Widok

Przepis na babkę...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Macie może jakiś sprawdzony przepis na babkę (najlepiej nie drożdżową) taką którą jakbym dziś upiekła to będzie mieciutka i pyszna w Wielkanocną Niedzielę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spróbuj majonezową, zawsze wychodzi i jest bardzo mięciutka i pulchna, a w internecie pełno przepisów.
Rudziaczku tutaj znajdziesz pyszne i proste przepisy na babkę

http://kotlet.tv/kuchnia/desery-i-ciasta

Naprawdę Polecam
Babka piskowa

Składniki:
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna (np. Kasia)
kakao (jeżeli am być dwukolorowa)

sposób wykonania:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz roztopioną i trochę przestudzoną margarynę. Wszystko wymieszać i połowę masy wylać na blaszkę. Do drugiej połowy dodać łyżeczkę kakao. Piec ok 1h (aż ciasto się zarumieni) w tem 200 stopni. Piekarnik musi być rozgrzany za nim włożymy masę.
Babkę po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, wyciąć z blachy i wyjąć. Na koniec posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
image
Ja robię taką, zawsze wychodzi:

BABKA SYLWESTROWA

Składniki:
1 szklanka cukru
4 jaja
2 szklanki mąki
kostka margaryny
1,5 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat do ciasta

Przygotowanie:
Margarynę z dodatkiem mąki, proszku do pieczenia i szczyptą soli wyrabiamy. Dolewamy jaja ubite z cukrem na puszystą masę. Na końcu dodajemy aromat i sok z cytryny. Piec około godziny. Polewa dowolna.

Tylko ja ją robię w blaszce - keksówce!! :)
hopek
ja robię identyczną jak Hania, z tym że 4 jajka i dodaję jakiś aromat, np cytrynowy, albo waniliowy (ew. cukier waniliowy)
W typowej babkowej blaszce wychodzi fajnie, polewam ją albo czekoladą albo lukrem i posypuję posypką.
Jak robię z kakao, to czekoladowa polewa, jak z aromatem cytrusowym to mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem i tak lukruję.
image[/url]image[/url]
dziewczyny nie wiecie dlaczego mi za każdym razem babka pęka i wylewa się troszkę ciasto w pęknięciach? w smaku jest pyszna ale pęka:/
image
ja dodaje zamiast maki ziemniaczanej 2 budynie waniliowe

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

macierzyński a likwidacja firmy (4 odpowiedzi)

Witam, Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie...

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

do góry