Widok

STARAJĄCE SIĘ XXXIII

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No więc starym zwyczajem pozwole sobie założyć nowy wątek i mam nadzieję ze zarazę kolejne oczekujące na ten wielki cud....

W 29dc test wyszedł POZYTYWNY...

Pierwsza moja ciąża zakończyła się poronieniem. Przeżyliśmy z mężem straszne chwile.....potem staranka na nowo....i kolejne rozczarowania bo nie udawało się.....w naj mniej oczekiwanym momencie kiedy plamienie sie zaczelo (zwykle na 3-4dni przed @) nagle się skończyło i temperaturka wzrosła.....

Wiem jak cieżko jest kiedy widzi się dookoła kobiety z brzuszkami, jak cieżko jak dowiadujemy się o kolejnych ciązach koleżanek.....ale trzeba wierzyć ze na każda z nas przyjdzie czas......i życzę wszystkim aby ten czas był jak najkrótszy.....

Trzymam kciuki za każda z osobna :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczynki doradźcie jakie badania zrobic przed staraniami???Co jest ważne???Jestem amatorka w tej dziedzinie ;-)))
najwazniejsza jest prolaktyna i badania okreslajace prace jajnikow, czyli wszystko z nimi okej - musisz zbadac hormony :)
jesli masz porlbemyz utrzymaniem wagi, pocisz sie, jestes chronicznie zmeczona, masz problemy ze skora to warto tez zbadac tarczyce.
A prolaktyne i tarczyce to jaki lekarz bada???Co do tych objawów to nie które odczuwam,ale często odbieram to jako przemęczenie...

Jeszcze jakieś ważne badania???
na tarczyce możesz isc do ogolnego, da Ci skierowanie... prolaktyna nie wiem.. skierowanie na oba napewno da Ci gin...
Różnie to z tymi ginami jest jeden da a drugi powie jak nic sie nie dzieje to po co badania dlatego wolałabym wiedzieć od Was dziewczynki i od razu iść z gotową listą do niego i nie będzie miał wyboru :-)))

To napiszcie wszystkie badania jakie są potrzebne,bo coś słyszałam o toksoplazmie,glukozie itp.???

A macie jakieś rady jak dobrze sie przygotować do ciąży,może jakaś dieta,czy coś???

Dzieki za pomoc :-)))
tarczyce i prolatyne - hormon przysadki, bada ogolnie endokrynolog, najprosciej isc do ginekologa-endokrynologa i wtedy wszystko amsz z glowy ;) jesli chcesz zrboic to bezplatnie to oczywiscie musisz isc do ogolnego po skierowanie, jesli chcesz prywatnie to po prostu idziesz do wybranego laboratorium i robisz te badania z biegu
no i tak generalnie to warto sobie przejrzec forum, poczytac watki, tutaj wszystko jest :)
Zrób badania na:
-prolaktynę i prolaktynę po obciążeniu(gdyż zbyt wysoka utrudnia zajście w ciążę)
- badania tarczycowe TSH , ft3, ft4,
-toksoplazmoże igg igm i cytomegalie igg igm- bo przechodzenie tych chorób w ciąży jest niebezpieczne dla płodu, a jeśli masz przeciwciala, to nie będziesz musiała się martwić w ciąży.
- różyczkę tez igg i igm- jeśli nie przechodziłaś tej choroby wcześniej lub nie pamietasz czy przechodziłaś, powód ten sam co przy toxo i cmg.
-morfologię, możesz też zbadać poziom cukru.
W późniejszym czasie jeśli będą problemy z zajściem to zrobisz inne hormony oczywiście każdy w odpowiednim dniu cyklu, ale póki co te co wymieniłam to podstawa:) PS. w gdańsku najtaniej zrobisz w Akademii i wynik można dostac mailem:)
a i zapomniałam.. gratuluję nowej mamusi:)
mam nadzieję że i do mnie się uśmiechnie los bo niedługo rok minie od utraty ciąży..
Pozdrawiam Was wszystkie i trzymam kciuki za wszystkie i każdą z osobna..
gratuluje, dobrze ze podeszczu wychodzi slonce

co do badan to chyba nie ma co, jezeli masz regularny okres i ogolnie jestes zdrowa to nie ma co badac hormonow, po paru miesiacach staran moze tak. ja bym zrobila toxo i cytomegalie, zaszczepila sie przeciwko zoltaczce, grypie i sprawdzila przeciwciala na rozyczke ale powinnas byc szczepiona.

99% kobiet zachodzi w ciaze nie wiedzac co to jest prolaktyna albo tarczyca wiec mysle ze nie ma sie co stresowac.
Gratuluje nowej zafasolkowanej :)
gratulacje dla nowej zafasolkowanej..

u mnie niestety dzis nie fajnie jest... jakiegos dola zalapalam...

gratulacje dla zafasolkowanej :)

od wczoraj tu nie zaglądałam i sie zdziwiłam ile postów :)
Dzięki dziewczyny za gratulacje, przyjmuje je z uśmiechem na ustach :)
Mam nadzieję ze za chwile ja będe gratulować kolejnej z Was w kolejnym wątku...
dziewczyny, ja dziś jestem drugi dzień po owulce tzn. wg testów :) nie chce się nastawiać ani nakręcać ale w ciagu dnia miałam straaaszny ból brzucha, taki podobny jak w czasie @.. mam nadzieje ze tym razem cos sie zagnieździ :))) 3majcie kciuki :)
oby sie udalo:)
trzymam kciuki za siebie i za Was:)
no to trzymam kciuki :)))
ja myślę tak jak walerka... po co od razu zakładać że coś jest nie tak... chyba że czas bardzo goni. Ja zrobiłam tylko badania na cytomegalię i toxoplazmozę bo tak mi gin kazała. A hormony i tarczycę zbadam jeśli długo nie będzie dzidzi :)
Prawda jest taka że jak nasze mamy rodziły nas to nie było zadnych badań... a jakoś żeśmy przyszły na świat. Trzeba mieć pozytywne myślenie. Ja wychodzę z tego założenia. Może jak po roku dziecka nie będzie to zmienię podejście, ale na razie po co się przejmować :D

Pozdrawiam was kochane, ja dzisiaj 3 dzień testowania- na razie ujemne. Ale ostatni cykl 32 dni, wię owulacja była koło 18 dnia, a dzisiaj mam 14. Także czekamy i się często przytulamy :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
W pokoleniu naszych mam problem zbyt wysokiej prolaktyny itp. był znikomy, więc też nie wolno się porównywać. Obecnie żyjemy w innych warunkach niż 20 lat temu, inne środowisko, jedzenie itp. Co raz więcej par ma problemy z zajściem w ciąże i jej donoszeniem.
Też nie jestem za tym by panikować i robić wszystkie możliwe badania jeśli nie ma do tego podstaw, ale należy być świadomym ewentualnych komplikacji.

Pozdrawiam:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry