Widok

Sprzawdzone i pyszne przepisy na pierniczki bożonarodzeniowe :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy macie jakiś łatwy, sprawdzony i przede wszystkim smaczny przepis na pierniki świąteczne?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczynki to w końcu ile tych jajek dodajecie do ciasteczek 1 czy 2?Od czego to zależy?A czy zamiast margaryny można dać masło?

Chyba też się skuszę :-)
A i czy można dodać zwykłe kakao,czy lepiej to gorzkie?
pyszotka, to zależy jakie masz jajo :) duże? małe? jeśli dasz dwa, to ciasto będzie bardziej klejące, ale to i tak nic nie szkodzi, bo wałkujesz i podsypujesz mąką. Co do masła, to ja zawsze robię z margaryną, ale myślę, że masło również będzie dobre:) (pierniczki będę miały fajny posmak)
zapomniałam o kakao:) możesz dać takie jakie masz. Po prostu ciemne gorzkie jest bardziej aromatyczne i daje ciemny kolor:)
zrobilam:) ale ciasto mialam za mokre i mąka musialam podsypac :)
ojjjka podaj mail....
czym posklejąc ścianki domu z piernika ?
lukrem z bialkiem
Dziewczyny - a te pierniczki to się robi JUŻ? i mogą tyle leżeć? (przy założeniu, że nikt ich nie zje do Świąt)

nigdy nie robiłam pierniczków ;) nawet nie jestem przekonana czy je lubię ;P ale kusi mnie, żeby spróbować :]

Ojjka - bawisz się w dekorowanie, czy zostawiasz takie nie ozdobione?
bauaganiarka, teraz to już wiem na pewno, że muszę dekorować pierniki :)) Twoje sa profesjonalnie ubrane

moje ciasto już od 1 stycznia leży na tarasie w kamionkowym garze i czeka

bauaganiarka, napisz plis skład masy białej, brazowej i czarnej jak zrobić
my dzis upieklismy wlasne pierniczki z przepisu znalezionego w zapiskach i sa super.jesli o jajo chodzi to 1 w zupelnosci wystarczy a i maslo jest lepsze zawsze od margaryny do pieczenia.wiec na pewno nie zaszkodzi.

jutro polukruje je lukrem pomaranczowym:)
i polecam wam foremki 3D nam wyszly domki piernikowe,choinki i bałwanki a ponad to gwiazdki i serduszka:)

ja moje pierniczki zamykam (po dokladnym ostudzeniu) w szczelnych,ozdobnych puszkach i tak spokojnie dotrwają do świąt.
polew użyłam gotowych, bodajże Delecty - podgrzewane i wyciskane z woreczka :) czekoladowa, krówkowa i o smaku białej czekolady :)
poza tym używałam pisaków cukrowych i zwykłego lukru, jeszcze zielona jakaś polewa była (też gotowa), płatki migdałowe, skórka pomarańczowa, serduszka dekoracyjne, posypka czekoladowa... a bo się jeszcze nie chwaliłam pozostałymi piernikami: http://picasaweb.google.com/bauaganiarka/Pierniczki2010?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIHU1PibxcqIhgE&feat=directlink :]
tegoroczne pierniczenie planuję na jutro albo jakoś tak, nakręcam się tym wątkiem, także dziewczyny - wklejajcie swoje dzieła ;)
Cytrynka - tutaj domek klejony karmelem ;) http://podobasie.blox.pl/tagi_b/9333/dekoracje-swiateczne.html?PageNumber=2

ta polewa do dekorowania z białka i cukru pudru - bezpieczne to? (surowe białko)
Bauaganiarka`- gdzie kupujesz pisaki cukrowe? potrzebuję białe :] nie wiem czy zamawiać na Allegro czy można gdzieś tutaj kupić?

lepsze żelowe czy cukrowe? (szybko zastygają - żeby się nie rozmazały?)

mam zamiar zrobić pierniczki z biało-srebrnymi ozdobami ;) właśnie przeglądam Allegro :]

czy na klej cukrowy przykleję perełki do piernika? czy tylko do lukru/masy?
te pisaki cukrowe to chyba w Carrefourze kupowałam, ale głowy nie dam ;)
łapią wszystko - posypki itd, ale właśnie dość szybko zastygają.
tylko malutkie są, ten krem, co znalazłaś chyba większy ;)
a ile za wysyłkę i gdzie go znalazłaś? mogę kupić z Tobą i się zrzucić na przesyłkę, opłaca się wtedy? podobają mi się te końcówki i chętnie bym je wykorzystywała wielokrotnie :)
no właśnie mi tez podobają się te końcówki :] i pojemność tubki ;)

jest np. tutaj http://www.tortownia.pl/sklep,1705,37,Dr_Oetker,Krem_Dekoracyjny_Cukrowy_bialy.html

i w 2 delikatesach internetowych, które realizują zakupy na terenie swoich miast :(((
Aga ja zrobiłam takie z jednej strony całe oblane lukrem :)
wiesz kochana,że ja cierpliwości do dekorowania za grosz nie mam :(
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
hehe - ja właśnie w ramach ćwiczenia cierpliwości mam zamiar wieczorami bawić się w zdobienie ;) (tak jak kiedyś z wzorkami na pazurach ;))
Aga to może ja podrzucę do Ciebie te moje 303 pierniczki :) co Ty na to :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
a ten krem to zastyga w ogóle?

idę sprawdzić, czy mam wszystkie składniki i jeśli tak, zabieram się za pierniczenie :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

Jak mieszka się w Wejherowie? (35 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

WAŻNE -- POSZUKUJĘ AUTA NA PRZEWÓZ RZECZY DO POLSKI --- !!! (14 odpowiedzi)

Witam mam nietypowe pytanie poszukujemy auta, osoby która pracuje w jakiejś firmie przewozowej...

do góry