Widok

Puzzle piankowe ....co zrobić??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hey!!Jakis czas temu była afera ze puzzle piankowe sa rakotworcze.... i co nie uzywac ich???Maz niewiedzial i kupil za granica synkowi...i co rozpakowac je czy nie dawać dziecku???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie rozumiem niektórych mam. argumenty, ze nie pozbęda się szkodliwej maty bo ona kosztowała tyle i tyle...a wiecie ile kosztuje zdrowie dziecka? Dla mnie jest bezcenne. Ja też chwaliłam sobie matę, była świetna ,co z tego...? mam nadzieję ,że nie zaszkodziła Krysiowi.
no, pięknie;D muszę mojemu dziecku znalezc matkę zastępczą bo ja jestem wyrodną i wogóle SAMO ZŁO!!! Bo puzzle mam w chałupie.
to nie było do Ciebie, do "ciekawej" szkalującej matki dające piankowe puzzle
Jesteśmy - jako matki - pokoleniem Czarnobyla i teraz, mając ~30, mamy się w zdrowiu, prawda?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
podalam link bo ktos prosil wyzej o jakies info w tej sprawie, a to ze niezalogowana znaczy ze nie moge pisac?
ukamieniuj mnie teraz. matko co za forum.
i jak zwykle osoby niezalogowane muszą dolać oliwy do ognia

u nas puzzle sie nie sprawdziły - Młodego najbardziej interesowało roskładanie ich niż przemieszczanie się po nich. teraz z puzzli ma zbudowaną kostkę, wyjęte cyferki i najlepszą zabawą jest wyciąganie małych zabawek ze srodka jak mu tam wrzucam.

wiosną/latem chcę je rozłożyć w ogródku, mam nadzieję że wtedy już nie będzie rozkładał
porażające !!!!
To po co wam te dzieci? bo naprawdę nie rozumiem?
Kochacie je czy traktujecie jako zło konieczne? czy kolejny etap w życiu?
jak można mieć takie podejście?
Przecież to wy jesteście matkami i w teorii mając świadomość tego, że coś może mojemu dziecku zaszkodzić powinnyście dzieci przed tym chronić? a nie w ramach głupio pojętej sama nie wiem nawet czego narażać dzieci
Z jednej strony mówicie że tych feralnych zupek gerbera nie dacie dziecku a z drugiej narażacie go na kontakt z rakotwórczą substancją?
nie kupuje kazdych zabawek ;)

pewnie ze mnostwo rzeczy jest szkodliwych ale jestemy ludzmi jolga a nie zwierzetami, mamy rozum i wiemy o tym, taka roznica.

wiec takie usprawiedliwianie ze wszystko jest szkodliwe jest smieszne, to droga na skroty bo nie chce sie czlowiek zainteresowac i wybierac to co najlepsze - "skoro wszystko jest zle, nie dajmy sie zwariowac" - kocham tego typu myslenie ;p
takie mam zdanie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
aniu to nie kupuj zabawek równiez. Myslisz ze nie są szkodliwe?
Jakis czas temu był program w ddtvn i wiekszosc zabawek ma substancje szkodliwe;/
http://dziecisawazne.pl/toksyny-w-matach-puzzlach-dla-dzieci/
prosze link

ja swojemu dziecku nie kupie takiej maty

kobitki w tych czasach wiedza jest potrzebna, nie zatruwajcie dzieciaczkow (bo skutki moga byc widoczne po latach, nie teraz)
ja mam caly czas na podlodze. Dzieciaki nie gryzą tych puzzli. Teraz są na etapie nauki samodzielnego jedzenia więc sparwdzaja mi sie idealnie bo wiadomo polowa zarcia ląduje na podlodze. Takie puzzle łatwo utrzymac w czystosci a dywan wiadomo....
Rozmyslalam czy wywalic ale jeszcze jakis czas poleza, potem kupię dywanik.
Osobiscie uwazam ze nie ma co przesadzac. Ale niektore dziewczyny pisaly ze ich puzzle okropnie smierdzialy...takie wyladowalyby napewno w smietniku.
my mielismy ze smyka, 2 opakowania, wyrzucilismy i kupilismy dywan z ikei. jesli jestem swiadoma, ze cos jest szkodliwe i jest to udowodnione naukowo i zabronione w innych cywilizowanych krajach, to nie bede swiadomie truc dziecka - szczegolnie ze ono caly czas te puzzle dotyka i mamla. jesli ktos mi powie, ze jakas zabawka FP jest szkodliwa i wycofywana, to tez ja wywale.
nie dajmy się zwariować! czy ktoś badał koc/dywan/wykładzinę na których się bawi dziecko pod kątem szkodliwych substancji?

no chyba że śmierdzą, w takim śmierdzącym powietrzu też bym nie chciała siedzieć
a widzicie - mimo tego calego szalu ze szkodliwoscia owych puzli, sa jednak mamy, ktore chetnie przyjma takie puzle.

takze aga, mysle ze nie masz sie co przejmowac i niech maly kozysta z prezentu od tatusia :)
i ja tez bym przyjeła:) szkoda że GabMar już swoje oddała;/
no to ja dopiszę, że jakby co też jestem chętna, jeśli któraś dziewczyna chce się pozbyć :)
dziewczyny jeśli chodzi o te puzzle, to zgłosiło się kilak dziewczyn, z którymi się umówiłam
tak więc puzzle już nieaktualne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Agnieszka1303, nie zamartwiaj się, spokojnie rozpakuj, pilnuj tylko, by dziecko nie gryzło. Zresztą widzę z suwaczka, że ma już 9 m-cy, to więc bardzo szybko będzie raczkowało po całej chacie, niż leżało na puzzlach. A i gryzienie to żadne, bardziej "mielenie" :-))))
jeśli ktoś jeszcze jest zainteresowany oprócz koleżanki, to amm do oddania kolejny zestaw puzzli z literkami i zwierzętami od sąsiadki
powiedziała,ze też chce wyrzucić
więc jeśli ktoś chce to,to proszę dac znac na priv
jeśli jeszcze któraś z Was chce się pozbyć, to ja też chętnie przyjmę takie puzzle - koc się u nas absolutnie nie sprawdza, bo mała się ślizga na panelach i jeszcze bardziej wali głową w podłogę :(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry