olejem, zawinąć w folię aluminiową. Piec kilka minut na grillu - aby dobrze się podgrzała.
szaszłyki - hit naszego wypadu pod żagle :)
a największe zaskoczenie to świeże ogórki w takim szaszłyczku - w życiu bym ogóra na grillu nie upiekła, a kumpela takie pyszne szaszłyki nakombinowała, że normalnie niebo w gębie, a te ogórki, mmm... ;) w sosie jogurtowym poleżały i takiego fajnego smaku nabrały... nie wiem, z jakich przepisów korzystała, bo szukała o tak:
http://www.google.pl/search?q=szaszłyki&hl=pl&client=firefox-a&hs=p2y&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=4tXrTbOKI47rObzjpIwB&ved=0CCMQsAQ&biw=1600&bih=771 - wybierała najładniejsze ;) jeszcze pieczarki się super sprawdzają :)
my uwielbiamy kaszanke z grilla:)))pychaaa

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry