Widok

Semeko czy Orlex??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Podeślijcie swoje opinie... ;)

Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słyszałam od koleżanki = Orlex, ok, ceny niskie, budują szybko, a już rok po postawieniu budynku _remonty!!!

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokladnie!!!! Miszkania poza tym maja strasznie cienkie sciany!!! O semeko nic nie slyszalam, ale bloki wygladaja super, dalsi znajomi tam mieszkaja i nie narzekaja.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
orlex buduje szybko i tanio ale mieszkania są złej jakości odradzam, a o semeko nic nie wiem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
witaj, mieszkamy na osiedlu Semeko w Redzie juz od maja 2004 i nie narzekamy. jak bys chciala cos wiedziec wiecej to daj znac.
tak czy innaczej decyzja nasza to Semeco zamiast Orlexu

Ja mam znajomych, którzy mają mieszkanko w Orlexie - jest tak, jak juz pisałyście - tanio, ale problemowo. No i ta elektryczność :)
Wejdź na stronkę SMEKO www.semeko.com.pl - ja wysłałam do nich zapytanie mailem i dośc szybko dostałam ich ofertę. Wygląda to ciekawie.

Pewnie. Mam kilka pytań. Na początek:

1). Ogólnie jak się tam mieszka?? tzn jacy sąsiedzi, administracja osiedla itp.co Was tam wkurza??
2). czy jesteście zadowoleni z Semeko jako developera tzn. czy jest cos na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę kupując od nich mieszkanie??
3). czy możecie zdradzić jak wychodzicie co miesiąc z opłatami - bylismy dwa razy w Semeko i za kazdym razem usłyszeliśmy troche co innego??

Na razie to wszystko ale pewnie jeszcze Was trochę pomęcze.Chcemy kupic tam mieszkanie i w sumie w 60% jestesmy już zdecydowani.
Chcialibysmy teraz poznać opinię osób które tam mieszkają.

Pozdrawiam
Semeko ma w swojej ofercie mieszkania w Redzie - osiedle przy młynie i nowa Rumia - ulica podgórna.
My mieszkamy w Redzie - i jestesmy zadowoleni - same młode małżeństwa wiec czasem głośne imprezki no i dzieci małych sporo ale to nam akurat nie przeszkadza bo sami mamy synka 1,5 roku...

Kazdy blok to wspólnota wiec tak naprawde to wy decydujecie o większosci spraw - ale oczywiscie najpierw trzeba wybrac sobie adminitratora - semeko na pierwszym zebraniu kogos zaproponuje!

niestety firma nie przewidziała dostatecznej ilosci miejsc parkingowych i jest klopot czasem z parkowaniem - zwlaszcza jak wieczorem do domu wracacie... ( niestety nie kazdego stac na zakup miejsca parkingowego jub wynajem w hali garazowej - a ceny drogie)

My wszystko załatwialismy przez Semeko - jezeli chodzi o armature biała ( prysznic, umywalki itp..) i było ok.
Trzeba tylko uwazać przy odbiorze i dokładnie sprawdzic drzwi wewnetrzne czy nie są krzywe, płytki z korytarza czy nie wchodza do domu , po prostu dobrze wszystko obejrzeć - nam załatwiali usterki od reki - znaczy wymieniali z innego mieszkania, hihi...

Jeżeli chodzi o opłaty to przy metrazu ok. 50 m to NASZ czynsz wynosi ok. 180-220 pln ( w zimie 200-280 pln) - ale musisz wiedziec że w tym masz juz wode ciepła i zimną, ogrzewanie, smieci, sprzatanie, domofon, energia na klatce, obsługe administratora, fundusz remontowy - te składniki sie zmieniaja w zaleznosci od zuzycia i fimy was obsługującej... rok temu płacilismy troche mniej .
dodatkowo to juz za to co sobie sama czyli energia, telefon, internet, kablówka...

ACHA - uwaga na domofon - nie daj sie naciagnąc na placenie za kod do domofonu - musza dac za darmo - nas skasowali 300 pln!

wejdz sobie na forum naszego osiedla i poczytaj - bedziesz miała troche wyobrazenie co se u nas dzieje http://www.redamlyn.fora.pl/

a jakie sa ceny mieszkan ??a czy tez sami zalatwiaja krydyty

Ja kupilam tam mieszkanie we wrzesniu w zeszlym roku i w tym roku pod koniec wrzesnia odbieram. Kupilam male mieszkanie 30 m, jeden pokoj z aneksem kuchennym i drugi taki bardzo malutki na lozko tylko hihi. Placilismy ok 65 tys zl.

Dzięki bardzo...Jadę w przyszłym tygodniu do Semeko...
a jeszcze jedno pytanie: słyszałam coś na temat "bagien" które podobno znajdują się niedaleko?? Podobno nowe budynki powstają na podmokłym terenie... ;( czy to prawda czy tylko jakieś plotki??
Pozdrawiam
nio ja wlasnie tez cos zaczynam sie bardziej interesowac tymi mieszkaniemi bo widze ze cena jest bardzo konkurencyjna i tez do nich pisalam i dostalam odpowiedz ze mieszkania sa pod klucz a nie tak jak w wejherowie ze trzeba sobie samemu lub za doplata wykanczac mieszkanie a nie wiecie jakie trza spelniac wymogio zarobkowe w tych ich bankach aby dostac kredyt

Ge Money : ok 3 000 zł netto na mieszkanie za ok 180 tys. - wysoka rata,
w złotówkach ponad 1 000 zł, we frankach niecałe 900 zł

WBK: niestety trzeba mieć 10 % własnego wkładu przy zarobkach na takim samym poziomie...rata w złotówkach ok 900 zł....................
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
hehehe no tak ale jak dostalam wiadomosc od nich ta sa tez mieszkania za 70 tys wiec chyba az takich wymagan wtedy nie maja,musze sie dowiedziec jak to jest z takimi cenami ;)

za 70 tys?? a jaki metraż??
okolo 25 metrow jest za okolo 70 tys a 30 za okolo 77 tys

My sobie już tam mieszkanko kupiliśmy (Reda, odbiór w grudniu 2007)... - także z tematem SEMEKO jestem na bieżąco.

Obecnie mieszkam niedaleko osiedla, także jak masz jakieś pytanka, wątpliwosci to może pomogę...

Ps. Nawiązując do tematu: raczej rywalizację wygrywa tu Semeko, choćby z tak banalnego powodu, że nie oddają wycekolowanego pustostanu... cenowo są na pewno konkurencyjni i a nawet raczej tańsi.... Blisko do SKM, blisko nad morze, teraz budują niedaleko Lidl...

Ale wady oczywiście też są... :)

Pozdrawiam

(do Madzi i Bartka - dzięki za link do forum o osiedlu... szukałem wszelkich informacji o semeko - ale tak czegoś nie znalazlem:) )
...no własnie my tez byśmy się wprowadzali w tym samym czasie...;)
Słyszałes cos na temat podmokłego terenu na którym budowane są nowe budynki?? Pozdrawiam
za czasów podstawówki uczono mnie że w tych rejonach nie można nic budować, ale z tego co pamiętam - dotyczyło to bardziej terenów ZA Obwodową i bardziej w stronę skrzyżowania z ul. Gdańską...

Po jakimś czasie wprowadzono tam ciężki sprzęt odwadniający i wysuszający i wydabno pozwolenie na budowę. Jedno co mogę przyznać - sam widziałem jak te maszyny jeszcze całkiem niedawno pracowały dzien i noc w miejscu nowych bloków...

Wszystko wydaje się być w porządku...

Pozdrawiam.
jezeli chodzi o koszty Semeko to w redzie mieszkania kosztuja teraz w granicach 2900 za metr w opcji "pod klucz" To oznacza ze w standardzie masz drzwi wewnetrzne porta białe, całą armature białą ( sanitariaty koło i baterie kludi), wykładzine dywanowa i płytki w łazience i kuchni. Sciany sa wykończone wiec moza sie od razu wprowadzac.
Jak kogos interesuje Semeko - Rumia to ceny juz drozsze - bo ok. 3400 - 3500 za metr. Dodatkowo trzeba zaplacic za piwnice nie wiem teraz jaki koszt ale w 2004 roku chcieli 1000 za metr. Do tego dochodzi miejsce w hali garazowej ok 12 - 15 tys lub garaz - 26 tys. Oczywiscie piwnica i miejsce dla auta nie sa konieczne - znaczy nie sa warunkiem do kupienia mieszkania jak w niektórych firmach.

Co do terenów podmokłych to nie wiem nic na ten temat - ale osiedle sie ciągle rozwija, powstaja nowe bloki i jak narazie nie ma zadnych problemów.

do góry