Widok

Rekrutacja do przedszkola- problem

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zapisywałam dzisiaj dziecko do przedszkola i przez moje roztargnienie nie spisałam sobie loginu, część pamiętam ale nie wiem jaka cyfra. Druga sprawa to nie dostałam potwierdzenia rejestracji dziecka i teraz nie wiem czy zrobiłam literówkę w mailu czy przychodzi po czasie informacja.
Czy u was mail przyszedł zaraz po zakończeniu rejestracji?
Jutro podejde do przedszkola, aby to wyjasnic, bo taka jest informacja w przypadku problemu z loginem.
Teraz jestem zła na siebie, że taka ze mnie roztargniona i...a :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z tego co wiem, to dziecko może zostać w żłobku do 4 roku jeśli nie dostało się do przedszkola. Tak mówi ustawa żłobkowa. Jeśli w żłobku mówią inaczej, to chcą się pozbyć. Zadzwońcie lub napiszcie do urzędu miasta
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

tylko jeśli jest np. 10 dzieci z tą samą ilością punktów co przy tych kryteriach jest bardzo możliwe to ciężko będzie przyjąć wszystkich

Trzy lata temu dzieci mające tyle samo punktów na ostatnim miejscu dostawały się do przedszkola. Dziwne zmiany, współczuję bo nam się tym samym przyfarciło.

Miasto musi zapewnić miejsce dla każdego 3-latka. Jeśli wszystkie miejsca w przedszkolach zostaną wykorzystane, miasto dopłaca wtedy do prywatnego przedszkola. Niestety nie było jeszcze takiej sytuacji, żeby wszystkie miejsca były zajęte. Jeśli miasto zaproponuje Ci np. miejsce w przedszkolu na drugim końcu miasta, to żadne inne przywileje Was nie obejmą, również możliwość pozostawienia w żłobku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

mama ale co mi da dzwonienie i dowiadywanie się ile jest miejsc? czekam do rekrutacji uzupełniającej bo przecież bez niej pani dyrektor mnie nie wpisze na listę.
Syn jest w państwowym żłobku. I dzisiaj mi Panie powiedziały, czego nie wiedziałam, że jeśli nie dostanie się do żadnego przedszkola to muszę przynieść zaświadczenie (nie dopytałam skąd, pewnie z przedszkola I wyboru) i może on jeszcze przez rok zostać w żłobku. Wiem, że lepiej by było, żeby szedł do przodu ale jeśli się nie dostanie to nie mam zamiaru płacić za prywatne przedszkole.

Proponuję złożyć odwołanie gdyż Regulamin nie uwzględnia takiej sytuacji. Albo poprosić protokół z "losowania"

Niestety tak miało być, ale tak nie jest!!! Mój Syn ma tyle punktów ile 24 dziecko (ostatnie) na liście, które się dostało ale nie został zakwalifikowany!!! System losowo przydzielał dzieci z równymi punktami. To jest bzdura!!! jaki system??? zgodnie z jakimi przepisami??? rok temu było to samo! i nikt nie wyciągnął wniosków

W zeszłym roku nie brałam udziału w rekrutacji bo interesujące mnie przedszkole w ogóle nie miało naboru dla 5-latków. Po zakończeniu rekrutacji uzupełniającej, zadzwoniłam do przedszkola i poprosiłam o wpisanie na listę rezerwową. W wrześniu zwolniło się miejsce i jesteśmy w przedszkolu. ;-)

Informacja jaką otrzymałam w przedszkolu pierwszego wyboru:
Jeśli jest grupa dzieci z tą samą liczbą punktów i jest ona większa niż ilość miejsc, to nie dostaje się żadne z tych dzieci - miejsca zostają wolne i nabór na nie nastąpi w rekrutacji uzupełniającej. Jeśli tu znowu będzie taka sytuacja, to losuje system.
Rodzice o tym nie wiedzą i rezygnują z r-cji uzupełniającej mając przeświadczenie, że ich dziecko się nie dostało bo zabrakło miejsc. W rzeczywistości te miejsca mogą być...
proponuję zadzwonić do przedszkoli i zapytać czy na pewno wszystkie miejsca są zajęte, nie czekać do rekrutacji uzupełniającej. Argumentujecie tym, że nie wiadomo czy już szukac miejsca w prywatnych, czy jest szansa itd. Nam np. przy skłądaniu dokumentów powiedziała pani ile jest wolnych miejsc, ile osób wybrało to przedszkole jako nr 1, jak rozkłada się liczba punktów, czy jest duzo osób z wysoką punktacją, czy sporo z 8 pkt lub 0 pkt.

autorko - napawasz mnie nadzieją :) Dziękuję!

jeśli czyjeś dziecko nie dostało się do przedszkola, to będzie jeszcze rekrutacja uzupełniająca - tam trafiają miejsca z przedszkoli, gdzie rodzice ostatecznie nie podpisali umowy, chociaż dziecko się zakwalifikowało. 2 lata temu córka dostała się właśnie z uzupełniającej i to do przedszkola, do którego chcieliśmy, żeby się dostała. Warto składać wniosek!

Zlikwidowaliśmy kolejkę w żłobku bo uważaliśmy,że jeżeli nie dostanie się do państwowego przedszkola do trzylatków to nadał będzie w aktualnym żłobku prywatnym ale w grupie przedszkolnej.
Fakt,eze prv droższy ale bliżej domu niż Racławicka.

To błąd bo mogli zadzownić w każdej chwili i powiedzieć,że od września będzie miejsce.My dostaliśmy się na morenie z 166 miejsca, bo większość rodziców przed nami się nie odezwała na maila od dyrekcji a część już miała dziecko w innym żłobku i nie chciał go przenosić. Z tego co wiem to większość z dzieci moich koleżanek dostały się z sto któregoś miejsca

Nasz się dzieje żłobka nie dostał.wczoraj był 170 na Racławickiej i usunęliśmy zgłoszenie.

Dla mnie to jest niesprawiedliwe. Powinni zrobić tak, żeby było miejsce dla każdego dziecka w rejonie. To samo dotyczy się żłobka. Mój syn dostał się dopiero jak miał 2lata i 9 miesięcy. Dobrze, że chociaż rok pochodził. Ciekawe jak będzie z córką, niby ma pierwszeństwo bo rodzeństwo w żłobku ale zobaczymy, dowiem się w maju.

Nam również się udało. Współczuję tym co się niezakwalifikowali.

My również się dostaliśmy :)

Dostaliśmy się uff do 3latkow

Ja się zalogowałam. Niestety nie dostaliśmy się :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wy też nadal nie możecie się zalogować?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry