Widok
cycki murzynki uwielbiam, i styropian - mega tanie ciacho a smakuje jak sernik - nie dopoznania,jak czestowałam to niemogli ludzie uwierzyc ze to nie sernik, moze i sernikoznawca by sie poznał, ale dla zwyklych ciasto żerców nie do poznania . szybko /tanio/smacznie :)
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.
Styropian, czyli sernik bez sera
Dziś kolejne ciasto o oryginalnej nazwie. Po cielaczku, teraz zaprezentuję styropian - ciasto bardzo lekkie i finezyjne w smaku. Dużo zależy od użytego dżemu. Ja przełożyłam ciasto domowym dżemem morelowym, dość kwaśnym w smaku, i to był strzał w 10. Jest bardzo proste do zrobienia i może świetnie imitować sernik (mój mąż nie chciał uwierzyć, że nie ma tam ani grama twarogu). Przepis znalazłam w Galerii Potraw.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
5 żółtek
25 dag masła
1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
(ewentualnie) 2 łyżki śmietany - jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść
słoiczek dżemu - do przełożenia
Masa:
1 litr śmietany 18%
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag wiórków kokosowych
Ciasto zagnieć z podanych składników, podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na blaszce, a drugą włóż do lodówki lub zamrażarki. Część ciasta na blaszce posmaruj dżemem. Ubij pianę z białek, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Dodaj śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na spód. Na wierzch zetrzyj na grubej tarce pozostałą część ciasta. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 50 minut, krój po wystygnięciu.
Ja zamiast kokosu dawalam brzoskwinie a zamiast smietany jogurty,no zalezy jak wolisz
Cycki murzynki
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/cycki_murzynki
zamiast kremu robic od 0 bralam krem od karpatki wg przepisu i dawalam żółtka ze 3, bo wiecej to z kremu zrobi sie leista kupa, a dzieki tym zołtkom jest taki mniamuśno aksamitny. i krem od karpatki jest jak dla mnie lepszy niz te budyniowe cos
Dziś kolejne ciasto o oryginalnej nazwie. Po cielaczku, teraz zaprezentuję styropian - ciasto bardzo lekkie i finezyjne w smaku. Dużo zależy od użytego dżemu. Ja przełożyłam ciasto domowym dżemem morelowym, dość kwaśnym w smaku, i to był strzał w 10. Jest bardzo proste do zrobienia i może świetnie imitować sernik (mój mąż nie chciał uwierzyć, że nie ma tam ani grama twarogu). Przepis znalazłam w Galerii Potraw.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
5 żółtek
25 dag masła
1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
(ewentualnie) 2 łyżki śmietany - jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść
słoiczek dżemu - do przełożenia
Masa:
1 litr śmietany 18%
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag wiórków kokosowych
Ciasto zagnieć z podanych składników, podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na blaszce, a drugą włóż do lodówki lub zamrażarki. Część ciasta na blaszce posmaruj dżemem. Ubij pianę z białek, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Dodaj śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na spód. Na wierzch zetrzyj na grubej tarce pozostałą część ciasta. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 50 minut, krój po wystygnięciu.
Ja zamiast kokosu dawalam brzoskwinie a zamiast smietany jogurty,no zalezy jak wolisz
Cycki murzynki
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/cycki_murzynki
zamiast kremu robic od 0 bralam krem od karpatki wg przepisu i dawalam żółtka ze 3, bo wiecej to z kremu zrobi sie leista kupa, a dzieki tym zołtkom jest taki mniamuśno aksamitny. i krem od karpatki jest jak dla mnie lepszy niz te budyniowe cos
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.
Ja mam ostatnio fazę na bananowca, jest pycha i bardzo szybki i łatwy do zrobienia.
Najpierw ucierasz na gładką masę pół kostki masła ze szklanką cukru, 1 jajkiem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Do tego dodajesz rozgniecione na papkę 3 dojrzałe banany i mieszasz. No i do tej masy 1,5 szklanki mąki, łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia. Na blachę i do piekarnika, piecze się ok 35 minut. Na wierzch cukier puder i gotowe :)
Aha, zapomniałam dodać, że to jest przepis na średnią okrągłą blachę.
Najpierw ucierasz na gładką masę pół kostki masła ze szklanką cukru, 1 jajkiem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Do tego dodajesz rozgniecione na papkę 3 dojrzałe banany i mieszasz. No i do tej masy 1,5 szklanki mąki, łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia. Na blachę i do piekarnika, piecze się ok 35 minut. Na wierzch cukier puder i gotowe :)
Aha, zapomniałam dodać, że to jest przepis na średnią okrągłą blachę.
Wszystko z tej strony:
http://mojewypieki.blox.pl/html
Wypróbowałam już wiele (>20 na pewno) i wszystko wychodzi i jest przepyszne. Najlepsza strona z przepisami ciastowymi :)
Polecam. Smacznego.
http://mojewypieki.blox.pl/html
Wypróbowałam już wiele (>20 na pewno) i wszystko wychodzi i jest przepyszne. Najlepsza strona z przepisami ciastowymi :)
Polecam. Smacznego.
było wiele wątków - wystarczy użyć wyszukiwarki :)
polecam mój sernik z bitą śmietaną http://forum.trojmiasto.pl/Poszukuje-latwego-przepisu-na-sernik-t176790,1,16.html
3bit bez pieczenia http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html (kilka Forumek wypróbowało)
najprostsze ciasto - kefirowe ;) i rafaello na krakersach(słonych!) http://forum.trojmiasto.pl/nnt-Przepis-na-ciasto-t177295,1,16.html
polecam mój sernik z bitą śmietaną http://forum.trojmiasto.pl/Poszukuje-latwego-przepisu-na-sernik-t176790,1,16.html
3bit bez pieczenia http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html (kilka Forumek wypróbowało)
najprostsze ciasto - kefirowe ;) i rafaello na krakersach(słonych!) http://forum.trojmiasto.pl/nnt-Przepis-na-ciasto-t177295,1,16.html
tez uwielbiam str moje wypieki i juz sporo ciast zrobilam ale nie kazde super wychodzi hehe, a zwlaszcza jak sie czlowiek zamysli i cos przeczyta na opak hehe:))no ale jak piekarnik pokazuja odpowiednia temp i czyta sie zezrozumieniem to ciasta rewelka:))
kefirowe Agusi tez robilam duzo jego wychodzi ale ja chyba dalam za malo owocow bo bylo ciut suche a moja kumpela nie swiadoma tego ze to kefirowe powiedziala ze super drozdzowka:))ale dobre:)
3bit tez bardzo dobry ale mega slodki choc dla mnie to duzy plus uwielbiam mase toffi czy kajmak wiec super ciacho.
moje wiosenno letnie to najlepsze takie:
biszkopt oczywiscie sama pieke nie cierpie kupnych, kroje na pol na jedna i druga czesc daje krem do karpatki(tez sama robie budyn+maslo) i na to owoce sezonowe kazdy uwielbia z poziomkami, truskawkami, borowkami, malinami i na to zalac galaretka i wychodza dwie blachy ciasta tylko jest minus znikaja w tempie blyskawicznym.na biszkopt mozna zamiast masy karpatkowej dac bita smietane.
kefirowe Agusi tez robilam duzo jego wychodzi ale ja chyba dalam za malo owocow bo bylo ciut suche a moja kumpela nie swiadoma tego ze to kefirowe powiedziala ze super drozdzowka:))ale dobre:)
3bit tez bardzo dobry ale mega slodki choc dla mnie to duzy plus uwielbiam mase toffi czy kajmak wiec super ciacho.
moje wiosenno letnie to najlepsze takie:
biszkopt oczywiscie sama pieke nie cierpie kupnych, kroje na pol na jedna i druga czesc daje krem do karpatki(tez sama robie budyn+maslo) i na to owoce sezonowe kazdy uwielbia z poziomkami, truskawkami, borowkami, malinami i na to zalac galaretka i wychodza dwie blachy ciasta tylko jest minus znikaja w tempie blyskawicznym.na biszkopt mozna zamiast masy karpatkowej dac bita smietane.