Widok

Potrzebna pomoc...

Kupię Temat dostępny też na forum:
Drodzy Forumowicze!

Niektórzy już pewnie czytali i znają temat, który dzięki wsparciu Admina137 postanowiłam powtórzyć: mianowicie chodzi mi o pomoc dla Pani Elżbiety. Dzięki Wam przed Świętami Wielkanocnymi udało się sprawić by na twarzy dzieciaczków i Pani Eli pojawił się uśmiech. Pomogliście podarowując jej odzież, żywność, słodkości dla dzieciaczków i środki czystości. Za co po raz kolejny po stokroć dziękuje. Ubolewam tylko nad tym że nie jestem w stanie Was dziewczyny wymienić... Niestety sytuacja Pani Eli nie jest tak prosta jak mi się wcześniej wydawało-ale może zacznę od początku. Pani Ela ma czwórkę dzieci: dwie dziewczynki w wieku 9 i 12 lat oraz dwóch chłopców w wieku 6 i 16 lat.Ojciec jest alkoholikiem i nie bardzo interesuje się tym czy matka dzieci ma co do garnka włożyć czy nie. Nie mieszkają razem, czasami w weekend przychodził i rzucał na stół 50 zł ze słowami że nie ma więcej po czym wychodził i wracał pijany robiąc awantury. Pani Ela niedawno straciła matkę która z nimi mieszkała i została całkiem sama ze swoimi problemami. Na rodzinę nie może liczyć czego dowodem jest to że po śmierci mamy rodzeństwo jak sępy rzuciło się na mieszkanie w którym kobieta obecnie mieszka. Wcześniej nikt się mamusią nie interesował ale teraz skoro jest co dzielić wymagają by Pani Ela ich spłaciła jesli chce dalej mieszkać tam gdzie mieszka. Dzisiaj po raz kolejny została odroczona sprawa o alimenty ze względu na to że ojca dzieci aresztowali i mimo prośby pisemnej złożonej przez Panią Elżbietę o doprowadzenie go na rozprawę nie udało się, sprawa została odroczona aż do 20 sierpnia. Kobieta została z niczym. Dostaje zasiłek rodzinny ale wiadomo jakie to są pieniążki. Poza tym jest opiekunką mojej córeczki i stąd ma pieniążki na najpotrzebniejsze wydatki. Staram się jak mogę by jej pomóc ale to kropla w morzu potrzeb. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc tej kobiecie i jej dzieciom. Każda forma pomocy jest dla nich ważna. Przede wszystkim w formie: żywności, odzieży, przyborów szkolnych, środków czystości i higienicznych, pomoc psychologiczna dla całej rodziny jak i pomoc finansowa. Dodam że mieszkanie Pani Eli jest w opłakanym stanie może komuś została jakaś farba po remoncie lub jakiekolwiek materiały remontowe które można wykorzystać na odświeżenie jej mieszkania. Sama niewiele jestem w stanie pomóc ale po pierwszej prośbie i pomocy jaką od Was otrzymałam postanowiłam że spróbuję jeszcze raz. Zdaję sobie sprawę że jest wiele rodzin które tej pomocy potrzebują ale często ludzie rozkładają ręce mówiąc "A co ja sam jeden mogę zrobić" Stąd też mój apel tutaj. Wiem że razem jesteśmy w stanie zdziałać wiele, wystarczy tylko chcieć. Również dzięki namowom Admina137 i Halewicza zdecydowałam się poprosić Was jeszcze raz o pomoc. Za każdą formę pomocy z góry dziękuję.
Hal z żoną byli osobiście u Pani Eli w sobotę zawieźć trochę zakupów, także mogą zaświadczyć jaka jest jej sytuacja.
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 13
mój mail w profilu podaj prosze dane do przelewu tylko tak moge pomoc bo w tej chwili jestem sama z mała zawalona praca wiec na wycieczki dopiero sie wybiore jak mąż wróci a to dopiero za 3 tygodnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@nascimento - zrobiłaś listę?
Jeszcze nie...kocioł straszny miałam! dzisiaj jadę pod sąd i na spotkanie z Panem który nadzoruje renowację budynku Tornwalda i w biegu strasznym jestem... ale myślę że mogłabym skopiować to co Pan mi napisał...?
Dajcie znać gdyby ktos jechał, może będzie mógł zabrać rzeczy ode mnie ?
Ola, jak cos podjedź do mnie. Ewelina, a może kawa u mnie ? Od sądu do mnie masz 10 minut :)
Około 12 będzie u mnie Pan od Halewicza jeśli ktoś chce lub jest z moreny może podrzucić mi
Kasiu ok dzięki za zaproszenie, miło będzie Was znowu zobaczyć...zadzwonie :) będziemy tak koło 12
Dogadajcie się dziewczyny, co do paczek z listy potrzebnych rzeczy - potem możemy zrobić tak, że zwieziecie je do mnie, a ja już jednym większym transportem zawiozę do Gniewina.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
gorąco popieram pomaganie ale........

czy nie lepiej byloby pomoc pani Eli w znalezieniu jakiejś dodatkowej pracy?

ja wiem czwórka dzieci to sporo ale i z tym można by sobie poradzić.

byłaby niezależna od czyjejkolwiek pomocy.

nie da sie w nieskończoność pomagac materialnie, niestety :((((
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Paczka odebrana Hal :)
Wszystko da się poukładać - kwestia czasu.
@sandrulka25 - wiem:) Miałem już meldunek ;)
Od nas również paczki odebrane
Po 14 czerwca będziemy jechać do Gniewina, także jeżeli ktos chetny, będę zbierać paczki z Gdańska dla Pani Eli

Tak jak pisze Hal, pewnie dodatkowa praca by się przydała, ale to trzeba czasu i na spokojnie wszystko poukładać.
Do 14 czerwca napewno pomoge i cos dorzuce
czy moglłby ktos zrobic liste w tym watku jakie artykuły spozywcze kupic??
Niby to takie oczywiste ale fanie by było wedle lity kupic 10kilogram cukru pewnie sie przyda aleeeee .....moze jakis pędzle do malowania no tak kombinuje:)
ahha apropo żywnosci kiedys moja tesciowa miała taki zwyczaj kupowania na zapas i wyległy jej sie mole spozywcze .brrr maka sól itd było do wyrzucenia :( wiec jakis antymol tez kupic?
ja dałam opakowanie płatków śniadaniowych
proszek do białego
dezodorant
6 opakowań medełek
no i ubrania i pierdółki
Lista by się przydała, żeby nie dublować zbyt wielu rzeczy spożywczych
Ja na chwilę obecną dałam ubrania, po 14 jak będę jechać chcę zawieźć żywnosć i środki chemiczne. Fajnie, że są ludzie którzy pomagają
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja będę miała ubrania dla Pani Eli i jej starszego syna.

Kasia31 mieszkasz na Jasieniu, tak? Z chęcią bym skorzystała z Twojej pomocy, gdyż sama nie będę mogła zawieźć tych rzeczy do Gniewina. Jak przygotuję całą paczkę to się do Ciebie odezwę :)

nascimento - jak możesz to podaj nr obuwia Pani Eli.
nascimento przeprasza, że jest nieobecna ale ma chore dziecko i musiała jechać na pogotowie!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cześć Wam,

czy jest osoba, która ma kontakt z Panią Elą i jest w stanie wymienić rzeczy, które nadal będą przydatne dla Pani Eli i jej dzieci?
Nie jestem całkowicie bezużyteczny.. Mogę zostać użyty jako zły przykład.
Hal dziękuję. Ja jestem już w domu a córcia z tatą w szpitalu :( jutro z samego rana zmiana...

Jeśli chodzi o rzeczy najpotrzebniejsze...Dzisiaj rozmawiałam z Panią Elą mówiła że bardzo by się przydała jakaś wersalka dla dziewczynek ponieważ tą którą mają się popsuła ( skrzynia się połamała) śpią na górze od kanapy położonej bezpośrednio na podłodze... Kiedyś któraś z Was pisała o kanapie ale ja nie miałam jak jej przetransportować może jeszcze to aktualne? Proszę o znak jesli tak. Następną rzeczą są jakies kafelki, może zostało komuś coś po remoncie? Już nawet nie muszą być takie same ttylko one mają połowę podłogi w kaflach a drugą połowę goły beton zakryty dywanem :(

poza tym:

1/ chemia i kosmetyki- proszek do prania, środki czystości w domu, kosmetyki (mydło, szampon, podpaski, itp.)
2/ żywność sucha - mąka, cukier, ryż, makaron, kasza, inne?
3/ żywność "mokra" - pakowane próżniowo i z długim terminem ważności, konserwy, itp.. Może ktoś ma dostęp do wojskowych racji (konserwy), są bardzo dobre, kaloryczne i mają długi okres ważności
4/ odzież - nowa i używana
5/ obuwie
6/ dla dzieci - słodycze, książeczki, zabawki...
7/ przybory szkolne - zeszyty, długopisy, itp. (na wrzesień, jak znalazł)
8/ materiały remontowe (farba, pędzle, itp.)
9. Odzież dla wszystkich.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry