Widok

STARAJĄCE SIĘ XXXI

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam Wszystkich w nowym watku, jako świeżo zafasolkowana :) dziś potwierdzony u ginekologa przełom 4/5 tydzień :) Teraz tylko czeka mnie sporo badań i leki i za 2 tygodnie kontrola, trzeba byc dobrej myśli :)

Dziewczynom starającym się życzę spełnienia tego największego marzenia! Wierze że każdej z Was się uda! Musimy w to wierzyć i nawzajem się wspierać! :*

Pozdrawiam serdecznie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pierwsza ;)
gosiunia, jeszcze raz ogromne gratulacje!!!!
dziękuję bardzo :)
ja tez sie dopisuje no i gratulacje dla gosi
druga ;)jak na pudelku :D
Gosiu gratulacje i duzo zdrowka!
widać kto czyta pudelka ;) hihiih

ja też serdecznie gratuluje :)
hehehehehehe
gosiunia moje gratki..spokojnej, nudnej, leniwej ciazy zycze :D
gosiunia gratulacje!
i zapraszam do wątku lipcowo-sierpniowych mamusiek :)

http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
gosiunia jeszcze raz gratuluje i zycze powodzenia reszcie:)
GRATULACJE:)
spokojnej ciaży:)

Noo i nie musze dodawac,ze ciesze sie niezmiernie,ze wreszcie nam sie poprzedni watek skonczyl;)
ja niestety na bete moge isc dopiero po nowym roku, bo ciagle pracuje..wiec pare dni bede zyla w niepewnosci
gratulacje...

ja testowalam , bo spoznial mi sie okres, oczywiscie testr negatywny, nadal czekam, za tydzien ide do swojego lekarza, bo mialam badania progesteronu 20 i 22dc, ale mialam cykle 25 dniowe od 3 miesiecy, a teraz juz 31 dni i nic, a okres plodny calkowicie minelismy, jakos wszystko mi pokickalo sie, znajac moje szczescie to @ dostane w sylwestra , a lbo w nowy rok, albo 2 stycznie gdzie mam caly dzien w spa, i masaz,

pzdr i czytam was dziewczyny
Czy można ?

Gratulacye dla przyszłej mamuni ;) ;*

My z małżonem chcemy drugie.
Obecnie 4 cykl starań... mam nadzieye że ostatni ;)

Z synkiem padła decyzja " ROBIMY" no i mamy synka.

teraz inaczej..

yutro dzień @...
ciekawe...
:)
Fabiankowa, witamy, my juz staramy sie 9 miesiecy i nic, choc z \blanka tez latwo nie bylo, ale udalo sie naturalnie, teraz chyba nie...
poczytaj w necie o tzw.nieplodnosci poporodowej, nie do konca znam okreslenie polskie...aha mam nadzieje, ze prezent noworoczny bedzie...i koncz ten watek...
to ja też się dopiszę, tak pourlopowo (~~~~2 tyg byczenia się... w 35 st C...)

i Gratulację nowej zafosolkowanej...
hejka! witam nowe staraczki ;)
Asiunia a gdzie byłas? My chcielismy jechac w gory na tydzien ale potem stwierdzilismy ze wolimy na tydz do Egiptu no i juz szukamy ofert :))) ohhh odpoczne sobie od wszystkiego!
Asiiek byłam w Tajlandii (jestem zauroczona) dojść do siebie nie mogę...
wow!!!!!!! ale ci zazdroszcze!!!!! tez bym chciała tam kiedys pojechac :) musiało byc super wierze :)
no, super - to mało powiedziane... ta kultura, jedzenie, świątynie... ech! WRACAM TAM!!! choćby jutro...
oczywiście mam też cichą nadzieję, że przywieźliśmy sobie prezencik... ale nie nakręcam się zbytnio, bo mam PRL po obciążeniu mega za dużą (pisałam o tym w poprzednim wątku) a do lekarki po leki nie dostałam się przed wyjazdem...
oj kochana trzymam mocno kciuki ...mam nadzieje ze sie wam uda...chociaz z prl to moze byc ciezko, chociaz zalezy o ile masz podwyzszona....ja tez miałam po obciazeniu wyzsza ale po dostenixie mi ładnie spadła i etraz jest idealna ;)
ja dostalam dzis ta parszywa @, wiec du.pa.
oszzz co za cholera wrrrr
takią mam:
Prl 18,78 ng/ml (norma 5,18-26,53)
Prl po MCP 368,15 ng/ml (norma 5,18-26,53)
Gosiu gratulujemy!! Kolejna doczekała tego cudu!! Życzę spokojnej i bezproblemowej ciąży!!

Cieszę się że mogę do was dołączyć :) XXX wątek mi się nie otwierał wieć musiałam czekać aż któraś zafasolkuje :) No i się doczekałam :) My z mężem zaczynamy starania od nowego roku, mam nadzieję że nie zagrzeję długo tutaj miejsca i będę mogła przejść do wątku o mamusiach :) Ale zobaczymy na razie jestem dobrej myśli bo w sumie czemu nie mam być.

Już jutro z koleżanką i naszymi mężami będziemy puszczać latające lampiony na których napiszemy życzenie noworoczne- pewnie się domyślacie jakie będzie :) Może dolecą tam do góry i przyniosą spełnienie marzeń.

No a w pon powrót do rzeczywistości i badania na toxo i cytomegalię.
Asiunia prl po obciazeniu powinna byc do 5 razy wieksza od normalnej a u ciebie jest sporo za wysoko..wiec tabsy beda konieczne..wiec jak najszybciej do gina
Gratulacje i radość z nowego wątku :))))

Asiiek uważaj na rekiny w Egipcie:D

Powodzenia w Nowym Roku dla wszystkich starających:))) ja już też mogę do Was dołączyć, mamy zielone światło, obym mogła niedługo wątek założyć kolejny heh
Asiunia faktycznie prl jest duzo za duza, ja najpeirw mialam wyniki ze byla 11rzy wyzsza a niedawno zeszlam wlasnie do niecalych 5 razy w koncu. u Ciebie jest 20 razy wyzsza wiec szybciutko do lekarza po tabsy i bedzie dobrze :)
jeszcze raz gratuluje gosiunia:)
nulka tak po odstawieniu powinneam dostac ale ja w tym miesiacu luteiny nie bralam wcale:(
Dziewczyny a powiedzcie szczerze czy branie foliku jest wskazane czy można sobie go odpuścić do czasu zajścia w ciążę.? Mi babeczka zapisała dawkę 800, nie wiem czy to nie za dużo. Bo są takie po 400.
Może pytanie głupie ale dopiero zaczynam starania i zbyt duzo na ten temat nie wiem.
I drugie pytanie kiedy najlepiej się starać przy dość nieregularnych cyklach- najkrutszy w tym roku 26 dni a najdłuższy 35. Doradźcie proszę.
proponuje zaopatrzyć się w testy owulacyjne... u mnie podziałało, za pierwszym razem.
a jak robi się takie testy?? i czy w każdej aptece je dostanę??
Basienko mam nadzieje, ze rekinów nie bedzie ...moj mąż też sie smieje, ze musimy sie dodatkowo ubezpieczyc hehehe

agusia ja biore folik od poczatku kiedy zaczelismy sie starac czyli juz 18 cykli..to sa witaminki wiec nie zaszkodza..poza tym niby powinno sie zaczac brac 3 miesiace przed staraniami wiec ja bym brała...a skoro ci zapisała taka dawke to widocznie z jakis powodów musisz taka brac wiec posłuchaj sie babeczki i bierz ;)

hmm kiedy sie starac? zacznij mierzyc tempke ...albo stostuj testy owulacyjne..no i obserwuj swoje ciało, sluz płodny itd ;)
tak testy sa w kazdej aptece ;)
mam wizytę 14 stycznia, więc pewnie dostanę receptę.
a jak Wasze doświadczenia z tymi lekami?
są jakieś "lepsze" albo "gorsze"?
ja miałam na poczatku bromergon i po nim czułam sie fatalnie jakies 2 miechy potem przestałam brac bo prl spadła...gdy znowu wzrosła dostałam dostenix jest drogi bo 2 tab kosztuja prawie 100zł ale zero skutków ubocznych ...a prl spadła szybciutko..cały czas go biore
ło matko, stówę za 2 tabletki? a bierze się to codziennie po jednej? te tabsy przebijają moje tryptany na migrenę...
nie ja biore 1/4 raz w tygodniu wiec nie jest tak zle :)
serdecznie gratulacje:), a wszystkim staraczkom (również i sobie) życzę szczęśliwej nowiny na Nowy Rok:); trochę przed czasem ale co tam
dzięki za odpowiedź :) Kurcze ja to zielona jestem, chyba nie uważałam za duzo na biologii i naukach przedmałżeńskich :D Chyba będę musiała zaopatrzyć się w jakąś książeczkę aby nie zamęczyć was pytaniami. Może jakąś polecicie?? Gdzie jest napisane kiedy najlepiej się starać, jaka dieta, jakie badania??

Ja również życzę wszystkim starającym się, aby starania przyniosły oczekiwane rezultaty :)
słonce pytaj o co chesz :)
badania: prolaktyna , hormony, toxo, no i moze warto pomyslec o monitoringu cyklu....
ja nie miałam zadnej ksiazki pytałam dziewczyn albo szukałam w necie :)
no, 1/4 to jeszcze znośnie :)
ja biore na plr bromegron i nic mi nie jest a jest tani jak barszcz ;)
to chyba zależy od organizmu wiec moze tobie tez bedzie służył :)
no wszystko mozliwe...dlatego lepiej najpierw spróbowac bromka bo moze byc dobrze a i kasy mniej sie wyda
ja tez jestem z tych ktore lykaja dostinex, zero skutkow ubocznych, cena troche zaporowa ale rowniez lykam 1/4 tygodniowo wiec do przyjecia a prl faktycznie schodzi ladnie po nim :)
ja szczerze mowiac nie wiem jak teraz wyglada moja prl :( musiałabym isc znow zrobic badania... tak myślę za na poczatek nowego roku sobie zrobie :)
dziewczyny, czytam właśnie ulotkę od bromergonu...
czy z migrenami i atopowym zapaleniu skóry powinnam go jeść, czy lepiej upierać się na ten droższy...
chyba lepiej będzie jak zapytasz lekarza..
no skonsultuj to z ginem najlepiej
Asiunia,

Tajlandia jest to istny raj na ziemi, a w jakich okolocach bylas, ja bylam jak tylko dowiedzialam sie ze jestem w ciazy z Blanka , normalnie 3h przed odlotem, i na szczescie ze mna bylo ok, choc uklul mnie porzadnie jezowiec, ale Tajowie maja na nie tzn na kolce sposoby hihi, my planujemy powrot ale bardziej teraz na poludnie , bo bylismy na pln, bangkok , ktory dla mnie jest okropny...i bardzo blisko Kambodzy...

Asiiek, Egipt super o tej porze roku...

ja lekow na razie nie biore, ale 7 go ide do mojego lekarza i zoaczymy co i jak,

ps.ja z Blanka zaszlam w cyklu gdzie pierwszy raz stosowalam t.owulacyjne, teraz w ogole nie daja efektow...
my juz bylismy w egipcie ...ale o tej porze tam juz ciepło...mamy leciec tylko na tydzien a potem maj-czerwiec gdzies indziej ;)
matko ale napisałam ;)
teraz chcemy leciec tam bo o tej porze roku jest tam cieplutko a w innych rejonach to tak roznie a poza tym moj m chce zrobic kurs nurkowania
o to juz znacie tereny, supcio
niom ;)
dziewczyny, a wasze chłopaki biorą jakieś wspomagacze?
mój brał salfazin a teraz przechodzimy na prenatal pro baby
gratulacje Gosiu :)

kiedy robicie badanie progesteronu? w jakim dniu cyklu?
Asiiek, a sprawdzaliście w jakiś sposob czy to daje jakies rezultaty? wcześniej robiliście badanie nasienia?
ja własnie mysle o kupnie salfazinu
czy kobiety też mogą zażywać ten Salfazin? bo w ulotce napisali,że przy osłabieniu i wypadaniu włosów mozna brać...
my byliśmy na zorganizowanej objazdówce, zwiedziliśmy 3/4 tajlandii, bez wysp i samego południa, 3 godz w birmie i 2 godz w laosie. og Bangkoku sie zaczęło., mi się nawet podobał- ten gwar, ruch wieczorny. jedzenie szaszłyczków...
tak mój miał badanie nasienia..a poniewaz sie nie poprawiło ginka zaleciła zmiane bo moze prenatal bedzie lepiej przyswajany
dopiero watek się zaczął a już 62 wypowiedzi :)
Swoją drogą macie gdzieś może taki kalendarzyk do zaznaczania codziennej temperatury?? I instrukcję jak go odczytywać?? Jeśli tak to bardzo prosiłabym na maila agamotyl@wp.pl
ja nie mam kalendarzyka, tylko notesik do słówek. dla mnie też jest cztyelny...
sciągnij/cie sobie :)

http://www.dobreprogramy.pl/Kalendarzyk,Program,Windows,11477.html
ale zescie sie dziewczyny rozpisały:) pol dnia mnie nie bylo a ile mam do nadrabiania
dziewczyny mam dylemat..jutro sylwester i nie wiem czy pic czy nie pic..czekam na okres juz 17 dni i nic, ostatnio dosyc zle sie czuje, ale testy nie wykazaly ciazy. na bete ide dopiero w po nowym roku. co byscie zrobilay na moim miejscu?
ja jestem w tych nie pijących i nie potrzebuje % do dobrej zabawy , wiec mi by spokojnie kieliszek o północy wystarczył :)

zalezy jakie to miały byc ilosci alko....
a ja korzystam z http://28dni.pl/cycles/current
Korzystam i polecam;)
Asiiek, po jakim czasie po dostinexie prolaktyna ci spadła?? I jak długo zamierzasz go jeszcze brać?
Mi lekarz przepisał pół tabletki co tydzień, wziełam teraz czwartą....kazał sprawdzić po miesiącu lub dwóch........no i w razie ciąży kazał odstawić......ale jak tak czytam tą ulotkę to groźnie brzmi ....ze w ogóle na miesiąc przed planowaniem odstawić dostinex.....a my w trakcie starań.....jak narazie 3 cykl bezowocny :(
Kati a nie możesz iść jutro na betę? czasami wynik jest tego samego dnia
musze byc w pracy od 7:/
I ja się dołączam do gratulacji. Właśnie wróciłam od rodziców po świętach :) I staramy się... ten cykl z CLO... i zobaczymy...
ewcius oby ci się udało :)

ja dziś w kompletnie nie-sylwestrowym nastroju :( coś czuje ze tym razem znowu sie nie udało i załapałam jakiegoś mega doła :( mam nadzieje ze wieczor ze znajomymi bedzie udany...
dziewczyny a ktoras z Was bierze duphaston?
ja biore prze 10 dni
Dzięki dziewczynki za stronkii :) Na pewno się przydadzą :)
Ja też teraz czekam na @ ale w tym miesiącu raczej nie ma szans :( Szkoda bo by była noworoczna niespodzianka :)
Mój mężuś wczoraj się zlitował i kupił mi książeczkę "Jak szybko zajść w ciążę"- może tam coś ciekawego się dowiem, czego jeszcze nie wiem :) Jak przeczytam coś interesującego to na pewno podzielę się z wami :)
A jak przygotowania na Sylwka?? My bawimy się w Łebie, ale na razie od 7 rano siedzę w pracy :(
Dzien dobry :)

@ wczoraj nie przylazła, poki co nadal nie mam...
chcę zrobić test dziś.
chcę wiedzieć...
Fabiankowa no ja Ci juz wczoraj zyczylam pozytywnego testu ;) mam nadzieje, ze wejdziesz w nowy rok w dwupaku ze tak powiem :)
a co do duphastonu to ja biore od 26 do 25dc i oczywiscie poczytaalm sobie w encie i mnie teraz oswiecilo, ze podobno jak cykle sa do wyregulowania i cos sie pomiesza to dawka duphastonu moze zablokowac owu - czy to prawda? nie wiedzialam, ze z tym lekiem trzeba tak uwazac :/
z tego co ja wiem to wlasnie moze zablokowac owu. Ja mialam go brac od 16dc przez 10 dni ale robie tak ze jak wyjdzie mi test owu pozytywny to czema jeszcze 4 dni i wtedy biore, wiec np w tym miesiacu biore od 18dnia cyklu przez 10 dni robie bhcg jesli nie dostane okresu i jesli jest ujemny to odstawiam
Tak.
Od 25 dc, zakladajac ze juz jestesmy wtedy po owu.
Jesli Zahaczymy tym duphastonem przed owu to do owu nie dojdzie. Bo to po owu poziom progesterunu wzrasta,zeby doprowadzic do miesiaczki.
Dlatego ja zawsze i wszedzie doradzam mierzenie temperatury rano, codziennie o tej samej porze, najlepiej wg Roetzera max do 7.30.
To naprawde wchodzi w krew, najgorsze pierwsze moze z 2 tyg;)
englein no ja wlasnie za Twoim poleceniem dzis zalozylam sobie konto na tej stronce 28dni no i chyba zabiore sie za ta tempke, to mi pomoze na pewno. ja sie wlasnie oabwiam tego, ze lykajac tak slepo to przez swoja niewiedze potem sobie te owu zablokuje :/
ponawiam pytanko - kiedy robiłyście test na progesteron?
ostatnio mam plamienia w trakcie cyklu ... może któras też miała? trwaja często od 20 dnia cyklu aż do @ tj z 10 dni ;///
to ya się żegnam!
DWIE KRESECZKI ZOBACZYŁAM NA TESCIE !!! :)

ZYCZE BYŚCIE WSZYSTKIE ZOBACZYŁY TE SAME!! :*
gratulacje i zdrowych 9 m-cy i nowy watek zaczynaj...
mam nadzieje ze i ja bede miala kiedys okazje zalozyc nowy watek
gratulacje!!!!
gratulcje i czas na nowy watek...
o jak suppper...gratki dla kolejnej mamusi no i nowy watek prosze zalozyc :)

ktoras pytala mnie o dostenix...po miesiacu mi spadł do normy ale gika kazala brac cały czas..doiero jak bede miala potwierdzoną ciaze to moge odstawic ;)
gratulacje :)))
a tu coś na temat duphastonu - mi on nie blokuje owulacji

http://www.rodzinko.pl/biore-leki/2999-duphaston-koniec-mieszania-w-g-owie-7.html
gratulacje dla kolejnej mamusi:)
anka - progesteron sie robi 6- 7 dni po owulacji czyli jezeli masz 28 dniowe cykle to 21-22 dzien ale jezeli nie to musisz wyczic kiedy masz owulacje i wtedy zrobic. plamienie srodcykliczne moze oznaczac problemy z progesteronem ale o to sie nie martw bo jest bardzo latwe do uregolowania, rowniez pocam mierzenie temp bo po owulacji powinna skoczyc do gory i sie utrzymywac az do okresu, kiedy gwaltownie spada, a wlasnie za to odpowiada progesteron, jezeli spada pare dni tem przed okresem albo w srodku fazy lutealnej (po owulacyjnej) to oznacza ze cos nie tak z progesteronem

I gratuluje nastepnej mamusi.
Dziewczyny jeszcze raz dziekuje i gratuluje kolejnej zafasolkowanej :) nie zaglądać do Was kilka dni i juz ma sie duuuzo do czytania :) ja rowniez bralam dostinex na zbicie prl i jak widac pomoglo :)

Pozdrawiam
Gratulacje!! Ale prezent na nowy rok!! życzę spokojnych 9 miesięcy :) Ja nadal czekam na @, ale zaczyna mnie brzuch pobolewać także pewnie już się zbliża :)
Ja rano poszłam dzisiaj na badanka na toxo i cytomegalię. Jutro wyniki, mam nadzieję że wszystko będzie oki :)
Czekamy na założenie nowego wątku :) Bo stary znalzałam dzisiaj na 9 stronie :)
Fabiankowa! gratulacje
ale nadal czekamy na nowy wątek, albo ja jestem ślepa.

u mnie nic...
@ przyszła o 8 dni za wcześnie (pewnie wszystko przez dłuuugi lot samolotem i drastyczną zmianę klimatu),
i to taka dziwna, skąpa, nie krwawa, tylko jakaś taka "smarowa"
wiedziałam, że nic z tego nie będzie przez mega wysoką PRL, aięc nawetnie mam zbytnio depresji.
ja też nie widze nowego wątku :(

u mnie chyba dziś przyjdzie @ bo mam już jakieś plamnienie :( chociaż jakoś dziwnie mnie jeszcze nic nie boli ;) ale pewnie lada chwila..
mial byc nowy watek i nie ma:/

ja juz czekam 3 tyg na @:/ ale podobno do pol roku po odstwieniu moze tak byc:/ ale ja nie trace nadziei:P
To widzę że wszystkie czekamy na @. Jytro odbieram wyniki z toxo i cytomegalii. może powiecie mi jak interpretuje się wyniki bo nie wiem kiedy uda mi się do mojej gin zapisać, a chciałabym wiedzieć czy wszystko jest ok.
a ile placilas za toxo?
napisz jak bedziesz miała wyniki to któraś z dziewczyn będzie wiedziała :)
ja nie robiłam tego badania więc nie pomoge :(
za toxo jedno i drugie po 30zł, a cytomegalię 45zł
a masz jakies zwierzatka w domu?
mam od roku króliczka miniaturkę
ja mam kotka i tez bym chciala zrobic te badanie, ale nigdy czasu nie mam:/
Ja pojechalam dzisiaj przed pracą do evi medu w gdyni. O 7.30 rano nie było wogóle kolejki, a babeczka od pobierania krwi taka sympatyczna że nawet było oki. (Mi sie zawsze słabo robi przy pobieraniu krwi, a tym razem super)
ja mam styczność dość często z psem, myślicie że też powinnam zrobić te badania? poza tym w domu mam fretkę...
Piszą że głównie toxo jest przenoszona przez koty, ale może się zdarzyć że przez inne zwierzęta, surowe mięso lub zanieczyszczone owoce i warzywa. Także w sumie każda z nas może to mieć, dlatego warto zrobić moim zdaniem bo skutki toxo są niestety nieciekawe.
Cześć. Wracam do Was ponownie.
Co do toxo. Lekarze wypowiadają sie, ze zarazić się toxo od kota jest prawie niemożliwe. Dużo bardziej prawdopodobne jest zachorowanie po zjedzeniu zakażonego mięsa. I tu się "kłania" tatar , metki, próbowanie mięsa na mielone itp. Ale badania zróbcie. Ja byłam w szoku jak się okazało, ze toxo przeszłam, a nawet nie wiem kiedy.
W sobotę idę do gina i może (????) wyrazi zgodę na starania. I pewnie wtedy zacznę sie zastanawiać, czy nie zaopatrzyć się np w testy owu, bo do mierzenia temperatury to ja się nie nadaję. A czasu za wiele nie mam, bo albo w tym roku, albo wcale.
Kiki0 witamy ponownie :)
w pt planuje powtórzyć prl więc zastanowię sie czy zrobić jeszcze toxo.. w przyszłym tyg planuję odwiedzić gina niech się wypowie co dalej.. jak narazie nic nie wskuraliśmy :(
Ja idę dzisiaj do apteki po porządny termometr i testy owu, no i folik. Jakie testy nie są zbyt drogie, zbyt skomplikowane??I jaki lepiej wybrać termometr rtęciowy czy elektroniczny?? Ja spróbuję mierzyć temp ale też wątpię że mi się uda bo zawsze mam słomiany zapał :)

Kiki a czemu w tym roku albo wcale?? Coś jest nie tak??
ja tez planuje kupno testów ale chyba zamowię na allegro bo są o wiele tańsze niż te z apteki :( na allegro widziałam 10szt + 3szt ciążowe za ok 27zł z przesyłką a w aptece raz kupiłam za 25zł 5szt owu
ja termometr mam elektroniczny taki z dwoma miejscami po przecinku, na opakowaniu było napisane ze termometr do NPR ale tez mam słomiany zapał i nie mierze temp :(
Kati a robiłaś test ;) ? bo 3 tygodnie to już sporo ;) ja bym umarla z ciekawosci ;)
Cześć dziewczyny

dołączam do Waszego grona, jestem w 9 tygodniu
nulka robilam 3 testy wszystkie negatywne..z tego co czytalam na forum to czasami sie tak zdarza ze niektorym nie wychodza te testy. ale ja nie mam zadnych innych objawow, wiec pewnie to przez tabletki anty ktore 3 miesiace temu odstawilam. jutro ide na bete i wszystko bedzie jasne
tesula jak juz jestes zafasolkowana to powinnas sie zapisac do watku mamus lipcowych albo sierpniowych :)
bo tutaj to my wszyskie przed...
ja odstawiłam 2 m-ce temu ;)

wiesz, po tabsach moze sie przesuwać, ale az tyle?? ja jak robiłam przerwy wczesniej, to nie mialam dłuższego cyklu niz 36dni... teraz jestem na luteinie i to dzięki niej mam wszystko dalej jak w zegarku ;)
Dziewczyny trzymam za Was kciuki!!! widze ze jest coraz wiecej przyszlych mamusiek do sprawdzenia :) powodzenia dziewczyny!

i gratulacje dla Fabiankowej! :)
a ja wlasnie nie chce brac zadnych "wspomagaczy"..

mnie tez to dziwi,ze to tak dlugo..zwlaszcza ze poprzedni okres mialam tylko tydzien spozniony

tak bym chciala zeby sie udalo:)
a no i jutro nie pojde na bete bo dzwonili zeby do pracy przyjsc:/ moze to jakis znak?
ale ja ja nie biore luteiny jako wspomagacza, tylko jako lek na schorzenie ;)
poza tym ja sie jeszcze nie staram, poki co sobie czytam wątek,trzymam kciuki za staraczki ;) patrze jakie badanka trzeba zrobic, bo jak już podejmiemy decyzje o probie to chce byc na bieżąco ;)
to moze ja tez sobie cos takiego zakupie, moze sie przydac
u nas jest tak ze to nie sa takie oficjalne starania..ale chcialabym bardzo:)
a my oficjalnie zaczęliśmy od nowego roku :) Takie postanowienie i marzenie noworoczne :)
Patrzyłam pzred chwilką na allegro i faktycznie jest dość tanio :) Może ktoś juz jakieś kupował i poleca jakiegoś allegrowicza i jego produkt?? Bo testów owu jest tam 3 str :D
ja tez bym chciała, zresztą rozmawiałyśmy o tym w naszym wątku na weselniku ;)
ale teraz czeka mnie obrona, poźniej przeprowadzka, wiec do wakacji staranka na 1000% odłożone, poźniej zobaczymy jak z pracą bedzie i wtedy może, może... ;)
a u nas jest tak jak sie uda to uda:) ja mam mase spraw na glowie, wiec moge poczekac jeszcze troszke:) no i wiek tez mnie nie goni:)
a te testy owulacyjne jaka maja sprawdzalnosc?
nulka ja tez tak odkładałam i teraz strasznie tego żałuję.. bo jak już postanowiliśmy to się okazało że nie jest tak jak byśmy chcieli :( mam nadzieje ze u ciebie tak nie będzie...

a co do testów to jak moze ktos polecic to ja też chetnie zkorzystam z rady :)
LG, ale ja mam dopiero 23 lata, wiec mam nadzieje, ze jeszcze mam czas ;)
ale do 25r.z. obiecałam sobie, ze zostane mamą ;) mąż też mi obiecał ;)
to faktycznie masz jeszcze troche czasu :) ja mam a tym roku 28 skoncze więc nie chcę już czekac :)
no to wcale sie nie dziwie, i trzymam kciuki aby sie udało jak najszybciej :)))
kati czytałam na forum że niektorym dziewczynom bardzo pomogły, ale z doświadczenia swojego wiem ze jak nie ma owulki to z tych testów nic nie wychodzi..
nulka to faktycznie młodziutka jesteś. Ja dopiero teraz mając 26 lat doszłam do wniosku że już najwyższy czas zacząć się starać o dzidzię i mam nadzieję że w tym roku mi się uda :)

LG ale robiąc testy owu możesz dopiero się dowiedzieć że nie masz owu i coś zacząć w tym kierunku działać :)
moi znajomi z takich testow maja teraz coreczke, wiec na pewno sie sprawdzaja:)

ja chyba postawie jeszcze na szczescie:)
źle się wyraziłam :)
chodziło mi o to że jak próbowałam testów to w tym cyklu akurat nie miałam owulki (sprawdzone u gina) i strasznie mnie to skołowało bo robiłam je przez ok tydzień i cały czas ten sam wynik :( tzn. wie kreseczki ale ta właściwa taka blada, a teraz już wiem ze TA kreseczka powinna być bardzo wyraźna :)
a teraz przypomniałam sobie jedną rzecz, ale wogóle powiem że pierwszy raz o tym słyszałam. Otórz ktoś mi ostatnio powiedział że mąż tez powinien brać kwas foliowy :/ Nie wiem czy to prawda czy ktoś sobie to wymyślił
ja nie słyszałam :(
ja tez nie slyszalam
Cześć dziewczyny, chciałabym się do Was przyłaczyć:) Przede wszystkim gratuluję ty, którym się udało. Czasami Was podczytuję, jednak czasu mi trochę brakuje, mam nadzieję, że uda mi się go trochę znaleźć, aby tu wpadać:) Mamy 15-miesięczną córcię i mamy zamiar zacząć się starać o następne dziecko. Pod koniec listopada niestety poroniłam i właśnie mija już okres, który mielismy odczekac. W środę wizyta u lekarza i jak będzie dobrze, to zaczynamy starania:)
Hej no my właśnie po poronieniu też możemy się starać, jestem przed płodnymi, ale jakoś zapał mi gdzieś uleciał...mam nadzieję, że wróci...jeszcze parę dni mam heh
mój mąż wcześniej brał witaminy dla przyszłych ojców, ale lekarz powiedział, że nie ma sensu - poza tym wyniki badania nasienia super więc tylko ja biorę kwas foliowy
Dziewczyny jak to jest z tą owulacją? Kiedy najlepiej się kochać? Jak bolą jak cholera jajniki? Przed... po.... kilka cyklów za mną i nici.... a w tym miesiącu tak mnie bolą jajniki że wczoraj myślałam że zwiariuję!

najlepiej chwilę przed owulacją, ale wiesz kiedy jest owulacja jak masz monitoring albo chociaż temperaturę mierzysz
ja polecam monitoring u ginekologa, mi akurat to poogło, samej czasem ciężko ustalić te dni :)
niestety nie zawsze ginekolog chce robić monitoring - tak słyszałam...a w szczególności kiedy nie ma do tego podstaw
witam w nowym roku, troche mnie nie było a tu tyle się działo.
gratuluje tym którym sie udało :)
u mnie znowu lipa, czekam na @ bo plamienia juz są :(
mąż wyjechał do pracki i kolejne stsranka może w lutym...

u mnie przyszła @ :(
:( , ja od tej @ chcialam mieć monitorowany cykl ale mąż wyjechał więc nie ma sensu wtapiać pieniędzy póki co.

Cześć dziewczyny

ja tak trochę nie na temat - czytając Wasze wpisy zauważyłam, że część z Was leczy się na hiperprolaktynemię.

Mam do sprzedania 4 tabletki Diostinexu data ważności 1/2012

dostałam je od mojej ginekolog bo narzekałam na skutki brania bromergonu, ale potem endokrynolog kazała mi nadal brać bromergon tylko mniejsza dawkę a te już kupiłam

Chciałabym za nie 50 PLN

jak jest ktoś chętny to podaję maila elakie@o2.pl
ja jeszcze nie mam @, ale brzuchol boli także pewnie przyjdzie :( Dzisiaj dowiedziałam się ze kolejna koleżanka urodziła i to w Sylwestra... zazdroszczę jej :)
Ja po 15 idę po wyniki toxo i cytomegalii, zobaczymy mam nadzieję że będzie oki :)
Agusia, skoro masz mieć lada dzień @, to nie możesz mieć za 12 dni dni płodnych... jedno wyklucza drugie...
ten suwaczek chyba źle działa :) wpisałam tam że ostatnia @ była 6 grudnia i tak on wyliczył :) Chyba go usunę, bo wprowadza w błąd
tesula napisalam maila w sprawie dostinexu :)
dziewczyny dzisiaj widzialam w aptece tabletki dla par starajacych sie o malenstwo - dla niej i dla niego
a dokładniej? co to za suplementy?
dokladnie to nie czytalam. ale widzialam ze na opakowaniu bylo napisane: kwas foliowy i omega 3
dziewczyny a na czym dokładnie polega monitoring u ginekologa? :)

ten suplement diety to może prental pro baby takie różowe opakowanie ale drogie, mąż kupował to około 100 zł płacił. tam jest 15 saszetek dla pań i 15 dla panów
monitoring cyklu polega na tym ze ginekolog poprzez usg transvaginalne ogląda twoje jajniki, ocenia wielkość pęcherzyków i na tej podstawie podaje ci ciąg około 3 dni kiedy wystąpi owulacja i wtedy należy działać :) mi podczas wcześniejszej wizyty ocenił ten ciąg dni i wtedy też pojechałam na drugą wizytę i okazało się że byłam w trakcie owulacji :) wiec starania daly upragniony sukces :) a co do monitoringu zrobi Ci je bez problemu lekarz prywatnie, niestety za to płacimy ale skoro jesteśmy gotowe na dziecko chyba warto, takie ja miałam podejście po odmowie monitoringu pana ginekologa przyjmującego państwowo... stąd zmiana lekarza i jak widać opłacalna :) polecam dr Raszczyka, mi pomógł gdy inni lekarze nie potrafili.

Pozdrawiam
hej dzewczyny!!
Wczoraj odebrałam wyniki :) Jedna toxo=0, druga=0,12, ale obie mieszczą się w przedziale UJEMNA, cytomegalia
kurcze cos mi wypowiedź ucięło

Wczoraj odebrałam wyniki :) Jedna toxo=0, druga=0,12, ale obie mieszczą się w przedziale UJEMNA, cytomegalia mniejsza od 4 więc także z przedziału UJEMNA. TO chyba dobre wyniki co??

Nie wiem teraz czy iść z tym do gin czy nie ma potrzeby??
a to gin zlecił Tobie te badania?
dziewczyny, miała któraś z was udrażnianie jajowodów? jak to się odbywa i w ogóle? słyszałam że to bolesny zabieg :( mój gin mi coś mówił na ten temat że może mnie skieruje
lg83 w sensie laparoskopia? chyba ktos mial to tutaj ale nie pamietam kto dokladnie :( na pewno miala Karolinka ale po co jej teraz glowe zawracac:/ a na jakiej podstawie Twoj gin stwierdzil, ze ebdzie potrzebna?

skoro wyniki toxo i xyto wskazuja, ze nie jestes chora to szkoda kasy teraz na chodzenie do gina

i wogole mi sie wydaje, ze z tym suplementami to jest naciaganie kasy naprawde, wymyslalaja tego 5 tysiecy i zeruja na takich parach...
Tak gin zleciała mi badania bo mówiłam ze planujemy dzidzię...

zastanawiam się tylko czy z wynikami iśc do niej jeszcze raz czy nie, samą wizytę mam za darmo więc sama nie wiem
mi gin powiedziała ze niedroznośc to występuje raczej u osób które miały operacje, występowały bardzo boleske miesiączki, zapalenia przydatków jakieś naświetlania itd itp , więc u mnie np małoprawdopodobne abym miała niedrożność... z drugiej strony jeśli wyniki mam ok i mąż też to coś tu nie halooo.
człowiek jest już tym wszystkim skołowany... wyniki badań pokazane 2 gin i każdy co innego mówi. a jeszcze inny zlewa totalnie ... jakaś paranoja. nie dość że się płaci składki, dodatkowo wydaje kase prywatnie to jeszcze nie ma na co liczyć. Pewnie że mozna próbować i czekać tylko na co ... człowiek wierzy lekarzowi, kupuje kolejne witaminki, leki chodzi na kolejne wizyty bo co innego można zrobić.

przepraszam za moje żale, zamiast cieszyć się nowym rokiem nowymi nadziejami to ja poprostu mam mega doła :(

aniołku ja tez mam już mega doła :((( jak dostałam @ to aż mi łzy poleciały :(

lekarz mówił mi jakie są możliwości jeżeli się nie uda.. to mówił że może udrażnianie. ja mam baaardzo bolesne miesiączki i mówił o tym że generalnie kobietom po operacjach się robi laparoskopię ale zrosty mogą powstać samoistnie(dopytam dokładnie na następnej wizycie) i wtedy daje to pożądany przez nas skutek :)
moja siostra chodzi do zupełnie innego lekarza i nawet nie w gd i tez jej mówiła że może udrażnianie pomoże..
dlatego pytam :) może jednak ktoś się z tym zetknął?
mam wrażenie ze nie mogę się dziś wysłowić :) mam nadzieje ze to co pisze jest zrozumiałe :))))
pytanie do dziewczyn które poroniły w 4 tyg... jak to wygląda bo mnie sie wydaje że u mnie mogło cos być, @ przyszła szybciej niż zwykle no i uprzedzona mocnymi plamieniami razem z jakimis skrzepami, a nigdy tak nie miałam... tzn plaminia sa zawsze ale bardzo słabe.

mi się wydawało że w poprzednim miesiącu mogło to spotkać :( @ spóźniła mi się 4 dni a przed tym miałam strasznie obolałe piersi i ogromne ilości śluzu - nigdy mi się to nie przytrafiło, ani opóźnienie ani inne objawy :(((
ja poroniłam w 5 tc, miałam objawy jak strasznie bolące sutki, potem całe piersi rwały, na niektóre jedzenie mdliło, a wyglądało to tak, że powoli zaczęło się plamienie, dostałam tabletki na podtrzymanie, ale jak pojawiły się małe skrzepy musiałam odstawić tabletki i czekałam na miesiączkę, u mnie wyglądało to jak zawsze @, miałam skrzepy, ale tak jak zawsze, większego bólu też nie odczułam, oczyściło się samo...kolejny test ciążowy wyszedł już negatywnie
mam pytanko: w pt chce powtórzyć prl ale biore bromek, mam dzien wczesniej go nie brac zeby nie zafałszowac wyników czy to nie ma znaczenia? moze ktos podpowiedziec?
ja też musze zrobic prl ale jestem na dostinexie który biore raz na 2 tyg więc jak pójde robić to pewnie dzień przed wzięciem kolejnej

ja biore bromek codziennie po pół tabletki
może jednak ktoś wie czy brac przed badaniem czy nie?? mi się wydaje że nie ale moge sie mylić :(
przed badaniem nie bierz bromka tzn dzien wczesniej bo zafałszuje wyniki
co do badania droznosci jajowodów to ja miałam robione hsg ...mnie nie bolało, trwało chwile , oba jajowody drozne nie wiem jak to jest dokładnie z laparo
laparo jest w narkozie więc nic nie boli :) zazwyczaj podczas laparo usuwają co mogą, jednak laparo wydaje mi się że zlecają jak podejrzewają endometriozę - jak u mnie, bo jak tylko sprawdzają drożność jajowodów to robią HSG; ja znam dokładnie ból kilku lekarzy i kilku różnych diagnoz, szkoda tylko, że tyle czasu zmarnowałam, a teraz może jest już na wszystko za późno...
Hej jak spędzacie wolny dzień?
ja się kuruje w łóżeczku
ja choruję i przeglądam zdjęcia z urlopu :)
kolejny dzien chorowania-wczoraj i dzis juz w lozku niestety i juz z coldrexem bo za dlugo to u mnie juz trwa.
a ja sie lenie cały dzień i prowadzę kocie mediacje :P
i ciągle sobie myślę, czy ten ból w okolicach jajnika to z jakiegoś konkretnego powodu czy zwyczajnie znowu sobie wkręcam....

hej dziewczyny a ja caly dzien siedze i ksiazke czytam no i obiadek w miedzyczasie zrobilam:) a ja to ciagle na @czekam juz ponad 2 tygodnie sie spoznia:/ 17 mam wizyte u lekarza wiec ciekawa jestem co mi powie:) zmieniam lekarza wiec mam nadzieje ze na lepszego:)
co się dzieje na tym świecie, ja też chora, skończyło u mnie się na antybiotyku, a staram się wyleczyć od wigilii :/
mamasandry u mnie sie spoznia juz ponad 3 tyg:/ w poniedzialek ide do lekarza
Hej dziewczyny po wolnym dniu :)
U mnie wczoraj przyszła @, niech ją szlak trafi :( No i w sumie leżałam cały dzionek bo brzuchol bolał :( Ale wzięłam się za czytanie "Jak szybko zajść w ciążę" i tak mnie wciągnęła że przeczytałam przeszło 100stron. Wrażenia? W sumie trochę się dowiedziałam, trochę wystraszyłam ale ostatecznie jestem dobrej myśli :)
Wyniki na razie są dobre, folik biorę... więc czekamy :) W tym miesiącu spróbujemy z testami owu. Może ktoś poradzi które wybrać- które są łatwe do interpretacji??
a ja za to chora nie jestem ale za to w pracy, w zwiazku z tym niepocieszona ;)

agusia zamow sobie z allegro najtansze testy paskowe, one wszystkie sa takie same i latwe do interpetacji - na allegro jest tego pelno
zamówiłam już 20 sztuk takich po złotówce :)
Tripgirl ja też niepocieszona nie dość że wczoraj przyszła @ to dzisiaj też tak jak Ty muszę siedzieć w robocie :(
A wieczorem sprzątanie, pranie i prasowanie :( Dobrze że weekend za pasem :)
A ja wczoraj byłam z Baśką u lekarza i okazało się, że ma różyczkę (mimo szczepionki). Prócz tego okres miałam dostać 2 stycznia, strasznie bolały mnie piersi (jak przy Baśce) i parę dni przed brzuch (czego nie mam przed okresem) i powiem szczerze, że miałam już ciche nadzieje, niestety 4-tego pojawiła się wredota i to strasznie dziwna- normalnie szła ze mnie krem z wielkim skrzepami coś jak wątróbka (sorry za szczegółowy opis ale nie wiem jak to opisać). Trwało to 2 dni i dziś już lekko plamię no i piersi przestały już boleć. Tak się zastanawiam czy to mogło być samoistne poronienie? dodam jeszcze, że w sylwestra, czyli 3 dni przed spodziewaną @ zrobiłam test no i wyszedł negatywny. Wolę przyjąć do wiadomości, że to była po prostu @. W przyszłym tygodniu mam wizytę u gina ale może wy wiecie już teraz czy jeśli to było poronienie to muszę mieć jakąś przerwę czy możemy dalej się starać jak zawsze po @?? Z góry dzięki za wszystkie info:)
ja tez z allegro zamawiałam testy płytkowe za 1 zł o ile dobrze pamiętam, no i niby wychodziły - robiłam przeważnie przez 4 dni w cyklu i zawsze wychodziły 2 dni pod rząd, 1 dzien ujemny, 2 dni dodatni i 4 dzień ujemny, wiec chyba z nimi wszytsko było ok. ja juz chce luty, chce do lekarza, chce męża znowu na badania wysłać. przerasta mnie ta sytuacja, wiem powinnam wyluzować tylko jak to zrobic... nic nie pomaga.. budze sie z mysla ze cos jest nie tak i z ta sama mysla klade sie spac. nigdy nie przypuszczalam ze bede w takiej sytuacji

anioł i testy nie pomogły?? Ile miesięcy przytulaliście się gdy testy były pozytywne?? Kurcze ja też się strasznie boję że nam nie wyjdzie, chociaż właściwie dopiero zaczynamy :(
Mam jeszcze pytanie czy szczepiłyście się teraz na różyczkę jeśli jej nie przechodziłyście?? Wiem że kiedyś tam miałam robioną taką szczepionkę ale nie wiem czy się jeszcze liczy?? Z drugiej strony słyszałam ze szczepionkę powinno się zrobić przed ciążą, ale wtedy należy się wstrzymać ze staraniami na 3 miesiące. A ja już nie chcę czekać kolejnych trzech miechów ...
testy pozytywne od kilku miesiecy, wiem ze wczesniej problem byl bo i ja mialam za wysoka prl i mąż również, ale oboje już się leczymy ja okolo 3 miesiecy a mąż od listopada. szkoda ze wczesniej nie udalismy sie do lekarza. teraz mąż wyjechal i musze czekac 6 tygodni.

anioł184 a skąd dowiedziałaś się że macie prl za wysokie?? Gin kazał zrobić takie badania?? Czy są jakieś objawy podwyższonego prl które można zaobserwować u siebie bez wizyty u lekarza??
kobrita ja Ci niestety nie pomoge bo nie bylam w takiej sytuacji ale moze ktoras z dziewczyn ebdzie w temacie :( jesli faktycznie tak bylo to z tego co ja kojarze jak pisaly dziewczyny to chyba tzreba czekac 1 cykl do 1 @ po takim wczesnym poronieniu ale ja to nie lekarz
co do szczepien na rozyczke to ja myslalam, ze skoro nas na nia szczepia jak jestesmy male to ta szczepionka wystarcza na cale zycie?
mnie moja gin skierowała na badania, a mój mąż poszedł po tym jak zrobil badanie nasienia i wszytsko było ok oprócz jednego parametru i lekarz skierował go na badania i tak wyszło.

korbita nawet jezeli to bylo, to nie musisz nic czekac, wiele dzieczyn to przechodzi ale jezeli sie nie staraja to nawet nie wiedza tylko przyjmuja ze okres sie przesunal.
co do rozyczki to iddzie zbadac poziom przeciwcial, to okresli czy macie odpornosc czy nie, zadko sie zdarzaze szczepionka nie zadziala a odpornosc jest na cale zycie,to jest proste badanie z krwi.
tripgirl no właśnie tego nie wiem czy starcza ona na całe życie :/ A nie spytałam się gina czy bym musiała dostać szczepionkę skoro nie chorowałam jeszcze na różyczkę a planuję dzidzię.

A druga sprawa dziewczyny powiedzcie mi proszę kiedy najlepiej robić testy owu skor mam nieregularne miesiączki w zeszłym roku wachały się cykle między 26 a 34, ostatni miałam 32 dni.
ja przy cyklach ok 33 dniowych zaczynałam robic od 15 dc, pozytywne wychodziły między 15 a 18 dc

powiem szczerze, że jestem nastawiona na to , żeby dalej kontynuować starania choćby od zaraz no ale poczekam do wizyty, zobaczymy co powie lekarz
agusia przy bardzo nieregularnych cyklach powinno sie dodatkowo mierzyc tempke, ktora bedziecie Ci wtedy w stanie pomoc przy testach i wyznaczyc owu, chyba ze masz zawsze 33dniowe no to probuj tak jak Ci dziewczyny poradzily i wtedy w kazdym cyklu powinien byc ten sam schemat.
sama chyba tez sie zabiore za mierzenie jednak tylko ze ja chyba bede meiezyc w buzi bo dziwna jestem :)
ja tez w buzi mierze

Kobritta my musieliśmy czekać 1 cykl, ale tylko dlatego, że dostałam ja i mąż antybiotyk na chlamydię oraz był to już prawie 6 tc, ale poronienie samoistne i ginka na USG mówi do nas, że ma nadzieję, że już nie zaszliśmy w ciążę, bo widzi pęcherzyki więc wszystko od razu po wróciło do normy...więc w Twoim przypadku moim zdaniem możecie się starać...ja normalne okresy (bez podejrzeń ciąży) też mam takie ze skrzepami jak opisałaś, ale dla pewności swojej zapytaj się lekarza
ja mierzę waginalnie , kwestia przyzwyczajenia, a wiem, ze tempka będzie wiarygodna :)))
Dziewczyny pytanie mam:
gdzie w Gdańsku zrobić najtańsze badanie prolaktyny?
Moj pakiet w lux medzie nie obejmuję, a chcę zrobić jeszcze przed wizytą u ginekologa. W Lux Medzie to 33zł, czy jest opcja zrobić to taniej w innym punkcie pobrań?

w studenckim 20 zł jedno pobranie i kolejne 20 zł po obciążeniu

anioł a możesz powiedzieć co znaczy po obciążeniu? to sie 2 pobrania robi? przepraszam za pytania :)

ja miałam skierowanie na prl z mtc, najpierw normlne pobranie krwi dostałam tabletke i po godz kolejne pobranie, 1 wynik w normie a po obciażeniu już był za wysoki

pieczenienatalia ja mysle, ze w tym pakiecie Ci nie obejmuje tylko tabletki mtc a nie badania na prolaktyne, wiec moze spytaj czy mozesz miec pobranie krwi 2 razy na prolaktyne a zaplacisz za sama tabletke mtc?
ja tak robilam w swissmedzie.
ja bede mierzyc tempke od nast cyklu bo teraz to juz za daleko jestem, nie chce mierzyc waginalnie bo za przeproszeniem nie wiem jak daleko moge wlozyc termometr ;)
Basieniak bardzo dziękuję za odpowiedź i życzę szybkiego zajścia:)
no to nie wiem za bardzo co zrobic bo byłam dzis na USG i lekarz powiedział ze powinnam sobie wg niego zrobic badania prl ale to jeszcze do konsultacji z moim ginekologiem.
Wizyte mam dopiero 18!! Wiec wymyslilam ze pojde juz z wynikiem...
Jak myslicie? co robic?

dzwoniłam do Lux Medu i powiedzieli ze badania PRL pakiet nie obejmuje, ale w poniedzialek skladam wniosek w pracy o rozszerzenie :)

Kobritta zobaczymy, teraz mam dni płodne i działamy więc 25 stycznia się okaże co się nam udało skombinować:)

a z mierzeniem tempki to jak komu wygodniej, a termometru za głęboko się nie wsadza, jakbyś spróbowała to jakoś intuicyjnie po prostu się wie co i jak :)))
no i nie ma sensu od połowy cyklu mierzyć, bo wykres nie będzie pełny i za dużo Ci nie powie...powodzenia z mierzeniem tempki, ja jestem już od tego uzależniona :)))
u mnie tez mierzenie temp weszło w krew... jakoś bez tego bym nie zgadła kiedy mniej wiecej u mnie owu może być, zresztą na 100% i tak nie wiem kiedy jest :)
dziewczyny jakie są u was objawy dni płodnych?
bo u mnie z objawami to kiepsko

ja mierzylam w buzi a potem waginalnie i jest duza roznica na plus w tym drugim przypadku, bardziej warygodne wyniki, mnie skokow a co do jak gleboko, to jak masz mickrolife (nastepna rzecz warta zainwestowania) to tak prawie cala cienka czesc, wazne zebys zawsze na ta sama glebokosc. a co do buzi to musisz zawsze w to samo miejsce, zamknieta buzia(jak masz katar to jest problem) wiec prponuje sie przemoc.
u mnie ćmi podbrzusze, odczuwam okolice jednego z jajników, mam śluz jak białko kurze i widać po tempce, jest skok po owulce
jak robię testy owulacyjne to również wychodzi mi wzrost LH
no i dodatkowy objaw dziś test owulacyjny pozytywny :)
Basieniek

no to do pracy :)

hahah my już pracujemy od paru dni :))))) byle do środy wtedy lecę do UK bez mojego, odpoczniemy od siebie :)
hehehe,
tak odpoczynek po takim maratonie wskazany :)
ja to się śmieje, że po płodnych to mój mąż nie może na mnie już patrzeć :P

hahahahah dobre :)))
witam sie, moja @ tez przylazla, w dzien , na ktory mialam spa, po rpostu pech to pech, a ja tak nie lubie Tamponow...

moja @ spoznila sie, wiec badanie progesteronu jest niemiarodajne, ale to byl cykl bezowulacyjny, wiec w tym miesiacu od 18dc co 2 dni badania progesteronu, jak beda w normie to oki, jak nie to niestety juz do specjalisty od nieplodnosci, ps.ja lecze sie w UK, na razie u swojego GP, ktory mnie nie olewa jak sie slyszy pewne historie itp..., bo tutaj GP ma prawa lekarza rodzinnego, ginekologa , pediatry itp...

u mnie mierzenie tempki nie wchodzi w gre, bo moje dziecko budzi sie o roznych porach, do tego stres i znow chora jestem, i w ogole rano musze wyszykowac siebie, dziecko itp, wiec nie wiem o ktorej wstawalabym na poczatek o 4 trano...
słuchajcie dziewczyny powiedzcie mi gdzie w gdansku jest jakis w mire tani lekarz lub na ksiazeczke? bo chodziłam do salwacha ale chce zmieniec. mam wizyte 17 ale w osowie i z jasienia troche jest kawalek tym bardziej ze u nas zawsze sa korki:/ wiec myslalam o jakims innym lekarzu:)
a ja zrobilam sobie dzisiej beta hcg w 23dc owu byla w 14 no i oczywiscie nici...szkoda gadac
mnie w owu tez boli jajnik, plus mam mega dużo śluzu ;)

a co do beta hcg w 23 dc to nie za szybko ?? ile dniowe masz cykle?
Dziewczyny mam pytanie. 18 listopada poroniłam w 9 tyg. Miałam zabieg. Dostałam juz pierwszą miesiączkę i czuję się dobrze. Czy mogę juz się starać? Czy czekać te 3 mce??? Różne są opinie i różni lekarze. Zastanawiam się czy faktycznie macica sie "wygoiła" ?
28dc moze byc tak ze za szybko zrobilam?
Lenka a skąd wiesz, że owu była 14dc?
Marti30 nie wiem czy po zabiegu jest wszystko wygojone...co Twój gin na to? Ja po poronieniu samoistnym w 6tc musiałam odczekać 1 cykl i teraz już możemy, ale w pierwszym cyklu już wszytko wróciło ładnie do normy...może odczekaj 1 cykl, a nie 3 i działajcie
bo od 12 dc mialam pozytywne testy owu i tak sobie przypuszczalam, wiem ze to glupie ale chyba chcialam sie ludzic..choc troszke
Lenka to nie jest głupie, tak to już jest jak się bardzo chce :) Ja też się umiem ładnie nakręcić :) Łatwiej by Tobie było gdybyś mierzyła temperaturę, bo byś wiedziała na jakim poziomie się utrzymuje, ale 23dc to i tak by było za wcześnie...a co do bety to nie wiem czy było za wcześnie...nie tym razem to następnym, nowy cykl nowa szansa :)
Marti30, ja też poroniłam pod koniec listopada i też zaczynamy się już starać, mój gin także mówił, że można zacząć się starać już po pierwszym cyklu
znajoma robila hcg jak nie dostała na czas miesiaczki i wyszlo negatywnie, a pozniej po koljnych 2 tygodniach zrobila i nagle sie okazalo ze jest w ciazy :)
wiec chyba za szybko zrobilas ten test

oby tak bylo, jest mi niedobrze i brzuch mnie pobolewa jak na okres ale biore to jako skutek uboczny bromergonu i duphastonu
lenka, zaczekaj do przynajmniej 28dc i jak nie dostaniesz @ to po 30 dc zrob bete jeszcze raz :)
lenka
3mam kciuki!!
a ja w tygodniu idę zrobić poziom prolaktyny i mam nadzieje, że to jedyny powód braku ciąży do tej pory... powiedzcie proszę, czy wtedy dostanę jakieś leki i będzie ok?

moja kumpela nie mogła zajść z powodu wysokiej prolaktyny, dostała tabletki i w marcu rodzi :)
a czy niska prolaktyna również powoduje problemy z zajściem??
Dostaniesz leki, trzeba będzie je pobrać trochę (parę m-cy) i dopiero po obniżeniu PRL należy się starać. Wiem, że dziewczyny zachodzą w trakcie brania tabletek na obniżenie PRL, ale ja sama bym chyba nie ryzykowała.
Jeśli będziesz miała za wysoką PRL to prawdopobnie będą chcieli przepisać Ci bromergon, jest tani w porównaniu do innych leków ale efekty uboczne są koszmarne- mdłości, omdlenia, zawroty głowy. Sama biorę Dostinex ( 1/2 tab. na tydzień, w aptece Gemini na Obrońców Wybrzeża za 4 tab. dałam 145zł) i efektów ubocznych nie ma (czasami mam silne bóle głowy ale nie wiem czy to przez to).

Zbyt wysoka prolaktyna to ponoć plaga XXI wieku- tak powiedziała mi pani doktor:(
To oczywiście było do pieczenienatalia :)
Dziekuje za szczegółowe odpowiedzi :)
dobrze wiedzieć o skutkach ubocznych chyba jakby co bede prosic o ten drugi lek...
no ale to narazie tylko gdybanie... okarze sie wszystko po badaniu i wizycie u gin...

a czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania hormonalne??

Jeśli chodzi o sprawy ciążowe to ja Ci nie odpowiem, ponieważ ja robiłam PRL z polecenia mojej kosmetyczki i przy okazji dowiedziałam się "z czym to się je".
sylwiaagnieszka

z polecenia kosmetyczki?
czy w takim razie zmiany skórne to też zasługa tego?
ja mam problemy z trądzikiem i tylko w czasie brania pigułek anty było ok

Tak sobie mysle , że może poroniłam przez zbyt wysoka prolaktyne skoro od pół roku mam mlekotok. Mój ginekolog mówił, że to skutek odstawienia tabl. anty Cilest i że wszystko sie unormuje. Po 4 mcach po odstawieniu tabletek zaszłam w ciażę i w 9 tyg poroniłam. Niby pisza , że jak jest wysoka prolaktyna to się nie zajdzie w ciażę więc juz sama nie wiem. Chcę zrobić badania toksoplazmowa i cytomegalia ale u nas to koszt 160zł. Może poproasze lekarza o skierowanie na te badania? To samo z tarczyca-na skierowanie czeka sie ponad pół roku a praywatnie 100zł:( Wizyte mam dopiero na 20. 01, to bedzie pierwsza wizyta po poronieniu...
Marti30 ja np. brałam od lekarza rodzinnego skierowania na badania te co mogła dać czyli np. TSH dostałam. Ja robiłam badania w Gamecie w Gdyni i kosztowały tak:
- FT4 i FT3 są po 25 zł każde
- toksoplazmoza (dwa czynniki) każde po 28 zł
- cytomegalia (dwa czynniki) po 35 zł
- PRL z obciążeniem 60 zł

w sumie nie wiem czy gdzieś są inne ceny bo nie sprawdzałam
Pieczenienatalia, tak wysoka prolaktyna może być przyczyną problemów ze skórą, jeśli jest wysoka PRL to od razu adrogeny są wyższe, które mają wpływ na skórę. Tak samo jak Ty jak brałam anty (Yasmin) buzię miałam ok, przestałam brak i po paru m-cach zaczęły się jazdy z cerą- wysyp zaskórników i krosty (takie bolące burchle na szczęce, skroniach i czole).

Marti30 jeśli ma się wysoką prolaktynę można zajść w ciążę, choć jest to trudniejesz, ale ryzyko poronienia jest wtedy dużo wyższe. Też myślimy o dzidziusiu, ale moja endo kazała najpierw wyregulować PRL, żeby później nie było jakiegoś dramatu.
ja w evi- medzie płaciłam za toxo po 30zł, cytomegalię 45zł. Ceny aktualne bo z zeszłego tygodnia :)
Mi właśnie kończy się @, czekam na zamówione testy owu i za tydzień ruszamy ze staraniami :) Już nie mogę się doczekać :)
jak tam dziewczyny po długim weekendzie?

u mnie dopiero 8dc wiec czekam na kolejne zielone światło ;) kupiłam testy owu więc w tym cyklu będziemy monitorować ;) nie udało się na święta, na sylwestra to moze na walentynki się uda ;)
LG83 trzymam kciuki :)

ja dałam sobie spokój z tempką, testami i innymi pierdołami.
przez urlop nie mierzyłam, a teraz zapominam ciągle i nie mogę się zebrać... a, że mam 600x za wysoką prolaktynę i 14-go do lekarza.zobaczymy... co ma być to będzie...
600x ???? wow!! ja miałam 14x i mi się wydawało że to strasznie dużo! na pewno dostaniesz leki i będzie wszystko dobrze :)

dzięki aniołku :) ja też za ciebie trzymam kciuki i za całą resztę też :)))
LG to my mamy podonie, u mnie dzisiaj 5dc, też w tym miesiącu liczymy na testy owu :) Oby nam się na walentynki poszczęściło :) Ale by był prezent dla mężusia :)
to by był dopiero prezent :)))))
Słuchajcie dziewczyny poszlam dzisiaj na zakupy do auchan, na polce zobaczylam maly tescik ciazowy za 4,98 i cos strrrrrasznie mnie podkusilo zeby go kupic. No i wzielam. Za kasami poszlam prosto do toalety i zrobilam test (bo niecierpliwa jestem i do domu bym nie wytrzymala a dodam ze ostatnia @ mialam 26. 11 wiec juz strasznie ciekawa bylam:)). No i o 14:07 na tesciku pokazaly sie dwie wilekie czxerwone krechy:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ale sie ciesze tylko musze do lekarza jakiegos szybko isc na potwierdzenie:)
no to gratulacje :)

tylko boje sie ze moze test byl zly:( ale nie wiem jakies glupie filmy mam:) pocieszam sie ze jak by byl test zly to nic by mi nie pokazalo:)
no to gratulacje mamosandry :)))

dziwie sie, ze wytrzymałaś od 26 listopada :P
test na pewno dobrze pokazał, gratulacje :))))
ja mam 13dc i czekam na skok, może jutro będzie :)
sylwiaagnieszka

jeżeli to jest faktycznie powód moich problemów z trądzikiem, to powinnam wszystkich dermatologów u których byłam wysłać w diabły!!
od 10 lat nikt nie potrafi mi pomóc i nigdy nie wpadł na pomysł by zrobić mi badania hormonalne
a Tobie pomogły leki? skóra jest lepsza?

jutro idę się badać :)

gratulacje, czekamy na nowy wątek:)
właśnie prosimy o nowy wątek, bo ten już długawy jest :)
Wcześniej -przed braniem tab. anty też miałam problemy ze skórą, odwiedziłam wieeeeeelu dermatologów, żaden nie wysłał mnie na badania hormonalne. Przy anty cera była ok, raz na jakiś czas szłam tylko na oczyszczanie. Tak jak wcześniej napisałam po paru m-cach od przestania łykania anty zaczęły się problemy, poszłam do mojej kosmetyczki i ona od razu spytała się czy przestałam brać tabletki.

Tab.na PRL biorę dopiero od połowy listopada, niby tam jakaś poprawa jest, chociaż nie mam już bolących burchli na buzi, ale ostatnio miałam sporo stresujących dni, co nie pomaga na obniżenie PRL. Za 2 m-ce mam kontrole PRL.
mamosandry a robilas wczesniej test ciążowy?
no właśnie mamosandry gratulacje!!!!
czekamy na nowy wątek :D

jesli robilas test to napisz w ktorym dc, bo ja robilam w 23 i ludze sie ze moze bylo troche za wczesnie
jeżeli ostatnia @ była 26.11 a dziś zrobiony test to jest dużo później niż 23dc...Lenka zależy jakie masz długie cykle, np jak 28dc to zrób test w okolicach tego dnia, a najlepiej spodziewanej miesiączki....a z tego co poczytałam to beta tak wcześnie też może nie wykazać ciąży
Dzieki dziewczyny:) robilam test 28 grudnia ale wyszedl negatywny tylko ze ja od 13 nie bralam tabletek juz bo sie skonczyly i jakos stwierdzilam ze dam sobie do nowego roku spokoj:) wlasnie wracam od lekarza i i jest dzidzia:) no to zakladamy z Dzidzia nowy watek:)
najserdeczniejsze gratulacje!!!!!
gratuluję mamosandry :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry