Widok

STARAJĄCE SIĘ ... PO 30-TCE ;)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkie kobiety po 30-tce starające się o dziecko i zapraszam do rozmowy!
Ja mam 34 lata i dopiero zaczęłam starania,a jak u Was?
Pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wow,super! Wielkie dzięki!
Hej dziewczyny,co tam u Was słychać?

U mnie @ już się skończyła,więc zaczynamy starania od nowa ;)
Po poprzedniej ciąży mam w domu pełno ubrań ciążowych i parę ciuszków dla maleństwa i zastanawiam się,czy czasem gdzieś tego nie wywieźć,żeby znowu nie zapeszyć?!
Co byście zrobiły na moim miejscu?
Co prawda nie jestem przesądna,ale może "lepiej dmuchać na zimne"? ;)
schowaj głęboko w szafę i o tym nie myśl teraz, a pomyślisz jak przyjdzie pora :)
Głęboko w szafie w kartonie leżą już od 3 lat. ;)

A jak u Ciebie Karolinka29? Kiedy przyjeżdza mąż i od kiedy zaczynacie starania?
Trzymam mocno kciuki za Ciebie!
to niech dalej leżą, doczekają się :) ja dziś mam wizyte u dr. czecha zobaczymy co powie po moje laparo
Wierzę,że powie,że wszystko jest OK. i żeby zacząć działać! ;)
Koniecznie napisz po wizycie u dr.
Powodzenia!
czesc dziewczyny
ja tez po 30stce (35 lat) i tez sie staram. no teraz nie bo mam niedoczynnosc tarczycy i musze to uregulowac. pierwsza ciaze poronilam pewnie z tego powodu. co do badan to nie bede nic robic przed ciaza ( z tych genetycznych) i pewnie w czasie tez nie poza tymi standartowymi bo jedyna opcja jest usuniecie a to u mnie nie wchodzi w rachube. wszystkie inwazyjne powoduja wieksze prawdopodobienstwo poronienia. reszte sie przebadalam i poza tarczyca wsio ok. polecam przebadac sie na te rzeczy ktore moga spowodowac poronienia. powodzenia wszystkim
Cześć walerka!
Witamy Cię i zapraszamy! :)
Ja też zaczęłam się zastanawiać nad badaniem tarczycy,bo ostatnio jestem coś za bardzo nerwowa,a słyszałam,że to też może być objawem chorej tarczycy. :( Nic innego niepokojącego nie widzę u siebie.Co prawda nigdy nie miałam z nią problemów,a ostatnie badania robiłam 3 lata temu po utracie ciąży.
Robiłam też toxo i okazało się,że nie chorowałam i nie jestem chora,więc w ciąży będę musiała bardzo uważać.
Masz rację z tymi badaniami inwazyjnymi w ciąży i też się ich boję.

ja nie mialam zadnych objawow, chociaz jak sie teraz zastanowie to mi bylo ciagle zimno i duzo bylam zmeczona ale myslalam ze z powodu pracy. nic co by mi jakos strasznie utrudnialo zycie. nerwowosc to nadczynnosc (chyba). zrob tsh i f4 na tarczyce - powinnas miec tsh miedzy 1 a 2 pomimo ze norma jest do 4. co do reszty to mozesz zrobic na zespol kwasow antylipidowych - badanie dosc drogie, rozyczke (ale to pewnie mialas), progesteron w 22 dniu cyklu (jezeli masz cykle 28dniowe, jak nie to 7 dni po owulacji) LH i FHS - 2 dzien cyklu, cytomegalie i krzepliwosc krwi. plus ogolne moczu, krwi, cytologie i wymaz z pochwy.
Wow,trochę tego jest!Dzięki walerka za obszerny opis. ;)
Pamiętam,że ostatnie TSH miałam coś przeszło 3 i jak poszłam do lekarza,to powiedział,że w normie. :( W takim razie widzę,że faktycznie powinnam jeszcze raz zrobić to badanie i iść z wynikami do endokrynologa ( a nie internisty,jak to zrobiłam poprzednim razem).
Jeśli mam cykle z regóły 30-dniowe (czasem między 27,a 30 dni),to też można zrobić progesteron 7 dni po owulacji?
Mocz,krew,cytologię i wymaz robiłam w styczniu i jest ok.
zaplodnione jajeczko zagniezdza sie okolo 8 dni po zaplodnieniu a do tego potrzebny jest odpowiedni poziom progesteronu, jezeli jest zaniski to nie ma zagniezdzenia wiec dlatego sie robi badania w tym czasie i jakby co wspomaga sztucznym. w twoim przypadku to bedzie tak kolo 22-25 dnia cyklu liczac cykl od pierwszego dnia miesiaczki. polecam npr - super do poznania wlasnego ogranizmu a jak nie chce ci sie bawic w mierzenie temperatury to testy owulacyjne
aha jeszcze jedno, mi doktor sliwinski tez powiedzial ze tarczyca ok a nie byla. to bardzo dobry doktor jezeli chodzi o leczenie nieplodnosci ale jezeli chodzi o tarczyce to tam maja braki (gameta) musisz znalezc endokrynologa a najlepiej polaczony z ginekologiem. ja mam 3.33. u mnie tarczyca jest mala i nienadaza ale glownie problemem jest choroba hashimoto ktora jest choroba autoimunologiczna i na nia sie robi inne badania. z tego co pamietam anty tpo i cos jeszcze. leczy sie tak samo sztucznym hormonem.
Wielkie dzięki walerka - teraz już jestem trochę mądrzejsza i bynajmniej wiem,jakie badania porobić! ;)
A Tobie życzę szybkiego powrotu do zdrowia i dzieciątka!
Walerka ma rację z tarczycą, ja też miałam TSH ponad 3 i było za dużo, teraz na ostatnim badaniu miałam 1,4 i endokrynolog mi powiedział, że powinnam zbić jeszcze bardziej i mieć poniżej 1 z moją mała tarczycą, bo przy takich rozmiarach tym bardziej nie nadąży w razie ewentualnej ciąży...

ja innych badań poza hormonalnymi nie robiłam...
no i poza tarczycą u mnie wszystko ok, ale nad tą niedoczynność muszę jeszcze bardziej popracować.

też polecam endokrynologa w takim przypadku, ginekolodzy jednak nie są specjalistami od tarczycy.
Hej ja też do Was dołańczam, mam 32 lata i staram się od 8 miesięcy o dziecko, 4 m-ce temu miałam ciąże biohemiczną, wczesne poronienie. Od stycznia chodze do dr. Piotra Mielcarka, ktoś zna?, wstępnie jestem zadowolona, moje choroby które na tą chwile są wyleczone to nadczynnośc tarczycy i prolaktyna. Jestem oczywiście cały czas na lekach i powinno być dobrze,wyniki są dobre, tylko ciągle trzeba je kontrolować. Także jestem dobrej myśli i mam nadzieje że nam się uda. Wcześniej o dziecko nie mogliśmy się starać w wieku 30 lat poznałam męża, a w zeszlym roku wzieliśmy ślub:) Powodzenia dziewczyny:)!!!
Fajnie,że jest nas coraz więcej! ;)
Witamy,witamy i zapraszamy do nas!!! :)
"anka165" gratulacje z okazji ślubu! Trochę późne,ale szczere! :)
Przykro mi z powodu poronienia,ale mam nadzieję,że szybko zajdziesz w ciążę i tym razem obejdzie się bez problemów!
dr. Mielcarka nie znam,ale czy któraś mogłaby polecić mi dobrego i sprawdzonego endokrynologa?

Witam Cię "ja-dwisia"!
Długo już walczysz z tą swoją tarczycą?
Szukam dobrego endokrynologa - mogłabyś kogoś polecić?

Pozdrawiam!

Pozwolę sobie się wtrącić w wątek...ja co prawda nie myślę jeszcze o dziecku (chyba),ale zaniepokoił mnie fakt odnośnie poziomu TSH. Robiłam badania jakieś 2 m-ce temu i TSH mam 3,3.
Niby norma,ale z tego co czytam,to w ciąży chyba niezbyt dobry :/
Siwa dobry endokrynolog to temat rzeka. do dobrego nawet prywatnie sie nie dostaniesz bo maja stalych pacjentow i nowych nie przyjmuja. wiec polskim sposobem szukaj znajomosci zeby cie wogle ktos przyjal. ja poszlam do dr Laski (dwa nazwiska, pracuje w lux medzie) nie iwem czy jest dobra ale biore hormony a musialam jak najszybciej zaczac. przejrzyj to forum bo tu sie endokrynologowie przebijaja co jakis czas.
Evelym - to na ciaze za duzo. ja tyle mam. zrob jeszcze F4 bo to jest powiazane, usg tarczycy a jak to w porzadku to przeciwciala zeby wykluczyc (lub potwierdzic) hashimoto.
Jadwisia ty nie musialas robic bo u ciebie jest znana przyczyna - za mala tarczyca (tak jak u mnie), czasmi sa to guzki a jezeli na usc nic nie wykryja to z regoly nastepne badanie jest na ta chorobe.
nie, nie, Walerko, źle mnie zrozumiałaś, na tarczycę robiłam wszystkie badania, bo jej rozmiar był niepokojący - ale wyszło, że nic się z nią złego nie dzieje, tylko po prostu taka jej "uroda", ta wielkość.

mówiłam, że nie robiłam innych badań w związku z ciążą poza hormonalnymi z Invicty - tzn. tych na cytomegalię itp.

Siwa, ja chodzę do dra Zapały, przyjmuje w Sopocie w przychodni ABC Family Med, poleciła mi go nasza Forumka, jestem jak na razie bardzo zadowolona, myślę, że to kompetentny lekarz, a do tego świetny człowiek.

Evelyn, 3,3 to niestety za dużo, tzn. niewykluczona jest oczywiście szczęśliwa ciąża, ale jednak zarówno zajście może być trudniejsze, jak i - przede wszystkim - mocno wzrasta ryzyko poronienia.
te badania, o których pisała Walerka, warto zrobić do kompletu i potem skonsultować to z endokrynologiem.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry