Widok

Skóra owcza do wózka zamiast śpiworka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktoras forumka wozila swoje dziecko w wozku wyscielanym owcza skora zamiast spiworka?
Mam spiworek,ale mam i chodzace dziecko. I tak sobie mysle,ze moze syf sie zrobi w spiworku jak dziecko bedzie a to troszke jechalo w wozku, potem chodzilo, znow jechalo itd. Przeciez zima to nie bedzie ekspresowo wysychalo ;/
Wiem,ze sa spiworki gdzie odpina sie na buty, ja takiego nie mam i dlatego rozmyslam nad zakupem tej skory.
Podpowiedzcie doswiadczone mamusie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a czy oprócz skóry miałaś śpiworek w gondoli?
My mamy taką skórę :) Mati dostał od babci, bo wszystkie dzieci w Niemczech mają to Mat też musiał mieć... Początkowo byłam do niej sceptycznie nastawiona i myślałam, że w ogóle się nie przyda. Ale jak przyszły mrozy to zmieniłam zdanie. Używaliśmy jej tylko w gondoli i super się sprawdziła, mam nadzieję, że w tym roku przy chodzącym Mateuszu też zda egzamin ;)
Agusia:) a skąd jesteś? bo zamówiłabym razem z Tobą tą skórę
kasiu jaki kolorek?
Ja taką mam, przywiezioną z Zakopca, mogę sprzedać, za 40zł
widac,ze ma wiele zalet skora owcza:)
cos takiego znalazłam w necie

Wełna czy polar?

Niezwykle istotną kwestią, które kierujemy się przy zakupie jest materiał wyścielający wnętrze śpiworka. Popularnym rozwiązaniem jest owcza wełna która posiada wiele zalet. Najwyższej jakości owcze runo działa jak naturalny termoregulator, który w kontakcie z ludzkim ciałem ogrzewa się maksymalnie do stałej temperatury ludzkiego organizmu – 36,6 °C. Co istotne temperatura ta utrzymuje się na stałym poziomie, bez względu na niekorzystne warunki panujące na zewnątrz. Śpiworki z owczej wełny są swoistym termoizolatorem, który w zimne dni zapobiega wychłodzeniu i odwrotnie – przy wyższych temperaturach przegrzaniu maleńkiego ciałka.

To nie jedyne zaleta śpiworków z owczym runem w roli głównej. Higroskopijność to cecha, która pozwala wełnie wchłonąć dużą ilość potu i pozbywania się go dopiero w momencie wietrzenia. Dzięki temu gwarantuje nie tylko komfort, świeżość, ale i higienę.
ja swoją piorę w zupełnie zimnej wodzie w pralce:)
jest mięciutka po praniu a córa ma frajdę czesania skóry-hehe
ja mam kremową a synek ciągle czymś ją paprze.
"Wkładka polarowa nie ma zupełnie porównania chodzi o wydawane ciepło skóry owczej."

no jooo, ale my przecież nie żyjemy na Syberii

poza tym to nie jest zbyt lekkie

ja nie jestem przekonana i sobie czegoś takiego na pewno nie kupie (poza tym za bardzo mi się kojarzy ze zdechłym zwierzem)
Daria pierze się normalnie w pralce w 30 stopniach bez wirowania w środku do prania wełny + dodatkowo dolewa się lanoliny lub płynu do zmiękczania. Skórę suszymy na płasko.

Wkładka polarowa nie ma zupełnie porównania chodzi o wydawane ciepło skóry owczej.

Zdecydowanie łatwiej się pierze skórę niż całą tapicerkę przynajmniej u mnie :)
Czy taką skórą to saneczki się wyścieła czy tylko nózki przykrywa starczy jedna taka skórka .ja mam śpiworek cieplutki taki na saneczki i spacerówkę i pomyślałam żeby jeszcze tą skórę owczą gdzieś wcisnąć może ktoś poratuje jakimś foto jak to mozna wykombinować
mi sie wydaje, że nie jest to zbyt praktyczne, bo każdy paproch, każdy brudek dostaje się w ta sierść i trudno to wyczyścić. Poza tym jak to sie pierze? W pralce chyba nie. A jednak przy chodzącym dziecku bloto śniegowe bedzie na tym stale + wiadomo okruchy, soczki, lizaki powczepiane w te włosy.... No nie wiem. Jak dla mnie lepsza wkładka polarowa. Też cieplutka, a łatwiejsza w utrzymaniu (no i tańsza)
Jak byście chciały to będę zamawiała jeszcze jedną sztukę wiec mogłybyśmy zamówić za jednym zamachem może jakiś rabat dostaniemy :D
Dziewczyny ja kupowałam stąd :)
http://allegro.pl/soczysta-czerwien-skora-owcza-skory-e-oscypek-i1771932478.html
no super ale cene tez ma zabujcza
moze byc taka http://www.naturalkids.pl/produkty,akcesoria,10,naturalna_skora_owcza_do_fotelika_i_wozka___green_baby,428.html
jak dywanik zdjety z owcy, dzika czy innych futrzatych zwierzatek. tu akurat z owieczki http://allegro.pl/listing.php/search?sg=1&string=skora+owcza&category=123
jeśli sie nie myle to o to chodzi.
a jak wygląda taka skóra ?
ja nie mam, ale jak szukaliśmy niani, przyszła jedna starsza pani, która mówiła, że wkładała swoim dzieciom i wnukom taką skórę do wózka.
tak więc nie wszyscy są tacy zacofani jak my:)
Mi codzilo o taka jak na podloge, wlochata. W zeslzym roku widzialam babke na Monciaku jak prowadzila takowy wozek :)i wyczytalam w necie ze te skory sa bardzo popuklarne na zachodzie. My widocznie jestesmy za Murzynami :P

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry