Widok

Pytanie do Zet

Widzę, że zależy Ci, aby ludzie czytający to forum przyjęli pewien punkt widzenia, zbliżony do Twojego.

Dlaczego więc robisz to w takiej formie, że zraziłeś do siebie prawie wszystkich rozmówców? Czy zdajesz sobie sprawę, że twoje działania odnoszą skutek odwrotny do zamierzonego? Ludzie postrzegają cię jako świra, a w związku z tym przestają traktować Twoje słowa poważnie.

Co jest ważniejsze dla ciebie? Trafić do ludzi, czy wyrzucić z siebie myśli i emocje? Bo mam wrażenie, że to drugie.
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zetek nie irytuj się bo się spocisz ;)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
:))))) Udam się na nocne rozmowy z trzustką :)))) Choć to nie Wigilia może przemówi ;))) To tak dla rozluźnienia warkoczyków ;)))
Ależ proszę bardzo, potraktuj kolano młotkiem. Odpowie Ci, zaręczam.
@ K&K

A pan weź się do lektury czegoś poważnego takżę i nie będzie pan musiał pasożytować na wpisach innych. Tak to wygląda, niestety, że pan pasożytuje. Zupełny brak kontrkomentarzy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tak Kaja bądź poważna! Nawiąż wewnętrzny dialog z chrząstką kolanową! Odważ się zagaić do części składowych śródstopia! Nie ignoruj trzustki! ;)))
Zet- Sen robi to co rano i efekty są niezwykłe! ;))
@Zet :)) Nawet nie wiesz jak bardzo jestem :))))) wyluzuj.. :)
@ kaja

Rozmawiałaś ostatnio ze swoją trzustką, czy męsniem dwugłowym bądź chrząstkami lewego kolana ? Bądź poważna.
@Stvoriczko :) Na temat dolegliwości cielesnych nie mam ochoty się wypowiadać :))) Ale jeśli będzie Ci łatwiej cokolwiek zrozumieć to powiem, że czekać nie muszę :) Mam tę przypadłość od 11 roku życia :) My ludzie :) jesteśmy subiektywni w postrzeganiu... A może za bardzo skupiamy się zdaniu, opinii...innych (bądź co bądź ludzi) a może zbyt mało zaglądamy w siebie.
Chciałam coś innego napisać ale się powstrzymałam :))
Poczekaj aż zachorujesz na tarczycę ;) (nie życzę, znam z autopsji).
Poziom jej hormonów ma bardzo duży wpływ na samopoczucie, na naszą ocenę tego, co nas spotyka. Zbyt niski poziom hormonów prowadzi po prostu do depresji.
Jedna mała tabletka i od razu wszystko nabiera sensu. A nie były to psychotropy, tylko coś bardzo somatycznego - hormon.
Dużo mnie to nauczyło na temat charakteru i wolnej woli.
Algorytmy nie są CIEKAWE :) Są PRZEWIDYWALNE :) parę procedur i życie staje się łatwiejsze :))) Proste jak budowa cepa ;)))))) Zależność myśli i działania organizmu nie jest przewidywalna.. I dlatego tak fascynująca...
Nie Zet :) Nie działa bez naszego udziału... :) Świadomego, podświadomego, czy w końcu nad świadomego. Wszystkie te 'odmiany' świadomości mają wpływ na (jak to malowniczo nazwałeś ;)) ) 'skomplikowany cielesny organizm'. :) Na szczęście medycyna coraz częściej do tej starej mądrości sięga..i pomalutku przestaje traktować człowieka li tylko jak mechanizm, który może wprawny mechanik naprawić, bądź tez partacz zepsuć. Myśl...bardziej czy mniej świadoma..Zet :) Ale na to wszystko MY mamy wpływ.
@ kaja

No przecież algorytmy są bardzo interesujące. Czy zdajesz sobie sprawę z tego,że cały twój skomplikowany cielesny organizm ze wszystkimi jego poszczególnymi elementami, podsystemami działa znakomicie i niezawodnie przy zupełnym braku twojej świadomośći. Czasami tylko czujemy, że tu lub tam coś nas zaboli, a poza tym cała ta skomplikowana maszyneria działa niezwykle efektywnie bez naszego udziału. A to oznacza,że oparte jest to dzialanie na niezwykle uporządkowanych, rygorystycznych i efektywnych algorytmach.

Na szczęscie, zapewne, bo gdybyśmy mieli szanse na nią wplywać to zapewne spieprzylibyśmy robotę natychmiast.
@Zet :) Przecież właśnie o tym mówię :))) Nie jestem zwolennikiem 'przynudnawych' wywodów. Jak zauważyłeś wolę smsowe skróty. Czasem nie trzeba zbyt wiele mówić Zet żeby wyrazić myśl.. I proszę..nie mów do mnie więcej o algorytmach i komputerach..szczególnie w odniesieniu do ludzkiej psychiki... Z tym pierwszym miałam zbyt wiele do czynienia, a to drugie zbyt szanuję aby TAK szufladkować..
Mózg jest, tak jak wszystko, układem cząsteczek i działających na siebie nawzajem sił.
Że nasze uczucia i działania wydają nam się takie tajemnicze, to po prostu dlatego, że ten układ jest zbyt złożony żebyśmy mieli szansę go w całości "ogarnąć". Dodatkowo podświadomość ma swoje sposoby żeby bronić się przed świadomością.
@ kaja

proszę sobie poczytać neuropsychologów a przekona się Pani z jaką finezją jest zorganizowany mózg.Algorytmy w oparciu o jakie pracują komputery to nic w porównaniu z algorytmami jakich uzywa mózg. Komputery tylko przeliczają dane, mózg nie tylko je przelicza ale stawia hipotezy, kojarzy i interpretuje, w dodatku samodzielnie, bez naszej wiedzy.
Nie wiem jaki jest mechanizm odczuwania, niezrozumiałego czasem poruszenia....wrażliwości na dźwięki...obrazy...dlaczego te, a nie inne.... dlaczego czasem coś pozornie 'przypadkowego' wzbudza w nas zachwyt...a uznane przez wieki dzieło wydaje się 'przereklamowane'... Nie wiem Zet :)) Ale na pewno nie ma to nic wspólnego z normami, algorytmami i wpajanymi zasadami. :) Na szczęście prawdziwej sztuki nie imaja się 'normy' :)
@ Zet :) Nie wiem JACY ludzie myślą, że komputer wystarczy podłączyć do prądu??? ;)))))))) Są natomiast myślący, że ludzki mózg jest komputerem.. Czytając Cię czasem mam wrażenie, że do tej grupy właśnie należysz..a może się mylę? :)))
W jakimś sensie bodźce docierające do nas z zewnątrz można byłoby potraktować jak programistę ludzkiego umysłu. W końcu 'środowisko' nas kształtuje. Ale... no właśnie to jedno malusieńkie 'Ale' sprawia, że albo stajemy się 'bezdurnym' tłumem albo świadomą istotą.. To malutkie "Ale' to wolna wola...intuicja..podświadomość..instynkt... nazwij jak chcesz. Nie ma na to norm i algorytmów.
@ letni_a

Podstawowy składnik gustu jest dziedziczny, ukształtowany ewolucyjnie - mowią o tym psychologowie ewolucyjni- np męska ocena sylwetki kobiety jest prawdopodobnie oparta na wrodzonym mechanizmie oceny proporcji między biustem, talią i biodrami.

Reszta gustu zostaje wypracowana w toku nauki i im ktoś miał lepszy kontakt ze sztuką, tym lepszy ma gust.
@ kaja

I o to właśnie chodzi. Ludzie zupełnie tego nie kojarzą - myślą, że komputery dzialają, bo dzialają, bo wystarczy włączyć do prądu. Tymczasem są oparte na algorytmach, a algorytmy są częścią metod dzialania ludzkiego mózgu.

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (784 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Grajdołki (115 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry