Widok

Pożegnanie ze smoczkiem-chyba nie pójdzie gładko:(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
No cóż postanowione, dziś wyrzuciliśmy dydusia, synek sam wyrzucił, bo jest duży, bo małe kotki pod balkonem na niego czekały itd, dostał w nagrode ślicznego misiaka do spania,ale już drzemka nie obyła się bez płaczu i to nie byle jakiego, w końcu się wyciszył, usnął,ale jak się zbudził to znów lament, o rety, jak to przetrwać... synek skończył 2 latka, od września do przedszkola,więc nie ma powrotu,ale jak dac radę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
O kurka, za "stary" juz na odzwyczajanie, trzeb zrobic boom, i koniec.
Troche dlugo dydkuje;(Na pewno masz juz nerwy i powody do zmartwien, nie dziwie sie!

Szok, 2 latek z dydem!!!!!!

Ale zrob cięcie raz i dobrze, nie ma i koniec, zmęczy się płaczem, Wy tez, ale uśnie(bo mam nadzieje tylko-az -do spania go uzywa).
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
używał dydka tylko do zasypiania, nie chodził z nim w dzień, więc nie aż taki szok, znam gorsze przypadki:)
dla mnie i to szok:)
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
moja mala tez ze smokiem gania
nie dosc ze do zasypiania, to jeszcze w dzien z nim pomyka
jak jestemy na dworze czy u znajomych czy gdzies na wyjsciu smok mogłby nie istniec

ale rano tak daje czadu z wyciem ze tylko smoka chce

boje sie odzwyczajania, chyba bede musiała wziac wolne na ten okres :)
image
ja jeszcze jestem z synkiem w domu,dlatego mam teraz dla niego czas ,żeby przed przedszkolem ten etap był za nami, ale nie jest łatwo
Bez przesady 2-latek ze smoczkiem to nie tragedia. Beti trzymam kciuki.
mój synek tez skończył już dwa latka i jeszcze ma przyjaciela "smoka" do spania. Pewnie, że lepiej aby dzieci w tym wieku już nie korzystały ze smoka ale nie uważam tego za coś strasznego. Są różne dzieci mniej i bardziej "smokowe"
dokladnie, wśrod moich znajomych dzieci w podobnym wieku a nawet starsze jeszcze do spania mają, pewnie ,że może nie ma się czym chwalić,ale nie jest to nic dziwnego i niespotykanego, pewnie gdyby maly nie szedł do przedszkola, to bym jeszcze się z tym ociągała,ale później nie będe mogła być już tyle czasu z nim,a pewnie weekend to za mało,żeby zapomniał
Gabryś też smokowy ;P

jakoś nie mam ciśnienia aby to zmienić ;) chociaż wczoraj nasza Pani Dr stwierdziła, że na bilansie dwulatka Gabryś ma być bez smoka ;) bo kto to widział - taki duży facet... ;P

ja tam wychodzę z założenia, że ma braki w ssaniu ;) piersi nie chciał - więc nie było ciągłego wiszenia i ssania ;)
a toż to przecież taki mały ssaczek ;)

wolę dać Mu smoka niż żeby walił głową w co popadnie(stół, podłoga, ściana, drzwi)... a tak robi jak się zdenerwuje albo jak bolą dziąsła...
2 latek ze smokiem do spania to szok ?
A co powiecie na 3,5 latke biegajaca po placu ze smokiem ? A do 4,5 roku piła mleko z butelki ze smoka oczywiście .

To jest szok dopiero

no widzicie:))
poza tym synuś wiecznie się budzi w nocy i szuka tego dydusia, może w końcu będzie też lepiej spał,ale jak na razie to mam wizję zapłakanych nocy...a tak nam pięknie odpieluchowanie poszło, w dwa dni i po sprawie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hm....
czytam, czytam i jedno jest pewne

brak edukacji rodziców, brak wiedzy u lekarzy

kiedy pozbyć się smoka??

powiem wam tylko tyle, jak jesteście ambitne to poszukajcie, popytajcie, 2 latka to już sporo za późno.
Wam się wydaje ,że to nie jest złe, że jakoś to będzie.

Jasne ,że tak czeka was ortodonta, logopeda, dużo czasu jaki będzie trzeba poświęcić na korygowanie wad wymowy zamiast bawić się z dzieckiem.
A dziecko - no cóż, jest nasze i czujemy swoją odpowiedzialność ale potem będzie- ojej nie wiedziałam, ojej śmieją się z niego w przedszkolu/szkole bo mówi niewyraźnie, wyrośnie z tego ale swoje przecierpi, swoje straci u logopedów na ćwiczeniach i u ortodonty.

DO ambitnych - Musicie przetrzymać lament, płacz tęsknotę za smokiem, to może potrwać nawet i tydzień, gdybyście odstawili smoka przed 1,5 roku byłoby szybciej, teraz trzeba płacić za przeterminowanie.

Powodzenia
na brak wiedzy nie narzekam, raczej na odwagę i silną wolę.Na całe szczęście jesteśmy od dawna pod opieką stomatologa,profilaktycznie lakierujemy ząbki i póki co zgryz ok,co do wymowy to wszyscy się dziwia,ze tak czysto i wyraźnie mówi jak na dwulatka, także może nie będzie tak źle:)
my w ogóle nie mieliśmy smoka i nie ma problemu
to pozazdrościć:)
dla mnie tez nie jest szok, tymbardziej ze tylko do spania, bez przesady, takze znam i widuje "gorsze" przypadki....moj mlody niedlugo skonczy 2 lata, ale tez uzywa tylko do spania, byl okres ze juz go odzwyczailam ale musialam sie przelamac bo byl pod opieka rodzicow ;/ ale na dniach takze mam w planach odstawianie , od razu "drastyczne" ciecie heh:)
My tez nie mieliśmy smoka ani butelki

słyszałam od logopedy, że trzeba odzwyczaić od smoka już półroczne dziecko, gdyż przez pierwsze 6 miesięcy ma ono dużą potrzebę ssania, a potem to już nawyk.
mój synek ma 10 miesięcy i jeszcze nam się nie udało - bez dydka nie ma spania:(
Mój synek ma prawie 6 mies ,od 3 tyg bierze smoka ,aż trzęsie się do dydka, z przerażeniem obserwuję i myślę jak to będzie ,kiedy będzie trzeba smoka pożegnać.Pierwszy syn od urodzenia ciumciał smoka a jak miał pół roku sam wypluł.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

do góry