Widok
Obserwacje chodnikowe
Uwielbiam to miejsce na Zaspie...Po jednej stronie solarium i kosmetyczka. Po drugiej Policja, a pośrodku napis: "Odnowa ciała i ducha".
Z kolei we Wrzeszczu (o tym już chyba wspominałam?) jest inny fantastyczny zakątek: po lewej sklep zoologiczny, po drugiej garmaż, a pomiędzy nimi napis "Partnerzy". Zawsze zastanawiałam się co się dzieje z tymi wszystkimi chomikami, których nikt nie kupił...
Widziałam też niedawno wielki szyld z napisem "Mistrz w Sprzęgłach". Wyobraźnia natychmiast podsunęła mi wizję piekła polegającego na telefonicznej reklamie w.w. No bo spróbujcie wymówić to na głos. Trzy razy pod rząd. Sejfti adwajs - z daleka od monitora, o ile nie chcecie czyścić go z drobnych kropelek. Szczebrzeszyn wymięka.
Z kolei we Wrzeszczu (o tym już chyba wspominałam?) jest inny fantastyczny zakątek: po lewej sklep zoologiczny, po drugiej garmaż, a pomiędzy nimi napis "Partnerzy". Zawsze zastanawiałam się co się dzieje z tymi wszystkimi chomikami, których nikt nie kupił...
Widziałam też niedawno wielki szyld z napisem "Mistrz w Sprzęgłach". Wyobraźnia natychmiast podsunęła mi wizję piekła polegającego na telefonicznej reklamie w.w. No bo spróbujcie wymówić to na głos. Trzy razy pod rząd. Sejfti adwajs - z daleka od monitora, o ile nie chcecie czyścić go z drobnych kropelek. Szczebrzeszyn wymięka.
Stworek
No widzisz, odrazu lepiej i nawet stac cię na poczucie humoru. Troche szacunku nikomu nie zaszkodzi. Co do seriali to zauważ że w Twin Peaksie też przez DWA SEZONY szukają mordercy Laury Palmer, ale jakoś ci to nie przeszkadza. W ostatnim "Filmie" można przeczytać o PRISON BREAK i co ciekawe, jest tam to samo co tobie mówiłem, panowie z gazety pewnie czytają Hyde Park. Słusznie :D Pozdrawiam!
Crack H.
I pozwól nam, Panie mieć siłę abyśmy mogli się bronić kiedy nas obrażają i daj nam poczucie humoru, żebyśmy mogli się śmiać kiedy żartują. Ale przede wszystkim, Panie, daj nam rozum, żebyśmy mogli odróżnić jedno od drugiego.
Jeśli wierzysz w Boga, możesz się pomodlić, może kiedyś zostacnie Ci dane.
Jeśli wierzysz w Boga, możesz się pomodlić, może kiedyś zostacnie Ci dane.
zus
Trzeba mieć dobre zdrowie żeby pracować do 60 lat , jeszcze lepsze żeby dopracować do 68 lat .Co można powiedziec o pracowniku ZUS w Gdańsku który dostaje rente(kiedyś członek komisji)ma 68 lat , pracuje na całym etacie .Pani Ela nie jest żadną specjalistką ma tylko średnie wykształcenie. Wybitnym zasłużonym pracownikom sugeruje sie odejście na emeryturę po osiągnięciu wieku emerytalnego. Dlaczego trzyma sie w pracy osoby które osiągnęły już dawno wiek emerytalny; do pracy przychodzą poplotkować ;wychodzą kiedy chcą i kręcą intrygi? Co im można zrobić; zawsze mogą odejść na zasłużoną .Co robi dyrekcja???
Ćmo,
uśmiecham się, bo to gniazdo :)
w ogóle chciałabym kiedyś zamieszkać z dala od ludu pracującego miast i wsi, żeby patrzeć na mgły podnoszące się nad ranem znad wody, słuchać jak skrzypią pnie drzew i bezbłędnie rozpoznawać który ptak akurat śpiewa, codziennie jesienią chodzić na grzyby, podpatrywać zające i sarny, nie słyszeć codziennego mechanicznego zgiełku...
i jednocześnie mieć sieć
i kino
i całodobowy naprzeciw (chatki na kurzej stopce)
i odnowę dla ciała i ducha na rogu
;D
w ogóle chciałabym kiedyś zamieszkać z dala od ludu pracującego miast i wsi, żeby patrzeć na mgły podnoszące się nad ranem znad wody, słuchać jak skrzypią pnie drzew i bezbłędnie rozpoznawać który ptak akurat śpiewa, codziennie jesienią chodzić na grzyby, podpatrywać zające i sarny, nie słyszeć codziennego mechanicznego zgiełku...
i jednocześnie mieć sieć
i kino
i całodobowy naprzeciw (chatki na kurzej stopce)
i odnowę dla ciała i ducha na rogu
;D
CB
wow! ja z kolegami po plywaniu na kaszubach poplynelismy raz na wysepke w jeziorze i zaskoczylismy przypadkiem takiego. wyobraz sobie stal na ziemi kilka krokow od nas, spojrzel mrugajac oczami i wtem upadl na ziemie jak postrzelony. udawal trupcia hihi. podeszlismy i glaskalismy go po glowie. po chwili oslupienia i szczescia nawet pozwolil rozpostrzec swe skrzydla. szok !!!
nie dziabnal nawet. po kilku sekundach kolejnego oslupienia zostawilem go w spokoju i poszlismy spowrotem do lodek. to bylo niesamowite.
nie dziabnal nawet. po kilku sekundach kolejnego oslupienia zostawilem go w spokoju i poszlismy spowrotem do lodek. to bylo niesamowite.
!!! Jakim sposobem ja i TO rymowane CUDO nie trafiliśmy dotychczas na siebie?
"Do dziewcząt, które nie chcą pokochać potworów apel"
Potwór niejedno ma imię
Wampir, wilkołak, Maciek
Potwór niejedno ma imię
Po zębach potwora poznacie
Po oczach tęsknych niebieskich
Jak chabrów płatki w pszenżycie
Po oczach potwora poznacie
Po melodyjnym skowycie
Potwór ma cerę bladą
Zaś duszę ma romantyczną
Gdy potwór człowieka spotka
Stosuje przemoc fizyczną
I krew się leje strumieniem
Wyprute fruwają flaki
Potwór żeruje wesoło
Bo potwór po prostu jest taki
Nie winić potwora za to
Taka potwora natura
Więc rękę jemu podajcie
Nawet gdy w brzuchu dziura
Potworom ciężko na świecie
Niejeden więc z żalu wyje
Kochajcie potwory dziewczęta
Kochajcie bo was zabiję
(Grzegorz Żak)
Potwór niejedno ma imię
Wampir, wilkołak, Maciek
Potwór niejedno ma imię
Po zębach potwora poznacie
Po oczach tęsknych niebieskich
Jak chabrów płatki w pszenżycie
Po oczach potwora poznacie
Po melodyjnym skowycie
Potwór ma cerę bladą
Zaś duszę ma romantyczną
Gdy potwór człowieka spotka
Stosuje przemoc fizyczną
I krew się leje strumieniem
Wyprute fruwają flaki
Potwór żeruje wesoło
Bo potwór po prostu jest taki
Nie winić potwora za to
Taka potwora natura
Więc rękę jemu podajcie
Nawet gdy w brzuchu dziura
Potworom ciężko na świecie
Niejeden więc z żalu wyje
Kochajcie potwory dziewczęta
Kochajcie bo was zabiję
(Grzegorz Żak)
Randki on-line
Cześć,
Ostatnio zaczelem podrywac dziewczyny na najwiekszym portalu randkowym www.singlle.gourl.org i poznalem tam świetną dziewczyne o imieniu Sandra. Jest niesamowita i zmyslowa, kobieta o ktorej marzylem, ale nigdy nieprzypuszczalem że uda mi sie akurat na portalu randkowym. Probowalem w rożnych miejscach w clubach, pubach na deptakach w Sopocie. Efekty były różne, a na szkoleniach trenerzy polecają portale do ćwiczenia i rozwijania umiejętności rozmawiania. Tak zrobiłem i nasz zwiazek zaczyna byc z kazdym dniem lepszy, pikantniejszy. Polecam do ćwiczeń i poznawania atrakcyjnych kobiet www.singlle.gourl.org
Ostatnio zaczelem podrywac dziewczyny na najwiekszym portalu randkowym www.singlle.gourl.org i poznalem tam świetną dziewczyne o imieniu Sandra. Jest niesamowita i zmyslowa, kobieta o ktorej marzylem, ale nigdy nieprzypuszczalem że uda mi sie akurat na portalu randkowym. Probowalem w rożnych miejscach w clubach, pubach na deptakach w Sopocie. Efekty były różne, a na szkoleniach trenerzy polecają portale do ćwiczenia i rozwijania umiejętności rozmawiania. Tak zrobiłem i nasz zwiazek zaczyna byc z kazdym dniem lepszy, pikantniejszy. Polecam do ćwiczeń i poznawania atrakcyjnych kobiet www.singlle.gourl.org
Crack Hitler
W Twin Peaksie, rzeczywiście, jeden lub dwa sezony szukają mordercy Laury Palmer, fakt, tylko Lynchowi chodziło bardziej o ukazanie specyficznego (czyt.ciężkiego) klimatu miasteczka, dziwnych postaci (vide. kobieta z pieńkiem), absurdalnych sytuacji - co dało arcydzieło. Długie szukanie mordercy to tylko cel sam w sobie ( w sumie nieistotny) dla trzymania sensu serialu i dla rozwinięcia różnych wątków. W PRISON BREAK - "Skazanym na śmierć" jest podobnie, choć to inna bajka :)
Oznakowanie drogi (ulicy).
Na ulicy Chwaszczyńskiej, na odcinku między obwodnicą a dawnym POLIFARBEM zgodnie z przepisami obowiązuje prędkość 50 km/godz. (miasto!). Jest to totalna bzdura i nikt tej nakazanej prędkości nie przestrzega. Nie ma tam żadnych zabudowań.Jeśli to nie chodzi o "pułapkę mandatową" to należy tam postawić znak 70. Proszę porównać np. ul. Grunwaldzką na odcinku Oliwa-Wrzeszcz, gdzie jest dozwolona szybkość 70
gratuluję. aczkolwiek nie wiem, czy to na pana wniosek się stało. nie chciałbym umniejszać pana zasług, niemniej mój ojciec kilkakrotnie pisał w tej sprawie do urzędu miasta. myśle, że wiele osób zwróciło uwagę na tę absurdalną sytuację, zatem możemy uznać, że ten sukces miał wielu ojców
przeważnie nie używam dużych liter. to nie lekceważenie kogokolwiek. to nawet nie bunt. to po prostu lenistwo
Apel do instruktorów NAUKI JAZDY.
Kierowcy Trójmiasta (i chyba nie tylko) nagminnie lekceważą przepis mówiący o SYGNALIZOWANIU ZAMIARU ZMIANY KIERUNKU RUCHU.
Przecież w momencie skręcania - TO JEST TO JUŻ WIDOCZNE i jest to za późno. O ZAMIARZE kierowcy, przechodzeń nie może wiedzieć. "Kliknięcie" kierunkowskazem PO SKRĘCIE jest poprostu bezmyślnością. Bywa również nie rzadko, że kierowcy wogóle nie sygnalizują skrętu.
Czyżby instruktorzy zwracali zbyt mało uwagi na konieczność przestrzegania także i tego przepisu?
Może powinna szkolenie uzupełniać policja ... za pomocą mandatów?
Przecież w momencie skręcania - TO JEST TO JUŻ WIDOCZNE i jest to za późno. O ZAMIARZE kierowcy, przechodzeń nie może wiedzieć. "Kliknięcie" kierunkowskazem PO SKRĘCIE jest poprostu bezmyślnością. Bywa również nie rzadko, że kierowcy wogóle nie sygnalizują skrętu.
Czyżby instruktorzy zwracali zbyt mało uwagi na konieczność przestrzegania także i tego przepisu?
Może powinna szkolenie uzupełniać policja ... za pomocą mandatów?
Crazy
Aerosmith wlasnie leci - moja ulubiona ballada. jest chyba najbaaardziej s...y :) to na pocieszenie dla mnie, bo dzis niestety musze gnic w domu z powodu...niewazne. fajnie maja dzis ci, ktorzy buszuja w plenerze. zazdroszcze. pogoda - cudo! jak tylko wroca mi sily - w domu bede tylko nocowac. pozdrawiam wszystkich, ktorych cos dreczy :) to przechodzi ! :):)
...
szkoda, że nie spotkaliśmy się dzisiaj przypadkiem
gdy wracałam wieczorem przez oliwę
stopy z taką lekkością odrywały się od ziemi
a chłodne powietrze przyjemnie głaskało twarz
mogłabym całą noc spędzić na ławce
pod tymi młodymi, zielonymi liścimi
mogłabym słuchać ciebie bez końca
leniwie paląc papierosa, sennie patrząc w niebo
wdychając zapach świeżo skoszonej trawy
coraz mniej w moim życiu przypadków
i odleglejsze stają się chmury
coraz twardsza robi się ziemia pod stopami
ale dzisiejsza noc pełna jest wolnej przestrzeni
z przyjemnością się w niej zanurzam
gdy wracałam wieczorem przez oliwę
stopy z taką lekkością odrywały się od ziemi
a chłodne powietrze przyjemnie głaskało twarz
mogłabym całą noc spędzić na ławce
pod tymi młodymi, zielonymi liścimi
mogłabym słuchać ciebie bez końca
leniwie paląc papierosa, sennie patrząc w niebo
wdychając zapach świeżo skoszonej trawy
coraz mniej w moim życiu przypadków
i odleglejsze stają się chmury
coraz twardsza robi się ziemia pod stopami
ale dzisiejsza noc pełna jest wolnej przestrzeni
z przyjemnością się w niej zanurzam
CMENTARZYSKO SPAWAREK
Jest takie miejsce nad Zatoka Poetow.
Stoja i leza.
W scisku, nie ladzie jedna przy drugiej.
Obok duzej maszyny maly podajnik.
Matka z dzieckiem.
Pordzewiale, rozbebeszone.
Bez ukladow sterowania, bez czesci roboczej calosci.
Dawcy narzadow.
Popalone, pogiete, zapieczone, zakurzone.
Esab, Cemont, Crosara, Telwin...
Wiele warstw farby, zby oznaczyc swa tymczasowa wlasnosc sprawia ze o nazwie mowi ksztalt.
Rozne imiona roznych ludzi na jednej maszynie.
Uzywasz ja dopoki chcesz i mozesz.
Pozniej nalezy do kogos innego.
Ostatni uzytkownik poprostu ja zostawia zamieniajac.
Wskrzeszaj.
Reanimuj.
Pobudzaj do zycia.
A bedzie roznie jak to w zyciu.
Stoja i leza.
W scisku, nie ladzie jedna przy drugiej.
Obok duzej maszyny maly podajnik.
Matka z dzieckiem.
Pordzewiale, rozbebeszone.
Bez ukladow sterowania, bez czesci roboczej calosci.
Dawcy narzadow.
Popalone, pogiete, zapieczone, zakurzone.
Esab, Cemont, Crosara, Telwin...
Wiele warstw farby, zby oznaczyc swa tymczasowa wlasnosc sprawia ze o nazwie mowi ksztalt.
Rozne imiona roznych ludzi na jednej maszynie.
Uzywasz ja dopoki chcesz i mozesz.
Pozniej nalezy do kogos innego.
Ostatni uzytkownik poprostu ja zostawia zamieniajac.
Wskrzeszaj.
Reanimuj.
Pobudzaj do zycia.
A bedzie roznie jak to w zyciu.
...
byle by się nie ujawnić
byle nie dać rozwikłać tej zagadki...
byle by pozostać sobą
i słuchać swojej muzyki
w tajemnicy
na dzisiaj proponuję
"Wniebowstąpienie" Konwickiego
choćby miał nami wstrząsnąć totalny rozpad osobowości
i zeżreć misterny nihilizm
i te przypadkowe nocne
odwiedziny w Delfinie
niech się to ułoży w całość
byle nie dać rozwikłać tej zagadki...
byle by pozostać sobą
i słuchać swojej muzyki
w tajemnicy
na dzisiaj proponuję
"Wniebowstąpienie" Konwickiego
choćby miał nami wstrząsnąć totalny rozpad osobowości
i zeżreć misterny nihilizm
i te przypadkowe nocne
odwiedziny w Delfinie
niech się to ułoży w całość
rolkarze
maja ciezka przeprawe na nadmorskiej sciezce rowerowej z Sopotu do tablicy: Gdansk. sopocka kostka, to po prostu kocie lby! szkoda, bo to fajna trasa. Gdansk postaral sie o lepsza. jedzie sie jak po masle do samego Brzezna :) prosze o fajna trase dla rolkarzy w Sopocie! troche nas jezdzi!...marzenie scietej glowy?:)
Beszczelni rolkarze- łamiący przepisy
Te rolkarka jestes tyraktowana jako piesza.Poruszanie ścieżką rowerową jest nie dla pieszych. Tylko dla pijazdów jednośladowych, takich jak rower. Uważaj bo w razie wypadku ubezpieczyciel może miec objekcje co do wypadku.Jesteś przestępcą. Nie przestrzegasz przepisów o ruchu drogowym
POWIĘKSZ PRZESTRZEŃ
O wielkiej sile wyobraźni
zaraz się przekona każdy :
Najpierw kup sobie kozę
a mając ciasne mieszkanie
do kozy dokup szybki rower
teraz z wrażenia każdy stanie :
Bo potem szalej na rowerze
to wpadając na ścianę
to na przerażone zwierzę
i tyle roboty już nie idzie na marne
Wyrzycając rower i kozę
wymość wygodne posłanie
zmęczony czujesz się gorzej
lecz jakie wielkie masz teraz mieszkanie.
Grzegorz Rymopis
zaraz się przekona każdy :
Najpierw kup sobie kozę
a mając ciasne mieszkanie
do kozy dokup szybki rower
teraz z wrażenia każdy stanie :
Bo potem szalej na rowerze
to wpadając na ścianę
to na przerażone zwierzę
i tyle roboty już nie idzie na marne
Wyrzycając rower i kozę
wymość wygodne posłanie
zmęczony czujesz się gorzej
lecz jakie wielkie masz teraz mieszkanie.
Grzegorz Rymopis
jeszcze będzie przepięknie
poranne powroty do domu
mocna kawa z papierosem na tarasie
w rześkim powietrzu, z widokiem na las
bez pośpiechu
songs: ohia, muzyka serca i drogi
towarzyszy i budzi przyjemny niepokój
przypomina o istocie życia
o tej niezmierzonej przestrzeni
tam, za rogiem
która tylko czeka, żeby stać się jej częścią
żeby oddychać i myśleć w jej rytmie
wrażenie mam
że zaraz stopię się z podmuchami wiatru
i zniknę
mocna kawa z papierosem na tarasie
w rześkim powietrzu, z widokiem na las
bez pośpiechu
songs: ohia, muzyka serca i drogi
towarzyszy i budzi przyjemny niepokój
przypomina o istocie życia
o tej niezmierzonej przestrzeni
tam, za rogiem
która tylko czeka, żeby stać się jej częścią
żeby oddychać i myśleć w jej rytmie
wrażenie mam
że zaraz stopię się z podmuchami wiatru
i zniknę
muszla koncertowa
Czy wiecie, że w parku przy ul. Leszczyńskich ma powstać muszla koncertowa? 100m od bloków? Park za kilka milionów zł będzie oczywiście zniszczony, ale to pomysłodawców nie interesuje... Prezes Rozstajów bał się postawić tę muszlę na dużo lepszym miejscu między ul. Burzyńskiego, a Al. Rzeczypospolitej, bo on tam mieszka i sąsiedzi by go zniszczyli, więc uznał, że frajerzy mieszkają na Leszczyńskich i można ich uraczyć takim prezentem. Na dodatek znalazł jeleni w postaci radnych PO, którzy taki wniosek przekazali do Wydziału Programów Rozwojowych UM.
Była to chyba podstępna akcja PiS /prezes/ w stosunku do PO (sic!).
Była to chyba podstępna akcja PiS /prezes/ w stosunku do PO (sic!).
...
nic nie kupię
nic nie sprzedam
pozostanę tu
poszerzę swoją przestrzeń
przypomnę sobie kilka historii z życia
kilka postaram się zapomnieć
pozbieram się w sobie
wezmę głęboki oddech
i na własne życzenie
zatonę w tej muzyce
pozwolę sobie na dryf
opinie, wnioski, dobre rady, pouczenia
zignoruję
pominę milczeniem
nic nowego
nic nie sprzedam
pozostanę tu
poszerzę swoją przestrzeń
przypomnę sobie kilka historii z życia
kilka postaram się zapomnieć
pozbieram się w sobie
wezmę głęboki oddech
i na własne życzenie
zatonę w tej muzyce
pozwolę sobie na dryf
opinie, wnioski, dobre rady, pouczenia
zignoruję
pominę milczeniem
nic nowego
Totalny korek na Morenie - gigantyczne osiedle z wieżowcami w planach miasta
Totalny paraliż komunikacyjny ul. Piekarniczej i Nowolipia grozi w przypadku wybudowania na terenie po dawnej piekarni Piecki gigantycznego osiedla z 70-metrowymi wieżowcami.
Miasto zmienia całkiem świeży plan zagospodarowania pod potrzeby konkretnego inwestora, szykując w ten sposób kompletne zakorkowanie skrzyżowania Piekarniczej z Nowolipiem w okolicy Carrefour'a, co znacząco utrudni w porannych i popołudniowych godzinach szczytu wyjazd i dojazd na Morenę.
Tylko do 21.05.2007 można jeszcze oprotestować planowaną zmiane planu zagospodarowania terenu
Zgodnie z propozycją Biura Rozwoju Gdańska ma na tym terenie niebawem powstać osiedle, na:
- kilka tysięcy mieszkań (kilkunastopiętrowe wieże 70-metrowe i 8-9-piętrowe bloki)
- kilka tysięcy samochodów
...nowy plan nie przewiduje żadnych zmian w sieci dróg, która była by w stanie taką masę mieszkańców i samochodów przyjąć!
Realizacja tak gigantycznego osiedla spowoduje totalne zakorkowanie połączenia Piekarniczej z Nowolipiem vis a vis Carrefour'a, co będzie skutkowało tym, że np. mieszkańcy osiedla Trzy Dęby praktycznie nie będą mogli rano wydostać się
z, a po poludniu dostać się do swoich domów.
Ucierpi na tym jednak cała okolica - mając zakorkowaną jedną ulicę - tysiące kierowców będzie korkowało jedyny inny możliwy wyjazdy z Piekarniczej, czyli ul. Myśliwską i Bulońską...
Ponadto plan nie zakłada nałożenia na inwestora żadnych obowiązków odnośnie przygotowania infrastruktury typu przedszkole czy szkoła, a wiadomo, że w raz z kilkoma tysiącami mieszkań pojawi się conajmniej podobna liczba dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym!
Co ciekawe, aktualny plan ma raptem 3 lata, zachwala walory widokowe okolicy itp... Co się zmieniło przez ten czas, że miato chce postawić po piekarni gigantyczne osiedle wielkości małego miasta?
Plan był do niedawna wyłożony do wglądu, teraz nie jest dostępny i niestety nie można go zobaczyć w internecie, jednak informacji nt. nowego planu powinny udzielać osoby odpowiedzialne za jego sporządzanie - Zespół Urbanistyczny Południe - tel. 58 308-44-73
Swoje uwagi do planu można składać na adres:
Biuro Rozwoju Gdańska, ul. Wały Piastowskie 24, 80-855 Gdańsk
Strona internetowa biura: www.brg.gda.pl
Powstanie gigantycznego będzie skutkowało, że mieszkańcy:
- mając samochód nie będą mogli z niego korzystać w godzinach szczytu
- będą zmuszeni chodzić do pracy pieszo
- nie będą mieli gdzie posłać swoich dzieci do szkoły, czy przedszkola
Czasu na zadbanie o swój spokój i komfort życia pozostało niewiele...
Miasto zmienia całkiem świeży plan zagospodarowania pod potrzeby konkretnego inwestora, szykując w ten sposób kompletne zakorkowanie skrzyżowania Piekarniczej z Nowolipiem w okolicy Carrefour'a, co znacząco utrudni w porannych i popołudniowych godzinach szczytu wyjazd i dojazd na Morenę.
Tylko do 21.05.2007 można jeszcze oprotestować planowaną zmiane planu zagospodarowania terenu
Zgodnie z propozycją Biura Rozwoju Gdańska ma na tym terenie niebawem powstać osiedle, na:
- kilka tysięcy mieszkań (kilkunastopiętrowe wieże 70-metrowe i 8-9-piętrowe bloki)
- kilka tysięcy samochodów
...nowy plan nie przewiduje żadnych zmian w sieci dróg, która była by w stanie taką masę mieszkańców i samochodów przyjąć!
Realizacja tak gigantycznego osiedla spowoduje totalne zakorkowanie połączenia Piekarniczej z Nowolipiem vis a vis Carrefour'a, co będzie skutkowało tym, że np. mieszkańcy osiedla Trzy Dęby praktycznie nie będą mogli rano wydostać się
z, a po poludniu dostać się do swoich domów.
Ucierpi na tym jednak cała okolica - mając zakorkowaną jedną ulicę - tysiące kierowców będzie korkowało jedyny inny możliwy wyjazdy z Piekarniczej, czyli ul. Myśliwską i Bulońską...
Ponadto plan nie zakłada nałożenia na inwestora żadnych obowiązków odnośnie przygotowania infrastruktury typu przedszkole czy szkoła, a wiadomo, że w raz z kilkoma tysiącami mieszkań pojawi się conajmniej podobna liczba dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym!
Co ciekawe, aktualny plan ma raptem 3 lata, zachwala walory widokowe okolicy itp... Co się zmieniło przez ten czas, że miato chce postawić po piekarni gigantyczne osiedle wielkości małego miasta?
Plan był do niedawna wyłożony do wglądu, teraz nie jest dostępny i niestety nie można go zobaczyć w internecie, jednak informacji nt. nowego planu powinny udzielać osoby odpowiedzialne za jego sporządzanie - Zespół Urbanistyczny Południe - tel. 58 308-44-73
Swoje uwagi do planu można składać na adres:
Biuro Rozwoju Gdańska, ul. Wały Piastowskie 24, 80-855 Gdańsk
Strona internetowa biura: www.brg.gda.pl
Powstanie gigantycznego będzie skutkowało, że mieszkańcy:
- mając samochód nie będą mogli z niego korzystać w godzinach szczytu
- będą zmuszeni chodzić do pracy pieszo
- nie będą mieli gdzie posłać swoich dzieci do szkoły, czy przedszkola
Czasu na zadbanie o swój spokój i komfort życia pozostało niewiele...
Witam,
Jestem administratorem nowo powstałego serwisu. Forum to dopiero co się rozwija i nie ukrywam, że potrzebuje ono więcej użytkowników. Z dnia na dzień dołączają do nas kolejni, tak więc masz niepowtarzalną szansę tworzyć z nami społeczność. Może to miejsce jest dla Ciebie? Zapraszam i pozdrawiam.
Administrator www.eRozmowy.pl
Jestem administratorem nowo powstałego serwisu. Forum to dopiero co się rozwija i nie ukrywam, że potrzebuje ono więcej użytkowników. Z dnia na dzień dołączają do nas kolejni, tak więc masz niepowtarzalną szansę tworzyć z nami społeczność. Może to miejsce jest dla Ciebie? Zapraszam i pozdrawiam.
Administrator www.eRozmowy.pl