Widok

Roczne dziecko je tylko mleko....

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moje dziecko ktore skonczylo roczek,je tylko mleko z kaszą.
Był taki czas ze jadło zupki i obiadki,ale od jakis 3mc tylko mleko.
Dodam ze ma tylko 2 ząbki.
Aha i mało tego potrafi jeść co 7godzin!!!
Czasami zje ziemniaczka z masłem,troche zupy lub jabłko.
Czy któreś z Was dziecko tez tak ma,lub miało?
Próbuje dawac rozne smaki,ale pluje i awantura na całego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
kurcze to faktycznie troszke malo jak na ten wiek. Wiem co przezywasz, bo sama juz nei wiedzialam co robic jak mala byla chora i nie chciala wogole pic!!!! A tu skolei tylko mleko i kaszka do jedzonka.Wieszco... ja bym robila podchody. Nie wiem jak u was, ale my may mniej wiecej poukladane kiedy jest posilek, np. wstaje 8.00 to mleko, a kolo 10.00 sniadanie- i tak 5 posilkow. Jesli dziecko ma wpoijone mniej wiecej kiedy je to schematem lec, wstaje sobie rano daj butle, potem np. 10.00 probuj ze snadaniem (ale pierwszego dnia daj kaszke lyzeczka, kolejnego dnia kaszke z lekkim owocem ledwo wyczowalnym, jak zalapie, dodaj wiecej, i powoli przevchodz do kanapeczki, jajeczniczki, parowki itd), obiad powinna jesc: moze jej sie smaki poprzestawialy np. nie zupka kwasna, ale jakis dobvry sloik albo spagetti dzieci lubia, jak zalapie cos to bedzie ci latwiej przechodzic co coraz to inne rzeczy. Pamietaj dziecko maswoje smaki i czegos poprostu moze nie lubici znow sie zraza np. do obiadu...
przyzwyczajaj dizecko ze mleko to z rana i wieczora sie pije. Moja ma rok i 2-3 tyg i je tak:
8.00 mleko ok. 180ml
10.00 sniadanie (kaszka lyzeczka lub kromka chleba z czyms + ok.90ml mleka lub parowki i chlebek, jajecznica z chlebkiem, omlecik, cos takiego)
13.00 obiad (sloik, lub zupka moja, moj jakis obiadek ale np.miesa takiego co sie ciezko gryzie nie chce i po 3 lyzeczka konczy obiad...:/)
16.00 deser (owoce + biszkopty, mleczna kanapka, rogalik, buleczka zalezy)
19.30 mleko ok.290ml z czego ostatnie 60ml to kaszka lyzeczka.

powodzenia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
No ja mam takiego niejadka,mleko pije,często tylko 130ml mu wystarcza,na śniadanko ledwo pół kromeczki chlebka,z obiadem wielki problem,trochę zupki,kilka łyżek i na tym koniec,albo trzeba biegać za nim i karmić,co trwa dobre pół godziny,z drugiego dania też zje niewiele,czasem nic,ale deserki je chętnie i bardzo lubi danio,jeszcze sie nie zdarzyło żeby nie zjadł do końca.

Twoje dziecko jak piszesz je jeszcze gorzej,a może póżno zaczęłaś dawać mu próbować to co my jemy?Tak jest codziennie?To chyba nie jest normalne,a co na to lekarz?Może mu ząbki wychodzą i dlatego nie ma apetytu,mój synekteż tak miał,potrafił nie pić mleka przez pół dnia,nie mówić już o innym daniach.
Roczne dziecko powinno jeść już prawie wszystko,nie może być na samym mleku,porzebuje o wiele więcej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokladnie podyskutuj z lekarzem.Moze to zabki, czy zawsze tak bylo? Jesli tylko od jakiegos czasu to moga byc zanbki i moze tez byc uszko:(Jesli nie zabki to moze jakies zaburzenia laknienia, kubkow smakowych - porozmawiaj z lekarzem.Napewno bedzie ok niedlugo:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
A może brak apetytu jest przyczyną jakieś infekcji, np dróg moczowych?
Najlepiej bedzie jak spotkasz sie z lekarzem aby rozwiał twoje wątpliwości.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jakis czas temu bylam u lekarza i mowila ze mleko ma wszystkie wartosci i jak tak ma to znaczy ze w przyszlosci będzie wolala smaki slodkie niz wytrawne i tyle.
Od 4mc to sloiczki rozne jadla,zupki dania,desery,starte jablko.
potem juz makaron,parowki,kurczaczka jej miksowalam z ziemniaczkiem,i nagle koniec.tylko mleko.
staram sie trzymac schematu,i oczywiscie niemowiac o tym ze w nocy co 3godz sie budzi i 220ml wypija.
Myslalam ze moze przez zeby,ale tyle czasu....
chyba faktycznie pojde jeszcze raz do lekarza
ale swoja drogą wygląda na zdrową.
Jest bardzo energiczna i wesoła
Aha!
po basenie wszystkie dzieci cos jedzą,a ona nawet niechce lyka herbatki...
Nie przejmuj się,napewno zacznie jeść,a jeśli chodzi o basen,to my również uczęszczamy i już nawet butelki z piciem nie biorę,bo mały nie chce pić,wogóle bardzo mało pije.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
helutek, może to po prostu "taki typ"?

Ale nie można wykluczyć infekcji - u nas problemy z jedzeniem zaczęły się, kiedy Młody przechodził najpierw przeziębienie, a potem - zapalenie płuc. Do dzisiaj mam problem, żeby zjadł więcej niż "ustawa przewiduje". ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Musisz systematycznie podawać coś innego niż mleko. Jak się przegłodzi, to zje. Roczne dziecko nie może jeść tylko mleka. Może spróbuj słoiczki na początek
no i tak zrobilam jak kolezanka radzila,i co?
od 9rano do18 nic.
Ani slodkiego deserku,ani zupki,ani chlebka nic.0
dalam w koncu mleko bo ile mozna dziecko glodzic :(
Koniecznie idz z dzieckiem do lekarza,musisz zrobić badania!
helutek,
i co? Minelo juz troche miesiecy od Twojego ostatniego wpisu. cos sie zmienilo? pisze bo mam identyczny problem. Moja mala jadla do 9 miesiaca bardzo ladnie i nagla odmowila jedzenia wszystkiego co nie jest mlekiem. Trwa to juz 4 miesiace. i czytajac o Twoim przypadku czuje sie jakbym czytala o mojej corce. tez jest wesola, energiczna. tez chodzi na basen i po basenie tez jej nie namowie na jedzenie. tez probowalam ja przeglodzic. mam wrazenie ze probowalam juz wszystkiego. cudowalam z pieknymi potrawami, dawalam jej jesc sama (bo moze ma dosc mojego karmienia jej) dawalam wszystkie mozliwe owoce. jedlismy tez razem przy stole. i z dziecmi o wilczym apetycie. bawilam sie z nia jedzeniem. karmilismy misie i lalki. jemy o stalych porach. i po dlugim spacerze i nic. mam wrazenie ze jedzenie inne niz mleko ja brzydzi. no nie jest chyba az tak fatalanie jak u Ciebie bo mala je jeszcze chleb i jogurty (wiec do jogurtow wrzucam deserki owocowe i to jakos zjada, samych deserkow nie je) Jezeli znalazlas rozwiazanie tego problemu to daj koniecznie znac. robilas jakies badania? moze w miedzyczasie Twojemu dziecko samo to minelo. z gory dziekuje za informacje
witam, czy mama małego niejadka zagląda na forum? jeśli tak to proszę napisać czy coś się zmieniło w tej kwesti - ja mam identyczny prolem - do 8 miesiąca jadł wszystko słoiczkowe zupki, deserki itp a teraz tylko mleko czasami zje kawałek brzoskwini albo maliny lub 1/4kromki chleba z masłem ale to wszystko i nie codziennie- mleko, mleko i mleko - na śniadanie obiad i kolację już nie wiem co robić próbowałam zup słioczkowych i robiłam sama a on bierze łyk i koniec - on nienawidzi tych smaków - dostawał na śnie zupy ale teraz już czuje nawet przez sen i wypycha język - o mięsie nie ma mowy - ma lekką niedokrwistość ale wyniki nie są bardzo złe :(
hej,hej dziewczyny!
corcia ma 1,5roczku i duzo sie niezmieniło :(,ale wyniki ma dobre i rozwija się jak nalezy.
W nocy budzi się raz na mleko z kaszą,potem sniadanie mleko z kaszą,potem 5godz przerwy i zupa :)Przez chwile jadla ziemniaczki ale juz jej przeszlo.Mięsem pluje.
jak duzo chodzę z nią na dworzu to zje kanapkę,i wieczorkiem kolo 20 pomidora calego zje i parówke.W ciągu dnia daje jej plaster szynki,lub kielbaski suchej.
Z owocow b.lubi nektarynkę,brzoskiwnie,winogrona,jablko,wiec jak ma dobry dzien to zje :)
Lekarz mowi ze ten typ tak ma i koniec.Przyjdzie czas bedzie jadla wszystko.
Myślę dziewczyny zebyscie sie niemartwily,jak pociechy rasną i mają się dobrze to ok.
pozdrawiam i zyczę powodzenia
ps.troszke się ucieszylam jak przeczytalam wasze posty,ze inne dzieci tez tak mają ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
hmmm, taki nasz wspolny mianownik oprocz tego ze dziecko jest fanem mleka jest to ze do ok. 8/9 miesiaca jadlo ladnie i wtedy przestalo. Moze to faktycznie zdarza sie u niektorych dzieci i nie ma sie co martwic. poczekam jeszcze chwilke i pojde do lekarza, zeby miec pewnosc ze malej nic nie dolega. helutku ale z tego co piszesz jest chyba troche lepiej niz bylo pare miesiecy temu.
u mnie nie ma ulubionych owocow, u mnie kazdy posilek ktory nie jest mlekiem, jogurtem albo chlebem jest nie do przyjecia...
no coz, jest to jakos pocieszajace, ze zdarza sie to nie tylko naszym dzieciom - moze niektore dzieci w pewnym wieku tak maja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
tak,troszke jest lepiej.Wiesz co ja myslę,ze moze tez przez to ze wyszly jej zęby :) ma ich malo 7szt,ale ma czym jesc.
u mnie 7 zebow wyszlo w 9 i 10 miesiacu. potem 2 miesiace przerwy i wyszedl jeszcze jeden. Niedlugo skonczy 14 miesiecy, wiec w zasadzie juz wczesniej miala czym grysc wiec w naszym przypadku to raczej nie to:( no nic jak cos sie zmieni to bede sie meldowac;)
mój mały ma dopiero 6 ząbków ale to mały cwaniak i jak chce to umie gryźć np ciastko, ostatnimi dniami udaje mi się znowu wciskać zupę przez sen - generalnie ma 13 miesięcy zjada 650 mleka z kaszkami i sinlackiem i 140 zupy, chrupki kukurydziane na spacerze, i to chyba tyle, szkoda gadać z tymi dzieciakami ale też się cieszę że nie jesteśmy sami z tym problemem bo to daje nadzieję -aaaa...z dobrych nowin to ostatnio zjadł kawałek naleśnika i pół parówki, trzeba próbować do upadłego, dzień w dzień
Wydaje mi się ze jezeli nasze male kasztanki rosną i wszystko jest oki,to nie ma co sie martwic.Pewnie przyjdzie taki dzien,gdzie zaczną probować rozne smaki i wtedy sie zacznie....zero mleko,tylko schabowe z ziemniakami,i kurczaki z frytkami hihihhhihi
pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Helutek a ile waży twoja niunia?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry