Widok

Przedszkole publiczne w okolicy Kowal

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam
Chciała bym zapisać córcie do przedszkola publicznego ale nie wiem gdzie takie są w mojej okolicy.
Mieszkamy na Kowalach i interesuje nas przedszkole w stone Gdańska jak i Kolbud byle jak najbliżej.
Może jest tu jakaś mama która wie coś na ten temat
Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi

I ewentualnie jakieś nie publiczne przedszkola gdzie cena jest około 400zł za miesiąc

Z góry dzięki
image[/url]
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w stronę Gdańska to najbliżej dopiero na Oruni, nie znam numerów tych przedszkoli,ale na ul.Nieborowskiej, Raduńskiej, Diamentowej,Nowiny, chyba Dywizji Wołyńskiej i na Chełmie na Chałubińskiego. Łostowice i Ujeścisko nie mają publicznych placówek
dzięki petra musze je sprawdzić
A może ktoś wie o przedszkolach w strone Kolbud?
image[/url]
image
w Lublewie jest publiczne przedszkole zaraz przy głównej drodze w stronę Kolbud (po lewej stronie)
coś słyszałam ze jest przedszkole w Lublewie ale nie mogę nigdzie znaleźć żadnego kontaktu do nich :-/
image[/url]
image
Na przedszkola w Gdańsku raczej niestety marne szanse...dowiadywałam się kiedyś i miejsca dla osób z innej gminy są tylko wtedy kiedy zostaną wolne...a jak wiadomo chętnych nie brakuje. Ale słyszałam, że jakieś przedszkole na Orunii nie jest takie oblegane. W Kowalach same prywatne.
To wygląda tak że mieszkamy na Kowalach ale meldunek mamy w Gdańsku i właśnie się zastanawiam jak to wtedy jest z zapisaniem dziecka doprzedszkola
image[/url]
image
Witam sąsiadkę,

Na Kowalach masz prywatne dwa bardzo dobre przedszkola: "Moje Przedszkole" oraz "Skrawek Nieba". Osobiście polecam Moje Przedszkole, do którego uczęszcza mój synek. Czesne miesięczne wynosi ok 840 zł w zależności ile posiłków wyjdzie w danym miesiącu.

W Lublewie masz gminne przedszkole, ale jest zintegrowane - dzieci różne wiekowo w jednej grupie i przyjmują dzieci z Lublewa tylko.
Podobnie w Kolbudach - też przyjmują z Kolbud. Przedszkole w Bąkowie cieszy się bardzo złą sławą, jest przepełnione i ma beznadziejną dyrkę.

Jak masz meldunek w Gdańsku to spróbuj jak będzie nabór do państwowego.

Jest jeszcze przedszkole JESTEM vis a vis stacji w Bąkowie, ale też zintegrowane i takie sobie.
Rina ale jeżeli do Lublewa przyjmują tylko dzieci z Lublewa to gdzie mają rejon dzieci z meldunkiem z Kowal?wiesz coś na ten temat?
na "Moje Przedszkole" niestety nas nie będzie stać więc odpada
image[/url]
image
Mała oblukaj Bąkowo - najkorzystniej wyszłoby finansowo chyba i masz najbliżej z Kowal ..możesz też spróbowac w przedszkolu na Orunii Górnej wiem , ze przyjmowali dzieci z Kowal też
Rybalon do Bąkowa mam numer i chcę zadzwonić bo nie mogę ich strony znaleźć żeby sobie coś o nich poczytać
Niedługo będę sie dowiadywała o przedszkole tak pożądnie(jak tylko sie wyjaśni gdzie będziemy mieszkali :-)
image[/url]
image
Bąkowo chyba nie ma strony internetowej ...najlepiej podjechać i samemu pogadać to niestety jedyne tańsze przedszkole w okolicy ...chyba , że uda ci się gdzieś niżej Kowal państwowe dorwać .
Mieszkanko u mojej znajomej aktualne jakby co daj znać:-)
Rybalon jak tylko będziemy wiedzieli co z tym mieszkankiem to dam odrazu znać dzięki :-)
a to z Bąkowie to jest niepubliczne prawda??
image[/url]
image
w Bąkowie nie jest publiczne , maja dopłaty gminne dlatego jest tańsze
Mała, napisałam na gg :)
Jest też przedszkole "skrawek nieba" polecam - moje dziecię tam chodzi, jest tańsze niż to drugie. Są dwie lokalizacje przedszkole i ognisko przedszkolne, różnią się trochę cenami.
Mała, nie ma państwowego niestety dla dzieci z Kowal.
Próbuj do Gdańska złożyć jak masz ty albo mąż meldunek w Gdańsku.
Jak już wspominałam przedszkole w Bąkowie cieszy się złą sławą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Rina a jeżeli meldunek będę miała w Kowalach to gdzie moje dziecko będzie miało przydział?może wiesz jak to wtedy jest??
image[/url]
image
Dziecko musi mieć meldunek u jednego z rodziców. Jak juz wspominałam wcześniej nie ma w Kowalach i okolicach żadnego państwowego przedszkola. I ponownie polecam "Moje przedszkole" na Gruszkowej, super jestem zadowolona z tejże placówki i niebawem rusza też szkoła!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mała,fajne i stosunkowo niedrogie jest niepubliczne przedszkole Kasztanowe w Borkowie,ale z Kowal chyba tam nie ma fajnego dojazdu (droga na Nowy Horyzont to chyba nieprędko powstanie:(
Jest jeszcze w Lublewie na samym początku ( teren byłej stadniny Glapiaka) domowe przedszkole- ladnie położone w kameralnych warunkach- istnieja od listopada. Cena chyba około 400 z( w tym zajęcia z logopedą, rytmika, angielski)ł + 8 zł wyżywienie. Też objeżdżam okoliczne przedszkola, bo szukam. To na Gruszkowej jest fajnie wyposażone i bardzo dobre wrażenie wywarli na mnie właściciele. Ale ja nie mam pewności czy chcę na sam początek moje dziecko zapisać do licznej grupy.
Dodam, że do publicznego w Lublewie mają pierszeństwo dzecii z Lublewa i na ten rok jest 7 miejsc, Jest to tylko jedna grupa 25 dzieci, grupa mieszana 3,4 z przewagą 5- cio latków. Meldunek na terenie gminy i oboje rodzice muszą być pracujący
u mnie to wygląda tak że narazie meldunek mam w Gdańsku ale możliwe że będę miała od około kwietnia meldunek na Kowalach.
Jestem rozwódką a ojciec nie ma praw do córki dlatego będę składała papiery do przedszkola jako samotna matka a to chyba daje mi trochę większe szanse prawda?
czy w niepublicznych też biorą pod uwage najpierw samotne matki??
image[/url]
image
Nie wiem czy biorą to pod uwagę, ale myślę, że w 1 z 3 przedszkoli na pewno znajdziesz miejsce. W końcu to prawie 60 miejsc dla 3 - latków :)
Do "skrawka nieba" są już zapisy na ten rok.
Fakt że skrawek nieba i moje przedszkole sa super blisko naszego domu jednak niestety finansowo jest to dla nas obecnie za duży koszt :-/ dlatego szukam publicznego lub może jakiegoś domowego przedszkola lub niepublicznego
Ale i tak dzięki za wszystkie podpowiedzi :-)
image[/url]
image
E milka, grupy licza ok. 20 osob. Potwierdzam ze wlasiciele sa bardzo kompetentni i zaangazowani w zycie przedszkola i wrazliwi na sugestie rodzicow
Wiesz Mala, niestety tansze przedszkola bywaja gorsze. W Moim Przedszkolu masz pewną fachową opiekę.
Rina wiem że czasami tak bywa ze tańsze nie zawsze jest lepsze ale niestety pieniądze graja tu jakąś role :-/
zobaczymy jak się wszystko potoczy ale musze rozważyć różne warianty przedszkoli
Mam nadzieje że nie będzie tak źle i uda nam się znaleźć dobre i na nasze finanse dostępne przedszkole
image[/url]
image
Przeczytaj wszystkie 3 oferty przedszkoli - cenowo są duże róznice
sanotna matka hehehehehehehheehehhehee a dziecko w drodze z próbówki wez mała ty qqqqwa caałe życie kombinujesz ! slub z lumpem dziecko bida rozwód a teraz to co? apiac od nowa??heheheh
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
"krystyna" nie będę tego nawet komentować bo szkoda pisania
image[/url]
image
mała zawsze myślałam że kowale pod gdańsk podlegają że to dzielnica gdańska, to czy sprawy urzędowe to się już w pruszczu trzeba załatwiać
Ania
Kowale należą do gminy Kolbudy dlatego tam załatwia się wszystkie sprawy ale ciekawa jestem właśnie czy do Gdańskiego przedszkola tez moge dziecko zapisać ponieważ dużo osób myśli że Kowale to nadal Gdańsk-ja tez tak myślałam puki tu nie zamieszkałam :-)
image[/url]
image
Mała, nie masz szans przy meldunku dziecka w Kowalach aby dziecko dostało się do przedszkola w Gdańsku, chyba że dostaniesz się z odwołania, przerabiałam to w zeszłym roku, chyba że zameldujesz dziecko u ojca który ma meldunek w Gdańsku. Jak sie będziesz poprostu logować w systemie - elektroniczne zapisy to cię poprostu "wywali" i nie bedziesz mogła zapisać dziecka, dostaniesz info, ze z odwołania ewentualnie cię przyjmą jak będą wolne miejsca. A wiadomo, że wolnych miejsc nie ma.
dzięki Rina za informacje
Jedyna szansa meldunku w Gdańsku była by wtedy gdyby mała została z meldunkiem u moich rodziców czyli tam gdzie ma od początku meldunek.
Ale nie wiem czy tak można żeby dziecko było zameldowane w innym miejscu niż matka
image[/url]
image
można :)
Mała - można, tam gdzie dziecko zameldujesz tam ma meldunek
dziewczyny jeszcze jedno pytanie :-)
czy jeżeli dziecko ma meldunek w Gdańsku a mama w Kowalach to normalnie do Gdańska mogę je zapisać do przedszkola czy to mój meldunek ma tu znaczenie?
image[/url]
image
meldunek dziecka
a myślicie że nie będzie to dla nich dziwne że matka ma gdzie indziej meldunek niż dziecko?
biorąc pod uwage że meldunek będzie u dziadków a nie u ojca
image[/url]
image
http://webtopia.pl/SLONECZNYDOMEK/index.php?page=oferta
tu niedrogo mają, nie wiem czy po drodze....

Na Niepołomickiej jest jeszcze niepubliczne (tu moja córa chodzi i mogę z czystym sumieniem polecić) tylko już droższe trochę : http://www.przedszkolepreludium.pl/oplaty.html
Mała,
miałam ten sam problem - szukałam rok temu przedszkola na Kowalach
łatwo nie jest..
odwiedziłam 4 przedszkola

ceny:
moje przedszkole - około 950 zł (z wyżywieniem)
skrawek nieba - około 700 zł (również z wyżywieniem)
przedszkole w bąkowie - około 550-600 (już nie pamiętam dokładnie)

wg mnie nie ma sensu szukać w dalszej lokalizacji typu orunia, chełm czy bąkowo bo i tak trzeba doliczyć koszty dojazdów

moja córka chodzi do skrawka
blueeyes nie pisz bzdur, bo moje przedszkole najdrożej w miesiącu mnie kosztowało 840 zł i nigdy nie zapłaciłam więcej!!!
cennik:

http://www.cet-edu.pl/artykuly/k1,1,przedszkole/k2,12,oferta_i_cennik/
jeszcze cennik dla porównania.

"Moje Przedszkole" - czesne 650 zł/mc
stawka żywieniowa - 10 zł/dzień
przerwa wakacyjna w lipcu 3 tyg.

"Skrawek Nieba" - czesne 640 zł/mc
stawka żywieniowa - 10 zł/dzień
przerwa wakacyjna w lipcu - cały miesiąc!!!!
No ja do "Mojego Przedszkola" nie posłałabym dziecka nawet gdyby koszt wynosił 400 zł.hihi. Ja akurat należę do tych szczęściarzy, którym udało się zapisać dziecko do normalnego, państwowego przedszkola i jesteśmy bardzo zadowoleni. Panie są super i nie zmieniają się, dzieci mają masę zabawek, plac zabaw również świetnie zaopatrzony w zabawki i co najważniejsze - daleko od drogi i praktycznie przy samym lesie.
Rina,
ja płace za skrawek 700 na pl św Kingi
są dwie placówki skrawka - jedno tańsze drugie droższe
A, więc widzę że kolo Kościoła jest taniej, ale niepotrzebnie zawyżyłaś koszt "Mojego przedszkola".

Pozostaje jeszcze problem, co zrobić w Waszym przedszkolu z dzieckiem w lipcu. Kto może sobie pozwolić na miesiąc wakacji. Co z tego że w lipcu macie obniżone czesne o połowę.
Ja, przedszkole "Moje Przedszkole" jest super. Akurat od zabawek bardziej istotne jest dla mnie czy dziecko ma fajnie zorganizowany dzień, czy przedszkole jest w stanie go zainteresować swoim programem. Nie każdy ma szanse dostać się do państwowego przedszkola.
Dzięki serdeczne za wszystkie informacje :-)
"ja" a gdzie twoje dziecko chodzi i jak można wiedzieć to ile płacisz za państwowe przedszkole?
image[/url]
image
Przedszkole Preludium na Niepołomickiej:

czesne 500+ wyżywienie 9 za dzień, za cały styczeń, ani jednego dnia córka nie opuściła, zapłaciłam 689. Uważam, że drogo nie jest :)
oferta tego językowe przedszkola na Rotmance mi się spodobała
Cena jest fajna i wszystko jest w kwocie czesnego(bynajmniej tak piszą)
A może którejś z was dziecko tam chodzi?
Od nas od domu nie jest tak daleko wcale a języki nie są dodatkowo płatne więc fajnie
Chyba przejechała bym się tam zobaczyć jak tam wygląda
image[/url]
image
Moja Duśka była tam jeden dzień, trochę nie po drodze się okazało - doliczyłam dojazdy, korki na Starogardzkiej i nerwy czy po pracy zdążę zawsze na czas ;) ale p-kole godne polecenia :)
Przedszkole Preludium dopiero co powstało, stąd cena atrakcyjna
no właśnie trochę sie boje że nie po drodze nam tam będzie bo jak wrócę do pracy to Rotmanka jest całkiem w bok i to w drugą stronę niestety :-/
image[/url]
image
Preludium jest super - polecam bardzo i Ignaś też tam pójdzie jak tylko "dorośnie" - codziennie słyszę od córki : "za szybko przyszłaś" :-)
image

image
Najlepiej mieć przedszkole blisko miejsca zamieszkania.
"Preludium" to chyba bardziej pasuje mieszkańcom "Kolorowego" niż Kowal, chyba że ktoś tamtędy jeździ do pracy i to samochodem, bo inaczej nie pasuje
No własnie sama nie wiem gdzie najlepiej wybrać nam przedszkole ale muszę coś wybrać bo jak zacznie się rekrutacja to będę daleko w polu :-/
A powiedzcie mi czy jak sie daje dziecko do przedszkola publicznego to trzeba później jakieś zaświadczenie z pracy dać że się pracuje czy jak?
image[/url]
image
tak, trzeba dać takie zaświadczenie
ale to zaświadczenie z pracy jest tylko dla nich do wglądu czy oni to normalnie do papierów dołączają?
image[/url]
image
Mała zaświadczenie dołączane jest do dokumentów.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

do góry