Widok

Pytanie do doświadczonych mamuś- fotelik do samochodu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zaczynamy rozglądać się za fotelikiem dla naszego Skarba, mąż ma upatrzone 4 typy ale potrzebujemy opinii osób doświadczonych w tym temacie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc:)

http://www.autofoteliki.pl/cybex-juno-fix-2012-2013

http://www.ceneo.pl/1732304 Romer Duo Plus Isofix 9-18 Kg

http://www.skapiec.pl/site/cat/2107/comp/441936?gclid=CM-E4bDfwrMCFUkd3god3G4A_g Romer Safefix Plus

http://www.ceneo.pl/2200795 Jane Exo Isofix 9-18 Kg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może polecacie coś innego?
my mamy romera king plus czy jakos tak sprawdza sie dobrze ale wiem ze najlepsze sa tylem do kierunku jazdy u nas to troszke za drogi interes byl wiec pozostalismy przy tym jeszcze myslelismy nad maxi cosi mobi reszta nie przypadla nam do gustu i w kilu sklepach najbardziej polecali wlasnie te dwa ze wzgledu na testy itp ale to bylo ponad rok temu.
My jesteśmy po pierwszych przymiarkach, faworytem był cybex ale tylko do momentu kiedy nasza córcia w nim zasiadła. Fotelik może i jest bezpieczny ale z wygodą gorzej, dziecko jest unieruchomione okrutnie, nie odchyla się do tyłu, nie wyobrażam sobie podróży w nim na dłuższe trasy. Przymierzaliśmy jeszcze kilka i zdecydowaliśmy się na Romer King Plus, akurat ten model ze względu na regulację zagłówka (Romer duo ma trochę inaczej) jest bezpieczny ale i wygodny dla maluszka. Polecam posadzić Skarba do wybranych modeli i sprawdzić, wtedy wszystko wygląda zupełnie inaczej;)
mamy maxi cosi tobi po córce i jestem z niego zadowolona - teraz córka jeździ e recaro a tobi czeka na brata ma 5,5 m-ca i już się nie mieści w pierwszej klasie fotelików 0-13 i nie bardzo wiem czy mogę go już wozić w tobi?!!!
u nas sprawdza się BeSafe izi Comfort, ma super regulacje do spania, nadal nie ma problemów ze spaniem, choć mały ma już dwa latka. Dodam, że jest sporym chłopcem a cały czas jest mu wygodnie i fotelik posłuży jeszcze spokojnie półtora roku
maxi cosi to najlepsze foteliki, najbezpieczniejsze
ja mam model pebble niebieski
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
sylwiaagnieszka, beti, Wasze dzieci sa zdecydowanie za male, zeby jezdzic przodem do kierunku jazdy! to po pierwsze :-)
po drugie wybierajac fotelik nalezy pojechac z dzieckiem do dobrego sklepu (akpol, mamaija, mapu) gdzie sa wykwalifikowani sprzedawcy - nalezy o takowego pytac (czy ma certyfikat ds bezpieczenstwa dzieci), przymierzyc kilka wybranych modeli z dobrymi notami w crashtestach najpierw do dziecka czy pasuje, jest wygodny itd, a potem przymierzyc w aucie bo nie kazdy fotelik pasuje do kazdego auta :-) po zamontowaniu musi byc sztywny, nieruchomy, bez zadnych luzow

poczytajcie http://forum.trojmiasto.pl/Nie-narazaj-swojego-dziecka-na-niebezpieczenstwo-t417943,1,131.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
to i ja się dołożę:

Przez najbliższych kilka(naście) miesięcy ŻADEN z wymienionych foteli się nie nadaje.

1. wszystkie są od 9 miesiąca życia, czyli i tak musicie czekać jeszcze pół roku

2. Dziecko powinno jeździć TYŁEM do kierunku jazdy jak najdłużej, - np. w Szwecji do 4 lat, w USA do skończenia min. 2 lat. Bo:

W przypadku fotela montowanego PRZODEM do kierunku jazdy i zderzenia czołowego, dziecku grozi połamanie karku. Jego kręgi szyjne są zbyt słabe, żeby wytrzymać obciążenia działające na głowę w trakcie wypadku. "Przy zderzeniu czołowym z prędkością 50 km/h na szyje dziecka oddziałuje obciążenie ok. 200 kg. Lekarze wyjaśniają, że złamanie kręgu szyjnego jest niemal pewne już przy obciążeniu ok. 130kg" . Tu jest wszystko ładnie pokazane:

http://www.youtube.com/watch?v=sssIsceKd6U

http://fotelik.info/pl/art/od_kiedy_fotelik_przodem_do_kierunku_ruchu,12.html

http://fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_tylem_do_kierunku_jazdy,10.html

Jak wyglądają dzieci w takich fotelikach i co robią z nogami:
http://forum.nybaktmamma.com/showthread.php?t=524428/

Przykładowe foteliki tyłem do kierunku jazdy:
- BeSafe Izi Combi
- Maxi Cosi Mobi
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dziękuję za wypowiedzi. To, że Maciuś jest jeszcze za mały na taki fotelik to wiemy :-) Jak kupowaliśmy nosidełko to w Mama i ja pan powiedział, że maluch będzie w nim jeździł do min. 10 m-ca życia. Po prostu powolutku zaznajamiamy się z tematem.
my przesadziliśmy Gabrysia do fotelika Maxi-Cosi Mobi jak miał 9m-cy :] i przestał nim jeździć ok miesiąc przed 3 urodzinami :] a jest wyyysokim dzieckiem :]
dzisiaj kolega, który na stałe mieszka w Norwegii i pierwszy raz widział Młodego na żywo stwierdził, że wzrostem dorównuje 4-5-latkom ;)

chociaż Mobi nie miał testów ADAC - to zaufaliśmy marce Maxi-Cosi :]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
eksperci też mu ufają :)
Zuzia za dwa tyg ma 3 lata i ma pasy w Mobim na drugim z trzech poziomów, więc jeszcze na długo by jej starczył, ale chyba w marcu już się przesiądzie do fotelika przodem, bo wątpię, żebym zmieściła w punto 3 foteliki tyłem :D a chciałabym, chciała... bo to jednak bezpieczniej
Agusia, Wy z Mobiego od razu na pas trzypunktowy się przesiedliście?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Asia - u nas od długiego czasu pasy były na najwyższym poziomie ;P
tak - Młody przesiadł się do fotelika przypinanego 3punktowym pasem :] (Sunshine Kids Monterey 1)
My mamy Maxi Cosi Tobi i Roamer King Plus, wiec mam porownanie miedzy tymi dwoma:
- Maxi Cosi o wiele latwiej zapiac w nim dziecko,
- Roamer - latwiej montuje sie go w samochodzie (a ze mamy dwa samochody i ciagle przekladamy foteliki, to bardzo istotne),
- Roamer - latwiej sciagnac z niego tapicerke do prania (przy Maxi Cosi meczylam sie chyba z 20 min.),
- Maxi Cosi - wyzszy przez co dziecko widzi wszystko lepiej,
- Maxi Cosi - mozna sciagnac (do prania) oslonki pasow,
- Maxi Cosi - dokupilismy tapicerke frotte (super), Roamer - dokupilismy tapicerke Keep Cool i jest lipna (a droga),
Tez zastanawialam sie dlugo i przymierzalam kilka razy dziecko do Cybexa (ze wzgledow bezpieczenstwa), ale wydal mi sie mega niewygodny dla dziecka - raczki caly czas jakos tak nienaturalnie w gorze i nie wyobrazam sobie jak dziecko moze w nim czymkolwiek sie bawic.
Właśnie, jak oglądałam cybexa na necie to myślałam o tym jak dziecko będzie się bawić podczas jazdy.
Chetnie przeczytalabym opinie kogos kto uzywal fotelika Cybex :) Moze ktos sie znajdzie??? Halo :)
my właśnie kupiliśmy cybexa pallas 2-fix ale dla synka 2,5 letniego - do tej pory jeździliśmy w Besafe do 18 kg montowanym tyłem ale niestety synkowi przy dłuższych wyprawach bardzo cierpły nóżki, płakał i po każdej podróży mówił że kolanka go bolą i przez chwilę od wyjścia z auta nie mógł sam stać ... ech p prostu pomimo wieku okazal się za długi :/
Dla nas nie było jeszcze opcji na fotelik 15-36 więc po przymiarkach, czytaniu w necie itp. ostatecznie stanęło na cybexie (jeszcze concorda rozważałam).
Poduszka z przodu super - robi za "stolik" na zabawki - ale myślę że dziecko poniżej roku było by za bardzo nią "przygniecione"; z drugiej strony bardziej ufam poduszce niż pasom pięciopunktowym dla takich maluchów.
Cybex w opcji z poduszką lekko rozkłada się do spania i ma super regulację odchylenia zagłówka (tak aby głowa dziecka zawsze była w strefie chronionej jak śpi).
Na razie jesteśmy zadowoleni chociaż żałuję że Besafe nie starczył na dłużej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki, ze napisalas Sorha. Wlasnie tak myslalam, ze dla maluszka ta poduszka bedzie za wysoko i troche niewygodnie (ja przymierzalam 9 m-czne i potem drugie 1,5 roczne do Cybexa, ale oboje raczej male jak na swoj wiek). Wydaje mi sie, ze jak poduszka wypada w okolicy brzucha, a nie klatki piersiowej dziecka, to Cybex jest ok.
Jak ktoś wyżej pisał takich małych dzieci nie wolno wozić przodem do kierunku jazdy!

Zatem albo trzeba kupić taki tyłem do kierunku jazdy albo czekać, aż do skończenia 9 mż.
Waga ma tu małe znaczenie.
9 miesiecy to i tak stanowczo za malo na jazde przodem

te foteliki z oslona tulowia niestety nie sa tak dobre jak z pasami 5cio punktowymi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry