Widok

Sposób na kaszel i drapanie w gardle

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny,
od 2 dni męczy mnie suchy kaszel i drapanie w gardle ...
czy macie jakieś sprawdzone sposoby oprócz mleka z miodem i masłem, soku z czarnej porzeczki ???
a może brałyście jakieś tabletki do ssania, takie ziołowe ???

będę wdzięczna za pomoc :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jak byłam w ciąży brałam na pewno tantun verde w kapsułkach - wiem, że można i mi pomogło, zdrówka życzę!
ja brałam tabletki do ssania tantum verde i płukałam gardło wodą z solą
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a czy konsultowałyście branie tych tabletek z lekarzem ???
bo nie wiem czy mogę sobie je tak po prostu kupić ...
aha,ciąża przebiega prawidłowo, wyniki też mam ok :)
Ja w ciąży brałam tantum verde, poleciła mi pani w aptece i gin
gin też mi ostatnio powiedział że jak cos to mogę tantum verde i chlorchinaldin brać
czyli po pracy apteka i tantum verde do ssania :)
dziękuję za pomoc dziewczyny !!!
Kurcze, podpytaj jeszcze farmaceutkę o skład tego Tantum Verde, bo pamiętam, że ja na początku ciąży też brałam, a potem zmienili skład i nie wolno było go przyjmować kobietom w ciąży i karmiącym.
o dzięki za podpowiedź, chyba jeszcze zadzwonię do mojego gin i się go podpytam o to tantum verde ... tak dla spokojnego sumienia ;)
bardzo dobry jest Tymsal w sprayu, ziołowy, całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży... bardzo tani ok 7zł
Zapomniałabym o najprostszym i najsmaczniejszym sposobie - syropie z cebuli. :)

Możesz też profilaktycznie zaaplikować sobie duuużą dawkę czosnku, np. w mleku, no i oczywiście - miód.
sa trzy specyfiki o dzialaniu antybiotycznym:
- czosnek
- jagody
- maliny

jak nie masz wlsanych malin i jagod- kup mrozone i zajadaj sie na maxa.
Czosnekjest dobry ale nie dla wszystkich- czasem wzdecia i problemy z watroba sa bardziej dokuczliwe od dobroczynnego wplywu czosnku. Jesli lubisz to tylko czosnek jedzony na surowo ma wlasciwosci lecznicze.
Jest sporo suropow na kaszel - np. z babki lancetowej - bardzo dobry
Pij herbate z kwaitow hibiskusa i dzikiej rozy- ma duzo witaminy C, najlepiej rano zrobic dzbanek i pic go przez caly dzien jak sok czy wode.
Masc rozgrzewajaca - nasmaruj nia stopy przed snem i gardlo ( owin szalem aby je zagrzac)
Inhalacja z soli fizjologicznej, najlepiej kup nebulizer - to powinno byc w kazdym domu, nie ma lepszej metody na stany zapalne gardla, dziala natychmiast!
A noc z kaszlem- najlepiej spac przy otwartym oknie, powietrze z dworu jest chlodne i wilgotne a to "balsam" dla gardla. Gwarantuje ze przespisz noc bez kaszlu.
Kominek aromatyczny- olejki z sosny, mentholu - pomagaja w oddychaniu i natychmiast udrazniaja nos
jak juz wyzej pisano Tantum verde + tymianek w sprayu
Miod- jest super ale musi byc dobrze rozpuszczony w plynie, bo grudki miodu moga sie przykleic do gardla i je jeszcze bardziej draznic. Aha miodu NIE WOLNO rozpuszczac we wrzatku, tylko w cieplym napoju.
Cytryna- to MIT, wiecej witaminy C jest w porcji kapusty kiszonej lub jablku, niz w plasterku cytryny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Super, dziękuję za tak szczegółową rozpiskę :)
W ciąży nie wolno hibiskusa bo wywołuje skurcze macicy.
tak samo słyszałam ze nie wolno lekow zawierajacych tymianek ibuprofen

mnie jak zaczyna powoli pobierać gardło to zawsze sięgam po sprawdzone rozwiązania, z tych najskuteczniej działających mogę polecić pelafen, ma dobry skład, kosztuje kilkanaście złotych i działa bardzo szybko.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry