Widok
najłatwiejsze i najpyszniejsze moim zdaniem są te z przepisu, który jest na torebkach dr Oetkera
280 gr. mąki
4 łyżeczki cukru waniliowego ( to właściwie cała paczka )
200 gr. zimnego masła
50gr. cukru
wszystko zagnieść, rozwałkować i wycinać dowolne kształty,
najlepiej kupić świąteczne foremki :)
można też dodać wiórków kokosowych, skórki pomarańczowej lub płatków migdałowych
SMACZNEGO !
280 gr. mąki
4 łyżeczki cukru waniliowego ( to właściwie cała paczka )
200 gr. zimnego masła
50gr. cukru
wszystko zagnieść, rozwałkować i wycinać dowolne kształty,
najlepiej kupić świąteczne foremki :)
można też dodać wiórków kokosowych, skórki pomarańczowej lub płatków migdałowych
SMACZNEGO !
Ciasto makowe
Składniki
2,5 szklanki mąki
25 dkg margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia(płaskie)
4 łyżki śmietany
4 jaja
1 cukier waniliowy
masa makowa - puszka 900 gram.
Opis przygotowania
Mąkę,cukier, cukier waniliowy i jaja zmiksować do uzyskania jednolitej masy.Dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką,na koniec dodać śmietanę i chwilkę miksować.3/4 ciasta wyłożyć na formę,na to wyłożyć masę makową a na masę resztę ciasta.Piec 50 min w 220 stopniach .
Składniki
2,5 szklanki mąki
25 dkg margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia(płaskie)
4 łyżki śmietany
4 jaja
1 cukier waniliowy
masa makowa - puszka 900 gram.
Opis przygotowania
Mąkę,cukier, cukier waniliowy i jaja zmiksować do uzyskania jednolitej masy.Dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką,na koniec dodać śmietanę i chwilkę miksować.3/4 ciasta wyłożyć na formę,na to wyłożyć masę makową a na masę resztę ciasta.Piec 50 min w 220 stopniach .
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
ja zrobiłam takie i wyszły PYSZNE!!!!
ze strony oetkera
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80g cukru pudru
2 żółtka
125g miękkiego masła
do smarowania gwiazdek
2 żółtka
3 łyżki mleka
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder, dodać żółtka, masło i dokładnie ciasto wyrobić. Jeśli jest klejące zawinąć je w folie spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Wycinać ciasteczka foremkami. ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je żółtkiem z wymieszanym mlekiem.
piec ok 15-20min w temperaturze 180 stopni wkładamy do nagrzanego piekarnika.
SMACZNEGO :)
ze strony oetkera
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80g cukru pudru
2 żółtka
125g miękkiego masła
do smarowania gwiazdek
2 żółtka
3 łyżki mleka
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder, dodać żółtka, masło i dokładnie ciasto wyrobić. Jeśli jest klejące zawinąć je w folie spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Wycinać ciasteczka foremkami. ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je żółtkiem z wymieszanym mlekiem.
piec ok 15-20min w temperaturze 180 stopni wkładamy do nagrzanego piekarnika.
SMACZNEGO :)
kopiuję tu przepis- mega prosty:)
sa to babeczki czekoladowe
250gram nutelli
3jajka
40gram mąki
1.wymieszac trzepaczką jajka i nutellę, dodac makę.
2.włozyc ciasto do foremek.
3.wstawić do lodówki na 3 godziny
4.po wyjęciu z lodówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 8minut.
sa to babeczki czekoladowe
250gram nutelli
3jajka
40gram mąki
1.wymieszac trzepaczką jajka i nutellę, dodac makę.
2.włozyc ciasto do foremek.
3.wstawić do lodówki na 3 godziny
4.po wyjęciu z lodówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 8minut.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
anula83 tak kupowałam wczoraj dr.odkera i była foremka ja miałam choinkę ale możliwe że są jeszcze jakieś inne poza tym bardzo dobre ciastka z tego wychodzą.
Próbowałam z tond jeszcze 2 inne przepisy babeczki z nutellą polecą pychota i bardzo szybko się robi, a także na ciasteczka z przepisu który podała Hania też polecam :))
Próbowałam z tond jeszcze 2 inne przepisy babeczki z nutellą polecą pychota i bardzo szybko się robi, a także na ciasteczka z przepisu który podała Hania też polecam :))
pyszne ciasteczka czekoladowe
Składniki
* 250 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g)
* 100 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
* 75 g cukru
* 85 g miękkiego masła
* 100 g masła orzechowego
* 1 jajko
* pół łyżeczki ekstraktu
z wanilii
* 100 g mąki pszennej
* 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia
* 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
* 100 g dużych fistaszków
W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Wymieszać, wsypać do niej cukier, dodać masło, masło orzechowe, jajko, wanilię i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i fistaszki. Wymieszać.
Na blachę wykładać porządną czubatą łyżkę masy, spłaszczyć lekko. Pomiędzy kolejnymi ciasteczkami zostawiać dużo miejsca. Mają być bardzo duże, a ponadto mocno się rozlewają na boki podczas pieczenia. Pozostałe 50 g czekolady powtykać w ciastka.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż na obrzeżach będą delikatnie ciemniejsze. Nie ściągać z blachy od razu (będą bardzo miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut. Studzić na kratce.
Składniki
* 250 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g)
* 100 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
* 75 g cukru
* 85 g miękkiego masła
* 100 g masła orzechowego
* 1 jajko
* pół łyżeczki ekstraktu
z wanilii
* 100 g mąki pszennej
* 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia
* 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
* 100 g dużych fistaszków
W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Wymieszać, wsypać do niej cukier, dodać masło, masło orzechowe, jajko, wanilię i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i fistaszki. Wymieszać.
Na blachę wykładać porządną czubatą łyżkę masy, spłaszczyć lekko. Pomiędzy kolejnymi ciasteczkami zostawiać dużo miejsca. Mają być bardzo duże, a ponadto mocno się rozlewają na boki podczas pieczenia. Pozostałe 50 g czekolady powtykać w ciastka.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż na obrzeżach będą delikatnie ciemniejsze. Nie ściągać z blachy od razu (będą bardzo miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut. Studzić na kratce.
Wczoraj robiłyśmy w córką MARCEPANOWE RENIFERY z tego przepisu. Wyszły super :)
Składniki:
200 g masy marcepanowej startej na tarce na grubych oczkach
130 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
cukier waniliowy
kilka kropel olejku migdałowego wg uznania (można pominąć)
1 jajko
250 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji: paluszki słone precelki, m&msy (bez orzecha w środku), troszkę rozpuszczonej czekolady (brązowy pisak spożywczy lub lukier z kakao)
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto na blat, zagnieść rękoma i uformować wałek o dowolnej średnicy, w zależności od tego czy chcemy otrzymać ciasteczka mniejsze czy większe. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200oC. Wyjąć ciasto z lodówki i kroić krążki o grubości około 0,5 cm. W każde ciastko wcisnąć delikatnie po 2 precelki jako rogi renifera i 1 m&msa jako nos. Ciasteczka układać na wyłożonej papierem blasze i piec około 10 minut do zarumienienia krawędzi. Po wyjęciu zrobić patyczkiem oczy z czekolady.
Składniki:
200 g masy marcepanowej startej na tarce na grubych oczkach
130 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
cukier waniliowy
kilka kropel olejku migdałowego wg uznania (można pominąć)
1 jajko
250 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji: paluszki słone precelki, m&msy (bez orzecha w środku), troszkę rozpuszczonej czekolady (brązowy pisak spożywczy lub lukier z kakao)
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto na blat, zagnieść rękoma i uformować wałek o dowolnej średnicy, w zależności od tego czy chcemy otrzymać ciasteczka mniejsze czy większe. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200oC. Wyjąć ciasto z lodówki i kroić krążki o grubości około 0,5 cm. W każde ciastko wcisnąć delikatnie po 2 precelki jako rogi renifera i 1 m&msa jako nos. Ciasteczka układać na wyłożonej papierem blasze i piec około 10 minut do zarumienienia krawędzi. Po wyjęciu zrobić patyczkiem oczy z czekolady.
m - wstawisz fotki?? :)
Chyba wypróbuję Twój przepis, bo ten podany jako pierwszy moim zdaniem jest słaby. Takie sobie te ciasteczka, bez rewelacji. Chociaż synek wybawił się przy pieczeniu.
Ja natomiast polecam szybkie pierniczki, robiłam rok temu i w tym roku tez zrobię - wyszły super :)
http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki
Chyba wypróbuję Twój przepis, bo ten podany jako pierwszy moim zdaniem jest słaby. Takie sobie te ciasteczka, bez rewelacji. Chociaż synek wybawił się przy pieczeniu.
Ja natomiast polecam szybkie pierniczki, robiłam rok temu i w tym roku tez zrobię - wyszły super :)
http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki
ja zrobiłam te:
http://www.mojewypieki.com/przepis/waniliowe-kruche-ciasteczka-z-rudolfem
muszę zrobić jeszcze raz, bo już wszystkie wrąbaliśmy ;)
http://www.mojewypieki.com/przepis/waniliowe-kruche-ciasteczka-z-rudolfem
muszę zrobić jeszcze raz, bo już wszystkie wrąbaliśmy ;)
sam wzorek jest prosty, ale miałam straszny problem z czekoladą, bo jak była rzadka, to się rozlewała i rogi były grube, a oczy wielkie ;) z kolei za chwileczkę była już za twarda i się nie dawała precyzyjnie wyciskać.
Ale m&msy świetnie się trzymają na lukrze.
Jutro jadę na poszukiwanie czekoladowych pisaków :)
Ale m&msy świetnie się trzymają na lukrze.
Jutro jadę na poszukiwanie czekoladowych pisaków :)
pomysł z precelkami w muffinkach :)
http://www.stylowi.pl/szukaj?group_id=0&query=muffinki&color=
http://www.stylowi.pl/szukaj?group_id=0&query=muffinki&color=
hmm.. wkleił mi sie link ogólny, a precyzyjnie nie mogę dodać, bo blokada antyspamowa...
hmm..
http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-snickerdoodle---rudolfy
hmm..
http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-snickerdoodle---rudolfy
fotka moich marcepanowych reniferów, o których mowa wyżej, jest na moim świeżutkim nowym blogu http://www.babaniedogarow.pl
można sobie zobaczyć :)
można sobie zobaczyć :)
A spróbujcie też takich ciasteczek jak tutaj https://hildegarda.edu.pl/gwiazdki-z-nieba-czyli-ciasteczka-wspomagajace-nerwy-dodajace-energii/ Przy okazji podobno wspomagają nerwy ;)
Zrobiłam http://www.biurovivailcanto.pl/ciasteczka-bez-maki/ lubię takie smakołyki.
1 - ograniczyć repertuar (święta przebiegają tak samo czy jest jeden rodzaj sałatki czy 10)
2 - wspólne gotowanie, nawet dla kuchennego beztalencia znajdzie się jakieś zadanie typu krojenie czy mielenie
No i na pewno pomogą Ci w sprzątaniu wysokiej jakości środki czystości - od siebie polecam Sidoluxa. Dobrze jest zorganizować sobie również w sprzątaniu pomoc rodziny. Dzięki temu świąteczne przygotowania nie powinny być tak bardzo męczące. I wiem o czym tutaj pisze :)
2 - wspólne gotowanie, nawet dla kuchennego beztalencia znajdzie się jakieś zadanie typu krojenie czy mielenie
No i na pewno pomogą Ci w sprzątaniu wysokiej jakości środki czystości - od siebie polecam Sidoluxa. Dobrze jest zorganizować sobie również w sprzątaniu pomoc rodziny. Dzięki temu świąteczne przygotowania nie powinny być tak bardzo męczące. I wiem o czym tutaj pisze :)