Widok

Roczne dziecko chce jeść tylko mleko

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam, córka za kilka dni kończy roczek i mam problem z jej jedzeniem :/
Najchętniej to by piła tylko mleko :/ od urodzenia do 8 mies. karmiłam ją piersią, potem przeszłam na MM Nan
Obiadkami pluje... czy to gotowanymi przeze mnie czy to ze słoiczków.
Deserki je ale takie które mają w składzie twarożek/jogurt
Czyli znów mleczna rzecz
z owoców to ewentualnie nektarynkę, brzoskwinię i jabłuszko

Już nie wiem co robić, zastanawiam się czy kiedyś to samo przejdzie?
już od samego początku jak wprowadzałam jej obiadki to było ciężko ale teraz to już w ogóle dramat :/
Czy któraś z Was też miała/ma takie mleczne dziecko? Jak sobie z tym radziłyście?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
17 miesięcy -11,600, wzrost 82cm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja 9 kg. Skończyła 11 miesięcy.
Moja 11,5 i o dziwo przez rok przybrala kg. Chyba te banany tak ja tucza. Ale jest wysoka i chudziutka.
Dziewczyny, a ile ważą te wasze dzieciaczki?
zgadzam sie :) moj zaczal wybrzydzac. np jak dostanie buleczke z serem i ma sam zjesc to wielka obraza. ale jak usiade obok, zaczynam jesc ta sama buleczke, to siada obok i potrafi zjesc wiecej niz ja :) to samo z jajecznica. jak mam go nakarmic, to az sie prezy, zeby tylko nie.... a jak sama ja jem to potem beczy, ze mało :)
od jakiegoś czasu postanowiłam że się nie napinam, zje to zje, nie to dostanie mleko. Im bardziej mi zależy, tym większy opór z jego strony. Dzisiaj zrobiłam sobie kapuśniak i prażochy z okrasą. Dałam mu na talerzyk, sama zaczęłam jeść, a on po chwili zaczął wybierać cebulkę, a później wkładał sobie rączkami ziemniaki do ust. Ile zjadł to zjadł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oj sorki dziewczyny myslałam że to nowy wątek i nie spojrzałam na datę pierwszego postu...widzę, że już próbowałyście metod podobnych do moich i nic. Szkoda. Trzymam kciuki aby to szybko minęło. Pozdrawiam.
Dziewczyny,współczuję wam bo wiem jak to jest i dość sie już nasłuchałam rad typu "jak zgłodnieje to sam przyjdzie" - nieprawda! Pozwolicie, że powiem jak to u mnie wygląda. Synek ma 13 msc, przed ukończeniem roczku też mało jadł, najchętniej mleko z butli i sok jabłkowy. Jak widział swoją miseczkę i fotelik do karmienia to uciekał, prężył się, płakał. Teraz siadamy razem przy duzym stole, on na moich kolanach stawiam zwykły talerz - "jak dla dużych" dwie łyżeczki jedną dla niego aby sobie merdał w jedzonku a druga dla mnie. Gdy on grzebie ja karmie go swoją łyżeczką,zagaduje, pytam gdzie lampa, gdzie synek ma nos i obiadek zostaje zjedzony. Natomiast wszelkie owoce, kanapeczki daje mu na talerzyku, który stawiam na taborecie mówię tylko "tutaj masz am" na poszątku slysze - "nene nene", ale po chwili, jak nie patrzę synek podchodzi i grzebie paluchami oczywiscie część jestna taborecie, na podłodze, ubraniu, ale do buzi też sporo trafia. Na moje dziecko najlepiej działa mozliwość bycia samodzielnym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
lekarz zalecił podawanie probiotyków, co najmniej przez 3 miesiące, bo może są problemy jelitowe, generalnie to mamy problem z łaknieniem i apetytem. Jedzenie dla mojego dziecka wydaje się jakby niezjadliwe.
Nie jadła. Od zawsze tylko dziobie.
To i tak duzo je, w sensie ze urozmaicone. A wczesniej jadla? moja jadla tak do ok 8 mca. Dawalam jej obiadki i deserki ze sloiczka. Kaszek nigdy nie lubila. Az pewnej nocy wymiotowala i od tej pory obiadkow, deserkow ani jogurcikow nie chce
Banan ale tylko twardy nie za bardzo dojrzały. Rosół a raczej makaron z niego. Lubi kiszona i pomidora. Ale wszystko je po dosłownie trzy kęsy. Lubi też brokula z masłem czasem zje troszkę bułki z wędlina. Był etap ze jadła kilka łyżek pomidoroweej i ogórkowej z ryżem bo lubi ryż. Teraz juz nie chce. Ostatnio kupiłam deserki owocowe z hippa lub Kubuś baby w saszetkach do ,, wciągania,, :) są dni kiedy nie chce wcale a są takie ze przez cały dzień zje prawie cały czyli około 100 ml. Mięsa nie chce żadnego. Kaszek tez nie ruszy. Aha i jak ma dobry dzień zje kilka łyżek budyniu z babydream waniliowy.
Zanim doszliśmy do takiego menu :) podawałam jej często i długo to samo żeby polubiala. Oczywiście było tego mnóstwo ale polubiłam tylko to co wpisałam. Niestety to za mało bo gdyby naprawdę umiała zjeść to w większych ilościach a ona tylko dwa trzy gryzy i więcej buzi nie otworzy.
Zazdroszcze. A co je oprocz mleka?
My jemy tylko podczas zabawy. Fotelik parzy.. Jest krzyk i płacz. Moje dziecko nie lubi być ograniczane. Rączkami też.nie chce jeść. U nas jest to na plus ze proponuje jej dużo rzeczy w ciągu dnia i ona próbuje. Jak coś smakuje to zje trzy gryzyki malutkie.
U mnie żaden z podanych przez Ciebie sposobow nie dziala:((
chętniej je również kiedy siedzi u mnie na kolanach przy dużym stole i jemy z jednego talerza.
moj syn ma 17 miesięcy i odkąd skończył 9 miesięcy mam podobne problemy. je głównie mleko. Czasem udaje mi się podać obiadek (konsystencja raczej papkowata), ale wtedy:
- nie może być za bardzo głodny, a więc muszę wstrzelić sie w godziny,
- najpierw muszę zaspokoić jego pragnienie i musi być wyspany, a więc nie trzymam się ściśle godzin
-najbardziej głodny robi się pod wieczór więc obiadki podaje na kolację
-nie pozwala sobie włożyć nic do ust, więc daje mu na talerzyku,wtedy podłubie odrobinę, a resztę wyrzuci na podłogę, ale nadal w ten sposób podaje mu nowe smaki.
-pierwszą łyżeczkę podaje niekiedy zajmując go czymś nowym, ciekawym, odwracając uwagę
-czasem posmaruję tylko usta, żeby posmakował i stanowczo podaje następną.
Może to nasunie Ci jakiś pomysł.
Ale twoja to przynajmiej probuje a moja nie chce nawet buzi otworzyc. Ona nawet do reki nie chce wziac jedzenia! morfologie ja bym na twoim miejscu zrobila. Nam pediatra mowila ze jak wyniki sa ok to nie mam sie martwic takze ja jej regularnie robie. nasza w ciagu roku kg przybrala. Wazy 11kg a wiek 19 mcy takze u Ciebie z waga chyba nie jest zle
Moja od zawsze miała problemy z jedzeniem. Cyc był często i krótko. Niestety przez silna zoltaczke odstawiona od piersi na tydzień. Nie chciała juz jej ssać. Także od 9 miesięcy ściągam pokarm i mała je z butli na raty, nie umie zjeść na raz porcji. Od tygodnia mieszam z mm. Ponieważ przestała przybierać na wadze z 75 centyla spadła do 50. Myślę że moje mleko juz jej nie wystarcza. Ma 11 miesięcy wazy 9 kg. Je po kęsie dosłownie bułki brokula banana. Czasem kilka lyzeczek ok 30 ml. rosołu lub owoców ze słoiczków. Od tygodnia nauczyła się pisz troszkę wody z kubka doidy, wcześniej nie piła nic. Ani z kubków niekapkow ani z butli.
Gdyby pozbierać do kupy te wszystkie kęsy to nawet nie uzbiera się jeden posiłek.Nie robiłam morfologi bo mała ma atak histeri na widok lekarza ale nie wiem czy nie powinnam jej zrobić.
Agnieszka u nas takie odzywianie trwa juz ponad pol roku. Mleko bulki suche. Eczesniej jadla ciemne i jasne teraz tylko bulka biala. Sok jablkowy woda do picia i banany. Nic wiecej nie ruszy dostaje histerii

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

catering w przedszkolu (66 odpowiedzi)

Kochani , Proszę Was o opinię dotyczącą jakości cateringu w przedszkolach Waszych dzieci. Moja...

do góry