Widok

Przepis na pyszne ciasteczka świąteczne:)

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny potrzebuję jakiś fajny przepis na ciasteczka, nigdy nie robiłam, ale musi być ten pierwszy raz:)
pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
najłatwiejsze i najpyszniejsze moim zdaniem są te z przepisu, który jest na torebkach dr Oetkera

280 gr. mąki
4 łyżeczki cukru waniliowego ( to właściwie cała paczka )
200 gr. zimnego masła
50gr. cukru

wszystko zagnieść, rozwałkować i wycinać dowolne kształty,
najlepiej kupić świąteczne foremki :)

można też dodać wiórków kokosowych, skórki pomarańczowej lub płatków migdałowych

SMACZNEGO !

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
znam ten przepis tez polecam fajne wyszly i super sprawa jak sie fajnie ozdobi :)ja sie pokusilam o zapakowanie takich ciasteczek w folie i podarowanie takich paczuszek rodzince od synka:)ktory ze mna je robil:)
i to wszystkie skladniki ? i ile trzeba piec i w jakiej temperaturze?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
To samo pytanie co wyżej ? można by było kombinować ale ja nie mam w piekarniku światła bo padło i lipa.
polecam stronę :http./mojewypieki.blx.pl
Stronka nie działa
no to je wypróbuje,tylko foremek nie mam
szkoda że nie wiadomo w jakiej temperaturze, chyba że jeśli to Qtkera (czy jak się to tam pisze) to powinno być napisane co i jak.
Ciasto makowe

Składniki

2,5 szklanki mąki

25 dkg margaryny

1 szklanka cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia(płaskie)

4 łyżki śmietany

4 jaja

1 cukier waniliowy

masa makowa - puszka 900 gram.

Opis przygotowania

Mąkę,cukier, cukier waniliowy i jaja zmiksować do uzyskania jednolitej masy.Dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką,na koniec dodać śmietanę i chwilkę miksować.3/4 ciasta wyłożyć na formę,na to wyłożyć masę makową a na masę resztę ciasta.Piec 50 min w 220 stopniach .
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
polecam pierniczki z kartonu dr otera. zielony karton. wystarczy dodać masło i jajka. pyszne wychdzą. bardzo szybko się robi.
zrobilam te z przepisu larisy,w temp,160 stopni,pyszota i bardzo łatwo sie robi az byłam w szoku
ja zrobiłam takie i wyszły PYSZNE!!!!
ze strony oetkera

250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80g cukru pudru
2 żółtka
125g miękkiego masła

do smarowania gwiazdek
2 żółtka
3 łyżki mleka

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder, dodać żółtka, masło i dokładnie ciasto wyrobić. Jeśli jest klejące zawinąć je w folie spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Wycinać ciasteczka foremkami. ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je żółtkiem z wymieszanym mlekiem.
piec ok 15-20min w temperaturze 180 stopni wkładamy do nagrzanego piekarnika.

SMACZNEGO :)
kopiuję tu przepis- mega prosty:)
sa to babeczki czekoladowe

250gram nutelli
3jajka
40gram mąki

1.wymieszac trzepaczką jajka i nutellę, dodac makę.
2.włozyc ciasto do foremek.
3.wstawić do lodówki na 3 godziny
4.po wyjęciu z lodówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 8minut.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
czy do ciasteczek dr.oedker jest dolaczona jakas foremka?
anula83 tak kupowałam wczoraj dr.odkera i była foremka ja miałam choinkę ale możliwe że są jeszcze jakieś inne poza tym bardzo dobre ciastka z tego wychodzą.
Próbowałam z tond jeszcze 2 inne przepisy babeczki z nutellą polecą pychota i bardzo szybko się robi, a także na ciasteczka z przepisu który podała Hania też polecam :))
pyszne ciasteczka czekoladowe
Składniki

* 250 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g)
* 100 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
* 75 g cukru
* 85 g miękkiego masła
* 100 g masła orzechowego
* 1 jajko
* pół łyżeczki ekstraktu
z wanilii
* 100 g mąki pszennej
* 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia
* 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
* 100 g dużych fistaszków

W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Wymieszać, wsypać do niej cukier, dodać masło, masło orzechowe, jajko, wanilię i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i fistaszki. Wymieszać.

Na blachę wykładać porządną czubatą łyżkę masy, spłaszczyć lekko. Pomiędzy kolejnymi ciasteczkami zostawiać dużo miejsca. Mają być bardzo duże, a ponadto mocno się rozlewają na boki podczas pieczenia. Pozostałe 50 g czekolady powtykać w ciastka.

Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż na obrzeżach będą delikatnie ciemniejsze. Nie ściągać z blachy od razu (będą bardzo miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut. Studzić na kratce.
oo, ciesze się, ze Ci smakują :)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
Podbijam bo temat na czasie :)

Szukam sprawdzonego i łatwego :) przepisu na ciasteczka kruche...
W niedzielę obiecałam córci ciasteczkowe zabawy świąteczne :)
Wczoraj robiłyśmy w córką MARCEPANOWE RENIFERY z tego przepisu. Wyszły super :)

Składniki:
200 g masy marcepanowej startej na tarce na grubych oczkach
130 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
cukier waniliowy
kilka kropel olejku migdałowego wg uznania (można pominąć)
1 jajko
250 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji: paluszki słone precelki, m&msy (bez orzecha w środku), troszkę rozpuszczonej czekolady (brązowy pisak spożywczy lub lukier z kakao)

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto na blat, zagnieść rękoma i uformować wałek o dowolnej średnicy, w zależności od tego czy chcemy otrzymać ciasteczka mniejsze czy większe. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200oC. Wyjąć ciasto z lodówki i kroić krążki o grubości około 0,5 cm. W każde ciastko wcisnąć delikatnie po 2 precelki jako rogi renifera i 1 m&msa jako nos. Ciasteczka układać na wyłożonej papierem blasze i piec około 10 minut do zarumienienia krawędzi. Po wyjęciu zrobić patyczkiem oczy z czekolady.
do góry