Widok

Semeko czy Orlex??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Podeślijcie swoje opinie... ;)

Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słyszałam od koleżanki = Orlex, ok, ceny niskie, budują szybko, a już rok po postawieniu budynku _remonty!!!

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak to prawda - do 2lat masz prawo zglosc jakiekolwiek usterki by zostaly one szybko i bezproblemowo usuniete - co wcale nie znaczy ze takie usterki beda. Ja osobiscie nie mialem zadnych. Mieszkam w orlexie 3 lata i jest supe: cieplo, estetycznie cicho i tanio. W kwesti ciszy wszystko zalezy od sasiedztwa bez znaczenia gdzie zamieszkasz - no chyba ze wytlumisz mieszkanie poswiecajac kilka metrow szescienych.
Dokladnie!!!! Miszkania poza tym maja strasznie cienkie sciany!!! O semeko nic nie slyszalam, ale bloki wygladaja super, dalsi znajomi tam mieszkaja i nie narzekaja.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
orlex buduje szybko i tanio ale mieszkania są złej jakości odradzam, a o semeko nic nie wiem
witaj, mieszkamy na osiedlu Semeko w Redzie juz od maja 2004 i nie narzekamy. jak bys chciala cos wiedziec wiecej to daj znac.
tak czy innaczej decyzja nasza to Semeco zamiast Orlexu

Ja mam znajomych, którzy mają mieszkanko w Orlexie - jest tak, jak juz pisałyście - tanio, ale problemowo. No i ta elektryczność :)
Wejdź na stronkę SMEKO www.semeko.com.pl - ja wysłałam do nich zapytanie mailem i dośc szybko dostałam ich ofertę. Wygląda to ciekawie.

Pewnie. Mam kilka pytań. Na początek:

1). Ogólnie jak się tam mieszka?? tzn jacy sąsiedzi, administracja osiedla itp.co Was tam wkurza??
2). czy jesteście zadowoleni z Semeko jako developera tzn. czy jest cos na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę kupując od nich mieszkanie??
3). czy możecie zdradzić jak wychodzicie co miesiąc z opłatami - bylismy dwa razy w Semeko i za kazdym razem usłyszeliśmy troche co innego??

Na razie to wszystko ale pewnie jeszcze Was trochę pomęcze.Chcemy kupic tam mieszkanie i w sumie w 60% jestesmy już zdecydowani.
Chcialibysmy teraz poznać opinię osób które tam mieszkają.

Pozdrawiam
Semeko ma w swojej ofercie mieszkania w Redzie - osiedle przy młynie i nowa Rumia - ulica podgórna.
My mieszkamy w Redzie - i jestesmy zadowoleni - same młode małżeństwa wiec czasem głośne imprezki no i dzieci małych sporo ale to nam akurat nie przeszkadza bo sami mamy synka 1,5 roku...

Kazdy blok to wspólnota wiec tak naprawde to wy decydujecie o większosci spraw - ale oczywiscie najpierw trzeba wybrac sobie adminitratora - semeko na pierwszym zebraniu kogos zaproponuje!

niestety firma nie przewidziała dostatecznej ilosci miejsc parkingowych i jest klopot czasem z parkowaniem - zwlaszcza jak wieczorem do domu wracacie... ( niestety nie kazdego stac na zakup miejsca parkingowego jub wynajem w hali garazowej - a ceny drogie)

My wszystko załatwialismy przez Semeko - jezeli chodzi o armature biała ( prysznic, umywalki itp..) i było ok.
Trzeba tylko uwazać przy odbiorze i dokładnie sprawdzic drzwi wewnetrzne czy nie są krzywe, płytki z korytarza czy nie wchodza do domu , po prostu dobrze wszystko obejrzeć - nam załatwiali usterki od reki - znaczy wymieniali z innego mieszkania, hihi...

Jeżeli chodzi o opłaty to przy metrazu ok. 50 m to NASZ czynsz wynosi ok. 180-220 pln ( w zimie 200-280 pln) - ale musisz wiedziec że w tym masz juz wode ciepła i zimną, ogrzewanie, smieci, sprzatanie, domofon, energia na klatce, obsługe administratora, fundusz remontowy - te składniki sie zmieniaja w zaleznosci od zuzycia i fimy was obsługującej... rok temu płacilismy troche mniej .
dodatkowo to juz za to co sobie sama czyli energia, telefon, internet, kablówka...

ACHA - uwaga na domofon - nie daj sie naciagnąc na placenie za kod do domofonu - musza dac za darmo - nas skasowali 300 pln!

wejdz sobie na forum naszego osiedla i poczytaj - bedziesz miała troche wyobrazenie co se u nas dzieje http://www.redamlyn.fora.pl/

a jakie sa ceny mieszkan ??a czy tez sami zalatwiaja krydyty

Ja kupilam tam mieszkanie we wrzesniu w zeszlym roku i w tym roku pod koniec wrzesnia odbieram. Kupilam male mieszkanie 30 m, jeden pokoj z aneksem kuchennym i drugi taki bardzo malutki na lozko tylko hihi. Placilismy ok 65 tys zl.

Dzięki bardzo...Jadę w przyszłym tygodniu do Semeko...
a jeszcze jedno pytanie: słyszałam coś na temat "bagien" które podobno znajdują się niedaleko?? Podobno nowe budynki powstają na podmokłym terenie... ;( czy to prawda czy tylko jakieś plotki??
Pozdrawiam
nio ja wlasnie tez cos zaczynam sie bardziej interesowac tymi mieszkaniemi bo widze ze cena jest bardzo konkurencyjna i tez do nich pisalam i dostalam odpowiedz ze mieszkania sa pod klucz a nie tak jak w wejherowie ze trzeba sobie samemu lub za doplata wykanczac mieszkanie a nie wiecie jakie trza spelniac wymogio zarobkowe w tych ich bankach aby dostac kredyt

Ge Money : ok 3 000 zł netto na mieszkanie za ok 180 tys. - wysoka rata,
w złotówkach ponad 1 000 zł, we frankach niecałe 900 zł

WBK: niestety trzeba mieć 10 % własnego wkładu przy zarobkach na takim samym poziomie...rata w złotówkach ok 900 zł....................
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
hehehe no tak ale jak dostalam wiadomosc od nich ta sa tez mieszkania za 70 tys wiec chyba az takich wymagan wtedy nie maja,musze sie dowiedziec jak to jest z takimi cenami ;)

za 70 tys?? a jaki metraż??
okolo 25 metrow jest za okolo 70 tys a 30 za okolo 77 tys

My sobie już tam mieszkanko kupiliśmy (Reda, odbiór w grudniu 2007)... - także z tematem SEMEKO jestem na bieżąco.

Obecnie mieszkam niedaleko osiedla, także jak masz jakieś pytanka, wątpliwosci to może pomogę...

Ps. Nawiązując do tematu: raczej rywalizację wygrywa tu Semeko, choćby z tak banalnego powodu, że nie oddają wycekolowanego pustostanu... cenowo są na pewno konkurencyjni i a nawet raczej tańsi.... Blisko do SKM, blisko nad morze, teraz budują niedaleko Lidl...

Ale wady oczywiście też są... :)

Pozdrawiam

(do Madzi i Bartka - dzięki za link do forum o osiedlu... szukałem wszelkich informacji o semeko - ale tak czegoś nie znalazlem:) )
...no własnie my tez byśmy się wprowadzali w tym samym czasie...;)
Słyszałes cos na temat podmokłego terenu na którym budowane są nowe budynki?? Pozdrawiam
za czasów podstawówki uczono mnie że w tych rejonach nie można nic budować, ale z tego co pamiętam - dotyczyło to bardziej terenów ZA Obwodową i bardziej w stronę skrzyżowania z ul. Gdańską...

Po jakimś czasie wprowadzono tam ciężki sprzęt odwadniający i wysuszający i wydabno pozwolenie na budowę. Jedno co mogę przyznać - sam widziałem jak te maszyny jeszcze całkiem niedawno pracowały dzien i noc w miejscu nowych bloków...

Wszystko wydaje się być w porządku...

Pozdrawiam.
jezeli chodzi o koszty Semeko to w redzie mieszkania kosztuja teraz w granicach 2900 za metr w opcji "pod klucz" To oznacza ze w standardzie masz drzwi wewnetrzne porta białe, całą armature białą ( sanitariaty koło i baterie kludi), wykładzine dywanowa i płytki w łazience i kuchni. Sciany sa wykończone wiec moza sie od razu wprowadzac.
Jak kogos interesuje Semeko - Rumia to ceny juz drozsze - bo ok. 3400 - 3500 za metr. Dodatkowo trzeba zaplacic za piwnice nie wiem teraz jaki koszt ale w 2004 roku chcieli 1000 za metr. Do tego dochodzi miejsce w hali garazowej ok 12 - 15 tys lub garaz - 26 tys. Oczywiscie piwnica i miejsce dla auta nie sa konieczne - znaczy nie sa warunkiem do kupienia mieszkania jak w niektórych firmach.

Co do terenów podmokłych to nie wiem nic na ten temat - ale osiedle sie ciągle rozwija, powstaja nowe bloki i jak narazie nie ma zadnych problemów.

up dla dziewczyn z watku o Semeko

My z Narzeczonym kupujemy w Semeko-odbiór w lipcu przyszłego roku.Jesteśmy baaardzo zadowoleni z rozmów,z podejscia do klienta(czyli do nas;))Dzieki serdeczne Forumowiczom za wszystkie uwagi i wskazówki.

Semeko-Reda-tylko!
Moja kuzynka mieszka w Semeko i jest bardzo zadowolona:)

dla zainteresowanych
w tej chwili koszt mieszkań w opcji pod klucz kształtuje sie w granicach 3400-3500 pln za metr. Odbiory na marzec 2008...
to sa bloki 5 kondygnacyjne z windą - budowane naprzeciwko nowopowstajacego supermarketu LIDL.

ohoho... to musiało się coś zmienić - bo ja kupiłem 4 miesiące temu (jakoś tyle) mieszkanie w 6 kondygnacyjnym budynku z windą - na przeciwko budowanego Lidla (za żółtym dziwolągiem "no name") i odbiór jest w grudniu 2007, a cena wyszła dokładnie 2850 zł...

pozdrawiam
Mieszkałem 3 lata w Orlexie TRAGEDIA a co najgorsze to że WSZYSTKO I WSZYTSKICH SŁYCHAĆ miałem już dosyć jak ktoś lubi słuchać bez wytężania słuchu o czym rozmawiają sąsiedzi polecam. Więcej bym nie kupił od nich mieszkania.
PS: mój szwagier też kupił w Orlexie mimo naszych nie miłych wspomnień i też narzeka że wszystko słychać.
No i oczywiście kultura ludzi tam mieszkających pozostawia wiele do życzenia.
Jak ktoś lubi bałagan i odwieczne problemy POLECAM
Pozdro
jejku 2800zł m2 to były kiedys ceny !!! nie to co teraz nawet ponad 4000zł m2 i to za mieszkanie nie w Gdyni centum tylko wejherowo,rumia,reda masakra :(((
My teraz strasznie żałujemy, żę nie kupiliśmy mieszkania w semeko 3 lata temu. Ceny za metr kwadratowy były o połowę mniejsze. A teraz za 40 metrów mam dać 170 - 180 tys. Masakra!!! Chyba wolimy kupić działkę na jakiejś wiosce za 50 tys. i wybudować małą chatkę. Sprawa do przemyślenia :)
w SEMEKO są zagrzybione mieszkania, a firma nie powinna dostawac pozwoleń na budowę. Jestem mieszkańcem nowego budynku. Omijajcie SEMEKO z daleka. Grzyb u nich to standard.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
mieszkam w mieszkaniu semeko od 4 lat i nie mamy żadnego grzyba. jak sie nie wietrzy mieszkania to potem sa grzyby. semeko przynajmiej stawia scianki dzialowe z cehly a orlex z plyt gipsowo-kartonowych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Racja, tam mieszka taka banda, że strach, chyba wprowadzili się ze stodoły, albo z chlewu, bo śmieci i brud to standard, poza tym wszyscy wszystkih słyszą no i ta wilgoć, mimo, że okna otwarte cały rok. KOSZMAR - ORLEX powinien mieć zakaz stawiania czegokolwiek i jeszcze zwracać pieniądze oszukanym klientom. Mieszkania po roku są do niczego, ściany pękają, okna nieszczelne, brak wentylacji. Podobno stawia się je na wzór niemieckich azylów, dla uchodźców, które po 10 latach są wyburzane i budowane na nowo, zresztą na tyle wytrzymują, potem się rozsypią.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Popieram orlex to lipa molochy dla biedakow ,wykonanie słabe grzyb i wilgoc.niepolecam.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
ORLEX nigdy w życiu mieszkaliśmy 3 lata i nigdy więcej. Wszystko słychać ściany pękają tak jak masz ułożoną silkę, a najgorsze to całe to towarzystwo z różnych wsi i innych zakamarków co nie wiedzą co to kultura. SZKODA NERWÓW i pieniędzy są lepsze osiedla.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Sama wprowadziłaś się ze stodoły. Jak można tak obrażać innych ludzi. Z twojej strony to po prostu brak kultury.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jakies dziwne brednie piszesz. Okna nieszczelne a brak wentylacji - widac ze na niczym sie nie znasz. Wiec wracaj do swojej stodoly i sie nie odzywaj bo wprowadzasz ludzi w blad. Zapewniamze wentylacja wykonana jest wzorowo. Sciany nie pekaja i nie ma zadnego grzyba. mieszkania wykonane saestetycznie - bez fuszerki i sa bardzo tnie w utrzymaniu ja w miesiacych zimowych za ogrzewanie i utrzymanie budynku place okolo 200 zl - ci co maja domy jednorodzinne powinni byc w szoku. Czy slychac sasiadow - tak jak i wkazdym bloku. Sciany wykonany sa z podwojnej warstwy postakow, z regipsow sa sciany dzilace pomieszczenia mieszkania, nie ma to wplywu na dzwikoszczelnosc mieszkania. to tyle. A tak poza tym wszystkie opinie nlezy brac z dystansem gdyz kazdy zyd swoje chwali a codzym gardzi.
Mieszkałam rok czasu w blokach Orlexu - masakra , nie życzę największemu wrogowi kredytu na całe życie za mieszkanie w Orlex
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
najważniejsze jest sąsiedztwo tak naprawde
mieszkam w orlexach, powiem w skrócie , są lepsze mieszkania, orlex z góry narzuca mieszkańcom dostawce tv kablowej, internetu, przez 2 lata nie mozna zrezygnowac z usług biura obslugi nieruchomości , cienkie sciany, jednym słowem porazka, odradzam wszystkim , całe szczescie że niedługo wyprowadzam sie do własnego domu,
do góry