Widok

STARAJĄCE SIĘ ... PO 30-TCE ;)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkie kobiety po 30-tce starające się o dziecko i zapraszam do rozmowy!
Ja mam 34 lata i dopiero zaczęłam starania,a jak u Was?
Pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Trzymam kciuki za Was wszystkie, ja Madzię rodziłam jak miałam akurat 30tkę,
Niedługo dojrzeję do mysli o kolejnych maluchach (u nas bardziej chodzi o finanse) i w dodatku wiem że nie będzie to pewnie proste bo mam PCO - ale póki co jestem dobrej mysli;)
powodzenia:)))
ja niedawno skończyłam 33 lata, od dwóch lat staramy się o dziecko, nie jest łatwo, ale mam nadzieję, że w końcu się uda i nie będzie to dramatycznie późno...

powodzenia Wam wszystkim :)
Witam.
Niedługo kończę 32 lata i właśnie staramy się o rodzeństwo dla Patryka.
Niestety przeżyłam już jedno niepowodzenie kilka tygodni temu, ale nie poddaję się.
Mam dwoje rodzeństwa i wszystkich nas mam urodziła będąc po 30-ce.
ja Jasia urodziłam jak skończyłam 35 lat, teraz mam 37 i staramy się o rodzeństwo dla niego :) Ciążę zniosłam super,poród bez komplikacji.
Ja mam do swojego lekarza pełne zaufanie, jest dobrym specjalistą i... prowadził moją poprzednią ciążę. Widzę, że na każdej wizycie wszystko sprawdza pięć razy, robi dokładne usg, trzy są wyjątkowo opisane (te tzw prenatalne/opisowe, które zabiera się na porodówkę). Nigdy nie traktował mnie "po łebkach", wizyta trwa tyle ile potrzebujemy czasu na rozmowę i pytania. Gdybm spotkała się z takim przypadkiem jak opisujesz, facet widziałby mnie ostatni raz. Badanie przezierności karku to jego psi obowiazek - to jedno z podstawowych badań, obok usg połówkowego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aga,dzięki za odpowiedz.
Wiesz,niby w 12 tyg. ciąży robią USG z przeziernością karczku,a wyobraź sobie,że jak ja robilam USG w poprzedniej ciązy dokladnie w 12 tygodniu,to gin. zapomniał o tym badaniu i później sama robiłam test potrójny z krwi,żeby sprawdzić,czy maleństwo jest zdrowe!
Jak mu to powiedziałam,to odburknąl,że co ja chcę,że dziecko rozwija się prawidłowo - sprawdził serduszko,pomierzył CRL i główkę i stwierdził,że wszystko ok.!Paranoja!
rybalon,ja jestem zatrudniona kontraktowo i nie dostaję kasy na urlopie,czy zwolnieniu lekarskim. :(
Napisałam ogólnie, bo takie opinie często słyszę. Nie miałam na myśli tego ,ze ktoś tutaj tak twierdzi:)
alez nikt tu nie pisze że póżna ciąża zazwyczaj jest ciażą z powikłaniami ......... teraz kobiety coraz pózniej się decydują na dziecko i jak widac rodzą zdrowe dzieci :-)
Ja tez urodziłąm moje córeczki po 30-tce. Pierwszą - 32 l. drugą - 34 l. Ciąże bezproblemowe, i dziewczynki też zdrowe :) Powodzenia.
Ach i w moim przypadku "późne" macierzyństwo nie jest wynikiem poronień czy problemów z zajściem w ciążę. Przyczyna jest prosta - przed 30-ką nie znałam jeszcze mego meża:)) i miałam mnóstwo innych, ważniejszych dla mnie w tamtej chwili, rzeczy na głowie (nauka, praca, kariera, podróże...)
Pierwsze dziecko było wynikiem szaleństw podczas podróży poślubnej, kiedy to chwilkę przed ślubem zdecydowaliśmy się na ten krok. Rodzeństwo dla córeczki - starania od października 2009, w grudniu byłam już w ciaży:)
Siwa, nie, nie robiłam żadnych badań dodatkowych przed zajsciem w ciażę. Po co? Urodziłam zdrową córeczkę niecałe dwa lata temu. Wyniki badań teraz mam nawet lepsze niż podczas pierwszej ciąży (w której były super), ciśnienie również:)
Badań genetycznych nie robię. Rozmawiałam z lekarzem na temat tego testu z krwi na poziom alfa i testu potrójnego,o którym wspomniałyście, ale nie widzieliśmy potrzeby wykonywania ich. USG w 12 tygodniu, w którym sprawdza się przezierność karczku (minn..) nie wykazało żadnych nieprawidłowości.
Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, ze kazda ciaża po 30 musi być skomplikowana/problemowa. Mamy 21 wiek i kobiety później decydują się na macierzyństwo. Granice wieku w tym temacie i w innych są elastyczne i wpływa na nie gnająca do przodu cywilizacja.
nie jesteś zatrudniona na etat ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak też chyba zrobię "rybalon",ale niestety mam taką pracę,że na zwolnieniu lek. nie płacą. :(
To prawda,że ciąża po 30-tce nie oznacza u wszystkich zmartwień,ale to racja,że coraz głośniej i szybciej tyka nam zegar,a rzadko która od razu zajdzie w ciążę!
O tej chorobie Hellp,to chyba muszę poczytać trochę i się dokształcić.
w ramach ostrozności poszłabym na twoim miejscu na zwolnienie już w początkowym okresie ciąży i na wszelki wypadek się oszczędzała - napewno to nie zaszkodzi jesli nie znasz przyczyny wczesniejszego poronienia ( większośc dziewczyn niestety nie zna )
Aha,sorki,ale nie słyszałam o tej chorobie! :(
Właśnie tego też się obawiam. :(
Czy po poprzednich poronieniach jest teraz pod jakimś specjalnym nadzorem?
Podobno,lekarze dopiero zaczynają się przejmować ciężarną po minimum 3 wcześniejszych poronieniach. :(
no znam tez taka mamę która urodziła corkę w wieku 37 lat a ciąza była bez problemów choć poprzednie kilka razy poroniła. Tak więc nie nalezy się martwic na zapas oczywiście.
Siwa34 nie wiem z czego się tak cieszysz. To bardzo poważna choroba, mogąca doprowadzić do śmierci matki i dziecka. Hellp to skrót od anglojęzycznej zazwy tej choroby, oczywiście mało znanej u nas.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

do góry