Widok

Sprzawdzone i pyszne przepisy na pierniczki bożonarodzeniowe :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy macie jakiś łatwy, sprawdzony i przede wszystkim smaczny przepis na pierniki świąteczne?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja od zawsze robię tak:

2szklanki mąki
1-2 jaja
200g margaryny Kasi
4 łyżki miodu
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1-2 op. przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu

margaryna, cukier i miód - rozpuścić (ja to robię w mikrofali)
wszystkie suche składniki mieszam dodaję jajo(a) rozpuszczoną margarynę z cukrem i miodem. Wyrabiam ciasto (jak jest za rzadkie, to dodaję mąki), wałkuję na 3mm i wykrawam foremką.
Piec w temp. 175st. 7 minut. Pychota!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję mamo_miłoszka, już zapisałam sobie Twój przepis, a przystrajasz te pierniczki jakimiś ozdobami itp.?
mamomiłoszka ile ciasteczek wychodzi z Twoich proporcji>?
mamomiłkoszka- a jakie kakao dajesz (słodkie cz gorzkie?) i czy pieczesz w piekarniku z termoobiegiem?
daję ciemne gorzkie kakao, piekę w piekarniku z teroobiegiem, ozdabiam je kolorową masą plastyczną (sama ja robię) lub kolorowymi pisakami z lukru, bądź maczam je w polewie kakaowej (również sama ją robię) i ozdabiam wiórkami kokosowymi, lub gotowymi kolorowymi kuleczkami itp. Pierniczków wychodzi wielka miska.

Od listopada robiłam je już ze 5 razy, bo wszystko zjedliśmy lub rozdaliśmy. Mam odłożonych kilka na choinkę, ale jeszcze nie ozdobiłam, bo najlepiej robić to przed samym powieszeniem lub zjedzeniem :)))
MAMA MILOSZA
mam pytanie ile wychodzi szt. dzięki
podbijam :)
ja też jestem ciekawa ile sztuk wychodzi z Twojego przepisu bo chciałabym zrobić ;-)
ile sztuk? hmmm... nie liczyłam:), ale mniej więcej 6-8 blach po ok. 25szt.
dzięki :)
Mi wg przepisu mamy miłoszka wyszło dokładnie 137 sztuk :)

Są pyszne :) muszę zamknąć je na kłódkę bo moje chłopaki chodzą i podjadają :)
mamo miłoszka - a mogłabyś podrzucic przepis na masę plastyczną?robisz tak jak lukier plastyczny do tortów angielskich?
[url=http://www.forumticker.net/]image

moje pierniczki
image

mydecorations, tak robię dokładnie lukier plastyczny :)
image
mamo_miłoszka a mogłabyś mi powiedzieć ile dni wcześniej przed świętami robisz piernik?
Ja w tym roku pierwszy raz w życiu robiłam pierniczki a teraz mam zamiar zrobić piernik :)
tylko właśnie nie wiem ile dni wcześniej należy je robić??
większość ciast robię dzień przed świętami, zależy też z jakiego przepisu korzystam (ale tak na prawdę nigdy nie trzymam się przepisu i wrzucam wszystko jak popadnie:) pewnie dlatego wszystko mi wychodzi:))) hehehe:)
ojjjka,taki udawany piernik,można upiec krótko przed świętami i będzie miękki,ja od 8 lat robię piernik staropolski ,czyli ciasto bez pieczenia leżakuje 2 mce,może być krócej np 4 tygodnie,następnie piekę i znowu tydzień leży suchy,dopiero tydzien przed świętami przekadam piernik masą orzechowa własnej roboty,gorącymi powidłami z gorzką czekoladą i polewam gorzką czekoladą i tak mięknie przez tydzień,jest pyszny,bije na głowę inne bardzo wymyślne ciasta,przy pierniku staropolskim należy miec dużo cierpliwości,nie należy do tanich ciast,jeżeli oszczędzisz na produktach nie będzie tak pyszny,mogę wrzucić przepis do na karnawał zrobisz sobie :)
to poproszę :)
Dziewczynki to w końcu ile tych jajek dodajecie do ciasteczek 1 czy 2?Od czego to zależy?A czy zamiast margaryny można dać masło?

Chyba też się skuszę :-)
A i czy można dodać zwykłe kakao,czy lepiej to gorzkie?
pyszotka, to zależy jakie masz jajo :) duże? małe? jeśli dasz dwa, to ciasto będzie bardziej klejące, ale to i tak nic nie szkodzi, bo wałkujesz i podsypujesz mąką. Co do masła, to ja zawsze robię z margaryną, ale myślę, że masło również będzie dobre:) (pierniczki będę miały fajny posmak)
zapomniałam o kakao:) możesz dać takie jakie masz. Po prostu ciemne gorzkie jest bardziej aromatyczne i daje ciemny kolor:)
zrobilam:) ale ciasto mialam za mokre i mąka musialam podsypac :)
ojjjka podaj mail....
czym posklejąc ścianki domu z piernika ?
lukrem z bialkiem
Dziewczyny - a te pierniczki to się robi JUŻ? i mogą tyle leżeć? (przy założeniu, że nikt ich nie zje do Świąt)

nigdy nie robiłam pierniczków ;) nawet nie jestem przekonana czy je lubię ;P ale kusi mnie, żeby spróbować :]

Ojjka - bawisz się w dekorowanie, czy zostawiasz takie nie ozdobione?
bauaganiarka, teraz to już wiem na pewno, że muszę dekorować pierniki :)) Twoje sa profesjonalnie ubrane

moje ciasto już od 1 stycznia leży na tarasie w kamionkowym garze i czeka

bauaganiarka, napisz plis skład masy białej, brazowej i czarnej jak zrobić
my dzis upieklismy wlasne pierniczki z przepisu znalezionego w zapiskach i sa super.jesli o jajo chodzi to 1 w zupelnosci wystarczy a i maslo jest lepsze zawsze od margaryny do pieczenia.wiec na pewno nie zaszkodzi.

jutro polukruje je lukrem pomaranczowym:)
i polecam wam foremki 3D nam wyszly domki piernikowe,choinki i bałwanki a ponad to gwiazdki i serduszka:)

ja moje pierniczki zamykam (po dokladnym ostudzeniu) w szczelnych,ozdobnych puszkach i tak spokojnie dotrwają do świąt.
polew użyłam gotowych, bodajże Delecty - podgrzewane i wyciskane z woreczka :) czekoladowa, krówkowa i o smaku białej czekolady :)
poza tym używałam pisaków cukrowych i zwykłego lukru, jeszcze zielona jakaś polewa była (też gotowa), płatki migdałowe, skórka pomarańczowa, serduszka dekoracyjne, posypka czekoladowa... a bo się jeszcze nie chwaliłam pozostałymi piernikami: http://picasaweb.google.com/bauaganiarka/Pierniczki2010?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIHU1PibxcqIhgE&feat=directlink :]
tegoroczne pierniczenie planuję na jutro albo jakoś tak, nakręcam się tym wątkiem, także dziewczyny - wklejajcie swoje dzieła ;)
Cytrynka - tutaj domek klejony karmelem ;) http://podobasie.blox.pl/tagi_b/9333/dekoracje-swiateczne.html?PageNumber=2

ta polewa do dekorowania z białka i cukru pudru - bezpieczne to? (surowe białko)
Bauaganiarka`- gdzie kupujesz pisaki cukrowe? potrzebuję białe :] nie wiem czy zamawiać na Allegro czy można gdzieś tutaj kupić?

lepsze żelowe czy cukrowe? (szybko zastygają - żeby się nie rozmazały?)

mam zamiar zrobić pierniczki z biało-srebrnymi ozdobami ;) właśnie przeglądam Allegro :]

czy na klej cukrowy przykleję perełki do piernika? czy tylko do lukru/masy?
te pisaki cukrowe to chyba w Carrefourze kupowałam, ale głowy nie dam ;)
łapią wszystko - posypki itd, ale właśnie dość szybko zastygają.
tylko malutkie są, ten krem, co znalazłaś chyba większy ;)
a ile za wysyłkę i gdzie go znalazłaś? mogę kupić z Tobą i się zrzucić na przesyłkę, opłaca się wtedy? podobają mi się te końcówki i chętnie bym je wykorzystywała wielokrotnie :)
no właśnie mi tez podobają się te końcówki :] i pojemność tubki ;)

jest np. tutaj http://www.tortownia.pl/sklep,1705,37,Dr_Oetker,Krem_Dekoracyjny_Cukrowy_bialy.html

i w 2 delikatesach internetowych, które realizują zakupy na terenie swoich miast :(((
Aga ja zrobiłam takie z jednej strony całe oblane lukrem :)
wiesz kochana,że ja cierpliwości do dekorowania za grosz nie mam :(
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
hehe - ja właśnie w ramach ćwiczenia cierpliwości mam zamiar wieczorami bawić się w zdobienie ;) (tak jak kiedyś z wzorkami na pazurach ;))
Aga to może ja podrzucę do Ciebie te moje 303 pierniczki :) co Ty na to :)
hehehehe :P no aż tyle cierpliwości to chyba nie znajdę ;P przez ostatnie 2,5 roku moja cierpliwość praktycznie wyparowała ;P
a ten krem to zastyga w ogóle?

idę sprawdzić, czy mam wszystkie składniki i jeśli tak, zabieram się za pierniczenie :)
ja mam z Oetkera te pisaki
Pyszne pierniczki zrobiłam dziś z przepisu mamy miłoszka bardzo szybko ciasto sie zagniata piecze super przepis wpisuje do notesika
image
prosimy o fotki
też właśnie wyszłam z kuchni zostawiając Mariuszowi wszystko do pozmywania ;P

upiekłam pierniczki (pierwszy raz w życiu) :] też z przepisu Mamy_Miłoszka :]

bardzo smaczne :] chociaż zagniatając ciasto musiałam dużo mąki podsypać - może to dlatego, że na maśle zamiast margarynie? w każdym razie udały się :]

jutro Chłopaki pojadą do dziadków, to usiądę i będę dekorować :]
A dziewczynki powiedzcie Mi pieczecie kilka blach na raz i na góra-dół (termoobieg)???Bo nie piekłam nigdy ciasteczek i nie wiem...
A margarynę/masło, cukier i miód - rozpuszczacie w mikrofali,czy na ogniu?
ja rozpuszczałam na ogniu :]

piekłam po jednej blaszce ;] tak jak akurat zdążyłam przygotować kolejną partię :]

mam za to pytanie - czy Wasze pierniczki też są takie popękane itp. z góry? czy idealnie gładkie? jeśli tak - jak to robicie?

dzisiaj przyozdobiłam kilkanaście ciastek :P jutro chyba odwrócę spodem do góry ;) (jest gładki)

image

zamówiłam na Allegro srebrny maczek i jeszcze jedne ozdóbki :] więc z dekorowaniem reszty poczekam :]
wiecie gdzie kupić foremki 3 d, i w jakiej są cenie ??

a ja mam pytanie czym dekorujecie pierniczki??
jakiś sprawdzony przepis na lukier???
U mnie przepis na lukier to 2 łyżki stołowe śmietany piątnicy i szklanka cukru pudru :)
Moje pierniczki gładziutkie wyszły tez musiałam sporo podsypywać mąką i też na ogniu rozpuszczałam i tez po jednej blaszce zrobiłam dodatkowo zrobiłam kilka pierników z dziurka w której nasypałam rozkruszone landrynki różnokolorowe po upieczeniu powstaje okienko/witrazyk tylko trzeba ich od razu nie podnosic z z blachy masa landrynkowa musi ostygnąć

A dekorowac nie wiem kiedy będę może dziś lub jutro to tez wstawię fotkę
image
kurcze blacha... przez Was też będę musiała upiec ;p
podrzucam link do fajnie udekorowanych. Nie wiem jeszcze który przepis wybiorę ale jak w koncu uda mi się za nie wziąć wrzuce foty :)

a tu linki:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Szybkie-pierniczki.html

http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Pierniczki-2009-dekoracja-lukrem.html

mamo Miłoszka - masz jakies fotki tych udekorowanych lukrem plastycznym??
chodzi mi to po głowie ciągle ;)
Nitusia - sprawdx tu :
http://www.magicznewypieki.pl/kategoria/54-boze-narodzenie.aspx

i na tortownia.pl
- bauganiarka jak widzę Twoje pierniki z czekoladą i aż mnie ślinotok łapie mniammmmmmmmmm mrrrrrrrrr
a to moje pokraki

w sumie moje pierwsze własnoręczne ciasteczka jak widać muszę potrenowac dekorowanie :D

image

Uploaded with ImageShack.us
image
Dziewczyny czy jak jutro zrobię te pierniczki z przepisu mamy miłosza to one do świąt spokojnie mogą leżeć ?:) ogólnie nie lubię pierników ale może się skuszę i zrobię :)) i orientujecie się gdzie można foremki kupić niedrogo?:)

cytrynka piekłaś pierniczki z tego przepisu który podałaś? Dobre wyszły?
madziuska - fajne foremki maja w Ikea, za 10 zł chyba
poza tym w każdym supermarkecie powinny byc
pytanie do dziewczyn co robiły pierniczki z przepisu mamy miłoszka, czy 175st i włączyc termoobieg? czy tylko górę czy dół czy góra i dół razem?
wyżej Wiola1 pytała o termoobieg ;) i Mama Miłoszka odpowiedziała, że z termoobiegiem :]

tak właśnie piekłam :]

Dziewczyny - wrzucajcie kolejne fotki :]
A jeśli chodzi o przyprawę do piernika to dajecie 20g czy 40g opakowanie?Nie chce za dużo dać...
Właśnie bardzo dobre pytanie, bo wczoraj kupiłam dwie paczki właśnie po 4g i tak sobie właśnie myślałam że to chyba za dużo co ?

a co do grubości pierniczków ... bo widzę na zdjęciach że u jednej z dziewczyn są takie grubsze a inne cieńsze.
Wszystko zależy od tego jak się rozwałkuje ciasto tak ?
image

Ja tez przepisalam przepis ,w poniedzialek ,albo we wtorek zrobie z mala :)Dzis musze sie wybrac po foremki i walek do Ikei.

Wlasnie jak z ta przyprawa do piernika ,jedna czy dwie dac ???

A wasze dziewczyny pierniki sliczne i co zagladam w watek ,mam wieksza ochote na zrobienie ich ,a nigdy nierobilam ,ciekawe jak wyjda :)))
image
image
I jeszcze mam pytanie :)
Czy papier do pieczenia sie czyms smaruje ???albo blache pod ???
Przepraszam ale ja niecastowa jestem :D
image
image
a czy te pierniki zdarzą zmięknąć do świąt?? czy nie za późno sie za nie zabrać na tydzień przed? bo chętnie dopiero dziś bym zrobiła, ale słyszałam, że powinny miesiąc leżeć takie pierniki bo beda twarde - prawda to?? :/
ja Wam wysłalam link do pierniczków z kwestii smaku, bo taaabka pisz, ze by pierniczki były miękkie to do słoja z piernikAmi wkładasię kawałek jabłka i wówczas trzymaja się miekkie, oczywiście co jakić czas nalezy jabłko wymieniać ;)
- kupiłam 2 przyprawy po 20g i dałam 1,5 opakowania :]

- tak, grubość pierników zależy od rozwałkowania ciasta :] (nie wiem od czego zależy to czy pękają, czy są gładkie czy nie)

- papieru do pieczenia nie trzeba niczym smarować, blachy pod nim też nie :] ciasto/ciastka nie przyklejają się do papieru :]

- wczoraj udekorowałam kilka kolejnych pierniczków - dostała maczek srebrny :] ale śnieżynki kobieta przysłała mi białe, kiedy miały być biało-niebieskie :/

i muszę powiedzieć, że wczoraj były dużo smaczniejsze(bardziej kruche) niż tuż po upieczeniu :] (trzymam w metalowych puszkach po czekoladkach)
Dziekuje :))) to teraz wiem wszytsko :)
image
image
zaraz zabieram się za robote,idę przygotować ciasto a córa jak wróci z jasełek to będzie wycinała
Aga moje też popekane wyszły :)
ale nie chwaląc się, wyszły takie dobre, że moje chłopaki już połowę czyli jakieś 200 sztuk spałaszowali i żeby cokolwiek pozostało musiałam schować je do pawlacza :))))
Dzisiaj dzwonili do mnie na uczelnię bo nie mogli znaleźć pierniczków a akurat mieli ochotę na słodkie :)))
hehehe :D ładnie :D moi też łasuchy, że głowa mała ;)

wczoraj usiadłam w dużym pokoju dekorować ciastka - Mariusz z Gabrysiem byli w małym pokoju ;) Młody biegał z 9 razy po ciastko ;) w końcu powiedziałam dosyć :] całą buzię miał w okruszkach ;) oficjalna wersja brzmi - Mariusz zjadł z tego tylko 1 pierniczka ;P a jak było faktycznie?

wcześniej jak pierniczki były twardsze, to Gabryś nie chciał ich jeść ;)
Ja robiłam dzis.Wyszlo mi cos kolo setki,ale nie wszystkie dekorowalam,bo sil mi braklo...Ale do tej porcji dodalam prawie 4 szklanki maki,bo ciasto wydawalo mi sie za luzne ;))A pierniczki typowo na choinke ;))

image
jakie cudne choineczki :)
ciasto mam za lepkie co mam zrobic ?moge dac wiecej maki?
ja w rezultacie chyba dalam za duzo maki bo mi sie mega kruszylo i szlag mnie trafial ale troche ich upieklam
tak ;]

ja tez musiałam sporo dosypać :)
cos mi gwiazdki ucielo,moze teraz sie uda..

image
hehe i tak jeden rzadek sie nie pokazal ;)
Ale faktycznie na te prporcje mysle,ze trzeba dac 4 szklanki maki;)
sliczne te pierniczki :)

ale w tym 4 rządku brakuje mi buzki tego aniołka :))
teraz powinno być całe :]

image
zrobione
a czy zanim je udekoruje czyli jutro to moga tak lezec sobie na papierze na blacie czy juz je zamknąć do pudełka jak wystygną?
Ale ślicznie udekorowane :)
Mi z przepisu wyszło ponad 200 ciasteczek Też dałam sporo więcej mąki bo miałam kasię 250g Kiedy udekoruję to nei mam pojęcia
Czym dekorujecie oprócz pisaków lukrowych? Próbowałam tymi pisakami w ubiegłym roku ale coś mi nie wychodziło...

co do pękającej powierzchni to mam swoje 2 hipotezy:
mi na początku wychodziły gładziutkie,a potem w miarę jak ciasto było coraz chłodniejsze, to powierzchnia pękała bardziej i bardziej się ciasto kruszyło
Ale obstawiałabym też na to że za dużo jajka może przynosić efekt pękania
kurczę, dziewczyny! dopiero zobaczyłam, że napisałam 2 szklanki mąki:/ miało być 3szkl. mąki:)

poza tym pierniczki bardzo ładnie dekorujecie:)))
ja jeszcze nie zrobiłam tego, bo nie mam czasu, ale jutro wezmę się za to i zrobię kilka fotek:)
no to własnie 1 szklanke musialam dosypac zeby sie nie kleiło
Ja bede jutro ozdabiać ,na dzisiaj mam dosyć
dziewczyny czy to ciasto ma być takie trochę kruche? bo mi wyszło takie trochę rozwalające się i nie wiem teraz czy mąki dodawać czy co.

mi wyszlo takie kruche i mysle wlasnie ze to dlatego ze za duzo maki albo sama nie wiem czemu a im dluzej stalo tym bylo gorsze i z tego ne moglam walkowac bo jak juz cienko rozwalkowalam to sie zaraz rozwalaly masakra cos musialam spiep...no ale ogolne wyszly te pierwsze a potem ciut grubsze robilam poprostu ale nie mialam do nich juz cierpliwosci:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja dziś też piekłam z córcią:)

Ja robię z tego przepisu
http://www.wielkiezarcie.com/recipe290.html

Mi ciasto wychodzi gładkie,mięciutki,super się wałkuje.

Jeszcze też nie dekorowałyśmy.

Ale nie wiem czy jeszcze nie będziemy w poniedziałek robić raz jeszcze:)
Ślicznie macie udekorowane:)
Zobaczcie jakie cudo znalazłam :)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe72823.html
ostatecznie zdecydowałam się na ten przepis i pierniki wyszły rewelacyjne :)
http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Szybkie-pierniczki.html

robi się je mega szybko, aż sie zdziwilam, że tak szybko mi poszło

są mięciutkie, grubiutkie (takie chcialam właśnie) kruche w środku - pycha

nie piekłam tych od Mamy Miłoszka, moze się jeszcze skuszę ale te są extra

jutro dekoracje :)
a ja nie lubię przepisów podawanych w gramach czy dekagramach... Wolę miarki w szklankach i łyżkach bo nie mam wagi kuchennej :P
agusiaGda: ile opakowań tego lukru gotowego zużyłas do udekorowania piernczków? wydajny jest?
Moniss - póki co zużyłam ok 1/2 może 3/4 jednej tubki. Jak dla mnie - jest za gesty i nie nakłada się tak fajnie jak to sobie wyobrażałam ;) tzn. jakoś nie chciał się przyklejać do ciastek ;) wzięłam się na sposób - wyciskam kreskę dł. ok 3-4cm, dodaję 1/3-1/2 łyżeczki wody, mieszam wykałaczką i wykałaczką nakładam :]

mam ozdobionych około 25-30 ciastek.
ale fajnie! dodałam sobie do ulubionych
argument z miarami często dyskwalifikowała różne przepisy w moim wydaniu :)
Rewelacja ta stronka,też ją dodałam do ulubionych:)
super, że wkleiłaś tę chatkę, bo słuszna tam jest rada, żeby dekorować elementy domku przed sklejeniem ścian. Ja mam domek z piernika z ikei i muszę jeszcze ozdobić, mam już pełno posypek, polewy i inne rzeczy, ale do dzieła ruszam jutro, bo moj ciasto od 1 grudnia leży i czeka na pieczenie

ja mam z tkiego przepisu jak nikt tu dotąd nie podawał, dużo miodu, smalec, by ciasto przez miesiąc nie zjełczało

dzisiaj w trójce mówili, że historia pierników toruńskich była taka i śmiaka no i ten pierwszy przepis to pierniki były z miodem mąką pszenną i żytnią i 5 przypraw ,w tym pieprz, gałka muszkatołowa i coś tam jeszcze może na stronie polskie radio znajdę

aaa i ich ciasto przed pieczeniem leży3 miesiące, ciekawe nie ?
~mydecorations, w tym roku nie ozdobiłam pierniczków lukrem plastycznym, bo przy dwójce maluchów, po prostu nie mam na to czasu. Ale we wrześniu robiłam tort(y) z tym lukrem, o takie:

image

image
To ja też się pochwalę niektórymi swoimi pierniczkami :)

image

image
piękne są Twoje Roxi,Ja też je piekłam a dziecko dekorowało :))
image
a my zaraz mamy zamiar zabrać się za pieczenie ;D
o ile zbiorę na to siły bo przy małej ciężko jest cokolwiek zrobić xD
image

a to moje
image

Uploaded with ImageShack.us
Misiulina dziękuję :)
właśnie robię ciasto na pierniczki i wyszło mi strasznie klejące. dosypałam dużo mąki myślę, że conajmniej szklankę.
Ciasto zrobione ale pierniczki będę wykrawać dopiero za godzinkę na córka wróci z przedszkla mam nadzieję, że nic się z nim nie stanie przez ten czas.
owiń w folię i do lodówki.
moje ciasto leżakowało miesiąc, musiałam je teraz rozwałkować, ale się spociłam :)

pierniczki wyszły bardzo pyszne, jeszcze malowanie, ale nie mam już siły ;P
Moje też już gotowe, córka zachwycona i są przepyszne:-) a w domu jak pięknie pachnie:-)
moje ładnie urosły, ale zrobiły sie później twarde
teraz już są dobre i udekorowane, bardzo nieporadnie, ale wkleję Wam zdjęcie, bo to moje Isze w życiu
ja tez dziś robiłaś, wyszly super. Jutro je udekorujemy z Nadusią
Hej :-) Ja wczoraj tez robiłam pierniczki i wyszły super... Choć trochę zabawy z ciastem i wycinaniem było :-)

A powiedzcie Mi,czy też Wam się tak ciasto kleiło???Ja dałam do środka 3 szkl. mąki,ale strasznie się kleiło.Podsypywałam mąką,a potem się ciasto strasznie rozpadało na kawałki nie wiecie dlaczego?

A i jeszcze jedno jak roztopiłyście masło,cukier i miód to czekacie,aż ostygnie,czy takie ciepławe dajecie?

Z góry dzięki za odpowiedzi :-)
ja dałam ciepłe to roztopione

Ja też dałam lekko ciepłe.
Ja daję lekko ciepłe i też dosypywałam mąki tak długo aż dało się wyrobić i rozwałkować.
Nie rozpada mi się nigdy.
Ja również te roztopione składniki dodałam ciepłe i tez musiałam podsypać jeszcze ciasto mąką, no i właśnie przy wałkowaniu ciasto mi się troszke kruszyło (czemu?może jednak za dużo mąki?), troche sie naklnęłam, ale udało mi się upiec piękne, bo własne :) pierniczki, są pyszne, niestety już połowy nie ma :p
image

ja upiekłam dopiero połowę kuli ciasta, a nadgarstki jeszcze dzisiaj mnie bolą od ugniatania ciasta
Mamo Miloszka -super ten przepis :)
Pierwszy raz upiekalm cos nie z" torebki "
Wyszly super ,tylko musze przyzdowbic i sie pochwale :)
Juz z niunia podjadamy :)
image
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
wkrótce zacznie się czas pieczenia pierniczków ;)

widziałyście gdzieś ładne foremki? na sztuki :] np. takie gwiazdki http://allegro.pl/foremka-do-ciasteczek-piernikow-sniezynka-2szt-4-3-i2766845047.html
http://allegro.pl/foremki-gwiazda-do-piernikow-ciastek-fackelmann-i2724028929.html
miś http://allegro.pl/mis-foremki-do-piernikow-ciastek-fackelmann-i2732018428.html
Agusia, ja czekam na "Dzień darmowej dostawy" 3 grudnia i robię zakupy foremkowe i różne ozdoby do ciast, ciasteczek.... w sklepie Aledobre.pl
Podbijam ;) Zrobiłyście już pierniczki? My w tym tygodniu zrobimy ;) Może w piątek lub w sobotę :)
Ja jedną porcję piekłam wczoraj, reszta ciasta czeka w lodówce.

Już 8 rok robię z córcią zawsze z tego samego przepisu i są rewelacyjne. Rozdajemy rodzinie w prezencie i wszystkim smakują :)

http://wielkiezarcie.com/recipes/30000290

Ja świąteczne pierniczki robię zawsze kilka tygodni przed świętami z przepisu: ugotujmycos.pl/pierniczki/. Później z moimi dzieciakami je dekorujemy i część ląduje na choince, a część do jedzenia :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

do góry