Widok

Styczniowe i Lutowe Mamusie 2011 *10*

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
***GRUDZIEŃ***
30.12 Ania 1979 - synek - Jacek

***STYCZEŃ***
04.01 Salambo - synek Szymon
13.01 magdaka - synek
16.01 Doroti
19.01 olusia30 - synek
21.01 bronka81- synek
26.01 mooly - synek
27.01 trzydziestka - synek
28.01 Iwonka32 - córeczka
30.01 młoda_żonka - córeczka Alicja

***LUTY***
02.02 mami.80 - córcia Dominika
03.02 Magiczna(*)86 - synek Szymon
05.02 rurka102 - Córka Ewelinka
06.02 Magamelka - synek
08.02 gosiar - córeczka Weronika
08.02 tina85 - córeczka
10.02 micasia
13.02 kasha - synek
16.02 devil83 - synek
16.02 Oleńka83 - synek
16.02 Olice
21.02 Chmurka - synek
20.02 jus.tyna - synek Piotr
25.02 dorotiii - synek Maksymilian
25.02 jonka6
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
...serio nie maiłam nic złego na myśli ale patrze przez pryzmat swojego imienia i masakra jak w klasie było nas np.9 osób o tym samym imieniu...oczywiście wybór imienia spoczywa na rodzicach i to kwestia ich gustu. Ale naprawdę imion jest tyle można sobie poczytać w encyklopedii imion co dane imię oznacza i jakie osoby takie imię nosiły...np imiona które kiedyś i się podobały okazało się że tak naprawdę znaczenie ich było zaskakujące a ja nie byłam tego świadoma.. Dlatego wybrałam dla mojego syna imię Marceli co oznacza "mały wojownik":)
bronka powiem ci że to jest też kwestia przypadku... masz rację - pewnych imion jest teraz "jak mrówków", i tak też jest w obecnej chwili z kacprami... mój siostrzeniec ma tak na imię i jak idziesz ulicą czy jesteś w sklepie to co chwila słyszysz to imię... ale np na całe przedszkole do którego chodzi on jest jednym kacprem, a jest teraz w 4 grupie... (no był do tej pory, bo niedawno do jednej grupy doszedł jeszcze jeden) a idąc ulicą wydawałoby się, że w grupie (nie mówiąc już o całym przedszkolu) będzie takich kacprów conajmniej kilku... także to akurat kwestia przypadku...
powiem ci z resztą szczerze, że myślę podobnie do chmurki... wolałabym jakieś standartowe niż naprawdę wymyślne imię... dzieci w pewnym wieku są niestety okrutne (nauczycielki mogą zapewne coś o tym powiedzieć) i niestety zbyt oryginalne imię nie będzie przez dzieci dobrze odbierane... nazwałybyście np dziecko Indiana albo Mercedes??? bo ja nie, a znam takie dziewczynki... owszem są ładne imiona, które nie są zbyt popularne i osobiście uważam, że jeśli rodzicom się dane imię podoba i nie wystawi dziecka w przyszłości na pośmiewisko to czemu nie? ale nie ma wśród tych oryginalnych, takich imion, które by się nam bardzo podobały, a nie skrzywdziły dziecka... na dobrą sprawę komu to przeszkadza, że jest pełno szymków, julek, bartków czy kacprów??? nauczyciele czy inni którzy mają zapamiętać to i tak zapamiętają (nawet jeśli będą mieli 5 dzieci o tym samym imieniu) - tym akurat bym się nie martwiła :)
devil83 i właśnie o tym pisałam aczkolwiek ja zawsze byłam jedną z tych wielu popularnych imion i nie wspominam tego czasu jakoś wyjątkowo często pytałam mamę czy tatę czemu mam na imię jak 70% dzieci e szkole itd... dlatego ja założyłam sobie coś takiego ze moje dziecko tego pytania mi nie zada...nie wiem czy teraz lepiej to wyjaśniłam. Po drugie nie wiem czemu w naszym społeczeństwie jest tak że jak do łask wróciły stare imiona to nagle pojawiło się mnóstwo Antków, Jasiów itd...co nagle imiona poprzednie się znudziły...ludzie gonią za tym co tez modne a nie zawsze idzie to w parze z gustem indywidualnym...?
dokładnie tak, to co modne jest popularne, tak samo w markach ciuchów jak i w imionach dziecięcych,
ja też mam na imię Anna i pomimo tego że faktycznie imię było popularne jestem z niego dumna bo uważam że jest piękne i jego znaczenie jest równie ciekawe,
wiele jest pięknych imion, które całkiem wyszły z użycia i to mnie dziwi, bo nie wierzę w to że nie znajdują się amatorzy na takie imiona, przez to nie ma właśnie różnorodności w imionach,
gdyby tylko mój małżonek wyraziłby zgodę to mój syn miałby na imię Kornel, niestety mój M. jest z tych zachowawczych jeżeli chodzi o imię
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
hmm chyba teoria bronki się potwierdza bo ja też mam na imię Anna :))) ale tak jak Salambo - uważam że o piękne imię. i cieszę się że mam takie a nie inne imię. a z imionami niestandardowymi moze być problem. bo Wy mozecie uwazać to imię za piekne, a za kilka lat dziecko będzie się posługiwać swoim drugim bo nie będzie mu odpowiadało - i to jest ta przewaga imion bardziej pospolitych....
a tak naprawdę ja w wyborze imienia dla dziecka mam w nosie czy wszystkie dzieci dookoła mają takie samo imię czy jest ono akurat mniej czy bardziej popularne. to nasze życie, nasza dzidzia i mało mnie interesuje jak się nazywają dzieciaki w przedszkolu czy szkole. bo jakie to naprawdę ma znaczenie? ważne żeby imię miało dla nas to cos!
hej hej, co do imienia to my juz mieliśmy, a właściwie mąż miał wybrane dla dziewczynki jeszcze przed ciążą chyba:P( mimo że mówił że chce mieć pierwszego syna, to ciągle gadał o damskim imieniu). także problemu nie ma, skoro to kobitka. ja dalej walcze z przeziebieniem myslalam ze mi przeszlo w srode, bo gardlo juz nie bolalo, ale w czwartek pojawil sie katar i meczy mnie do dzis. masakra
cześć dziewczyny piękny choć troszkę mroźny dzień dzisiaj mamy... kiepsko mi się dzisiaj spało wstalam doś wcześnie i upiekłam pyszne babeczki z konfiturą mniammmmmmmm:)
co do imion nie chciałabym żeby moje dziecko miało na imię tak jak połowa przedszkola ale z drugiej strony tego nie da się przewidzieć:) ważne żeby nam rodzicom się podobało i żeby dziecko w przyszłości nie wstydziło się swojego imienia... szczerze mówiąc mam dość imion Julka, Majka, Antosia czy teraz jest moda na Maksów, Xsawierów, Antków, ale to jest sprawa indywidualna. A co do Bartków to szczerze mówiąc nie znam wielu, nie spotkałam się z lawiną tego imienia i bardzo mi się podoba... My wybraliśmy popularne imię ale chyba troszkę zapomniane - Adaś:)
Najgorzej chyba jak rodzice krzywdzą dzieci imieniem np. Brajan albo Kevin ale to moje zdanie nie urażając nikogo...

devil ja też mam wizytę na 3.11 :)

image
poniekąd macie racje :)
anek mamy całe zatrzęsienie :) ja też miałam mieć tak na imię, ale moja siostra się zbuntowała, bo już miała koleżanki o tym imieniu i wybrała mi inne (do dziś jej to wypominam) ;p mi się osobiście imię anna podoba i mogłabym się bardzo mocno zastanawiać nad nim gdybym miała dziewczynkę :) ostatnio moja koleżanka tak nazwała córeczkę... :)
co do bartków to osobiście znam "aż" dwóch i do tego jednego w moim wieku i jedno dziecko - też nie widzę w okolicach lawiny tego imienia... jedyne co, to jak się poszuka ranking popularnych imion to jest obecnie dosyć wysoko...
ale mnie nie ciąnie moda czy popularność tego imienia... jak już tu niejednokrotnie wspominałam jest to imię, które podoba mi się od lat i zawsze chciałam, żeby mój synek tak miał na imię... a że obecnie przyszła taka moda?? no cóż - trudno... ja nie będę na siłę wybierać innego imienia tylko dlatego, że przyszła jakaś tam moda :/
podoba mi się jeszcze imię olek (może dlatego, że w przedszkolu miałam takiego jednego, którego naprawdę mocno polubiłam), ale mój mężuś się nie zgodził, bo jeden z jego najlepszych kumpli to olek i powiedział, że mogłoby się to conajmniej dziwnie kojarzyć :P zupełnie nie wiem czemu :P
a jeszcze co do nietypowych imion to znam dziecko o imieniu alen (nie wiem skąd je wytrzasneli) ;/
Eh.....a ja odebrałam wyniki i mam to tsh ponad normę, ale ft4 mam w normie. Ciekawe co teraz...czy jakieś tabletki będę musiała łykać..?;/

Ja tam jestem zadowolona z Luxmedu. Jak na razie musiałam płacić tylko za badanie: cytomegalia - test awidności.
Cześć dziewczyny

Alen to chyba holenderskie imię (moja siostra tam mieszka i jest to dosyć popularne imię).

Ja mam tak jak dziewczyny. Może i będzie dużo Bartków, ale dla nas będzie tylko ten 1 na świecie-nasz mały skarbek. I pewnie tak myśli większość rodziców :) Ja znam osobiście jedynie jednego. Także nie przejmuje się ile ich naprawdę będzie :)

Dziś piękna pogoda, chyba czas na jakiś spacer, życzę Wam miłej niedzieli dziewczyny! Cieszmy się wolnym, bo jutro do pracy :(
Aha, i byłam w piątek u lekarza i w następny mam już zrobić obciążenie glukozą 50 g. Chyba za szybko? Bo to będzie 21 tydzień? Ja myślałam, że to się robi tak po 26
kosmisia nie wiem czy ci da tabletki czy też nie... ja mam niestety tsh ponad normę (badam prawie co miesiąc i tylko raz się mieściła w normie) i łykam tabletki (eutyrox) i dzięki nim mam niewielę ponad normą (a na początku miałam dość znacznie)... przy tym ft3 i ft4 było w jak najlepszym porządku, ale anty TG i anty TPO niestety zdecydowanie za wysokie... :(
cześć dziewczyny!
dzisiaj rzeczywiście niedziela piękna, my już po obiadku, spacerku i teraz odpoczywamy:)
a wieczorem przychodzą do nas znajomi więc muszę jeszcze ogarnąć mieszkanko i zrobić jakąś kolację.
co do imion to chyba tak to jest, że te osoby które miały "normalne" imiona to teraz chcą dać swojemu dziecku oryginalne imię, które będzie się wyróżniać. a u mnie jest na odwrót, bo sama mam oryginalne imię i strasznie mi się nie podoba i zawsze się pytałam rodziców czemu mnie tak nazwali. dlatego swojemu dziecku dam normalne imię, bo nawet jeżeli w klasie będzie się powtarzać to później w dorosłym życiu nie będzie mieć problemów z tego powodu.
ale to już kwestia gustu:) byle dziecka nie skrzywdzić.
Ja kompletnie nie mam pomysłu na imię dla chłopca, więc na razie nie mam nic wybranego. A pogoda dziś piękna, też jestem po długim spacerze, placu zabaw i jedzeniu, a teraz kawa z koleżanką, czyli odpoczynek :))) A jutro do pracy, więc trzeba korzystać.
olice a jak masz na imię ? zaciekawiłaś mnie tym że oryginalne :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
witajcie,
a ja po weekendzie bardziej zmęczona niż przed.
wczoraj i dziś generalne sprzątanie po remoncie, zostało tylko malowanie przedpokoju, szafy posprzątane z grubsza, łazienka umyta, pokoje też.
został tylko pokój Ali jak już go odgruzujemy :-) to się pomaluje.
co do imion: mój mąż chciał bardzo Anię, ale dla mnie to imię bardzo pospolite - znam dużo Ań, mam trzy kuzynki i kilka koleżanek dlatego dla mnie odpadało.
miłego tygodnia dziewczyny
mam na imię Oliwia, może teraz to mało oryginalne imię, bo co druga dziewczynka na placu zabaw ma tak na imię, ale wśród moich rówieśniczek nie spotkałam się z tym imieniem.
w sumie to wolę jak mówią na mnie ola, bo to tak bardziej normalnie brzmi
to dobrej nocki życzę i lecę spać, bo rano trzeba wstawać do pracy :(
kosmisia podobno w ciazy wynik tsh nie jest wspolmierny. ja mam niedoczynnosc tarczycy od lat i zawsze badalam wlasnie tsh, a w ciazy moja endokrynolog powiedziala zeby badac tylko ft4. i jak to jest w normie to nie podwyzsza mi dawki euthyroxu, a jak spada to niestety... z 75 przeszlam juz na 150
cześć dziewczyny:) i znowu poniedziałek jakiś taki śpiący ten dzień nie mogę się dobudzić mój Olek jakiś taki dzisiaj w nocy był niespokojny chyba kolejne zęby będą szły...
właśnie kupiłam Olkowi kombiznezon zimowy i tak zaczęłam się zastanawiać czy jest sens kupowania kombinezonu drugiemu dziecku skoro urodzi się w połowie lutego zanim będzie można z nim wychodzić to już będzie marzec... w kwietniu już chyba raczej będzie za ciepło na kombiznezon, co myślicie??
matko dzisiaj znowu mam jazdę (robię prawko) ale mi coś nie idzie chyba nie jestem do tego stworzona hihi

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Chrzest dziecka (29 odpowiedzi)

Forumki mam do Was pytanie... wiecie może czy w Parafii Św. Urszuli Ledóchowskiej Gdańsk Chełm, w...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

do góry